Skocz do zawartości
IGNORED

DAC by Tomasz Jabłoński

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrałem Telto bo jeszcze u nich nic nie kupowałem a ceny/terminy są dosyć atrakcyjne. Te trafka nie są jakieś krytyczne, nie są przeciążane więc nie patrzyłem już na producenta. Zamówiłem też takie zalewane trafa do Ugody ale jeszcze ich nie obciążałem więc nic więcej o nich nie powiem...

Moich, montowanych na MDF praktycznie nie słychać.

Waldek, podłóż jakiś cienki korek...

Zoltar7 - jak podłączysz swoje trafa to zdaj relacje czy je słychać.

Będziemy wtedy mieli jakieś opinie na temat tych producentów...

Chłopaki te od Lachowskiego nic nie buczą... czyli widze z tego, że warte były tych 80 zł za szt.

DAC jest już skończony, w docelowej obudowie, brakuje tylko gałki/włącznika z przodu, jak będę miał gałkę to umieszcze zdjęcia, wygląda jak z fabryki, palce lizać :))

Płytki dotarły wczoraj, dzisiaj sie pakowały, a jak wszystko bedzie ok to jutro wyślę.

Były ze dwa zapytania o płytki. Jutro będę wiedział ile jest jeszcze do wziecia. Obowiazuje pierwszeństwo zgłoszeń. Tym co sie odezwali jutro info na PW.

pozdr

Mam problem z uruchomieniem. Napięcia się zgadzają i w przetworniku i w odbiorniku, jak podłączyłem pod odbiornik sygnał przez wejście optyczne to spaliłem sta120.

Może ktoś zechciałby mi pomóc, jestem z wawy.

selth, 6 Maj 2008, 20:35

>Mam problem z uruchomieniem. Napięcia się zgadzają i w przetworniku i w odbiorniku, jak podłączyłem

>pod odbiornik sygnał przez wejście optyczne to spaliłem sta120.

>Może ktoś zechciałby mi pomóc, jestem z wawy.

W jaki sposób stwierdziłeś, że "spaliłeś" STA120?

To doś trudne, bo ten układ ma wejście RS422 i sygnał TTL mu raczej nie zaszkodzi. Patrz w tym watku: jest zdjecie na którym jest "zworkologia" odbiornika z zaznaczonymi zworkami dla OPTO i COAX. Dla wejścia optycznego zworka OPTO ma byc zwarta, a COAX rozwarta.

a ja właśnie słucham DACa, na razie poprzez desymetryzatory (niestety ustawione na chybił trafił, z braku źródła sygnału 50Hz).

Na razie o brzmieniu się nie wypowaiadam, wypowiem się za 1-2 miesiące ;-) jak sobie zdanie wyrobie. Do tej pory słuchałem za pośrednictwem Kustagona.

Tomek_j

a czy twoim zdaniem zmiana opampów na inne (np. OPA134) może mieć korzystny wpływ na dźwięk, a jeśli tak to w których miejscach twojego DACa można zastosować twoim zdaniem inne opampy i ew. jakie?

Na razie nie planuję takiej zmiany, ale jakbym chciał poeksperymentować to czy ma to sens?

ps. Tomek musiałem zadać to pytanie... wiadomo forum audiostereo ;)))

tomek_j, 6 Maj 2008, 20:48

>W jaki sposób stwierdziłeś, że "spaliłeś" STA120?

po włączeniu miałem jakieś częstotliwości na LRCK z sta120 i nie było SCK, potem zwarcie i grzeje mi się U2,

działa mi wyświetlacz i pic

>To doś trudne, bo ten układ ma wejście RS422 i sygnał TTL mu raczej nie zaszkodzi. Patrz w tym

>watku: jest zdjecie na którym jest "zworkologia" odbiornika z zaznaczonymi zworkami dla OPTO i COAX.

>Dla wejścia optycznego zworka OPTO ma byc zwarta, a COAX rozwarta.

zworki ustawiłem dobrze zgodnie ze zdjęciami i zworki dla opto i coax też pozmieniałem.

>Tomek_j

>a czy twoim zdaniem zmiana opampów na inne (np. OPA134) może mieć korzystny wpływ na dźwięk, a jeśli

>tak to w których miejscach twojego DACa można zastosować twoim zdaniem inne opampy i ew. jakie?

>Na razie nie planuję takiej zmiany, ale jakbym chciał poeksperymentować to czy ma to sens?

>

Ja nie póbowałem, bo NE5534 mi odpowiada. Rzeczywiście myslałem tez o OPA134. Trzeba pamietac ze DAC ma troche tych opampów, wymiana na te bardzo drogie bedzie kosztowna, a efekt nie wiadomy.

Jednak próby mogą nieść zmiane brzmienia i byc może ktoś sie skusi.

oltar7, 7 Maj 2008, 09:51

>No oczywiście, że cena opampów jest tu niestety decydującym czynnikiem. Generalnie jednak nie ma

>przeciwwskazań :)

nie ma pod warunkiem:

1. zgodności wyprowadzeń - np róznice sa w wyprowadzeniu układów kompensacji czestotliwościowej

2. trzeba pamietac ze opampy w układzie sa zasilane napieciem 30V (+/-15V) nie wszsytkie układy moga pracowac z tym napieciem

Generalna zasada: najpierw studiujemy note katalogową układu, a potem ewentualniie robimy próby.

zoltar7, 7 Maj 2008, 11:55

>ale rozumiem, że akurat w przypadku OPA134 nie ma przeciwwskazań, czy tak?

Odpowiem na tego typu pytanie ale ostani raz. Potencjalni eksperymentatorzy musza sobie znaleźć i porównac noty katalogowe.

OPA134 moze pracowac z napieciami max +/-18V - tu jest ok

wyprowadzenia tez sie zgadzaja, ale OPA134 nie potrzebuje kompensacji (kondensatory 22pF). Jednak te kondensatory w płytce nie przeszkadzaja i moga zostac . Mozna włozyć zamiast NE5534 OPA134 bo są "elektrycznie" zgodne. Ale czy bedze lepiej nie wiem np OPA ma wiesze szumy, ale lepsze slew rate. Poza tym trzeba by było sprawdzic oscyloskopem czy cos sie nie wzbudza - nie sadze ale ja bym sprawdził.

Pytanie

Czy to dobry pomysł aby w miejsce kondensatorów (10uF) odsprzęgających zasilanie przetwornika PCM wstawić Black Gate STD i odsprzęganie wzmacniaczy operacyjnych (10uF) Elna Cerafine (czerwone)?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.