Skocz do zawartości
IGNORED

GŁ 1kHz-5kHz 16W/13 Ohm naprawdę dobry

ASURA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów praktyków

Potrzebuję sobie leciutko stuningować kolumnę głośnikową i chciałbym na razie wymienić w każdej kolumnie po dwa głośniki średniotonowe jak widać pracujące w układzie d.Apolito nie chciałbym ruszać zwrotnicy stąd takie wymagania głośnik 16W/13 Ohm Zewnętrzna średnica kosza to około 140 mm a membrany z zawieszeniem 110 mm.

GŁOŚNIK PRACUJE SPECYFICZNIE JEST W JEDNEJ OBUDOWIE Z GŁOŚNIKIEM NISKOTONOWYM-STĄD KONIECZNOŚĆ SZTYWNEGO ZAWIESZENIA MEMBRANY.informuje od razu że wciśnięta mi pdobna 250W kolumna, skąd pochodzi ten śliczniusi żółciutki super 40cm niskotonowiec (efektywnie pracuje od 23Hz-mierzyłem) miała wsadzone przez znafce standardowe średniotonowce które poszły z dymem tylko dlatego że niskotonowiec tak je ładnie napędził (test sygnałowy niskiej mocy od najniższych częstotliwości) że się spaliły od wyindukowanego prądu w cewce :D

Informuję że kolumny sobie ślicznie pracują w prawie 40m2 no ale np. w Niemczech wymieniono wysokotonowiec tubowy (na oryginalny narzekano na forach) na lepszy niż w oryginale , ja wymieniłem niskotonowiec i przypadek ten okazał się dobry, niskotonowiec (100W,stary 50W) gra przynajmniej klasę lepiej niż oryginały;no i teraz czas na średniotonowce a póżniej może na gwizdek ? (i tak chyba powyżej 20Khz chyba nie słyszę nie mam jak sprawdzić)

Co do budżetu (bez kosztów transportu może być cały świat) :

do 1000 zł za 4szt bardzo realny

do 4000 zł za 4szt mniej realny ale może warty grzechu

do 10'000 zł za 4sztuki raczej SF ale możemy sobie pochodzić czasem w chmurach

Zapraszam praktyków, wykresy głośników z charakterystykami no i rzeczowe argumenty mile widziane (linki też) tylko bardzo proszę konkrety-bo zaraz zablokuję delikwenta,już dość dziadostwa na tym Forum nie interesuje mnie ani piaskownica ani który ma wiekszego

Pozdrawiam

Rafaell

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nie ma rzeczy niemożliwych to są tylko głośniki nie próbki z Marsa a gdzie te konkrety ?

a jak napiszę że mam mniejszego to sie atmosfera zluzuje? ;)

niestety przegladałem papierzyska od estradowców i w takim rozmiarze nieznalazłem

osobiście miałem złe doświadczenia z otwartymi średniakami we wspolnej komorze - nie ma takiego dj-a co nie zakatuje takich głosników ..

mam leki kociołek ale obiecywam przeszukać resztę.. ja stosowałem w takich rozwiazaniach od 6" w góre z zamknietym koszem .

Oryginały Sansui dalej są w środku dobre a nawet można jeszcze kupić Sansui średniotonowce w idealnym stanie na zapas ale jak pisałem chcę Kolumny lekko poprawić tak żeby kopara opadała. Acha uwaga !!!

BARDZO WAŻNE

Sredniotonowce muszą być wysokoefektywne-cała kolumna ma efektywność 98dB

utopia, 3 Gru 2007, 21:55

>a czyjej produkcji były oryginały ? że tak sobie pozwolę..

Może żle zrozumiałem. Oryginały niskotonowe były Sansui i te żółciutkie są też Sansui tylko że tamte były 50Wat 5Ohm i z membraną celulozową na twardym zawieszeniu celulozowym powlekanym gutaperką a nowe oryginalne niskotonowce pochodzą z Kolumny 250Wat i są przypuszczalnie 100Watowe 5 Ohm Membrana jest zrobiona z Ethylene Polymer Coated Diaphragm-w skrócie EPCD .

Pozdrawiam

Rafaell

Nie potrzebuje ktoś dwóch tub prostokątnych metalowych raczej sprawne (mierzone omomierzem) oznaczenie 334634 8ohm firmy sound Craft Conrad (proszę na PW)

Z takich (te na aukcji są w strasznym stanie) mam niskotonowce (nie na sprzedaż)

Ukryta Zawartość

Jakby ktoś je kupił to mam skrzynki do SP-Z7II w lepszym stanie do tego dochodzi gril do wysokotonowców (coś jak widać miały pecha ja też miałem tylko jeden cały) no i w/w wysokotonowce najwięcej to by kosztował do nich transport

Ukryta Zawartość

A te warto kupić po prostu igła i ten świetny niskotonowiec

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę że tutaj sami teoretycy i dowcipnisie, forum faktycznie zeszło na psy, nic nikomu oprócz tego ze się nie chce to i nie potrafi pomóc, no ale mam przyjaciela google on na razie nie jest taki zawistny a że lubi wciągać w rozmowę no cóż coś za coś.

Tylko błagam jak znów ktoś zrobi sobie zestaw i wyceni go na 150'000EU to niech się pieprznie najpierw porządnie w głowę, już dosyć mam tutejszych geniuszy i ignorantów z uszami mocno rozdeptanymi znoszącymi tylko plumpkanie i nie zaglądających do filharmonii lub knajpy z muzyka na żywo

Włodek M śpiewał "róbmy swoje" ustroje, rządy,... się zmieniały a piosenka dalej aktualna i w ciąż na topie

Rafaell

Rafaell, 5 Gru 2007, 14:59

>Widzę że tutaj sami teoretycy i dowcipnisie, forum faktycznie zeszło na psy, nic nikomu oprócz tego

>ze się nie chce to i nie potrafi pomóc, no ale mam przyjaciela google on na razie nie jest taki

>zawistny a że lubi wciągać w rozmowę no cóż coś za coś.

Teraz się na pewno wszyscy rzucą do pomocy.

Arek__45, 5 Gru 2007, 15:32

Podziękowanie od dysgrafika faktycznie Wojciech Młynarski a może w takim razie daj innym więcej info bo są leniwi google przy nich śpi ;kto napisał słowa i czyja jest muzyka

pucio, pucio;jesteśmy na wczasach w tych ciekawych czasach

taka parafraza z Wojtka piosenki i przekleństwa chińskiego

=>kubedes, 5 Gru 2007, 15:40

>Teraz się na pewno wszyscy rzucą do pomocy.

Nie opowiadaj bajek tylko poczochraj ode mnie psa

śpieszmy się kochać psiaki tak szybko odchodzą :(....

mój ma już 8 lat i żal dupę ściska na samą myśli że tak musi kiedyś być

=>jar1, 5 Gru 2007, 15:48

>No szybciej, kurna Panowie. Nie opier... ć się, Rafaell czeka !

>

>Senicz, Ty jesteś najlepszy w te klocki.... dawaj no tu!

Nie mam laptopa i nie będę z Tobą kopał w piaskownicy, poszukaj sobie godniejszych przeciwników chociaż to by było głupie jakby Twój laptop był zasypany przez mojego małego starego Siemensa ME45 ( twardy zawodnik-naprawdę; kiedyś piramidy podobno zamiast kosmitów budowali ludzie,dzisiaj już tak nie nie chcą-oczywiście Ludzie a tych drugich to cholera wie czym kopali w piaskownicy a raczej w genach )

Cienko to widzę : (

najlepiej buszuj po

Ukryta Zawartość

pobuszuj po

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zapoznaj się z nazwami firm, poogląda,j poszukaj 13 centymetrowych i czekaj na ebayu na okazję. Naprawdę warto : ) Niepokoi mnie tylko to, że zapewne i tak trzeba będzie gmerać w zwrotnicy : ( Powodzenia : )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to jak widzę koledzy mają problemy z czytaniem ze zrozumieniem potrzebuję fabrycznie nowe wysokoefektywne 98dB na sztywnych zawieszeniach i na dodatek dobrej klasy a nie byle, szrot z Niemiec mnie nie interesuje. Ten Model SP-5500x to naprawdę przemyślane kolumny ,dopiero później wpadli na "genialny" pomysł spłycania pudła kolumny i mimo że n.p. SP-Z7 ma aż 250Wat i lepszy sub to dżwięk o wiele słabszy; wiem bo mam zarówno SP-5500x jak i pudła i elementy po SP-Z7

Co do STX to popatrzę

Dziękuję

Rafaell

Rafaell , chyba jesteś na tyle inteligentny żeby wydumać , że zakup głośników do zabytkowej kolumny , to nie prosta sprawa.

Oczywiscie Twój wątek , ale naciskasz ludzi jakby byli Twoimi poddanymi.

Zastanawia mnie, jakie ma znaczenie że kolumna ma 250W, bo zrozumiałem , że to dla Ciebie istotny parametr.

drogi Rafaellu jeżeli chcesz kupić taki głośnik nowy o skuteczności 98 db mający 13 cm i nie grzebać w zwrotnicy, to będziesz musiał sobie chyba taki zrobić : )

sprawdź na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (kilkasz PRODUKTE/Breitbandlautsprecher ) mają tam dużo różnych szerokopasmowców przejrzyj sobie parametry różnych kandydatów a zobaczysz że od momentu gdy zaprzestano produkcji głośników z magnesami ALNICO to 98 db jest tak do spotkania rzadko do spotkania jak 50 letnia dziewica : )

Do tergo prawdopodobieństwo że we zworce nie będziesz musiał wymienić choćby konda bo wszystko zagra od razu jest takie jak to że silnik od nowego Volvo wejdzie bez przeróbek do starego Jaguara.

jest szansa że się uda ale ....

Tak więc poszperaj na aukcjach czasem trafia się wielopak starych głośniników i za peredziesiąt trafisz na jakieś siemensy telefunkeny grundigi i inne. A jeśli uważasz że jest wszystkie stare głośniki to szrot to radzę poszerzyć wiedzę o takie pojęcia jak ALTEC,GOODMANS,KLANGFILM,SIEMENS i wiele innych.

P.S

Ja tylko chcę pomóc : )

POZDRAWIAM I MIŁEGO SZUKANIA : )

Ukryta Zawartość

=>marko3T, 6 Gru 2007, 08:36

Powód mocy nie jest taki istotny mimo że właśnie w tych 120W SP-5500x wydmuchałem sobie zawieszenie membran (mam wzmak 2x180W i pisałem że normalnie słucham na godzinie 9-10:30 no ale na stare lata zgłupiałem i dałem na 70% mocy-kolumny 120W 8Ohm wzmak 180W 4Ohmy-wydawało się że będzie ok ale zawieszenia były stare i poleciały)

Marko3T ty nie wiesz jak ja potrafię nacisnąć, Twoje prasy to są kiepściutkie przy tym no ale myślałem że forum stanowi osoby mające wspólny cel i tworzą zespół a nie grupy mobbingowe i takie tam ohydztwa

Pozdrawiam

Rafaell

=>Cervantes, 6 Gru 2007, 09:58

Kocham 98dB dziewice :D to naprawdę gra a nie to co jakieś współczesne gówienka nawet za 20'000EU, głośniki średniotonowe mam sprawne ale jak pisałem chciałem mieć jeszcze fajniej-tak jak sobie piknie grają moje słuchawki.

A ten bas (to gdyby w poprzednich kolumnach na szczęście nie poszły by zawieszenia,to nigdy bym się nie dowiedział że tak można) to jest piękny-np.kontrabasy na najgrubszej strunie muskają jak skrzydło motyla -czyli tak jak z natury a nie żadne bum,bum "Klawy jak cholera"

>>POZDRAWIAM I MIŁEGO SZUKANIA : )

"I znów poszedł biedaczysko po szerokim szukać świecie tego co jest bardzo blisko"

W przypadku tych sredniakow to ty nie zukaj 98db bo sa w kolumnie 2 pewnie 94-95 wystarcza. Ale po co zmieniac? Taka konstrukcja nie ma prawa dobrze zagrac. Niech jej tak zostanie jak jest.

Włodek nie chcę mieć siodełka w środku charakterystyki,chciałbym mieć płasko jak stół .

Faktycznie te alnico to super dają powera

Jesli sa dwa to ich skutecznoc calkowita na srednicy sie podnosi i graja oba tak jak by jeden mial 98 a w rzeczywistosci maja tylko 95 lub mniej. jak dasz dwa 98 to bedziez mial gorke. A tak w ogole to zrob pomiary przed wymiana. Np. w STX mierza glosniki. Niech ci pomierza i bedziesz wiedzial czego szukac. Moze te 98 db jest wyssane z palucha? zamow takie pomiary w edyton, tez Mistrz Waldemar to zrobi. On robil iedys bardzo kuteczne sredniaki na neodymach. Co kolo 100dB a moze i wiecej. Wiadomo Mistrz.

Jak ktoś jest chętny na kupno i podzieleniem się kosztami przesyłki z USA 15" potworów 50W 5Ohm nówki !!! idealnych do Open Bafle (bo twarde zawieszenia !!! to polecam-dwa na części też mam)

Ukryta Zawartość

No to kończymy temat za "poradą" właśnie kupiłem za psie pieniądze fabrycznie nowe Sansui 4 średniotonowce 1kHz-5kHz 16W/13 Ohm i 2wysokotonowce właśnie do tego modelu SP-5500x

Meeee

Rafaell

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.