Skocz do zawartości
IGNORED

DAC by Tomasz Jabłoński

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

DAC zmontowany i uruchomiony.

Działaja oba kanały w trybie monarual.

Wieczorem latały na przejsciówkach, ale niebawem przybędą gniazda XLR (neutrik).

Poniższe zdjecie pokazuje obudowę tymczasową, płytka jeszcze bez PICa i gniazd (tylko stereo)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PCB desymeryzatora XLR2RCA oraz symetryzatora RCA2XLR (wg projektu z Elektora El.)

1. zoltar7 - XLR2RCA 4 szt., RCA2XLR 2 szt.

2. Witek0987 - 2szt.

3. Waldi_06 - XLR2RCA: 2szt, RCA2XLR: 4szt

4. bettik - XLR2RCA 2szt, RCA2XLR 2 szt

5. zbymar - XLR2RCA: 2szt, RCA2XLR: 2szt

6. crossover64 - XLR2RCA: 2szt, RCA2XLR: 2szt

7. Kurt - XLR2RCA: 2szt, RCA2XLR: 2szt

8. Jankas - XLR2RCA: 3szt, RCA2XLR: 3szt

9. piotr_ski - XLR2RCA: 2szt.

10. bogdang33 - XLR2RCA: 2szt, RCA2XLR: 2szt

11. ctrl+z - XLR2RCA: 4szt, RCA2XLR: 4szt

12. karsti - XLR2RCA: 2szt

1. Wokół PCMa mam BG 10/16v . DAC na XLRach gra super - w skrócie WARTO.

2. Transformatorki:

Koszt trafek wyszedł 7,90 + 5 przesyłka = 12,9zł

Koledzy: bettik, mareck, zbymar, selth, ctrl+z, Mareck i crossover64

dostaną trafka RAZEM z PICami (które dla nich sa spakowane, ale nie będę jutro wysyłał skoro trafka są w drodze do mnie), więc chwilę poczekacie. Dla nich cena to 7,90.

UWAGA - Kto sie wpisał na listę, a nie ma mojego konta, to info na PW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

3. Ci, którzy zgłosili sie na PICe w pierwszym zamówieniu to Koledzy: bettik, mareck, zbymar, selth, ctrl+z, Mareck i crossover64.

Ponadto na PICa zgłosił sie karsti, zoltar7 i bogdang33.

Mam teraz 1 szt PIC, za kilka dni przyjadą pozostałe, z tym, że nie mam jeszcze kasy za PICe. karsti był pierwszy.

W oczekiwaniu zoltar7 i bogdang33.

Jedna płytka DAC uruchomiona, druga (fragment na poniższym zdjęciu) prawie uruchomiona. Jak widać na poniższym zdjęciu prawie czyni czasem dużą różnicę :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>zoltar7, zbymar

kurcze zawsze coś,

jak chcecie wymiany płytek to musicie mi je odesłać, następnie dostaniecie nowe (taka była umowa)

a jeżeli sami poprawicie to fajnie i przeprosiny za niedociągnięcia.

prośba do pozostałych - pomimo ładnego wyglądu oglądajcie każdy pad przed lutowaniem ! I nie chodzi wymianę, a o Wasze nerwy.

Moje płytki odpaliły się problemów tego typu, z tym że oglądałem każdy pad przed lutowaniem (po doświadczeniach z płytkami Kustagona wykonanymi przez innego producenta.

PIC

Mam jeszcze dwa PICe więc czekam na wpłaty od Karsti i bogdang33 (zoltar7 - twoja kasa już zaksięgoawna). PICe do efekt02 już niebawem.

Waldi_06, 25 Lut 2008, 11:25

>jak chcecie wymiany płytek to musicie mi je odesłać, następnie dostaniecie nowe (taka była umowa)

>a jeżeli sami poprawicie to fajnie i przeprosiny za niedociągnięcia.

>

>prośba do pozostałych - pomimo ładnego wyglądu oglądajcie każdy pad przed lutowaniem ! I nie chodzi

>wymianę, a o Wasze nerwy.

>Moje płytki odpaliły się problemów tego typu, z tym że oglądałem każdy pad przed lutowaniem (po

>doświadczeniach z płytkami Kustagona wykonanymi przez innego producenta.

Nie tylko ten producent cos knoci

Moje poprzednie płytki miały zwarcie na +5V zasilającym analog PCM1796 - wszsytkie w tym samym miejscu. Uwaga Waldka zupełnie na miejscu- sprawdzać dokładnie przed montazem

>>>>kurcze zawsze coś,

>>>>jak chcecie wymiany płytek to musicie mi je odesłać, następnie dostaniecie nowe (taka była umowa)

Żadnej wymiany płytek nie chcę. To, że znalazł się maleńki paproch na płytce nie dyskwalifikuje jej.

Uważam, że jakość płytek jest bardzo dobra. Należy tylko pamiętać aby przed lutowaniem zawsze profilaktycznie przejrzeć druk pod lupą.

Tak nawiasem mówiąc chcę podziękować Tomkowi (autorowi projektu) za widoczną tu i bardzo rzeczową pomoc.

zbymar

>zoltar7,

grzej DACa - daj mu sygnał, podłącz obie płytki jak do trybu monaural, jeszcze bez przestawionej zworki na płytce DAC, za kilka dni jak znalazł (jak dojdzie PIC, który został wysłany) i ćwicz buzię do usmiechu :)

>trafka

paczka jeszcze nie dotarła, kurcze - stąd mam bliżej do dworca w Berlinie niż poczta do mnie :(

>trafka

paczka jeszcze nie dotarła, kurcze - stąd mam bliżej do dworca w Berlinie niż poczta do mnie :(

OFF TOPIC

A ostatnio w radio słyszałem jak jakaś Pani w średniostarszym wieku mówiła, że w latach 60 zwykły list wysłany z Warszawy już następnego dnia był w Poznaniu u odbiorcy... tak więc tzw. "priorytet" itp. to wielka ściema Poczty Polskiej... :(

Jest wycena na płytki:

1. XLR2RCA - 5zł za 1szt

2. RCA2XLR - 4 zł za 1szt

plus koszt przesyłki 5 zł

Płytki beda wykonane tam gdzie płytki DAC, w takim samym standardzie.

Płytki zostały zamówione.

Będzie kilka płytek RCA2XLR do wzięcia.

Poniżej lista wpłat:

wg wzoru: szt.poz1-szt.poz2-poczta-razem_zł

poz1=XLR2RCA

poz2=RCA2XLR

1. Zoltar7 4-2-1-33 =33zł

2. Witek0987 2-0-1-15 =15zł

3. Waldi_06 4-4-0-36 =36zł

4. Bettik 2-2-1-23 =23zł

5. Zbymar 2-2-1-23 =23zł

6. Crossover64 2-2-1-23 =23zł

7. Kurt 2 2-2-1-23 =23zł

8. Jankas 3-3-1-32 =32zł

9. piotr_ski 2-0-1-15 =15zł

10. Bogdang33 2-2-1-23 =23zł

11. ctrl+z 4-4-1-41 =41zł

12. Karsti 2-0-1-15 =15zł

Mała korekta

pare wpisów wyżej napisałem, kto otrzyma bez dodatkowego kosztu przesyłki, więc te osoby powinny wpłacic 5 zł mniej (zresztą większośc wpłaciłem.

Za godzine pierwsza wysyłka.

Kilka słów na temat napięcia stałego na wyjściach przetwornika. Należy bardzo dokładnie "sparować" rezystory R3 i R9 oraz R16 i R26, żeby uzyskać jak najniższe napięcie stałe na wyjściach. Różnica 1 oma powoduje zmianę na wyjściu o około 2 mV, czyli przy doborze z dokładnością 1% można mieć nawet ponad 20 mV (chociaż może nie ma to większego znaczenia).

>konwertery RCA2XLR

Dla tych co mają PRE PGA - pamietajcie , że wzmacniacz wejsciowy posiada wbudowany dobry symetryzator i jest on włączony cały czas. Wystarczy wpiąć sygnał RCA na plus któregokolwiek wejścia, to OPA symetryzuje sygnał i na regulator głośności (PGA) wypuszcza juz syg. zbalansowany. Stąd też , aż się prosi za Pre na PGA stosować wzmacniacz symetryczny (lub po dwa identyczne na kanał w mostku).

>witek0987

:) normalnie :)

to są Panasonic FC 2200 o wymiarach fi18 na h20,

zastanawiałem się czy 2200 wystarczy, ale stwierdziłem, że

- każda gałąź osobno - więc mały pobór pradu, a NE pracują ze wzglednie stałym poborem prądu,

- w razie czego moge wymienić jeden z tantali (po stabilizatorze na większy,

no i gra fajnie

troche drogie , ale zato niskie, no i spokojnie wyszła kanapka (dystanse montażowe o h=25mm)

Ja też zastanawiałem się, czy pojemności 2200u wystarczą (na schemacie było 4700). Po odpaleniu DACa sprawdziłem oscyloskopem przebieg napięcia na kondensatorach C34, C59 i jest ok - napięcie spada tylko o ok. 0,3V mimo, że do zasilaczy na płytkach przetworników dodatkowo podłączyłem desymetryzatory.

Panowie pomóżcie.

W układzie PCM1794

1. pin3 odpowiedzialny jest za De-Emphasis by była wyłączona emfaza podłączam do masy czy do +3,3V?

2. pin10 odpowiedzialny jest za Soft Mute stan wysoki soft mute jest aktywny, stan niski wyłączona (pracuje normalnie). Czy tak?

Z dokumentacji niewiele mogę doczytać (albo źle czytam :-)

Z góry dziękuję

To wiem ale jak to ma być ustawione?

demfaza wyłączona - jaki stan? niski czy wysoki?

De-Emphasis

The PCM1794 has a de-emphasis filters for the sampling frequency of 44.1 kHz. The de-emphasis filter is controlled

using DEM (pin 3).

Tyle datasheet. I nadal nic nie wiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.