Skocz do zawartości
IGNORED

DAC by Tomasz Jabłoński

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

zworki

Zwarte J7 i J9 reszta rozwarta

I jescze raz spis elementów

Zestawienie elementów

1. Rezystory

R11 zwora

R1 R2 75R SMD1206

R7,R8 100R SMD 1206

R3 110R SMD 1206

R5, R6 1k SMD 1206

R4, R9, R10 3,3k SMD1206

PR1 potencjometr 4k7

2. Kondensatory

C34 C35 33pF ceramiczne

C5 C7 C11 C12 C13 C14 C21 C24 C25 C26 C27

C30 C31 C33 C36 C38 C40 100nF ceramiczne SMD 1206

C1 C2 C3 C17 C18 C19 C32 MKT 100nF/63V

C9 C10 C22 C23 tantal 1uF/35V

C4 C6 C15 C16 C20 C28 C29 C37 C39 elektrolityczny 10uF/16V

C8 4700uF/16V elektrolityczny

3. Półprzewodniki

Diody

D1 D2 D3 D4 1N4007

Układy scalone

U1 SRC4392

U2, U5 LM2937 -3,3V

U4 LM2937 – 1,8V

U3 7805

U6 74LVX04 SMD

U7 PIC18F2580 –I/SO zaprogramowany

Inne

Q1, Q2 generator kwarcowy SG- 615P 22,5792MHz

Kwarc X1 10MHz

Odbiornik OPTO1 TORX173

Płytka drukowana

Listwa goldpinów jedno i dwurzędowa

Dławik osiowy L1 10uH.

mareck, 21 Lis 2008, 17:06

>Płytka dotarła. Dziękuję organizatorom. Mam pytanie zamiast LV mogę zastosować HC,zamiast dwóch

>generatorów jeden (22,5792MHz).

Odpwiedź na oba pytania brzmi nie.

Ale w drugim przypadku mozna spróbować połaczyc równolegle wyjścia generatorów na płytce i zastoswać jeden generator.

tu mozna kupić 74lvx04

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Odbiorniik SRC uruchomiony i działa.

Tomek dzięki.

Gra od godziny.

Wrażenia. Warto stosować upsampling. Połączenie odbiornika i upsamplera w jednej kosci to fajna sprawa. Dzwięk uległ złagodzeniu, góra jest lekko aksamitniejsza, a atak (dalej poteżny w tym DACu) mocny, ale zrównoważony, płynniejszy.

MAM płyty DVDAudio i taki odtwarzacz, dlatego też jasnym jest, że SRC nie wymyśli szczegułów tam gdzie ich nie było. Ale efekt jest taki jak ogladanie DVD na Denonie 3930 w porównaniu do zwykłego DVD. Kto ma to wie.

Niestety jest i wada. Coś mi czasami lekko przerywa na ułamki sekund, narazie podejrzewam kłopoty na przewodach sygnałowych do płytek DACów. W końcu czestotliwości większe dwukrotnie. U mnie aby przewody skrócić muszę inaczej umiescić płytki, czyli trochę mechanicznej dłubaniny.

>Niestety jest i wada. Coś mi czasami lekko przerywa na ułamki sekund, narazie podejrzewam kłopoty na

>przewodach sygnałowych do płytek DACów. W końcu czestotliwości większe dwukrotnie. U mnie aby

>przewody skrócić muszę inaczej umiescić płytki, czyli trochę mechanicznej dłubaniny.

Ja gram kilka tygodni czasami po kilka godzin non stop i nie zauważyłem takich objawów - upsampling jest cały czas włączony . Co prawda nie uzywałem tego na gestych formatach, a tylko na CD 44.1/16. Masz takie objawy tez na CD, czy tylko na DVD Audio?

Jescze jedno - jezeli nie masz podłaczonego odbiornika S/PDIF, to pin OUT połacz a +5V rezytorem ok 2k - jego brak moze zakłócać pracę upsamplera.

Waldek - podłaczałeś diody sygnalizacyjne LED? Powinny sie obie swiecić. jedna z moch sygnalizuje synchronizację petli PLL odbiornika S/PDIF, a druga zadziałanie upsamplera.

Dla próby mozna wyłaczyć upsampling, ale wymaga to podłaczenia klawaitury i wyświetlacza.

U mnie przewody łaczącer sa tak krótkie jak sie dało - jest w tym watku zdjęcie

>tomek_j

gram CD, wiec dotyczyło to wejścia SPDif.

Diody obie były włączone i w sumie nie patrzyłem na nie czy 'mrugają' do mnie :)

Bedę sprawdzał. Ale stawiam na za długie kable.

tomek_j, 22 Lis 2008, 09:00

>Jescze jedno - jezeli nie masz podłaczonego odbiornika S/PDIF, to pin OUT połacz a +5V rezytorem 2k

Kurcze chodziło o odbiornik IR (podczerwień) a nie S/PDIF :-(

Czyli jescze raz :jezeli nie masz podłaczonego odbiornika IR (RC5) , to pin OUT połacz a +5V rezytorem 2k

Kiedys na tym forum ktos dorobi edycję postow ???

Gdzie można kupić generatory kwarcowe do nowego odbiornika?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

arosik, 24 Lis 2008, 10:57

>na plytce mam napisane lm2938 lm 2937 czy to ma jakiekolwiek znaczenie jaki stab dam>? 2937

>znalazlem a 38 nie>?

Na płytce jest pomyłka - ma byc LM2937 -3,3V

Waldi_06, 21 Lis 2008, 22:32

>Niestety jest i wada. Coś mi czasami lekko przerywa na ułamki sekund,

No właśnie, przerywa, dioda gaśnie na ułamek sekundy (to ta dioda przy której jest jumperek MUTE).

zoltar7, 26 Lis 2008, 22:13

>Waldi_06, 21 Lis 2008, 22:32

>>Niestety jest i wada. Coś mi czasami lekko przerywa na ułamki sekund,

>No właśnie, przerywa, dioda gaśnie na ułamek sekundy (to ta dioda przy której jest jumperek MUTE).

Widzę ze pojawił sie problem - ta dioda jezeli sie swieci to oznacza ze upsampler działa. Jednak zachowajmy spokój :-). Jak juz powiedziałem mój upsampler procuje juz dośc długo ( miesiąc)działa po kilka godzin dziennie i nie zauważyłem zadnych niepokojących objawów. Mam pełną konfiguracje z klawiszami, wyświetlaczem i odbiornikiem RC5. Program, który wam wgrałem jest skopiowany z mojego PIC'a - wiec powinno byc OK.

Powtórze pierwsze "zalecenie" dla tych, którzy nie podłaczaja odbiornika RC5 - w złaczu IR1 pin2 (+5V) musi byc połaczony z pinem 3 (wejście bramki U6D)- nie mam pewności ze to moze byc przyczyną, ale mozna to zrobic.

Mam zmontowany, ale nie uruchomiony drugi moduł - w weekend go uruchomie i moze coś "wylezie".

Spoko Tomek i tak czasu nie ma , aby się tym zająć :(

Ty wiesz ile to roboty podpiąć klawiaturę i wyświetlacz!? :))) Ochochocho a może i więcej

oltar7, 27 Lis 2008, 15:04

>...ale ja mam i klawiaturę i wyświetlacz podpięte i dalej przerywa :(

A nie wiążesz tego z zakłóceniami z sieci? Właczanie/wyłaczanie urzadzeń w poblizu?

Jak masz klawaiturke i wyswietlacz to wejdz w menu funkcyjne i wyłacz upsampling - funkcja set DIR/SRC i ustaw DIR only zgasnie jedna z diod, druga ma sie dalej swiecić - bedziemy wiedziec cos wiecej

Mam taki filtr sieciowy w DAC.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zoltar7, 27 Lis 2008, 18:46

>sorry pomyłka, moje pytanie brzmi do czego służy J7 ?

J7 łaczy wyjście sygnalizacji poprawnej pracy konwertera częstotliwości z wejściem MUTE SRC4392. Jezeli konwerter nie jest w stanie poprawnej pracy, to wyjscie danych jest wyciszane. Zapobiega to efektom typo click w czasie ustalania sie warunków pracy.

Masz łądny filtr, ale nie odpowiedziałeś, czy przerwy sa zwiazane z zewnetrznymi zakłóceniami.

BTW czy masz połaczona masę konwertera z masa obudowy?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.