Skocz do zawartości
IGNORED

Płyty wysyłkowo - mam już k... dość!

kobayashi

Rekomendowane odpowiedzi

>Kryspin

Z menu wybierasz / Help / Shipping Charges and Delivery Times / Example shipping rates and delivery times for destinations outside the USA / - powinienes trafic na ponizszy link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>josef

Cła nie płaciłem, ale płyty zamawiałem do Irlandii - podejżewam że w Polsce będzie podobnie.

Płyt było tylko 5. Dlaczego nie wiecej? Ano dlatego że:

- "The total order value for International Priority Airmail cannot exceed $100 USD" - informacja z CDconnection

- w agancji celnej mi powiedziano że według przepisów cło się płaci powyżej 20 USD, ale jednocześnie gość zaznaczył ze w praktyce przesyłki z płytami o wartości ok. 50 USD nie są sprawdzane i clone. Poza tym gość chyba nie do końca był zorientowany, a jego kolega który miał się niby na tym lepiej znać nie był w tej chwili w biurze.

Przy wypełnianiu formularza na stronie CDconnection wybrałem opcje PREZENT (ang. gift). Jak płyty dotarły do mnie, na etykiecie pudełka widniał opis:

- 5 music CDs

- Value 0.00 USD

- Gift

W środku pudełka też nie było dokumentu z podaną wartością rzeczywistą,

• 5 miesięcy później...

Właśnie dokonałem pierwszego zakupu u japończyków w sklepie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Napisze parę słów, może ktoś skorzysta z oferty sklepu i przy słabym dolarze i jenie coś sobie kupi.

Rejestracja, standardowa jak to w sklepach internetowych. Bardzo długo zastanawiałem się czy ryzykować, ale pojawiła się tania seria płyt Emerson Lake & Palmer, to zdecydowałem się na Obrazki z Wystawy. Po dokonaniu zakupu, był bardzo dobry kontakt mailowy ze strony sklepu. Otrzymałem pełne na jakim etapie jest moje zamówienie. W ostatnim mailu dostałem informację, że paczka w drodze i dlatego, że kupiłem z opcją ekonomiczną, paczka będzie szła od 1 do 3 tygodni. Nastawiony na długie oczekiwanie na przesyłkę, już po tygodniu w skrzynce pocztowej pojawiło się awizo po odbiór.

Paczka to szytwny kartonik, który mimo przebycia pół świata wygladał jak nowy. Kartonik miał bardzo czytelne dane adresowe i zielona pieczatkę UC dopuszczono do obrotu :). Po otwarciu wyjąłem kilka ulotek reklamowych sklepu, które pełniły rolę wypełniacza wolnej przestrzeni. Płyta zawinięta była w dodatkowy papierek oraz bombelkową kopertę. Ponieważ edycja, którą kupiłem to mini lp, plyta w dodatkowej folijce. Jestem bardzo zadowolony i mam nadzieję, że ten mail pomoże tym, którzy tam nie kupowali i się wachają.

Pozdrawiam i udanych zakupów

Ukryta Zawartość

Właśnie dokonałem pierwszego zakupu u japończyków w sklepie

Ukryta Zawartość

Napisze parę słów, może ktoś skorzysta z oferty sklepu i przy słabym dolarze i jenie coś sobie kupi.

Rejestracja, standardowa jak to w sklepach internetowych. Bardzo długo zastanawiałem się czy ryzykować, ale pojawiła się tania seria płyt Emerson Lake & Palmer, to zdecydowałem się na Obrazki z Wystawy. Po dokonaniu zakupu, był bardzo dobry kontakt mailowy ze strony sklepu. Otrzymałem pełne na jakim etapie jest moje zamówienie. W ostatnim mailu dostałem informację, że paczka w drodze i dlatego, że kupiłem z opcją ekonomiczną, paczka będzie szła od 1 do 3 tygodni. Nastawiony na długie oczekiwanie na przesyłkę, już po tygodniu w skrzynce pocztowej pojawiło się awizo po odbiór.

Paczka to szytwny kartonik, który mimo przebycia pół świata wygladał jak nowy. Kartonik miał bardzo czytelne dane adresowe i zielona pieczatkę UC dopuszczono do obrotu :). Po otwarciu wyjąłem kilka ulotek reklamowych sklepu, które pełniły rolę wypełniacza wolnej przestrzeni. Płyta zawinięta była w dodatkowy papierek oraz bombelkową kopertę. Ponieważ edycja, którą kupiłem to mini lp, plyta w dodatkowej folijce. Jestem bardzo zadowolony i mam nadzieję, że ten mail pomoże tym, którzy tam nie kupowali i się wachają.

Pozdrawiam i udanych zakupów

Ukryta Zawartość

W porównaniu do CDC ceny mocno nieatrakcyjne, przynajmniej tytuły , które mnie interesują.

Z CDC przesyłka takze wzorowo zapakowana. Jedynie czas oczekiwanie się nakecała poczta poczta i urząd celny :-(( (mimo , że przesyłka była wysłana jako gift a wartość na opakowaniu była podana jako free )...ale czekanie zrekompensowało mi jakość fantastyczna jakośc nagrania płyt.

Podałem moje wrażenia z zakupów u japończyków, nie dlatego, że uważam ten sklep za najtańszy czy alternatywę dla innych sklepów internetowych, ale dla tego żeby opisać jak obsługują klienta dla tych z nas co chcieli by tam coś kupić, a się wachają.

BTW. najtańsze japońskie wydanie Obrazków z Wystawy na CDC to ponada 35 USD a u japońców nowa reedycja niecałe 14 USD, co z wysylką kosztowało mnie niecale 40 zl. Plyta brzmi świetnie i juz zbieram kasę na Tarkusa ELP.

Myślę, że czym więcej opisów z zakupów w sieci dokonanych przez nas, tym więcej radości z zakupów dla innych, ja dzięki waszym rekomendacjom kupiłem płyty w jpc.de i teraz oczekuję na dostawę książek dla córki, a dla siebie rewelacyjnie tanie podwójne wydanie DVD Led Zeppelin.

>> Właśnie dokonałem pierwszego zakupu u japończyków w sklepie

Ukryta Zawartość

Napisze parę słów, może ktoś skorzystac z oferty sklepu i przy słabym dolarze i jenie coś sobie kupi.>>

Witaj. Możesz napisać dwa słowa jak realizowana jest płatność za zakupy? Mając konto w słynnym PKO BP można realizować zakupy? Oferta naprawdę interesująca!

Ukryta Zawartość

W moim przypadku od dawna robie zakupy w sieci z wykorzystaniem karty Visa Elecytron wystawionej przez Inteligo.

Działa bardzo dobrze i jeszcze nie spotkałem się z odmową przyjęcia zapłaty w jakimś sklepie.

Też główne konto mam w PKO BP więc nie powinnieneś mieć kłopotów z założeniem konta w Inteligo, przelewy miedzy BP a Inteligo są bezpłatne. Jedyny minus karty w Inteligo to konieczność trzymania na koncie minimum 100 zl żeby nie płacić co miesiąc za konto.

Ostatnio kartę "podpiołem" pod system PAYPAL i tez funkcjonuje bez zarzutu.

Pozdrawiam Andrzej

Presto Classical, MDT, Crotchet...wysyłają przesyłki bez zarzutu..problemem jest niestety Poczta Polska.Poza tym radzę w mailu do powyższych dystrybutorów prosić o przesyłkę rejestrowana -poniewaz jak zauwazyliscie wszystkie przesyłkiwysyłane są zwykła lotnicza...w taki sposób Poczta Polska za***rdolila moją paczke z dwiema plytami dvd, które kupilem w choice uk (nie polecam jednak tego sklepu)....i co? na mojego maila do Poczty otrzymałem kurtuazyjne przeprosiny.zagroziłem im , ze jesli sytuacja sie powtórzy to zgłosze zjodziejstwo Poczty na policji...i słowa dotrzymam..cholerni zlodzieje, domagają sie podwyżek, które i tak wyciągneli z kieszeni podatników to nie robią nic, aby zabezpieczyć drogę przesyłki.

na razie czekam na reklamację z choice uk...

andresn50 - Dzięki. Zaraz zobaczę co tam u mnie za karty są w portfelu:) Jak do tej pory kupowałem jedynie robiac przelewy na wskazane konto z mojego konta PKO BP (też za pomocą internetu...). Ale widać sporo przede mną! Zaraz sie biorę za rejestrację i powalczę w przyszłym tygodniu. Pozdrawiam. Maciek

PS. Ceny sa naprawdę zaskakujące w porównaniu do ebay lub allegro!

To prawda Poczta Polska to jedyny słaby punkt w naszych ścieciowych zakupach.

Maciek, napisz co za muza zainteresowała cię u japońców. Ceny na allegro zawierają sporą dawkę zysku dla sprzedających ( za co ich absolutnie nie krytykuję ), dlatego między innymi pojąłem ryzkyko zapuków w dalekim Tokyo bo tam jest siedziba cdjapan.

Ja tez absolutnie sprzedawców na allegro nie krytykuje , choć jakoś sam raczej sprzedaję poniżej wcześniejszych kosztów - używane płytki:))) No ale na tym polega fenomen handlu, pośrednictwa i czego tam jeszcze:) Ale kiedy widze cardsleeevy np. King Crimson po 120 złtych to coś trafia! Poza tym inne wydania kolekcjonerskie... Emerson podobnie - niedawno kupiłem ten remaster K2HD co prawda ze złotym obi za prawie 100złotych! Sama radość, kiedy sie kupuje sporo... Czyli muza typu: KC, ELP, Pink Floyd i różne tam starocie:)

andresn50 - ja też mam dość tej polskiej marży na japońce i proszę o pomoc w zrobieniu pierwszych kroków na:

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak moglibyśmy się skontaktować mailowo.Chodzi mi o pomoc jak zamawiać aby uniknąć opłat cła itp.Jaki rodzaj przesyłki wybrać itp.

Ukryta Zawartość

Krajcar. Cieszę się, że mój mail zainspirował innych do zakupów u źrodła a nie u handalarzy na allegro czy ebay. Jak pisałem nie mam nic przeciwko ich postepowaniu, wkońcu to oni ponoszą wszelkie ryzyko związane z zakupem płyty i mają święte prawo rzadać ile im się podoba i na ile znajda kupca.

Odnosnie cła to nie mam pojęcią jak je ominąć, sądze, że należy postępować tak jak wszyscy co kupują plyty zagranicą, niewielkie ilości od 3 pozyji max i mieć nadzieje na szczeście, że przesyłka przebrnie przez UC ( na kartoniku była podana wartośc plyty).

Odnośnie rejestracji to jest standardowa, jak w innych sklepach w necie i nie powinieneś mieć klopotów ze zrozumieniem co pisać (wszystko jest po angielski). Co do kosztów przesyłki to ja celowo wybrałem najtańszą opcję, czyli 500 jenów (okolo 10 zl) z nadzieją, że paczka dotrze, a jak nie to i tak strata byłaby stosunkowo niewielka.

Jak podawałem wcześniej dokonałem tam pierwszego zakupu i nie czuję się jakąś wyrocznią w kupowaniu płyt przez internet. Musisz pamiętać, że wszelkie działania podejmujesz na własne ryzyko i odpowiedzialność. Mnie ten pierwszy zakup nastraja raczej optymistycznie i już ostrzę sobie zęby na parę innych pozycji, mam zamiar dale kupować majwyżej 2 pozycje i mieć nadziję, że wszytko sie uda.

Myślę, że przy tak niewieliich kosztach za przeyłkę ( ciekawe ile wyniosą koszta za podwójne albumy), równowązną z cennikiem Poczty Polskiej, śmiało można sobie pozwolić na kupowanie pojedynczych sztuk w jednej przesyłce, i tak w większości wypadków łączne koszta będą niższe niż zakupy na Allegro czy ebayu.

Pozdrawiam i życzę udanych zakupów

Zasięgnąłem języka i okazuje się,że ten sklep dołancza do przesyłki fakturę i nie ma siły, żeby ich przekonać do zmiany decyzji.Celnicy na jej podstawie naliczają cło i to wysokie.Przy zakupie na 100 zł cło wynosi koło 400 zł.

Nie wiem czy tobie się udało,czy od jednej płyty nie naliczają,ale fakt jest faktem,że nie do końca jest to źródło zbadane i może nas narazić na wielkie koszta.

Krajcar, ktoś naopowiadal Ci wierutne głupoty. Mam kolegę, który pracuje w agencji celnej i zapytam się go, jakie są aktualne stawki na plyty Cd, to napiszę. Na tym forum bez trudu znalazłem informacje, że koledzy płacili 3% cło + 22% VAT wię jasno wynika, że od 100 zł zapłacisz jakieś 28 zł opłat celnych.

W moim przypadku płyta, kosztowała z wysyłką niecałe 15 USD, co chyba wogóle jest zwolnione od opłat celnych. Szczegółów dowiem sie od kolegi jak sprawdzi w taryfie celnej i podam później.

Myślę, że przy zakupach jednostkowych ryzyko opłat celnych jest niewielkie, a biorąc pod uwagę przebicie jakie stosują sprzedający na Allegro to i tak opłaca kupować się w japonii, chociażby dlatego, że mamy duża dozę pewności, że kupujemy oryginał a nie jakieś ruskie podróbki.

Ciekawą rzecz odkryłem wczoraj odnośnie mojej wersji Obrazków z Wystawy ELP. Płyta została wydana w nowej serii przez jponskiego Victora i ma kartoniku ma numer katalogowy VICP-64236, lecz na samej płycie jest wygrawerowany numer VICP-63173,który jak łatwo można znaleźć na cdjapan jest właściwy dla poprzedniej serii i który również jeszcze jest dostępny w sprzedazy, ale znacznie droższy.

Zastanawiam się dlaczego Victor rozbi niby tańsze wznowienie, a wkładją płyty z numerami starej edycji ?

pozdrawiam

A propos cła i VAT przy przesyłkach spoza UE:

"Należnościom celnym i podatkowym podlegają sprowadzone rzeczy, których wartość przekracza 45 euro, jeżeli nadawcą i odbiorcą jest osoba fizyczna, lub przekracza 22 euro, jeżeli nadawcą jest przedsiębiorca, a odbiorcą osoba fizyczna." (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Dobra wiadomość jest taka, że planowana jest nowelizacja - prawdopodobnie od grudnia zamiast 22 EUR będzie równowartość 150 EUR. ;-)

Z mojej praktyki (kupuję w sklepach w Hongkongu, Stanach, Indonezji itp.) wynika, że - przynajmniej w Warszawie - urząd celny wkracza przy zakupach od równowartości ok. 80 PLN (kilka razy zdarzyło się to z kosmetykami). Do ewentualnych opłat celnych (jeśli są) i VAT trzeba też doliczyć ponad 10 złotych opłaty manipulacyjnej dla poczty (jeśli nie odbieramy osobiście w urzędzie - a mi szkoda na to czasu).

Ukryta Zawartość

ja kupuje na merlin.pl i tego problemu nie ma :) wczoraj przyszly mi 3 plyty jedyne do czego moglem sie przyczepic to ze jedna byla bez foli, ale woapkowanie srodek i plyta majstersztyk :)

andresn50, dzięki za ten adres do Japończyków. To jest dla mnie mało ważne, że są drodzy, najważniejsze, że trafiłem na DVD Karajana, które są gdzie indziej niedostępne. Czekam z napięciem, czy to są oryginały, czy też jak u tych złodziei z classicalvideoraritaties DVD-ry. Jak długo czekałeś na przesyłkę?

Karajan , na przesyłkę czekałem tydzień, chociaż byłem nastawiony na dłuższe oczekiwanie. Pakowanie zajeło im chyba ze 2 dni, ale dali znać, że paczka jest w drodze.

Dalton, trudno mi to ocenić, pójdę do kolegi, który chyba ma te starsze wydanie i sprawdzę.

Jak pisałem napewno mamy te same krążki, ponieważ w nowej edycji plyty mają wygrawerowane stare numery katalogowe (przenajmniej moje Obrazki z wystawy).

A ja nie mam dość płyt ze sklepów wysyłkowych, lecz wręcz przeciwnie. Dziś zamówiłem na próbę 3 płytki z CD Japan.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Ukryta Zawartość

ktos korzystał z tego srwisu, jaka jest jakość nagrań bo ceny nie małe

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.