Skocz do zawartości
IGNORED

Co sądzicie o kolumnach Quadral Orkan X?

ArekWojtecki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy może ktoś spotkał sie z tymi kolumnami i może mi coś powiedzieć na ich temat? Szukałem na forum coś na temat tych kolumn lecz nic nie znalazłem. Widziałem je na allegro i jak narazie są w przystępnej cenie jak dla mnie (max do 1000zł) Mam pokój o wymiarach 2,5m x 4,5m słucham zróżnicowanej muzyki i to jest chyba najgorsze ponieważ potrzebuje kolumn wszechstronnych od rocka po techno i hip-hop zależy mi na mięsistym i głębokim basie ale reszta pasma tez musi być dobra. Ile można dać maksymalnie za te kolumny? Mój wzmacniacz to Onkyo Integra A-8850 a cd Denon dcd-860. Jakie ewentualnie inne kolumny do tego zestawienia byście proponowali?

Oto link do aukcji z tymi kolumnami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za wszystkie podpowiedzi z góry bardzo dziękuje.

Ukryta Zawartość

Swego czasu spotkałem się z identycznie wyglądającymi Quadralami o nazwie bodajże Dauphin. Grało to dobrze. Właściciel kupił je po przecenie za 1100zł podczas gdy regularna cena wynosiła 1800zł.

sam mialem kiedys quadrala qlx 165. niby nie takie złe ale brakowało w nich srednich tonów. stereofonia tez nie była ich dobrą stroną. z quadrala to chyba znane i wyzsze serie są warte uwagi, np: aurum.

Przypomniałem sobie. Te kolumny się nazywały Odin. Była nawet recenzja w hifi i muzyka. Chcesz skana? To ppodaj maila.

A tak BTW, to z 700-750zł można dać. Grały lepiej niż Tannoy M4.

Skan poszedł.

Przypuszczam że te z allegro są następcami Odina ze zmienionym tweeterem i uproszczoną obudową.

Midrange i woofer są w obu identyczne. Kosztowały w sklepie 1780zł.

Arek

Jak juz z tanszych s16hz to Vectory... te TRI to kupione (z wyprzedazy?) skrzynki z Diory i wstawiony tani Peerless plus Tesle...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

McGyver

jozwa maryn gość

(abdn003.abdn.ac.uk)

4 Lip 2003, 13:08

Z jakichs wzgledow wlasnie Triangle ciesza sie popularnoscia tych "producentow". Moze wyjasnienie stanowi fakt, ze na Wolumenie za grosze sprzedawane sa obudowy wygladajace identycznie jak Triangle, nawet ze znakiem firmowym. Ktos w Polsce musi robic obudowy na zamowienie firmy, i jest wyciek, nie widze innego powodu dlaczego akurat na te firme ktos sie uparl.

odpowiedz | zgłoś do moderacji

Ukryta Zawartość

A swego czasu na allegro widzialem takie cuda....

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

A macie coś przeciwko Peerlessowi? Kosztuje tyle samo co Vifa a gra nie gorzej, tylko inaczej. Ale nie o to tu chodzi ile kosztują komponenty, tylko jak gra całokształt. Totem Mite jest na tanich tonsilowskich głośnikach, kosztowały 3000zł, i mają ogromne grono zwolenników którzy za ich dźwięk daliby się pokroić. Czyli co, tanie nie ma prawa grać, czy ma prawo?

A wracając do tematu, Quadral zamawiał głośniki do tanich serii kolumn w tajwańskich fabrykach NMB. Te głośniki wychodziły bardzo tanio. Tylko co z tego, skoro to grało bardzo przyzwoicie? A z tych samych fabryk NMB na tajwanie pochodzą głośniki Vify z serii "Logic", głośniki do Tannoyów serii Mercury, MX, Fusion, Magnatów, MB-Quartów, Missionów, Cantonów, a nawet ALR-Jordan z aluminiowymi membranami oraz Phonarów i... niskich serii kolumn B&W.

Dawno już minęły czasy gdy chińskie pochodzenie jakichś urządzeń oznaczało ich niską jakość. Z Tajwanu pochodzą również cenione i wcale nie tanie głośniki Ushera i Aurum Cantus.

McG, widze, ze jak sie ciebie zagoni, to zmieniasz front... nie nic nie ma przeciwko, tylko IMHO Vectory wygladaja solidniej...ot co...

foxbat, 14 Gru 2007, 21:13

>Diory jako producenta skrzynek... no, ale ja pewnie klamie....

No ale co z tego? Triangle może robić na skrzynkach kupowanych w Diorze, a Studio16Hertz nie może? Może Studio16Hertz ma też wykonywać we własnym zakresie przetworniki, zwijać z folii kondensatory, i nawijać cewki używając drutu uprzednio samodzielnie wyciągniętego z miedzi wytopionej we własnej hucie, z rudy samodzielnie wygrzebanej w ziemi?

McGyver, czy ja napisalem nie MOZE? STWIERDZILEM FAKT!!! czy ja napisalem ze s16hz to gowniana firma bo nie robi obudow tylko kupuje gdzies cos?

Gwoli wyjaśnienia:

Skrzynki dla naszej tańszej produkcji te wykonane w okleinie winylowej zostały wykonane w znanej dużej firmie wykonującej skrzynki dla połowy europejskich producentów.

Firma ta wyprzedaje odrzuty produkcji które nie przechodzą kontroli jakości (mały odprysk lakieru itp.)

Jako że zlecamy firmie wykonanie obudów to oferowane są nam skrzynki które zalegaja na magazynach jako skrzynki przeznaczone do wyprzedaży- Triangle,Heco,Magnat ,Canton.Selekcjonujemy je i kupujemy.

Jeżeli któs chce u nas zakupic "tanie a dobre" to właśnie powstaja takie kolumny jak "Studio TR I"

ARN 188, DT100 Peerless- gwarancja 2 lata - dużo? Zawsze można dopłacic i nabyć Vectora - są same Vify.

foxbat, 14 Gru 2007, 21:22

>McG, widze, ze jak sie ciebie zagoni, to zmieniasz front...

A gdzie ja niby zmieniłem front, co?

>nie nic nie ma przeciwko, tylko IMHO

>Vectory wygladaja solidniej...ot co...

wyglądają... na fotkach, tak?

Różnica w cenie też jest. Wolny wybór.

McG, gdzie zmieniasz tu: "Nieprawda. Skrzynki nie są z żadnej Diory."

a sa...

Nie są "z Diory" tylko "produkcji Diory" a to różnica. Nie pochodzą z rozbiórki kolumn Diory, co sugerował Twój wpis. Zostały zakupione wprost z ich magazynów. To jest różnica.

hm... przed chwilą wyjąłem z dolnego bas refleksu Vectorów ( a mają 2 otwory) zatyczki .... kurcze mój Arcam A80 nisko schodzi ... Obudowy w Vektorach to solidna robota wszystko odpowiednio wybrzmiewa.

McGyver, 14 Gru 2007, 21:36

>Nie są "z Diory" tylko "produkcji Diory" a to różnica. Nie pochodzą z rozbiórki kolumn Diory, co

>sugerował Twój wpis. Zostały zakupione wprost z ich magazynów. To jest różnica.

TY DOKLADNIE WIESZ CO OZNACZAL TEN WPIS.........nie pitol mi teraz takich farmazonow.... end...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.