Skocz do zawartości
IGNORED

Do użytkowników maestro II 130

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, moje pytanie jest krótkie, jesli macie kolce w tonsil maestro II 130 w których miejscach podstawy kolumny są zamontowane? Czy ma to jakieś znaczenie, czy mogę je zamontować w dowolnych miejscach?

Tak, mam od roku, niestety dla Ciebie nie słuchałem bez kolców, ale jestem zdania, że trochę stabilności im nie zaszkodzi. Są to wysokie kolumny z głośnikami umieszczonymi na górze, więc lubią się "kołysać". Nie zaszkodzi też, jak je troszkę dociążysz...hehehe, na moich mam położony niezły fragment biblioteczki... ;-))

Wiesz co... nie robiłem nic bo mam jeszcze rok gwarancji, a poza tym są trochę za małe do mojego salonu i planuję je wymienić na 180-tki. Dla mnie wysokie są trochę stłumione i zupełnie nie zgadzam się tu z opinią niektórych forumowiczów, że tweeter w maestro II130 gra zbyt głośno.

W moich mógłby grać z 1 może 2 dB głośniej. Ogólnie kolumny mogłyby grać nieco "jaśniejszym" dźwiękiem.

A wymiana samych kabelków wg mnie mija się z celem. Jeśli już przebudowywać, to trzeba by się przyjrzeć zwrotnicy. A ja nie mam sprzętu pomiarowego, żeby to później zweryfikować.

Pozdr

u mnie grają w 18 m 2 i jest ok, co do wysokotonówki jest , jak dla mnie, dobrze, w miarę miękko, obawiałem się metalicznego brzmienia, bo grają z yamahą RX 797 (soprany w poz. "0"), ale niepotrzebnie, zresztą każdy oczekuje innych, indywidualnych brzmień

na razie zmieniłem wewnątrz jednej kolumny kable na 2 mm miedź beztlenową i wydaje mi się, że dźwiek bardziej "odrywa" się od głośników

niebawem zmienię kondensatory i rezystory w zwrotce, odezwę się czy warto było

pzdr

no i jestem po wymianie kondensatorów, rezystorów i wewnętrznego okablowania, na razie gra to kilka godzin, ale od razu znaczna poprawa jeśłi chodzi o wysokie tony, reszta zobaczę jak pogra dłużej

Do dawaj informacje... zmieniałeś cewki na powietrzne o tej samej indykcyjności? Jaki kondzie?

Nie rozumiem co to znaczy że dźwięk się odrywa... jest lepsza stereofonia? szersza baza?

Pozdr

cewek nie ruszałem

kondensatory na cross-capy jantzena wszystkie na 400 V, ale się zmieściły, rezystory 10W, z tym, że chyba jednak nie bezindukcyjne bo z takim oznaczeniem MET-TY (szare, długie owalne śr. ok. 5mm), przewód 2x2 mm miedź beztlenowa, koszt wymiany ok. 50 zł, nie licząc poparzonych palców - dawno nie lutowałem, :))))

nie za bardzo mam doświadczenie w opisywaniu wrażeń dźwiękowych, wg mnie dźwięk wysokotonowy jest taki: bardziej wyraźne końcówki wyrazów, zwłaszcza "s", mimo tego nie jest to szeleszczące, bardziej takie dźwięczne, "okrągłe", słychać więcej detali, nawet w wiekszych składach inne instrumenty, zwłaszcza jakieś "przeszkadzajki" i dzwonki perkusyjne i tu miałem na myśli to odrywanie się od głosników, po prostu dźwięki dłużej wybrzmiewają

co do basu na razienie słuchałem głosniej, więc się nie wypowiem, ale na pewno nie jest gorzej niż przed zmianą

nie wiem, ale chyba jeszcze te nowe elementy muszę się "uformować" i być może jeszcze się coś zmieni

Troche się zmieni... jak przywiozłem moje MII 130 ze sklepu to myślałem, że padnę...., dźwięk nijaki, prawie nie było słychać basu, wysokie z króciutkimi wybrzmieniami i w porównaniu do starych Fan-ów to tak jak bym się cofnął...

Zamknąłem je więc w pokoju i codziennie wychodząć do pracy zapuszczałem żeby się troszkę rozruszały... Po tygodniu zasiadłem w fotelu a tu proszę nie te kolumny... duuuża poprawa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.