Skocz do zawartości
IGNORED

DAC by Tomasz Jabłoński

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

Rambo, 19 Gru 2008, 12:29

>jeśli się nie mylę jest jeden stab. 5V i wykorzystywany również do innych rzeczy tak więc nie można

>go wymienić na 3,3V .... chyba że się mylę bo nie mam za bardzo ochoty patrzeć na ten nieszczęsny

>układ

Jezeli generator ma byc zasilany napięciem +3,3V, to nie mozna go zasilic napieciem +5V :-) .Mozna go uzyc, ale trzeba podłaczyc przewodem napiecie +3,3V z jakiegoś miejsca płytki. Zeby za duzo ni pisać: jezeli sie pojawi taki generator, to wtedy napisze co i jak trzeba zrobić.

BTW - dlaczego nieszczęsny?

jeżeli nigdzie nie można dostać wymaganych generatorów to układ jest nieszczęśliwy, poza tym mam duże wątpliwości żeby takimi regulatorami m.in do generatorów zasilać wszystko co popadnie. raz że do tych generatorów powinien być niskoszumny regulator a dwa że nie należy go już łączyć z innymi układami cyfrowymi.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo, 19 Gru 2008, 13:39

>jeżeli nigdzie nie można dostać wymaganych generatorów to układ jest nieszczęśliwy,

Juz wyjasniałem ze, kiedy wybierałem te generatory to były dostepne w sklepie internetowym Sławmir, a nie u kogos kto ma 2szt na allegro.Do momentu kiedy nie pojawiło sie zapotrzebowanie na nie były w ofercie wiele mieisęcy. Nie moge odpowiadac z to ze czegos nie mozna dostac. Generalnie w RP sa problemy ze wszsytkim co jest troche nietypowe, to i z tym tez sa. Gdyby tak nie było to byłyby inne o tej samej czestotliwosci. Taka czestotliwośc jest jedna z podstawowych w technice audio, a nie jakaś z Księzyca.

Rambo, 19 Gru 2008, 13:39

poza tym mam

>duże wątpliwości żeby takimi regulatorami m.in do generatorów zasilać wszystko co popadnie. raz że

>do tych generatorów powinien być niskoszumny regulator a dwa że nie należy go już łączyć z innymi

>układami cyfrowymi.

hm - mysle ze podchodzisz do tego zbyt emocjonalnie. Układ jezeli chodzi o zasilanie jest przemyslany ( przynajmniej tak mi sie wydaje). To nie sa generatory zbudowane w oparciu o tranzystory i nie potrzebują jakichs wymyślnych stabilizatorów do poprawnego działania. Takie jest moje zdanie :-) ale nie koniecznie musisz sie z nim zgadzać.

myślę że jakość zasilania genratorów przekłada się na wielkość jitteru. może się mylę ale takie mam zdanie.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo, 19 Gru 2008, 14:36

>myślę że jakość zasilania genratorów przekłada się na wielkość jitteru. może się mylę ale takie mam

>zdanie.

Zgoda, ale cyfrowe generatory z silnym ujemnym sprzężenim zwrotnym fabrycznie zoptymalizowane z dobranym rezonatorem nie sa wrazliwe na zasilanie w tym sensie, ze np szumy ( w granicach rozsądku) na zasilaniu nie przekładaja sie dramatycznie na fluktuacje czestotliwości.Oczywiście mozna próbwac stosowac generatory uwazane za "audiofilskie", ale czy ktoś zmierzył i porównał jitter takiego scalonego i "audiofilskiego". Nie chciałbym przesądzac o wyższosci, le pytam o konkretne pomiary, a nie odsłuchy

no wszystkie porządne generatory mają podawane podstawowe parametry .... np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ambo, 19 Gru 2008, 15:13

>no wszystkie porządne generatory mają podawane podstawowe parametry .... np.

>

Ukryta Zawartość

To ze firmowe sa pomierzone to wiem, mnie chodziło o te wykonywane w oparciu o płytki forumowe i zamawiane kwarce w Omigu. Nie twierdze ze sa złe, ale czy ktos je pomierzył?

Ukryta Zawartość

Koledzy

Generatory można zamówić w sklepie Uniprod, czasami cos tam zamawiam (egzotyczne takie :) ) i części przychądzą w normalnych cenach w czasie od 2 do 5 tygodni.

W kwestii doboru zasilania stanę po stronie Tomka, z prostego względu - nikt nie słyszał tego SRC z tymi przetwornikami, jak bedzie fajnie, a zasilanie okaże się słabsze i ktos to usłyszy i pomierzy (ten ktoś mui być osłuchany z upsamplerami) to powstanie bardziej wypasiona, w kwestii zasilania, wertsja SRC.

Pisze tak dlatego, że Tomek to co dotejpory wykonał było b.dobre, przecież ten DAC mam osłuchany.

>tomek_j

Rambo ma swoje zdanie na temat zasilań, wiem coś na ten temat. Nie uważam, aby to było złe, a że nadajecie na innych falach to słychac w eterze - hehehe :)

Heh... no właśnie dlaczego nikt wcześniej nie zrobił upsamplera?, a moze cos przepczyłem? Sa przecież układy, które nie potrzebuja uC do działania. Ja wybrałem ten bo ma duze mozliwości poza samym modułem konwertera, a głównie dlatego ze ma wbudowany odbiornik S/PDIF.

Co do dyskusji na forum - każde sensowne argumenty sa cenne. Wiem że zasilanie jest istotne, ale w tym przypadku wydaje mi sie ze stosowanie stabilizatorów stoswanych na przykłąd do niskoszumnych układów analogowych (dobrze zrozumiałem? ) nie jest niezbędne. Jednak moge sie przecież mylić.

BTW

Waldek nie zamontowałeś jescze swojego upsamplera do DAC'a?

Waldi_06 - akurat my się dogadaliśmy z Tomkiem, tyle że możemy mieć swoje odrębne zdanie bo to i nawet dobrze :)

Ps. czy ktoś pomierzył generatory robione na forum .... ta ..my jesteśmy amatorami i idziemy w tym kierunku w którym jest największe prawdopodbieństwo otrzymania dobrych wyników. Czy ktoś ma na forum dostęp do strasznie drogiego sprzęt do pomiaru jitteru generatora ... śmiem w to wątpić. Więc jak to mierzyć ?

Rambo, 19 Gru 2008, 22:22

>Ps. czy ktoś pomierzył generatory robione na forum .... ta ..my jesteśmy amatorami i idziemy w tym

>kierunku w którym jest największe prawdopodbieństwo otrzymania dobrych wyników.

Otóż to. Nie tylko amatorzy tak robią. Ludzie profesjonalnie zajmujacy się elektroniką też bardzo często nie mają mozliwości pomierzyć układu tak jak by chcieli. Jednak żeby prawdopodobieństwo było większe stosuje sie zalecenia producentów elementów elektronicznych - to jest podstawa. Jeżeli mam czym zmierzyć mogę eksperymentować, jezeli nie patrzę jak zalecają producenci.

Wracając do stabilizatorów zasilających genearory. Pownny być (według mnie) zasilane stabilizatorami stosowanymi do zasilania układów cyfrowych. Nie twierdzę ze ultraniskoszumne sie nie nadadzą, ale może sie zdarzyć, że nedą gorsz niz te zwykłe, bo nie były przewidziane do impulsowego obciążenia - powytarzam może ale nie musi. Nie mamy czym zmierzyć i tutaj jest główny problem

Wracając do pomiarów - ogólnie. Obserwuję niechęć mierzenia czegokolwiek. Są proste, tanie i bardzo skuteczne metody pomiaru parametrów np DAC'a. Wystarczy dobra karta dżwiękowa i Right Mark Analyser. Dac w tytule został tak przemierzony, po to by wiedzieć jaki jest poziom zniekształceń, poziom szunów własnych, czy choćby przesłuch międzykanalowy, lub nierównomierność kanałów. Po zmontowaniu DAC warto to zrobić, bo mozna sie np pomylić w montazu, lub jakiś element nie będzie sprawny i np kanały nie beda równe.

co do RMAA - to pełna zgoda. Wieje wręcz zgrozą, że te wszystkie uklady forumowe (większość) nie są przynajmniej tak mierzone. Często wychodzą fatalne rzeczy na skutek np. wadliwego montażu. Potem kilku kolesi zaczyna wypisywać, że dopiero taki układ spowodował, że opadła kotara z kolumn. Co do zasilacza generatora, to wiem to z pomiarów kilku uznanych gości od Hi-Endu, że jakość jego zasilania przekłada się na jitter, bo oni to mierzą na co dzień. Sam rodzaj układu generatora ma też na to wpływ. Nie sądzę natomiast, żeby do układow generatora był zalecany zasilacz ze sprzężeniem zwrotnym. Tam jest stały pobór prądu. Stabilizatory trójnogowe dostępne w handnlu mają słabe parametry szumowe i ja bym dlatego ich unikał.

• 1 miesiąc później...

Witam. Właśnie uruchamiam odbiornik na SRC i mam problem z wyświetlaczem. Gdy suwak potencjometru jest przy masie to na wyświetlaczu podświetlone są wszystkie pola. Zmieniając ustawienie potencjometru wygaszają się wszystkie pola na LCD. Nie mogę uzyskać takiego położenia aby uzyskać na LCD jakieś znaki.

W związku z tym mam pytanie jak powinien być podłączony ten wyświetlacz? Podłączyłem go wg. wcześniejszego opisu znajdującego się w tym wątku:

Piny WYS ------------------- -----piny wyświetlacza

1-------------------------------------- ->1 GND

2 --------------------------------------->2 +5V

3 --------------------------------------->3 kontrast - na poczatek suwak potencjometru kontrastu PR musi sie zwierac z masa jezeli suwak jest ustawiony np na srodku nic nie będzie widać. Jak wyswietlacz zacznie działać potencjometrem mozna kontrast doregulować

4 --------------------------------------->4 RS

5 --------------------------------------->5 GND

6---------------------------------------> 6 E

7 -------------------------------------->11 D4

8 -------------------------------------->12 D5

9 -------------------------------------->13 D6

10 ------------------------------------>14 D7

Początkowo jednak błędnie połączyłem taśmę z wtyczką. Zacisnąłem wtyki na taśmie z obu stron ale okazało się, że są pozamieniane piny 1 z 2, 3 z 4, 5 z 6 itd. Po podłączeniu zasilania nie było nap 5V bo wyświetlacz zrobił zwarcie a stab 7805 zaczął się grzać. Zmieniłem podłączenia i wszystkie napięcia są ok ale na wyświetlaczu niewiele widać. Sprawdzałem wyświetlacz i jest on sprawny. Czy jest możliwość aby uszkodził się procesor? W sumie to on nie był zasilany gdy nie było 5V. Może trzeba inaczej podłączyć ten wyświetlacz?

Nie mam pomysłu jak to dalej ugryźć.

Wyglada na to że wyświetlacz jest połaczony dobrze. Przyczynę mozna tylko zgadywać. Program wykonuje sie tak,ze po inicjalizacji LCD, a przed wyśietleniem czegokolwiek incjowany jest przetwornik PCM1796 i SRC4392 magistralą I2C. Moze tam trzeba szukac przyczyny? Na odległośc trudno zgadnąć. Uruchomiłem 4 takie moduły i wszytkie działały od razu. Miałem tylko jeden problem - wyświetlacz (białe znaki, niebieskie tło) miał zamenione zasilanie: (1)+5V, (2) GND

Tomek, to już chyba się wyjaśniło. Odpaliłem tylko odbiornik bez płytki DACa. Z tego co piszesz aby wszystko zadziałało jak trzeba musi być połączenie odbiornika z DACem. Zabieram się więc za resztę. Szkoda tylko, że z czasem tak cieńko.

nowy18, 26 Sty 2009, 22:50

>Tomek, to już chyba się wyjaśniło. Odpaliłem tylko odbiornik bez płytki DACa. Z tego co piszesz aby

>wszystko zadziałało jak trzeba musi być połączenie odbiornika z DACem. Zabieram się więc za resztę.

>Szkoda tylko, że z czasem tak cieńko.

Moduł SRC bedzie działał ( a na pewno wysietlacz nedzie wysietlał)bez płytek DAC'a - przyczyny nalezy szukac gdzie indziej. Sprawdż czy na magistrali I2C nie ma zwarcia i czy oscylator PIC'a procuje (oscyloskop)

Podłączyłem płytkę DAca i dalej bez zmian. Sprawdziłem taśmę czy nie ma żadnych zwarć i jest ona ok. Mam jeszcze pytanie czy można szukać zwarć na płytce na magistrali za pomocą miernika i funkcji z "piszczkiem"? Czy nie ma niebezpieczeństwa uszkodzenia układów? Nie bardzo mam jak sprawdzić działanie oscylatora przy PICu. Nie mam oscyloskopu :-(

nowy18, 27 Sty 2009, 20:00

>Podłączyłem płytkę DAca i dalej bez zmian. Sprawdziłem taśmę czy nie ma żadnych zwarć i jest ona

>ok. Mam jeszcze pytanie czy można szukać zwarć na płytce na magistrali za pomocą miernika i funkcji

>z "piszczkiem"? Czy nie ma niebezpieczeństwa uszkodzenia układów? Nie bardzo mam jak sprawdzić

>działanie oscylatora przy PICu. Nie mam oscyloskopu :-(

Jezeli zasilanie jest wyłaczne to miernikiem z piszckiem mozna sprawdzać ciągłość i ew zwarcia. Brak oscyloskopu trochę komplikuje sprawę. Daj znac jak sprawdzisz poprawność montażu.

Nie jest dobrze a miało być. Sprawdziłem połączenia i jest zwarcie pomiędzy SCL a DGND. Prześledziłem ścieżkę SCL i niestety jedyne miejsce gdzie mogło się coś zewrzeć do masy jest pod SRC, a to najgorsze miejsce. Czy macie jakieś pomysły jak można usunąć to zwarcie?

• 1 miesiąc później...

>Saginata

niestety u mnie było tak samo,

są różne grubości wyprowadzeń tych diód w zależnosci od producenta,

nie wciskaj ich - idź do sklepu może kupisz ciut cieńsze, mi sie udało takie znaleźć

:-) A gdzie u Nas można kupić te kondy 1% których mi brakuje? Zamówienie u Petera mi przeszło koło nosa... Będę co nieco zamawiał chyba niedługo w farnell-u, ale tam też nie widzę tego co jest potrzebne...

Staniszczak, 23 Mar 2009, 11:05

>:-) A gdzie u Nas można kupić te kondy 1% których mi brakuje? Zamówienie u Petera mi przeszło koło

>nosa... Będę co nieco zamawiał chyba niedługo w farnell-u, ale tam też nie widzę tego co jest

>potrzebne...

Napisz/zadzwoń do właściciela z www.rezystory.net. Kupuje sie wieksza ilosc 5% kondensatorów polipropylenów lub styrofleksów i sie dobiera z tolerancją 1%.

>

>Napisz/zadzwoń do właściciela z www.rezystory.net. Kupuje sie wieksza ilosc 5% kondensatorów

>polipropylenów lub styrofleksów i sie dobiera z tolerancją 1%.

To już mi pisałeś PW:-) Ale traktuję to jako ostateczność:-) Chociaż pewnie nawet taniej by wyszło. Jeszcze trochę poszukam i jak nie znajdę to będzie chyba jedyne rozwiązanie...

Le czy 1% nie charakteryzują się tez tym ze swoje parametry dłużej trzymają - dokładniej 1% będą dłużnej z ta dokładnością dobrane, niż ręcznie dobierane 5%? Coś gdzieś tak chyba czytałem o rezystorach, ale mogło mi się coś pokręcić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.