Skocz do zawartości
IGNORED

Sub do muzyki – od czego zacząć?

wojciechu

Rekomendowane odpowiedzi

Jako miłośnik brzmienia estradowego zastanawiam się nad rozwiązaniem które mogłoby mnie do tego celu zbliżyć. Odsłuchy kilku wzmacniaczy stereofonicznych nie wniosły zasadniczo zbyt wiele. Zmiany były zbyt subtelne wobec moich dość radykalnych oczekiwań. Nie wdając się w jakieś większe opisy mam pytanie czy znajdę sub do muzyki który przede wszystkim dałby się dopasować do brzmienia moich głośników JM Lab chorus 716S (średnio twardy bas). Nie może tak być, że Panowie sprzedawcy zachwycają się nad nową serią subów B&W a ja niestety słyszę tylko, że są one piekielnie miękkie o zupełnie innym charakterze brzmienia niż moje głośniki. JBL E250 były w tym aspekcie znacznie lepsze. Podsumowując chodzi o sub o raczej twardym basie, nie koniecznie super niskim. Potężna ilość decybeli też nie jest konieczna. Wolałbym za to aby bas był wysokiej jakości tak, by można go było dość wysoko odciąć (np. 80 Hz). Cena maksymalna NOWEGO! 5 tys. PLN, ale jak jest coś wartego zainteresowania za połowę tej kwoty to też proszę o uwagi. Ja osobiście zastanawiam się (nie słyszałem ich) nad: JBL sudio L8400, B&W 650 lub 700 oraz Velodyne. Kilka modeli tej ostaniej firmy są bardzo ciekawie wyposażone np. w autokalibrację niwelującą rezonansy pokoju. Nie pamiętam ale chyba przekraczały nieco mój budżet. Na koniec taka uwaga – jest to temat bardzo rzadko poruszany na forum a być może takie rozwiązanie jest złotym środkiem dla kogoś kto słuchał kiedyś np. altusów.

Dzięki za podpowiedzi.

Już powoli oswajam się z myślą, żeby wziąć sprawy we własne ręce (dosłownie) i coś samemu zmajstrować. Przede wszystkim myślałem o modyfikacji swoich kolumn, ale teraz pomyślę też o subie. Jak dojrzeję pewnie pojawię się w zakładce DIY ale póki co zapytam tutaj co można wziąć pod uwagę przy budowie suba. Chodzi mi o głośniki + wzmacniacz (najlepiej kompletny np. panelowy, bo w elektronikę za bardzo nie chcę wchodzić ) tak do 2 tys. zł.

Ja właśnie też zbieram się powoli do budowy suba. Chcę na początek zrobić coś tańszego do mniejszego pokoju (budżet jakieś 800zł). Ale jeden z naszych kolegów ostatnio zrobił sobie suba w tym właśnie budżecie jaki Ty masz. Ten kolega to Stoney a suba możesz obejrzeć w temacie Wasze ustroje - jedne z ostatnich zdjęć.

Chociaż dla Ciebie może być bardziej odpowiedni jakiś sub na innym głośniku - coś większego skoro szukasz mocnego wykopu. Ja planuję jakiegoś raczej o delikatniejszym brzmieniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.