Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana systemu na naima - czy warto?

nautilus81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam okazje kupic tanio przynajmniej mnie sie tak wydaje zestaw (wzmacniacz + cd) naim seria 5 za niecałe 7 tys ( na gwarancji). Problem w tym ze nie mam mozliwosci odsłuchu wczesniej (po zestaw bede musiał ewentualnie jechac ponad 200 km). Obecnie posiadam Amplifona Wt 40 (wersja na nowych transformatorach), cd audio analogue paganini i nowy nabytek audio physic spark 5). Zalezy mi na ciepłym, przestrzennym charakterze brzmienia. Moje pytanko czy ktos ma taki zestaw albo słyszałał go i czy nie zrobie "kroku wstecz" zamieniając obecny zestaw na naima.

Serdecznie pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/38156-zmiana-systemu-na-naima-czy-warto/

Potwierdzam. Słuchałem kilka razy tych najtańszych Naimów i... szału nie było. To znaczy, że grało przyzwoicie, nic nie kaleczyło uszu, ale był to dżwięk mało wciągający, zdystansowany, taki .... bez "tego czego".

Myślę, że wymieniając AA i Amplifina na startowego Naima niczego wielkiego nei osiągniesz.

Pozdrawiam Stempur

Co dowzmaka na pewno nie będzie to postęp. Piatka Naima jest (moje osobiste zdanie) słabym wzmakiem.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Nie jest tak źle z piątką jak sie o niej pisze. Oczywiście pewnie można lepiej za 7 tys, ale ..... Nazwałbym ten zestaw "bezpiecznym". Brzmi nieźle, wygląda bardzo dobrze i pewnie łatwo go odsprzedać. Jeśli się nie chce ciągle poszukiwać, mieć jednego pilota:-) i dobre brzmienie to bym brał.

Ale z drugiej strony w bezpośrednim starciu Naim3+Cd3 wydawał się ciekawszy od swoich następców. Z tym ,że weź na mnie dużą poprawkę gdyż mogę być nieobiektywny:-))

ps.ja bym wziął , nawet z ciekawośći

nautilus81,

nie zamieniłbym Amplifona WT40 + AA Paganini (a która to wersja?) na podstawowe Naimy5i; to chyba nawet nie jest krok w bok ;-) nie mówiąc o tym, że wolę mieć wzmaka bez pilota, niż z pilotem za średnią krajową...

x.

Jeżeli oczekujesz sporego wrażenia szukaj zestawu z CD5x ( wiem, cena boli ale zdecydowanie warto ). Podstawowy zestaw potrafi zagrać bardzo przyzwoicie ale jest dość wybredny co do kolumn.

Pilotów się nie bój, topowego kupować nie musisz a i tak do każdego urządzenia dostajesz sterujący całym zestawem.

Nie wiem czy uzyskasz ciepły dźwięk, Naim raczej ciepło nie gra. Bez odsłuchu nie zdecydował bym się na zakup, w szczególności, że Naim gra dość specyficznie i nie każdemu to pasuje.

nawet nie wiedziałem jaki skarb posiadam:)

może by ktoś reflektował? tanio... 300 dolców! za 1/3 ceny u dystrybutora - cena oczywiście dotyczy samego pilota!:)))

dobrze, już stąd idę:)

Seba jesteś pewien tego co piszesz ? Jesteś pewien, że nikt sie nie pomylił? Bo ja po małym sprawdzeniu jestem pewien, że ktoś sie pomylił. No ale może Ty wiesz lepiej albo pieprzysz dla samego pieprzenia.

...ale wracając do naima cd 5i - wg mnie jego przestrzenność - zwłaszcza wgłąb sceny - nie jest chyba najmocniejszą stroną (sorry za szyk gramatyczny, dzienie wyszło..)

pzdr

Chyba bym nie zmieniał twego systemu na naima.

Miałem naima 5i wzmacniacz i mam kompakt. Coś mi wtedy padło na uszy jak go kupowałem - wzmacniacz jest powiedzmy sobie szczerze cienki - ma kilka zalet takich jak rytm bas jest w miarę muzykalny ale ogólnie jak za te pieniążki porażka (na szczęście już sprzedałem)

Co do CD 5i - sprawa wygląda troszkę inaczej - naim zawsze miał dobre źródła a 5i jest dobry - przede wszystkim jest to bardzo analogowy cd - zero naleciałości cyfrowych - to jest jego największy atut, jest dość dynamiczny, ma dobry środek pasma, jest szczegółowy. A z wad należy wymienić dwie: lekko zawężona perspektywa przestrzeni i czasami basu jest troszkę za dużo lekko dominuje nad resztą - ale to akurat można poprawić kabelkami ew. użyć vibrapodów etc...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.