Skocz do zawartości
IGNORED

jaki niskotonowy 22 cm

lulu

Rekomendowane odpowiedzi

Nie podajesz żadnych wymagań jak choćby skuteczność, czy cena.

Przy tak dużej dowolności przychodzi mi do głowy głównie to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

:)

Ukryta Zawartość

Kiedyś dawno temu w epoce kamienia .....

Ukryta Zawartość

Tez miałem rozterki , wiele sie od tamtego czasu zmieniło, głównie zdobyłem wiecej wiedzy.

Pzdr.

Ukryta Zawartość

w wiekszosci skutecznośc to 87-89 dB cena bez wiekszego znaczenia, dlatego zaznaczylem charakter brzmienia i wielkość obudowy. Nie jest problemem wyszukac taki głośnik jest ich multum ale brzmienia nikt nie opisuje. Miałem doczynienia z weglowymi skanami 18 dla mnie nie to czego szukam, może 22 alu jest inna ? Jak Brzmi Eton 8-800 ? lub seas ? a moze peerles ? tylko ten tunel jak pod Alpami :) stad to pytanie. Na forum mimo, żewatek taki był to nic z niego nie wynika.

I nie wyniknie , bo każdy słyszy inaczej , czego innego szuka ,no i aplikacja gra największą role.

Co do scana podejrzewam ,że misiowy bas Ci nie przypadł do gustu. Eton , to może być właściwy kierunek , lub aluminiowy seas chociaz 8 calowego nie słyszałem.

ma być twardy, kopiący a z misiami to nie sypiam odkąd skończyłem 7 lat :)

Matthew-18 SS nie, cos wiekszego moze być SS 22cm alu ale nie wiem jak brzmi ?

A gdzie mozna zamówić Eatona, ten charakter znam z 18, czy 22 jest podobny ? proszę tylko nie sugerować Qby bo tam nie maja .

Po co w 40 litrow aplikowac 18W8531? To dopiero bylby misio;) W tej wielkosci obudowe lepiej pasuje cos ze scana 22cm, glosnik w relatywnie niewielkiej obudowie a zejscie duzo lepsze niz jakakolwiek 18stka.

Lulu jezeli podoba Ci sie bas z OZ, twardy, krotki i bez buczenia, to najlepsza opcja bylby pewnie scan z serii revelator 22cm w 40litrach z membrana bierna, aby nisko dostroic te objetosc np do 25Hz. Taka aplikacja brzmialaby podobnie do OZ

mam kolumny 3-drożne na tych scanach 22W obudowa BR zalecana do wersji 8 omowej to ok 35 l , wersja 4 omowa wymaga troche mniejszej ok. 28 l i brzmienie z nisko strojonym BR jest naprawde klasa, energetyczne i z dużym wykopem - przypomina obudowe zamkniętą.

Ukryta Zawartość

rany boskie 31 cali

Ukryta Zawartość

Jak ma być maksymalnie szybko i precyzyjnie, to dlaczego nie obudowa zamknięta?

Do niej Skanśpik, któego podałem doskonale się nadaje. A przy 40l może nawet 25W8565-01?

Jakoś nie jestem fanem basrefleksu i wychodzących z niego "misiów" ;)

Panowie aleś cię się rozpędzili. Kto wam na opowiadał , że dobry impuls to tylko z OZ.

Słyszałem kilka OZ , którym daleko było do tego z czym kojarzycie ten typ obudowy.

Sorry , ale to jest pitolenie i mit , że BR nie da rady , podstawa do dobry woofer(o odpowiednich parametrach)i dobrze dobrana obudowa oraz port.

OZ nie da zejścia jak B-R , nie da.

według mnie ten

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ale oczywiście w całości.

Absolutna czołówka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro cena nie istotna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marko3T:

Ten Accuton to raczej na niski środek do 4-way, basu to on raczej nie obsłuży - za wysokie Fs/Qts a i pewnie Xmax jest mniejsze niż katalogowe 5mm one way - które wymagałoby uzwojenia długości tylko 4mm skoro płyta nabiegunnika ma 14mm grubości.

Natomiast w czymś w rodzaju ESA Profi na twardych membranach ten głośnik byłby strzałem w dziesiątkę, wyżej mógłby pracować Dayton RS52AN-8 a na wysokie Seas 22TAF/G. Problemem byłaby tylko sekcja niskotonowa nawiązująca do 1% efektywności średniotonowca - trzeba by pewnie zrobić 2ohm, alternatywą byłaby wielka buda albo słabe zejście.

A czy ktoś może coś wie na temat tych głośników Monacora:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szczególnie interesuje mnie ten z żółtą membraną, od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pomysł na trójdrożne kolumny oparte o ten głośnik. Ktoś coś zrobił na tych głośnikach, jak grają?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co sądzicie o tym głośniku ?

Ukryta Zawartość

Cena jak dla mnie rozsądna.

Zastanawia mnie jak to gra w tej konstrukcji:

Ukryta Zawartość

Może ktoś z was słuchał V3 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość _avw_

(Konto usunięte)

Hajku. Ty jesteś konstruktorem od wzmacniaczy lampowo-tranzystorowych i tych dziwnych zestawów głośnikowych na zabytkowych tonsilach? Jeśli tak (bo nie wiem), to wtrącę kilka kwestii w ramach dyskusji z tym co napisano na stronie internetowej konstruktora "hajku", http://www.talpro.pl/ , oraz z tym co często piszesz w swoich postach. Wydaje mi się ze Twoje upodobania za mocno rzutują na tezy które stawiasz nie tylko w tym wątku.

1.

Nie jest prawdą że OZ ma zawsze najlepszy impuls. Zasadniczo do OZ potrzeba głośników z miękkim zawieszeniem, Qts pomiędzy 0,4-0,5, jak najniższym FS i nie za dużym VAS.

Obudowy Twoich konstrukcji na staruteńkich tonsilach GDN 20/40 i kopułce tesli (pomijając ich atrakcyjną cenę 2,8 tys. PLN) są po prostu za duże. Zasadniczo dla rozciągnięcia basu w OZ współczynnik dobroci obudowy Qtc powinien wynosić 0,707. Dla jak najkrótszego impulsu 0,5. Zwiększając objętość obudowy zmniejszamy Qtc. Ale to nie znaczy że osiągamy megapoprawny impuls, bo ten akurat bardziej zależy od głośnika. Większość głośników tonsila z Qts powyżej 0,55 ma także wysoką FS, nie osiągnie niskiego zejścia ani najlepszego z możliwych impulsów.

Witort, na którego się powołujesz czasem, pisał również, że OZ jest po prostu łatwiejsza do zaprojektowania niż BR. Odchyłki objętości nawet o kilkadziesiąt procent od optymalnej nie spowodują w większości przypadków pogorszenia brzmienia czy narażenia głośnika na przeciążenie sygnałami niskich częstotliwości.

2.

Nie ma także uzasadnienia tego, co napisano na stronie ihttp://www.talpro.pl/ , że najlepsze są zwrotnice I rzędu. Nie dają one idealniejszej zgodności fazowej od innych zwrotnic (z tego powodu że głośnik jest obciążeniem impedancyjnym, nie rezystancyjnym i o tym także wspominał Witort w swoich publikacjach). W dodatku zwrotnice I rzędu słabo flitują dlatego zakres wspólnej pracy głośników jest bardzo szeroki. Taki zestaw znacząco i słyszalnie zmienia zgodność fazową charakterystyki przenoszenia głośników w zależności od kąta odsłuchu.

Znowu w tym przypadku jedynym plusem zwrotnic I rzędu jest łatwość projektowania, prostota konstrukcji i możliwość strojenia na słuch. Nawet mocno skaszaniona fazowo zwrotnica i tak zagra znośnie pod jakimś tam kątem ustawienia głośników. Słowo "znośnie" jest mocno na miejscu, gdyż zazwyczaj powstałe karpaty na charakterystyce przenoszenia oznaczają, że zestaw może być mniej lub bardziej przyjazny z punktu widzenia psychoakustycznego, ale prawie nigdy nie będzie poprawny. Przykładem tego są Totem Mite.

Przepraszam, że właśnie w tym wątku, niezbyt w temacie, to napisałem. Nie chciałem "ganiać" Hajku po różnych wątkach i wszczynać wyrywkowych dyskusji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.