Skocz do zawartości
IGNORED

SPDIF odczyt parametrów transmisji

cruse

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam prostą prośbę: czym odczytać aktualny strumień dźwięku (jego parametrów) wysyłanych złączem SPDIF.

Sprawa jest taka: przypuśćmy ze mamy źródło o niezidentyfikowanym formancie dźwięku, czym odczytać jego parametry? (chodzi mi o rozdzielczość sygnału w bitach i częstotliwość próbkowania)

Mam do dyspozycji profesjonalna kartę MOTU UltraLite FireWire z wejściem SPDIF (max 24bit /96 kHz)

Czy ktoś zna jakieś programy co umożliwiają synchronizacje karty do zegara źródła sygnału SPDIF ?

Albo czy są inne rozwiązania do zidentyfikowania parametrów.

Bardzo proszę o pomoc.

Szukam kontaktów w Elblągu i okolicach !

nniewiem, czy pomogę... ale chcac odebrać SPDIF karta musi sie zsynchronizować z nim, więc w jej narzędziowym programie/mikserze czy co tam jest mozna odczytać czy SPDIF IN jest Lock (czyli zsynchronizowany) jaka częstotliwość i status (tak jest u mnie)...

Jak masz kogoś opd ręką z iRiverem iHP-120/140 - ma on wejście SPDIF (optyczne) i w zakładce Debug znajdziesz narzędzie "SPDIF analyzer" gdzie wyczytasz fs, głębokość bitową takze statusy bitów, kategorie, generację kopii i format danych.

Wraz z odbiornikiem SPDIF (CS lub DIR) dało by się jeszcze oscyloskopem podglądnąć fs i ilość bitów...

Narazie więcej pomysłów nie mam

Powodzenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.