Skocz do zawartości
IGNORED

DAC by Tomasz Jabłoński

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

Upper, 7 Cze 2008, 21:05

>Do Tomek

>Czy aby zastąpić Dir1703 w kicie AVT scalakiem Dir9001 należy w DIR9001 połączyć nóżki 9 z 19 (celem

>prawidłowego funkcjonowania)?

nie próbowałem w praktyce tej zamiany, ale należałoby wykonać:

1. zmienic wartość elementów fitra PLL R5=680R, C6=4n7, (C5 bez zmian =68n)

2. nózki 8(XTI) i 19 połaczyć z masą cyfrową D_GND

3. nie lutować R1, X1, C1, C2

4. Zworki F4, J5, J6, J7 musza być rozwarte

i na koniec obudowa DIR9001 jest mniejsza niż DIR1793 i nie wiem czy da sie to polutować

do Tomek

Witam

Dziękuję za informację dotyczącą możliwości zamiany odbiornika w kicie AVT Twojego autorstwa (na pewno wykorzystam Twoje wskazówki, gdyż posiadam DSD1793 i chciałbym go użyć).

Pozdrawiam i przeprasza za off topic

• 1 miesiąc później...

Jest błąd na płytce procesora,kondensatory C5 i C4 trzeba zamienić między sobą.Prościej, 470nF w szereg z 330R a 15nF na 20n STA120.Tak jest według noty aplikacjnej.

Pozdrawiam

Parę dni temu wymieniłem 4 sztuki NE (te na wyjściach, po dwie na płytce) na OPA134.

No i wszystkim polecam tąka wymiane. OPA134 jest poprostu lepszy. "Dzięk poszedł" w kierunku wyraźniejszego dołu z ładniejszymi wybrzmieniami i szlachetniejszej góry.

Polecam!

Kolejny krok to wymiana pozostałych 8 sztuk NE na OPA134. OPA już jadą.

OPA nie wymaga kompensacji, a ta która jest na płytce pozostaje niepodłączona.

Zdanie odrębne.

Ja wymieniłem wszystkie na OPA134... i jakoś nie słyszę znacznej różnicy. NE to bardzo dobre scalaki, stosowane są w wielu konstrukcjach firmowych kosztujących kilka tysięcy złotych.

>zoltar7,

> i jakoś nie słyszę znacznej różnicy.

a jaką usłyszałeś - pytam z ciekawosci a nie z zaczepki,

no i nie pisałem, że NE są złe, ale że mi OPA na wyjsciu podeszły.

Waldi_06 wiesz jak jest, jak się wymienia coś, co ma raczej subtelny wpływ na dźwięk, to aby obiektywnie uchwycić różnicę trzeba by mieć drugie takie urządzenie obok bez zmian, aby móc obiektywnie porównać z tym ze zmianami. Trudno bowiem szybko wymienić naście kości jak to ma miejsce w tym DAC, aby móc ze 100% pewnością uchwycić subtelną różnicę. W związku z tym nie neguję, że urządzenie gra lepiej, ale jest to poprawa subtelna moim skromnym zdaniem, i ja jej specjalnie nie zauważyłem :(

W każdym bądź razie jeżeli jest poprawa to nie dramatyczna. Dla mnie grało na NE ok.

>crossover64

używam innej płytki z odbiornikiem DIR9001

taką zmianę polecam,

>zoltar7

tak zgadzam sie, że zmiany sa delikatne (chociaż mi sie podobają), w niczym nie przypominają radykalnych zmian typu zmiana końcówki mocy ze słabej na dobrą :)

i jeszcze jedno - wg mnie porównywanie sprzetu przez zmianę źródła w teście po 3 minuty - nic nie daje, staram sie posłuchać dłużej i dopiero wyciągać wnioski.

>Waldi_06

ech,a ja zacząłem składanie daca od płytki procka.Możesz dokładniej opisać Twoją konfigurację?

Korzystasz z dodatkowej płytki z dir9001 podpiętej do płytki procesora?

Próbowałeś uruchomić z sta120 z poprawionym filtrem?

Pozdrawiam

>crossover64

uruchomiłem płytke z STA z błędem, a nastepnie płytkę z DIR9001, różnica w dzwięku wyraźna (wieksza niż przy zmianie op-ampów) - dalej nie drążyłem.

DIR w konfiguracji podstawowej wg projektu tomek_j, czyli zamiennik do STA.

Płytka z DIRem posiada równiez PICa pod sterowanie, z tym, że wszystko w SMDe co wymaga nowych sclaków i wysłania do tomek_j płytki z picem w celu zaprogramowania.

>zoltar7

na pinie 20 sta120 jest filtr.Zgodnie z notą do masy dołączony jest 15nF i równolegle do niego

szeregowy układ 330R i 470nF , na naszych płytkach kondensatory są zamienione.Może na dźwięk to nie wpływa ale lepiej to poprawić.

crossover64, 16 Sie 2008, 12:33

>>zoltar7

>na pinie 20 sta120 jest filtr.Zgodnie z notą do masy dołączony jest 15nF i równolegle do niego

>szeregowy układ 330R i 470nF , na naszych płytkach kondensatory są zamienione.Może na dźwięk to nie

>wpływa ale lepiej to poprawić.

Bład i nie błąd:-)

Jest to wynik celowego działania, a właściwie szergu eksperymentów z doborem zewnetrznych elementów filtra pętli PLL. W czasie projektowania układu zauwazyłem ze jezeli sie kondensatory zamieni, to ukłd sie lepiej synchronizuje i tak juz zostało. Mozna oczywiscie zamienic kondensatory i bedzie tak jak chciał producent - to tylko mały zabieg

Jak napisał Waldi DAC zoatał potem wyposazony w odbiornik z DIR9001, ale to tez juz historia. Obecnie uzywam modułu z SRC4392 z właczonym upsampingiem do 88,2KHz.

Waldi_06, 16 Sie 2008, 19:55

>>tomek_j

>czesc - jak było na wczasach :)

>

>zapas wszelkich płytek : PCM, STA i DIR już mocno stopniał

Jak to na wczasach - dzisiaj najgorszy dzień urlopu, bo ostatni :->

tak wyglądają moduły DIR9001 i SRC4392

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13689-100007875 1218989524_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gdyby ktos jeszcze potrzebowal, to mam zelazny zapas DIR9001, PCM1792A,4A,6, a procki SMD i SRC4392 (dosyc dogi) mozna bezproblemowo zalatwic

tomek_j - co to za 2 czarne prostokaty kolo torxa na dolnej plytce ?

>tomek_j - co to za 2 czarne prostokaty kolo torxa na dolnej plytce ?

Generatory kwarcowe 22,5792MHz Seiko (44,1KHz x 512). Sa dwa bo układ odbiornika i konwertera Fs sa taktowane z osobnego źródła.

Luiis, 17 Sie 2008, 19:03

>>tomek_j, 17 Sie 2008, 18:58

>- czy można w tym miejscu podłaczyc Master Clock z dwoma wyjściami np. LClockXO3 ?

Kazdy dowolny przebieg zegarowy o dostatczenej "jakości" i poziomach logicznych "H" od +3,3V do +5V. I oczywiście o określonej częstotliwosci ( patrz datasheet)

wstepnie koszt procesora:

25zl(procek) + 30zl(dir) lub 40zl(src) [programowanie+wysylka] + jakies drobne za transport

wlutowanie procesora na plytke jest niezbedne do zaprogramowania, dlatego plytka musi zostac wyslana do Tomka - najlepiej bedzie, jak zrobi sie to hurtowo

procki i reszta ukladow powinna byc do 2 tygodni

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.