Skocz do zawartości
IGNORED

Pożegnanie Radmora - co w zamian??

Viniu

Rekomendowane odpowiedzi

Viniu - a może spróbować zestaw Rotela:

RA-02 + RCD-02 ?

grał u mnie z Heybrookami właśnie.

może nie będzie to zbyt "ciepłe" zestawienie, ale brzmiało to naprawdę przyzwoicie, a i wygląd Rotelki mają przyzwoity.

gdyby było zbyt ostro, moznaby zmiękczyć co nieco konektami i głosnikowymi VdH.

sam sprzedałem taką elektronikę za 2 kzł w sumie i wcale za dużo chętnych nie było, tak więc cena co najmniej zachęcająca.

pozdr.

Łukasz

Viniu - wydaje mi się nawet, że przez chwilę słuchałeś proponowanego przeze mnie zestawienia? może zostało Ci coś w pamięci (jak gra), choć faktycznie było to dosyć dawno...

pozdr.

Łukasz

Łukasz, faktycznie Heybrooki grały u Ciebie z Rotelami i pamietam, że to zestawienie podobało mi się na tyle, że wyjechałem od Ciebie właśnie z tymi kolumnami :) Szkoda, że nie myślałem wtedy jeszcze nad zmianą elektroniki... zwróciłbym pewnie baczniejszą uwagę na Rotelka... :)

Luxmany i winyle 

Witam ponownie.

Śpieszę donieść, że jestem po bardzo wstępnych odsłuchach, pożyczonego od naszego forowego kolegi berberysa, integry Onkyo A-8650. Pozwólcie, że opiszę to co usłyszałem, ale bez tej całej audiofilskiej termonologii, która i tak mi nic nie mówi :)

A więc przede wszystkim moc. Onkyo to prawdziwy mocarz. Aby uzyskać podobny poziom głośności, który w Onkyo jest powiedzmy na godz. 10:00, potencjometr Radmora musi wędrowadź w typowa godzinę obiadową, czyli ok. 14:00-15:00. Różnica więc kolosalna i to jest dokładnie to, czego brakuje mi w Radku.

Dalej. Tym razem cos o barwie dźwięku.

Największą różnicę usłyszałem w zakresie niskich częstotliwości. To czego obawiałem się najbardziej potwierdziło się w 100%, ale jednocześnie zupełnie moje obawy rozwiało. Już tłumaczę o co chodzi: chodzi o to, że Onkyo nie zaprezentował basu misiowatego, tłustego takiego jak w Radmorze, lecz zdecydowanie bardziej krótki, punktowy, ALE RÓWNIE GŁĘBOKI :) I ta zmiana podoba mi się najbardziej. Radmor niestety ma tendencje do niepotrzebnych przeciągnięć. Onkyo robi to krócej, ale z podobnym wykopem i głębią.

Usłyszałem również znaczną różnicę w tzw. szerokości sceny... na moje ucho wyglądało to jakby w Radmorze cały skład ściśnięty był na scenie o szerokości 2m, a ten sam kawałek na Onkyo zabrzmiał jakby kapela rozłożyła się na deskach Sali Kongresowej :)

Na zakończenie coś, czego zabrakło mi w Onkyo w porównaniu do Radmora. Pewnie ośmiesze się w oczach zatwardziałych audiofili, ale cóż... ;) Chodzi mi o wspomaganie się różnymi wynalazkami przy bardzo niskich poziomach głośności. Przyznam się bez bicia, że w Radmorze wspomagam się w takich sytuacjach funkcją kontur (po ichniejszemu loudnes). Onkyo nie podbija skrajów pasma tak wydajnie jak rodmorowy kontur. Ale to tak na marginesie, bo i marginalny z tym problem :)

Jednym zdaniem: zaczyna mi się podobać :)

Ciekaw teraz jestem porównania owego Onkyo z Pioneerem A-616, do którego dojdzie w najbliższych dniach.

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

Viniu - pozdrawiam Cię serdecznie!

Jak widzę, od razu przedszedłeś do rzeczy, czyli do odsłuchów!!!

To miłe...

Udostępnijąc Ci wzmacniacz celowo nie powiedziałem słowa na temat jego dźwięku...

Co więcej mogę spokojnie napisać, że Twój opis, jest potwierdzeniem również i mojego mniemania o tym wzmaku!

A to, czym mnie osobiście zachwycał Onkyo, to była kwestia stereofonii... Jest naprawdę świetna, co zresztą sam usłyszałeś!

Baw się, Viniu, dobrze, dbaj o A. i koniecznie opisz zmagania Onkyo z Pioneerem!

I nie zapomnij o odwiedzeniu mnie, gdy będziesz w pobliżu!!!

Pozdrawiam!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.