Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana systemu na naima - czy warto?

nautilus81

Rekomendowane odpowiedzi

>Adamo D

Też uważam, że to szczęście, że sprzedałeś tego Naima 5i, gdyż ja go kupiłem :-).

> do autora wątku

Świetny to wzmacniacz i powiem szczerze, że dzieki niemu kwestię wzmaka mam na długi czas z głowy. Na pewno nie jest cienki, powiedział bym, że gra pełnym i niesamowicie wciągającym i poukładanym dźwiękiem w raz sieciówką Soun Art Moc III oraz firmowymi Naca5. Dodatkowo, pod obudowę podłożyłem grube nóżki z korka, co pozbawia dźwięk nerwowości i daje poczucie większej pełni brzmienia.

Osobiście przesiadłem się z lampy zdawałoby się na sporo tańszy wzmacniacz i jakoś nie odczuwam dyskomfortu. Powien nawet, że nie zamieniłbym Naima na dwa razy droższą lampę. Wszystko zależy jednak od repertuaru, twój system wydaje się skrojony do spokojnych klimatów bardziej, niż do rockowych ekscesów, więc jeśli oczekujesz od muzyki więcej pazura, to Naim będzie na miejscu. Połączenie Naima z Audio Physic jest raczej rzadkością, może inni koledzy coś takiego słyszeli.

Maro - cieszę się że ci się podoba i że jesteś zadowolony a to najważniejsze, lecz ja nie byłem i dlatego sprzedałem

Ps. a może tak cd do kompletu jeszcze byś kupił?

No właśnie, mój Marantz sprawdził sie lepiej, niż CD Naim'a w połączeniu z Naitem, że tak powiem, sprawniej porusza większą masą dźwięku i mało przy tym bałagani.

>Adamo D

Nie wierzę, że nie ma chętnych na twój CD.

5i cienki niecienki w zaleznosci od kolumn jakie sie podlacza do niego. Z Dynkami 72 SE nie dal rady ewidentnie, gralo to mglawicowo i z poluzowaniem dolnych rejestrow. Z latwiejszym obciazeniem moze brzmiec calkiem sensownie.

Najtańsze klocki naima, tak jak wzmaki i cedeki innych firm, mają swoje zalety i wady. I pod tym względem nie różnią się od innych firm, więc czy się podoba czy nie zależy od osobistych preferencji. Nie rozumiem więc tej nagonki na 5i naima, która pojawia się prawie zawsze gdy zaczyna się pisać o tych klockach. Na tej zasadzie można obrzucić błotem dosłownie wszystko, z uznanym hiendem włącznie. Tylko czemu to służy? Nautilus zadał pytanie, dostał kilka ironicznych i złośliwych odpowiedzi, nawet nie na temat, i dał sobie spokój. Super pomoc można uzyskać na tym forum, nie ma co :((.

Naim 5 v. Amplifon 40 to moim zdaniem bedzie raczej cos innego ale nie lepszego. Osobiscie wytrwalbym przy tym co jest a dolozyl forse i kupilbym cos naprawde lepszego w przyszlosci

pzdrw

soso

Maro - myślę o sprzedaży ale nie teraz - muszę zobaczyć jak się sprawdzi w konfiguracji z Harbeth 7 MKIII + Electrocompanient - być może nie będę sprzedawał (herbatniki może będą w sobotę już u mnie )

Na pewno CD5i lubi się z lampą a dokładniej z Jolidą 502B - bardzo dobre zestawienie

Panowie luzik ...

Każdy z nas wie że nie ma idealnych kobiet i idealnych sprzętów audio....

Każdy kolcek ma jakieś swoje wady i zalety - i pięknie jest wtedy gdy zalety przysłaniają nam wady,

a swoją drogą każdy ma prawo do własnego zdania jednemu będzie się podobać dajmy na to taki naim nait 5i innemu nie - Maro jest szczęśliwym posiadaczem mojego naima - a mnie on zaczął drażnić po jakimś czasie .... bardziej zadowolony jestem z ECI...

Może posłucham z czystej ciekawości - pewnie da się jakiś forumowicz zaprosić z naitem 5i

Ale na razie przechodzę etap zafascynowania norweską konstrukcją w postaci ECI a on też się polubi z Harbeth

Naim Nait 5 jest oczywiście nowszym produktem niż taki Nait 3...Ale! Nait 5 straciła sporo z brzmienia "3" i to kwestia oczywista - Naim grał zawsze muzyką podawaną "w pysk" - więc nie wiem czy ludzie piszący że Naim jest zdystansowany w ogóle go słyszeli . Nait 3 gra atakując brzmieniem, jest dość ostry, czasem po 5 kawałkach mamy juz dość wrażeń muzycznych. "5" jest już grzeczniejsza...jest tez np. mniej wymagająca w doborze kabli - a tu nie o to chodzi żeby "było łatwiej"!

Nait 3 wbrew temu co napisano na forach i testach...jest rozdzielczy i MA scenę!

Jak Harley - Davidson i Ferrari...Naim wymaga "jaj" - albo się go pokocha, albo znienawidzi...

^zwisu

Nie do końca się z Tobą zgodzę....zwłaszcza co do trójki. oba mają swoje zady i walety:-))) A ja lubię oba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dymu...Cierpisz na Schizofrenie ;) ? Czy losujesz którego słuchać ? A tak na poważnie - w jakim celu stoją tam oba (poza tym że je lubisz) ?

Herberthy :) One się lubią...oj lubią...

zwisu123

>A tak na poważnie - w jakim celu stoją tam oba (poza tym że je lubisz) ?

Mieliśmy taką ustawkę:-)

A tak na poważnie, była okazja porównać to porównaliśmy.Jak już napisałem , to fotka z naszego forumowego spotkania.

Raczej na razie nie będę zmieniał cyfry. Jak już mówiłem bardziej kieruję się w stronę analogu. I tak Harbethy przesunęły wymianę wkładki i preampa, ale dzwięk który wydostaje się z głośników jest dla mnie powalający i nie żałuję chwilowej zmiany planów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.