Skocz do zawartości
IGNORED

Aktywne monitory studyjne - co tak tanio

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

Rafaell

>Co do WLAN-a (...)

Piszesz takie bzdury, że to aż boli. Po co takie coś w ogóle piszesz?!

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

rochu, 14 Gru 2007, 15:40

>Na marginesie - nie wytrzymałem i właśnie kupiłem na ebayu Lynx Two B : )

>Mam nadzieję że okaże się gdy do mnie dotrze, że warto było...

Fajna karta, tylko ma wysokawe THD oczywiście w kategoriach hi-end ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wlan trochę szybszy jest np na Fritzu. Ja mam wyłączony nie lubię jak mi kto gmera obcy w komputerach.Znajomy mi pokazywał na moim niby lepszym systemie ustawionym na maxa zabezpieszeń sprzętowych i 40 minut wystarczyło W centrum miasta to masa takich naiwniaków nawet się nie potrafią schować tylko się rozgłaszają,podepnij się do mnie.podepnij.Tak ze co kabel to kabel a i tak nawet u siebie to pasowało by mieć tunelowanie ale na szczęście najcenniejsze dane noszę z soba i przecieka to na zewnątrz co uznaję za stosowne :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość rochu

(Konto usunięte)

Kyle, 14 Gru 2007, 15:50

Posłuchamy, zobaczymy.

Ja widziałem testy Lynxa na:

http://audio.rightmark.org/test_results.shtml

Z tego co patrzę po forach panuje dość zgodna opinia że karta brzmieniowo jest doskonała.

Raffaell, mam wielką prośbę. Jeśli na czymś się nie znasz, a widzę że zupełnie nie wiesz o czym piszesz, a tylko tak się tobie wydaje - to po prostu nie pisz! Z pożytkiem dla swojego czasu i z szacunku dla innych, dobrze?

Trochę sensu poproszę.

rochu,14 Gru 2007, 15:40

>Na marginesie - nie wytrzymałem i właśnie kupiłem na ebayu Lynx Two B : )

rochu,14 Gru 2007, 15:57

>Ja widziałem testy Lynxa na:

Ukryta Zawartość

>Z tego co patrzę po forach panuje dość zgodna opinia że karta brzmieniowo jest doskonała.

Tak ta karta brzmieniowo jest doskonała ale znacznie tańsze karty profesjonalne w niczym jej nie ustępują ,zresztą zobacz co piszę autor robiący testy dla ''IXBT/DIGITLIFE''Maxim Liadov

Cytat z:

Ukryta Zawartość

Modele 1212M i 1820M po prostu szokują zastosowanymi wysokiej jakości przetwornikami i wysokimi parametrami wejść i wyjść( zmierzonymi za pomocą kompleksu Audio Precision ), przekraczającymi nawet zmierzone charakterystyki kart dźwiękowych Lynx L22/Lynx Two. ADC są te same, co i w Lynx lecz DAC CS4398,to nowsza wersja CS4396.

Później (kiedy u nas, wreszcie, pojawiła się jedna z kart z DAc CS4398, 1212M), proste i nader czepialskie porównanie jakości dźwięku tych kart w trybie zbalansowanym wykazało, że 1212M nie ustępuje naszej referencyjnej karcie LynxTwo (wartość $1000): karty na nasz słuch grają absolutnie jednakowo !.

Cytat z forum IXBT Maxim Liadov

U nas teraz pracuje Lynx AES16 + Lynx Aurora 8 (CS4398, oversampled multi-bit delta-sigma) + ADAM S2.5A, wychodzi gdzieś $8k. przy czym cena to nie wskaźnik,Stale porównuję z różnymi źródłami, i doszedłem do wniosku, że z dźwięku z DACów wycisnąć jawnych różnic nie da się !.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=>gagacek, 14 Gru 2007, 16:12

>Raffaell, mam wielką prośbę. Jeśli na czymś się nie znasz, a widzę że zupełnie nie wiesz o czym

>piszesz, a tylko tak się tobie wydaje - to po prostu nie pisz! Z pożytkiem dla swojego czasu i z

>szacunku dla innych, dobrze?

Pieprz się szmaciarzu przemądrzały dupku !!!

Ignorancie jakbyś widział jakie teraz młodzież takze koledzy moich dzieci maja sprzęt to byś się tutaj nie wpierdalał 0 prywatności na WLANI-e a połączenia tunelowe też sa do dupy.Gwoli wiadomości ta młodzież to synowie ludzi którzy mają jedne z większych firm informatycznych domyśl się których. Już nie raz mówiłem że mimo 1'000000 ludzi Kraków to taka mała wieś,jak tu dłużej pomieszkasz to z każdym znajdziesz kontakt przez znajomych.a jak o tym nie wiesz to tylko potwierdza twoja ignorancję

Z Forumowymi Pozdrowieniami WAL SIĘ

Rafaell

=>gagacek, 14 Gru 2007, 16:12

p.s.

Twoje wady już znam, przyznaj się ,moze masz jakieś zalety, może przynajmniej kochasz rodziców

>Rafaell

Mam dość pyskówek na tym poziomie. Zaśmiecasz wątek pisząc takie bzdury, że szkoda słów. Zasłaniasz się środowiskiem informatycznym??? A to ciekawe, bo ja je znam doskonale! Zgadnij, dlaczego! Nie wspomnę o inwektywach, ale żądam przeprosin dla mnie i moich klientów, którzy mają inne o mnie zdanie!

*** LUKAR - bardzo proszę o zrobienie porządku z tym idiotą, który podobnie jak niejaki s. niszczy forum! ***

Trochę sensu poproszę.

>Krak_oN

Nie do końca tak jest, np. z podanego przez Ciebie odnośnika - jakość audio Julii dość znacznie odbiega od reszty, poza tym poza przetwornikami w tego typu kartach, do ich zastosowań bardzo ważny jest obsługujący je firmware, zapewniający np. minimalne potoki danych po magistrali pci, pci-e, pcimcia; optymalizacja jittera, nie wspominając już o zarządzaniu kanałami itd.

Trochę sensu poproszę.

Rafaell

>Wlan trochę szybszy jest np na Fritzu. Ja mam wyłączony nie lubię jak mi kto gmera obcy w

>komputerach.Znajomy mi pokazywał na moim niby lepszym systemie ustawionym na maxa zabezpieszeń

>sprzętowych i 40 minut wystarczyło W centrum miasta to masa takich naiwniaków nawet się nie potrafią

>schować tylko się rozgłaszają,podepnij się do mnie.podepnij.

Prosze, nie pisz jak nie masz pojecia :) Fritz :D tez mi hiend :D tak sie klada, ze audio to moje "male" hobby, a duze to zbieranie "zabawek" sluzacych do zabezpieczania sieci. Ja sam nie lubie WLAN i staram sie go nie stosowac, poziom zabezpieczenia zalezy od konfiguracji i sprzetu. Sam mam w domu tylko jedno urzadzenie z WLAN, ale tylko dlatego, ze akurat dany model mial dobry stosunek cena/mozliwosci a chcialem miec w swojej kolekcj urzadzenie tego producenta. Wiele osob kupuje urzadzenia WLAN i odpala je z defaultowymi ustawieniami, a pozniej sie dziwia, cos nie tak ;)

>Ignorancie jakbyś widział jakie teraz młodzież takze koledzy moich dzieci maja sprzęt to byś się

>tutaj nie wpierdalał 0 prywatności na WLANI-e a połączenia tunelowe też sa do dupy.Gwoli wiadomości

>ta młodzież to synowie ludzi którzy mają jedne z większych firm informatycznych domyśl się których.

>Już nie raz mówiłem że mimo 1'000000 ludzi Kraków to taka mała wieś,jak tu dłużej pomieszkasz to z

>każdym znajdziesz kontakt przez znajomych.a jak o tym nie wiesz to tylko potwierdza twoja

>ignorancję

Jesli twoi koledzy potrafia sie dostac do sieci zabezpieczonej np. przez WPA+IPSec+tokeny to ja sie bym nie przyznawal do tego ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>foxbat, szkoda czasu, bo jeszcze odpisze, a to był taki fany wątek!

Trochę sensu poproszę.

No to może dla odmiany coś o monitorach studyjnych :)

W sieci o APS:

Ukryta Zawartość

Moze w przyszłym tygodniu posłucham...tym razem wersji z tytanowym tweeterem...

...wrzućcie info o innych...może uda sie kiedys na forum poczytać coś na temat o którym traktuje tytuł wątku...

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

lancaster, a sa w wersji pasywnej? wtedy mozna dokupic, tak polecany tu MusicAngel :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Music Angel to można kupić do wszystkiego. Nie dziękujcie, wiedzą dzielę sie za darmo :)

Kupilbyś fox lepiej MA...wystarczy Ci 1szt jezeli monitor na fullrange ma być aktywny :)

Pozdrawiam

lancaster, wiesz, narazie nie odczuwam potrzeby :) ale.... jak patrze na te AEONy to mam pomysl... mam monitorki z Seas'ami o podobnych gabarytach, dodam tylko wysokotonowce seas'a (a sa jakies tanie w polinku) wywierce dwie otwory, i bede experymentowac z dlugoscia basreflexow :D

=>foxbat, 14 Gru 2007, 18:13

Witam,

Z Tobą przynajmniej można porozmawiać na argumenty a nie jak studenci pytajacy jakiegoś asystenta dla czego ? to ten odpowiada matoły-bo tak i według takiej styl retoryki wykazuje niedoszły w umiejetnosci praktyczno ezoteryczne w/w różdzkarz.

Dobra co do Fritza to bym go nie nabył gdyby nie oferował więcej i lepszych funkcji niz n.p. Cisco (cenax4) czy Zyxell (cena x2) Czasem wolę czegoś nie mieć wcale niż mieć byle g. i być wkurzony lata.Według mnie fritz to naprawdę dobry ciężko pracujący muł roboczy i docenia go dopiero Ci co n.p. używaja voipa i telefonii cyfrowej,jest genialny do tzw połączeń wdzwanianych ale badajac wachadełkiem tylko promieniowanie czakramu o innych rzeczach sie wtedy nie dowiemy także o fricu z tąd te pouczajace ogólniki

>Wiele osob kupuje

>urzadzenia WLAN i odpala je z defaultowymi ustawieniami, a pozniej sie dziwia, cos nie tak ;)

Masz 100% racji ja też sie na tym dokładniej nie znam ale wiem z czyjej dobrej pomocy mogę skorzystać (nawet z infolini Fritza na dzień dobry a póżniej nie warto oszczedzać przecieki mogą być koszmarnie drogie,wręcz zabójcze)

>Jesli twoi koledzy potrafia sie dostac do sieci zabezpieczonej np. przez WPA+IPSec+tokeny to ja sie

>bym nie przyznawal do tego ;)

Dla czego ? próba była legalna sprawdzany był mój osprzet i do niego za moja zgodą się włamywano.

Nawet mogę kogoś nieżle skasować za takie info i poszukać dla niego jeszcze lepszego guru -wiedza kosztuje nawet ta moja szczątkowa.(już kiedyś pisałem głowa nie śmietnik wystarczy że znamy zarys danego zagadnienia-żeby korzystać na codzień z edytora tekstu nie trzeba robić studiów w tym kierunku ale żeby go dokładniej poznać to dopiero wtedy należy się skupić na jego poznawaniu-jasno się wyrażam ?

Właśnie n.p. dla tego ludzie nauki mają tak kiepsko jak mają bo się nie potrafią otworzyć na zewnątrz,popatrzeć na swój problem z boku i go spróbować rozwiazać generalizujac krzywdząco są za bardzo skupieni na swoich zabawkach żeby zobatrzyć jaki jest kolor ściany w pokoju .Ja nie jestem człowiekiem nauki ale wiedzę chłonę jak gąbka i poznawanie i doznawanie świata jest dla mnie interesujące Tłumaczyć dalej ? a że czasem chcę sie tym z kimś podzielić na forum bezinteresownie chyba to tutaj nie jest zabronione Lukar co ty na to ? czy faktycznie n.p. Nagra CDC jest do dupy ? chyba nie co ?Najciekawsze ja jej słuchałem ale gagacka nie podejrzewam mimo ze zaraz wyskoczy jak Filip ze wsi Konopia

Pozdrawiam

Rafaell

fox, jak bedziesz robil taki projekt to śmiało otwieraj nowy wątek na DIY....wszystkie offtopy banuj...może choć jeden wątek bedzie na temat....:)

Wątek bez musicangel to wątek stracony !:)

Pozdrawiam

Jeżeli chcecie porozmawiać z prawdziwym fachowcem od kart muzycznych i sprzętu studyjnego to proponuję napisać po angielsku do

Maxim Liadov to jest jeden z lepszych w świecie ekspertów w tej dziedzinie :)

mailto:[email protected]

Ja czytam jego forum dość regularnie i gość dość często gani ten hura optymizm za pogonią za najdroższymi kartami

Np w wątku poniżej pisze tak

Ukryta Zawartość

Kupować LynxTwo tylko do odtwarzania CD-DA zamiast Live!24-bit - to rzeczywiście nieinteligentne,

To jest Niekompetencja i autosugestia tych właśnie właścicieli (drogich kart-wyszydzających live 24bit), z powodu uprzedzenia do firmy Creative i jej marce handlowej Live!

jeśli jednak uważnie wsłuchać się, to jest to - ledwo mniej drobiazgowy dźwięk na środkowe, na wysokich ledwie większy od zniekształceń.Jednak dla zwyczajnego odsłuchu nagrań średniej jakości na typowym układzie różnica nie jest krytyczna.Karty Creative raczej nie nadają się do zawodowej pracy, gdzie wymagania co do jakości stawiane są o wiele wyżej.

Karty E-MU brzmią praktycznie identycznie jak Lynx nieco ustępując w szczegółowości.

Albo inna wypowiedz innego użytkownika z ixbt

.............szczegółowość, scena, dokładność odwzorowania barw.. ale te niuanse są bardzo mizerne w porównaniu z kupieniem "dobrych" słuchawek i ampa - usłyszycie kardynalną różnicę.. tu u zaś odwrotnie.

nie będzie kardynalnej różnicy)..........i na mój słuch w słuchawkach jest ciężko rozróżnić różnicę między Juli@ a Audigy2 - w zasadzie na obwodzie wierzchołków.. szczegółowość i scena toże(skażem instrumenty jakby każdy oddzielnie gra - w przestrzeni.. wszystkie niuanse, chropowatości powierchosti muzycznych instrumentów słyszalne..)w dodatku nie na całym materiale słyszę............

I w takim mniej więcej tonie wypowiadają się tam ludzie którzy mają w domu po kilka kart z najwyższej półki ,tzn że różnice są ale są to naprawdę minimalne niuanse ;)

Ukryta Zawartość

pytanie? skoro monitor studyjny jest bezlitosny dla nagrania, to dlaczego plyty sa wogole wydawane????. Zgodnie z tym na nim nic ladnie nie powinno zagrac. Skoro na zwyklym hi fi wiekszosc plyt nie nadaje sie do sluchania, bo przeciez jest fatalne nagrane?nie mowie tu o plytach audiofilskich tylko takich zwyklych i nie koniecznie ambitnych. a moze blad jest gdzie indziej? na moim zestawie co 5 plyta gra ladnie reszta sie nie nadaje,niedlugo wszystko sprzedam w pizdu, bo czuje ze dalem sie wrobic.no moze gdybym sluchal tylko dzezu lub jednego rodzaju muzyki byloby dobrze,ale tak nie jest.

>Krak_oN

Masz rację, ale jak ktoś wydaje trochę pieniędzy na kartę to dlatego że chce w niej dostać właśnie tę małą różnicę. Do zastosowań domowych, czyli pozbawiając się zbędnych fajerwerków do pracy studyjnej wyśmienita jest karta RME Marian, śmiem twierdzić że w ogóle w Polsce nie znana. Wybacz, ale 100x bardziej wolałbym ją nabyć niż Live! 24bit.

Trochę sensu poproszę.

Rafaell, to co Ci ktos pokazywal, to: albo miales ustawiona siec tylko z "zabezpieczeniem" na MACadres, lub miales wlaczone WEP i kolo to zlamal.... nic specjalnego.... ustawiasz WPA2 i masz spokoj (pewnie na jakis czas, teraz to tylko metody slownikowe ;) bo plus do tego IPSec+tokeny to juz hajend ;) KONIEC OFFTOPA....

Krak_oN

Mógłbyś mi wyjaśnić co jest przyczynątakich koszmarnych zniekształceń w kartach dżwiękowych w zakresie 1kHz n.p. moje dzieciory przymierzaja się do chyba ich jedynej dżwiekówki-Asus (naprawdę ma superoprogramowaniei-mózg się lasuje-wszystko w cenie karty,pozostae parametry bardzo kuszące tylko ten pik jest zabójczy,wszystko w tak czułym dla słuchu zakresie)

Pozdrawiam

Rafaell

foxbat, 14 Gru 2007, 19:32

sory mój dyżurny informatyk powiedział króciutko:

WPA2 3 godziny

a o tokenach powiedział chyba Was posrało

Podejrzewam ze miał rację jesteśmy w tym forum neptykami na te tematy i ja kończe bo się nie znam i nie chcę sie narażać swojemu osobistemu doradcy :))))

Koniec OFFTopa...

Rafaell,14 Gru 2007, 19:41

>Mógłbyś mi wyjaśnić co jest przyczynątakich koszmarnych zniekształceń w kartach dżwiękowych w zakresie 1kHz

Jest to prążek sygnału pomiarowego na poziomie -3dB i częstotliwości 1kHz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krak_oN, 14 Gru 2007, 19:53

Toż ta karta ma wszystkie karty pod sobą ,czy sa chętni na jej ściągnięcie ? (ciężko dostać ,cena koło 6 stów jak dla mnie przy tych parametrach i oprogramowaniu jest to rewelacja)

Nie wiem czy sobie nie lepiej samemu najpierw śziągnąć ,dzieciory mogą zaczekać jak by nie było to ja mam najsłabszy komputer coś mi się też należy od życia :D

pól miesiaca temu przegladałem w pdf ponad 80 stron o Xonar D2x ta jest chyba na PCIex1 naprawdę jak to ne jest wyssane z palca to mózg się lasuje !!!

Ale mnie ucieszyłeś Ty rozumiesz filozofię forum

DZIĘKUJĘ !!!!

Pozdrawiam

Rafaell

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.