Skocz do zawartości
IGNORED

DAC by Tomasz Jabłoński

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wstrzymałem sie, bo czekam na info producenta, ale nie ma sprawy

jutro rano wysyłam info.

Z tym, ze mam bardzo mało potwierdzeń email'owych.

Może się zdarzyć, że prawdziwych chętnych bedzie mniej niz zapisanych, tak było poprzednio :(

To kiepsko bo aj się nie wstrzymałem z wpłatą do efect02, a jak się okaże że zamówienia nie będzie to tylko będzie zamieszanie:-/ A z osób które chcą DAC-a ktoś potwierdził poza mną?

>MStaniszczak,

>To kiepsko bo aj się nie wstrzymałem z wpłatą do efect02, a jak się okaże że zamówienia nie będzie

>to tylko będzie zamieszanie:-/ A z osób które chcą DAC-a ktoś potwierdził poza mną?

Nie, Ty jedyny potwierdziłeś DAC.

Ale spokojnie poczekajmy, za kilka dni napiszę do zapominalskich na PW.

Zamówienie na SRC bedzie, pewnie na DAC również.

Waldku bierz pod uwage przy wycenie jeszcze dwie plytki pod Dac-a i jedna pod SRC dla mnie! wyslalem ci majla w tej sprawie...(ddds)

dostalem plyteczki pod dir-a dziekuje bardzo i przelew zrobie ci jak sie uda dzis a jesli nie to jutro 100%

potrzebuje tez zaprogramowanego procka wiec usmiech do kolegi efekt02 ;)

z tego co pamietam to procek zeby go zaprogramowac musi byc juz na pcb a pcb jeszcze nie mamy...

pozdrawiam

Ja mam takie oto pytanie.

Składając DAC na układach pcm1794 przy wykorzystaniu wyjścia zbalansowanego producent zaleca układ który daje na wyjściu 9Vrms, przy wyjsciu stereo można osiągnąć 4,5Vrms. Czy to nie za wysokie napięcie? Jak to jest ze wzmacniaczami, czy to nie przesteruje wejścia wzmacniacza?

Macie na pewno wieksze doświadczenie niż ja i stąd moje pytanie.

>witek0987

jest ok

napiszę obrazowo: chociażbyś na wyjściu (nominalnie tj 0dB) miał 100voltów to i tak w praktyce słuchasz na znacznie niższym poziomie napiecia dostosowanym do aktualnych potrzeb - czyli potencjometr decyduje ile jest na wyjściu. Owszem jak dasz na maksa potencjometr to możesz przesterować układ (100v spali wszystko, ale to przykład), z tymże nikt nie słucha na pełnym otwarciu potencjometru.

Dodatkowo nie możesz wprost sumować napięć układu zbalansowanego, bo poszczególne żyły mają dalej swoje 4,5v a wzmacniacz to rozumie i sobie z tym radzi (a czasami nie).

Dokładnie rzecz ujmując - po rozdzieleniu sygnału w domenie cyfrowej i poprowadzeniu toru zbalansowanego osobnymi torami, na wyjściu DAC masz o 3dB głośniej. I tutaj wielu producentów tłumi / obniża ten poziom, aby nie było różnicy pomiędzy RCA i XLR (np CD i Gramofon). Takie działanie ma inny nieoczekiwany aspekt - laik zawsze (prawie) wybierze CD z wyższym poziomem wyjściowym.

Witam

Ostatecznie to wygląda tak:

Kalkulacja:

DAC - 12szt , Cena -27,33zł/szt, Koszt uruchomienia prod. - 40,00zł.

SCR - 18szt, Cena- 16,20zł, Koszt uruchomienia prod. - 56,10zł.

Co daje odpowiednio

DAC: 32zł / 1szt

SRC 20zł / 1szt

plus koszty wysyłki

Ponownie proszę o przysłanie na email potwierdzenia, zwrotnie na te emaile wyślę info z nr konta.

Na PW jest trudniej, więc tylko na email barczykw (at) poczta.onet.pl

Od wczoraj przyszły kolejne potwierdzenia.

Witam, ja też się dopisuję do PCB pod SRC

>Płytki pod SRC

>

>1.

>2. zoltar7 - 1 szt.

>3. crossover64 - 1szt.

>4. DonWojtas - 1szt.

>5. bikoz - 1szt.

>6. Rambo - 1 szt.

>7. MStaniszczak - 1 szt.

>8. Dzikoosek - 1szt.

>9. Rick - 1 szt.

>10 mareck -1 szt.

>11 Buzzer - 1 szt.

>12 marosik - 1 szt.

>13 preatorius - 1 szt.

>14. nowy18 - 1 szt.

>15. audegis - 1szt.

>16. V343 - 1szt.

>17. karsti - 1 szt.

>18. waldez - 1 szt.

Witam,

to i ja dla porzadku też się dopisuję do PCB pod SRC i DAC

>Płytki pod SRC

>

>1.

>2. zoltar7 - 1 szt.

>3. crossover64 - 1szt.

>4. DonWojtas - 1szt.

>5. bikoz - 1szt.

>6. Rambo - 1 szt.

>7. MStaniszczak - 1 szt.

>8. Dzikoosek - 1szt.

>9. Rick - 1 szt.

>10 mareck -1 szt.

>11 Buzzer - 1 szt.

>12 marosik - 1 szt.

>13 preatorius - 1 szt.

>14. nowy18 - 1 szt.

>15. audegis - 1szt.

>16. V343 - 1szt.

>17. karsti - 1 szt.

>18. waldez - 1 szt.

>19. vuy - 2 szt.

>Płytki pod DAC

>

>1. crossover64 - 2szt.

>2. DonWojtas - 2szt.

>3. MStaniszczak - 2 szt.

>4. Dzikoosek - 2szt.

>5. Witek0987 - 1szt.

>6. nowy18 - 2 szt.

>7. vuy - 4 szt.

Witam

dodatkowo jeszcze płytka DAC, jeśli lista nie jest jeszcze zamknięta:

>Płytki pod DAC

>

1. crossover64 - 2szt.

2. DonWojtas - 2szt.

3. MStaniszczak - 2 szt.

4. Dzikoosek - 2szt.

5. Witek0987 - 1szt.

6. nowy18 - 2 szt.

7. vuy - 4 szt.

8. audegis - 1 szt.

Moze mi ktos wyslac artykuly o tym ukladzie na [email protected]

Nie mam teraz artykulow wiec zapytam. Co powinienem zamowic jezeli chce to uruchomic bez SRC, z odbiornikiem DIR9001 i wykorzystujac 2 plytki DAC?

>tomek_j

ponawiam prośbę - zamieść schemat do SRC, nie muszę pisać , że sprawa jest zaawansowana, a koledzy części chcą kupować,

Do tych co piszą na PW - ja też nie mam schematu.

z powodu permanentnego braku czasu nie zagladam tu czesto. Nie moge tu zamiescić schematu tab by był widoczny - moze ktos go zechce umiescis na stronie i podac adres, albo wysle mailem i bedzie rozszyłał dalej.Dołaczam zestawienie materiałów.

Bill of Material for src4392.Bom

Used Part Type Designator Footprint

==== ================= ========== ==========

1 0R R11 AXIAL0.4

2 1k R5 R6 1206

4 1u C9 C10 C22 RB.1/.2

C23

3 3K3 R4 R9 R10 1206

1 4k7 PR1 PR

9 10u C4 C6 C15 RB.1/.2

C16 C20

C28 C29

C37 C39

1 10uH L1 AXIAL0.4

1 18F2580 U7 18f2680

2 33p C34 C35 RAD0.1

1 74LVC04 U6 LS04

2 75R R1 R2 1206

2 100R R7 R8 1206

17 100n C5 C7 C11 1206

C12 C13

C14 C21

C24 C25

C26 C27

C30 C31

C33 C36

C38 C40

7 100n C1 C2 C3 RAD0.2

C17 C18

C19 C32 ( MKT)

1 110R R3 1206

4 4007 D1 D2 D3 DIODE0.4

D4

1 4700u C8 RB.3/.6

1 7805 U3 78XXST

1 LM2937-1,8 U4 78XXST

1 LM2937-3,3 U2 78XXST

1 LM2938-3,3 U5 78XXST

1 SP1 J1 SIP2

1 SP2 J2 SIP2

1 SP3 J6 SIP3

1 TORX173 OPTO1 TOTX173

Plik został wysłany do Kolegi efekt02 i ma go umieścic na stronie i podac link na forum. plik jest w formacie .pdf (ok 50kB) i po powiekszeniu wszsytko wyrażnie widać.

Plik ze schematem DIR9001 został wysłany do Kolegi saginata - moze równiez umiescic go na stronie i podac link.

Ja sie wpisuje na 2 plytki DACa

>Płytki pod DAC

>

>1. crossover64 - 2szt.

>2. DonWojtas - 2szt.

>3. MStaniszczak - 2 szt.

>4. Dzikoosek - 2szt.

>5. Witek0987 - 1szt.

>6. nowy18 - 2 szt.

>7. vuy - 4 szt.

>8. Saginata - 2 szt.

Schemat pod DIR9001 jest tutaj jezeli ktos chce:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tomek_j,

zauwayzlem ze we wczesniejszych swoich projektach uzywales mostkow zintegrowanych a teraz uzywasz pojedynczych diod, czy stoi za tym jakies doswiadczenie czy raczej nic co udalo sie zmierzyc, wywnioskować itp?.

Ja mam jeszcze jedno pytanie. Co to jest za procesor na plytce DIR9001? Na schemacie jest napisane ze PIC18F2560 ale nie ma czegos takiego na stronie Microchipa. W calym internecie jest 5 wynikow wyszukiwania dla PIC18F2560 wiec cos mi tu nie pasuje. Co innego sie tam nadaje i w jakiej to obudowie ma byc?

aginata, 18 Wrz 2008, 18:32

>Ja mam jeszcze jedno pytanie. Co to jest za procesor na plytce DIR9001? Na schemacie jest napisane

>ze PIC18F2560 ale nie ma czegos takiego na stronie Microchipa. W calym internecie jest 5 wynikow

>wyszukiwania dla PIC18F2560 wiec cos mi tu nie pasuje. Co innego sie tam nadaje i w jakiej to

>obudowie ma byc?

2560 jest wycofany z produkcji

Procesor może być taki

1. 18F2580, lub 18LF2580

2. 18F2680 lub 18LF2680

Oznaczenie obudowy I/SO np PIC18F2680 I/SO

Co do mostków - powód jest prozaiczny: nie mozna dzisiaj dostac "scalonych" mostków 1A dobrej jakości. Kiedys takie były produkowane przez znane z nazwy firmy (np Fagor) lub na Taiwanie. Teraz mostek 1A przy prądzie 400mA jest już wyraźnie ciepły( produkcja komunistyczne Chiny). Dlatego mostek jest robiony na piechotę diodami 1A np popularnymi 1N4007. Mozna jak ktoś chce wsadzić jakieś impulsowe lub Schottky'ego - tylko po co?

panie Tomaszu a może soft recovery? z tego co wiem i wyczytałem diody schottkego też wprowadzają małe zakłócenia. Czy te sprawy są bez znaczenia panie Tomaszu? Jeśli są - dla czego czołowe firmu dość dbają o ten fragment a nawet wprowadzają jeszcze subbery?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

tak przy okazji - przyda się

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ambo, 18 Wrz 2008, 20:33

>panie Tomaszu a może soft recovery? z tego co wiem i wyczytałem diody schottkego też wprowadzają

>małe zakłócenia. Czy te sprawy są bez znaczenia panie Tomaszu? Jeśli są - dla czego czołowe firmu

>dość dbają o ten fragment a nawet wprowadzają jeszcze subbery?

jak juz powidziałem - na druku sa miejsca na diody - co kto wlutuje jego sprawa byle sie w otwr pada zmieściło. Jezeli bedzie lepiej to bardzo dobrze. Ja chętnie posłucham opinii.

Witam

Obecnie brak potwierdzenia od :

Dzikosek, Buzzer, marosik, audegis i karsti na PCB pod SRC oraz

Dzikosek, Saginata i audegis pod DAC (te osoby sie ostatnio dopisały, więc zalecam przeczytanie całego wątku, a napewno 3 ostatnich stron)

Ponieważ większość potwierdziła, jutro zamawiam płytki. jak ktoś sie zdecyduje do jutra do 9.00 to tez sie załapie.

Opis wysyłki jest stronę (albo dwie) wcześniej.

Gdyby co to przypomnę, ale powtarzam, kto poraz pierwszy odpala DACa musi przeczytać wszystko, przyda się ogólna wiedza i kilka myków.

pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.