Skocz do zawartości
IGNORED

Szkłem dupy nie wytrzesz a może jednak ?

ASURA

Rekomendowane odpowiedzi

Jakby wszystko było takie jasne to by się co niektórzy nie pozbywali teraz już jak się okazało dupianego MBL 1531

Łaska pańska na pstrym koniu jeździ tylko patrzeć jak zawita jakaś Nagra CDC ;) lub zamiast ARC zanuci DarTzeel tylko przez co ? Sophia ciut za duża no i średnio i wysokotonowce sprawią że dżwięk będzie słyszany za fotelem no i znów bozia nas pokarała oby te pythony podpięte do Sophi po drodze pozdychały bo to jakieś duże pijawy są i dzwiek cieniutki jak z za grobu z kobieciny wychodzi dżentelmen Vonschweikert ma tam za mało miejsca i gotów lampki powybijać.

Oj niedobrze, niedobrze a my malutcy takimi swoimi dupnymi malutkimi problemami się frasujemy

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rochu

Ponieważ ostatnio podpadam w różnych wątkach stary zgrzybiały złośliwiec ze mnie;) skorzystam i coś napiszę u siebie na ten interesujacy Cię temat a raczej coś co działo się wokól niego

Test odsłuchowy APS Aeon:

jakieś półtora może dwa lata temu zachorzałem na aktywne Monitory AMS-1, produkowane we Wrześni przez firmę TLC (czytaj Tonsil brand TLC był robiony na Australię i tam sprzedawały się jak ciepłe bułeczki u nas kiepsko .tam ok 1000sztuk-dobry dystrybutor u nas 3 może 4 pary dystrybutor wiadomy) Zacząłem atakować najpierw oficjalnie firmę Tonsil ale spuszczono mnie po brzytwie że już się ich nie robi i to był mój błąd ! Dopiero po pół roku jak załatwiłem w swoich starych głośnikach 3 drożnych z membraną bierną zwrotnicę (głośnik odpadł od mocowania do ściany z 70 cm)Popytałem prywatnie co z tymi TLC i dowiedziałem się że że jest jeszcze szansa (zakład się rozlatywał w oczach i każdy uprawiał wolną amerykankę żeby przeżyć jakoś bez pensji i mały włos a nie ruszył by wirtualny Tonsil bis taki unerground zakład widmo-żałuję że tak się nie stało i wykończono tą firmę na cacy)Zacząłem atakować tamtych ludzi i przy okazji kompletować części do TLC ponieważ były na półce jeszcze głośniki wysoko tonowe to poprosiłem żeby mi sparowali w komorze pomiarowej dwa komplety zarówno z kopułkami jedwabnymi jak i tytanowymi i takie dziewicze głośniki u mnie leżą,mam nawet zapasowe membrany tytanowe które chciałem powlec diamentem (mam na wszystko rachunek-śmieszne pieniądze jak za serce takiego porządnego studyjnego smoka-np. niskotonowce miały 25 cm) ale to temat kiedyś przeze mnie poruszany i niestety z względów technologicznych i finansowych przeze mnie nie skończony.No i tak telefonicznie naciskałem zaczęło się trochę ruszać ale właśnie staneło na niskotonowcach których nie potrafili zrobić nawet dla mnie bo nie mieli z czego brak męmbram ,zwrotnice też nie były klompletne a o wzmaku do kolumn aktywnych (były dwie wersje aktywne kosztowały ok 4000zł a pasywne 2700) to sobie mogłem pomarzyć została pustka. No i tak przysnąłem jedne z lepszych monitorów tak niechcianych w kraju a tak cenionych w Australii.

napiszę trochę o tych kopułkach z tą górą twardszą i wyraźniejszą to guzik prawda kopułki berylowe które w końcu nie trafiły do moich starych kolumn wykazywały się w moich prowizorycznych próbach przede wszystkim bardzo dobra szczegółowością i super wybrzmiewaniem talerzy do samego końca do najniższych poziomów, jedwabne kopułki według mnie znacznie gorsze od starych tekstolitowych po prostu wytłumiały wybrzmiewanie w połowie no i jak widzę w tych nowych AEON-ach jest podobnie nawet podejrzewam że to jest bałach z ta produkcją kopułek poza krajem no ale niech im będzie za coś te 4kzl trzeba wziąć.

No a teraz pytanko co robisz z tymi swoimi Yamachami jak to tak świetny następca (do dokumentacji TLC miało dojście wielu ludzi nawet ja miałem szanse dostać wymiary skrzynek żeby je zrobić we własnym zakresie no ale żałuję że tego nie zrobiłem.

Teraz trzeba będzie trochę poczatować na ebayu żeby wyrwać tamte fajne też dwudrożne smoki i pomyśleć że byłbym jednym z pięciu mających je w kraju

Ciekawy ten Asusu, podobnie zbudowany do Meridiana-X 7,1 (pod kątem możliwości) tylko tam AKMy najwyższej serii, tutaj BB. Ciekawe też jak to się ma do Prodigy 7,1 H-Fi. Moje wyniki pomiarów tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Prodigy 7,1 Hi-Fi też ma ekran, ładne otoczenie na PCB (Nichicony, Oscony) i DAC Wolfsona. Jeden, wiekokanałowy. Ale jak widać daje radę. Z resztą Arcam też stosuje chyba DACi tej firmy ?

Ukryta Zawartość

Coś jest z tym wycieraniem !

Kupiłem cichszy 430Wat zasilacz TG430-U15 do kompa Firma solidna Tagan cena uczciwa 267zł. I co ano fatality dla czego ? nie wiem miało być lepiej-opiszę nizej

Sam komp nie ma żadnych wodotrysków i zasilacz 200Watt spokojnie by wystarczył no ale ja sobie wykombinowałem ponieważ nowy porządny zasilacz ma regulowany elektronicznie zależnie od obciążenia mocą wentylator jest szansa że zamiast 27dB przy maksymalnym obciażeniu 430Wat uzyskam przy obciażeniu poniżej połowy mocy hałas rzędu 22-24dB zgodny z wykresem na pudełku produktu (hałas przy 60% 1190RPM 24dB a przy 40% 840RPM tylko 22dB-chyba że to zmyła i mierzono zamiast z jednego metra to z 4metrów i na dodatek charakterystyka pomiarowa A jak dla samochodów)

I co i nic dalej szumi trochę ciszej niż stary i mimo to ze jest głęboko wrzucony pod blat dalej daje w dupę hałasem jak jest spokój w pomieszczeniu (może jestem jakiś przewrażliwiony bo np. AKGK701 wyciepałem z domu bo siały po uszach-nie wiem).Chętnych na zasilacz już mam (dzieci oni mają pożeracze energii w swoich kompach i zaraz się okaże że sobie staną bo ich kochane karty do gier i kręcone na maxa procki nie zasili ich zasilacz 400W max ten mój to podobno daje dużo więcej i jest to realne obciążenie a nie moc pobierana )

Czy widzicie jakieś sensowne skuteczne ale niedużo droższe rozwiazanie ?

Gość rochu

(Konto usunięte)

1. U mnie w kompie do pracy cos takiego zdaje egzamin:

http://www.4max.pl/default.asp?g=43&gg=18&produkt=2025

Można spróbować sklecić samodzielnie cos podobnego.

2. Druga metoda to otwarcie zasilacza i wymiana wentylatora na jakiś bardziej cichy. Alternatywą jest wyprowadzenie z zasilacza kabla zasilającego wentylator na zewnątrz i podpiecie go pod regulator obrotów, np. taki:

http://www.4max.pl/default.asp?g=126&gg=82&produkt=2620

3. W ostateczności pozostaje cos z tych zasilaczy:

http://www.4max.pl/pgrupa.asp?gg=38&g=151

Z tym że uwaga, zasilacze pasywnie chłodzone podgrzewają temperaturę w obudowie która musi miec przyzwoity obieg powietrza.

laptopy dzięki małemu pierdziadełku na procku sa głośne i poza tym grzeją w jajka co nie jest zdrowe .Poza tym przeczytaj ze koszt ma być niewiele wyższy a ty mi podsuwasz sprzedaż moralnie zużytego blaszaka z tylko z nowym twardym dyskiem i zasilaczem i zamianę na co? nowy nie bo nie jest zuzyty moralnie a co za tym idzie tańszy a używkę też nie bo sporo jest dziabniętych i strup na głowie z powrotem

Rafaell, nie wiem dlaczego sie na forum pytasz gdy masz pod reka szpeca co rozwala WPA2 w kilka godzin..... :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

=>rochu, 16 Gru 2007, 18:50

Widzę że ten 1 link jest najlepszy nie dla tego że najtańszy ale po prostu obudowa w srodku musi być wentylowana i nawet wiem jak to powinno być fachowo zrobione właśnie największy hałas to szum wchodzącego do komputera powietrza i po prostu trzeba zrobić ale nie z gąbki według mnie tutaj błąd tylko przynajmniej z wenły mineralnej (duza stratność )labiryntowy wlot powietrza.Kiedyś coś takowego robiłem dla dużej kompresorowni według dokumentacji z AGH w Krakowie Właśnie stalowa płyta perforowana (jeszcze lepsza była by z miekkiego aluminium no ale rosną wtedy koszty) i pod otworkami wełna mineralna oraz labirynt.Udało się zmniejszyć hałas oddawany do otoczenia z 72dB do znacznie ponizej 65dB i zakład przestał być uciążliwy dla otoczenia.Póżniej nastapiła masówka w zakładzie i wszystkie wentylatory wyciągowe zabudowaliśmy takimi labiryntowymi pudłami.

Jak widać zawracam głowę a sam kiedyś to robiłem no ale człowiek staje sie wygodny i chciałby kupić coś gotowego a nie bawić się w takie pudelka n.p. z ABS-u

to ostatnie rozwiazanie nie pozbawia nas wentylatora który i tak musi być .W sumie jakby było więcej takich kompów (większe biuro) to po prostu warto by do nich podłączyć fajne węże powiedzmy o srednicy 100 mm (czym większe tym niższy szum powietrza) i wyciągać ciepłe powietrze na zewnątrz dając po drodze tłumik hałasu a za nim na zewnątrz dopiero wentylator.

foxbat, 16 Gru 2007, 19:09

szewc bez butów chodzi -zrozumiałeś ?

np. jutro idą do forumowicza moje Rafaell's Cable IC wypięte z mojego sprzętu :( gdyż nie miałem czasu aby dopilnować aby zostały zrobione przez mojego guru na czas-ja nie mam czasu na pierdoły i lutowanie i teraz cierpię i kabelki dopiero u mnie wrócą do dobrej formy po 3 dniach wygrzewania

Ja mam zasilacz CORSAIR CMPSU 450W praktycznie niesłyszalny

Ukryta Zawartość

Na procesor proponuję Scythe Ninja 0 db !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jeszcze zapomniałem każdy dysk twardy umieszczasz w Scythe Hard Disk Stabilizer

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak tanio zrobić displey do equalizera ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i ten jajcarski a ciekawy przerywnik zasugerował mi że taki labirynt wyciszający szum wlatującego powietrza najwygodniej będzie zrobić z paru rurek wodociągowych o różnych średnicach z PCV powierconych i wkładanych jedna w drugą + wełna i folia pcv zeby się komp w srodku nie zapylił wełną.

Obudowy to jednak zmora w każdym razie dla elektroników uff na szczęście nim nie jestem

Pytanie

Jeśli znam się na gwiazdach to Wy nie nagrywacie, korzystając z mikrofonu tylko przegrywacie z winyli na twardy dysk i wyciszenie aż do przesady zasilacza jest wam niepotrzebne. Nagrywałem przy pomocy laptopa z przyzwoitą [ w miarę ] kartą muzyczną [ bardzo dobrym oprogramowaniem] i Pentium III[700MHz] [iBM T20] miałem 500 MB Ram-u.

Miokrofony AOI ECM-1090, AOI ECM-1016 słuchawki TDS-16 [2 x 70 Ohm]. Wynik wystarczająco dobry ale jest to nagranie cyfrowe lepsze od CD ale o wiele gorsze od rejestracji z DAT-a bez limitiera [AIWA STRASSER HD-X1].

Pytanie jakie szkło mam dostarczyć zwykłe. ciemne mleczne czy kryształowe,

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Czy zapis analogowy helikalny już nie odpowiada?

@Rafaell, 16 Gru 2007, 18:36

>Coś jest z tym wycieraniem !

>Kupiłem cichszy 430Wat zasilacz TG430-U15 do kompa Firma solidna Tagan cena uczciwa 267zł.

Dokładnie takiego zasilacza sie pozbyłem jakieś 2 mięsiące temu. Teraz mam Antec Phantom 500W i jeszcze się nie włączył w nim wiatrak. Niestety ten Tagan nie był za cichy.

aasat, 16 Gru 2007, 22:35

Witam Wojtku

Wiem dla czego małymi literkami było napisane że poziom pomiaru dżwięku to 18dB czyli 18dB+24dB=43dB !

I tak nam robią marketingowcy kiełbie we łbie

Pewnie będę zapychał do sklepu żeby go oddać mimo że reszta bardzo apetycznie wyglada :(

Tak w ogóle to trochę zgłupiałem patrząc tutaj całkiem fajna obudowa na dłuzej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oczywiście wiatraki do wymiany ale to typowe jak dla mnie budowa wielowarstwowa jest najlepsza do tłumienia drgań i tak tu rozwiązano waga też solidna 14kg

Pozdrawiam

Rafaell

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Korwin, 16 Gru 2007, 21:16>

>PS. Czy zapis analogowy helikalny już nie odpowiada?

Próbowałem przez kilka lat zmagac się z magnetowidem jako elelmentem toru hi-fi.

Jak dla mnie efekty były co najmniej nie jednoznaczne.

W kazdym bądż razie mając na uwadze ceny i dostepność (albo brak) godnych uwagi kaset a także perspektywy formatu na przyszłośc, zarzuciłem projekt jako nie rokujący większych nadziei.

Wystarczy że mam kilka tysiecy analogów których prawie nie słucham.

Tyle tytułem of topa, za który przepraszam.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Jeżeli jesteśmy przy temacie zasilaczy pozwole sobie zgłosic jedną uwage.

Zauwazyłem że u mnie pecet jako źródło powiniem być podpiety przez listwe filtrująca.

Pomimo dośc przyzwoitego (przynajmniej na papierze) zasilacza Silverstone, po wpięciu komputera w listwe audio Furutecha, róznica w dzwięku okazała się bardzo znaczna i to in plus.

Dziwi mnie to albowiem myślałem że nowoczesne zasilacze mają już filtrację na przyzwoitym poziomie.

Stąd tez pytanie.

Listwa audio, listwa komputerowa, UPS czy kondycjoner audio. Co wybrać, co okaże się lepsze do zastosowań pc-audio?

=>Korwin, 16 Gru 2007, 21:16

Zbysiu jeden lubi rybki drugi pipki ja lubię jak jest cisza w mieszkaniu żeby mi nic nie waliło po uszach a narażeni jesteśmy w domu na różne francowate małe hałasy n.p. Licznik gazu przy szumie wody nalewanej do wanny,lodówka w kuchni niby cicha (38db-są takie) a jednak,wszelkie żle skręcone trafa w sprzecie (nienawidzę !)zegar elektroniczny na ścianie, zegar stojacy klasyczny-lubię szczególnie jak ma wachnięcia poniże 50 na minutę to uspokaja i własne serducho się do niego dostosowuje (moje potrafi wtedy psychologicznie zejśc na 54 uderzenia-siła spokoju) nie lubię kapania wody wymieniam wtedy uszczelki lub głowice.Sam ekran też daje popalić te 15khz xN godzin potrafi wykończyć mam wymieniać dalej co jeszcze słyszę ? n.p. infradżwięki daleko przejeżdżajacych cieżkich samochodów (na szczęście u mnie nie ma)

nie przeszkadza zapis ani analogowy ani helikalny bo wtedy jest inna sytuacja ale np. silnik w szpulowej Arii to był koszmar, to koło zamachowe dawało w dupe jak mało co, taki traktor to był bentleyem przy niej :D

=>rochu, 16 Gru 2007, 23:08

Witam Pawle

>Wystarczy że mam kilka tysiecy analogów których prawie nie słucham.

A nie myślałeś ich zdigitalizować do formatu 24bit 192kHz ? i mieć na twardym dysku lub na DVD mnie na razie tylko chodzi po głowie taki pomysł (z braku kasy) wydatek rzędu 8kzł + Twój komputer i jest klawo jak cholera

Ukryta Zawartość

.Chodzi oczywiscie o Tascam DV-RA 1000 lub Tascam DV-RA 1000HD Naped taki sam jak dawany do dCSa (od niego biorą) no i cena ciekawa $1499.00 ten bez twardego dysku lub tutaj mogą Ci wystawić aukcję

Ukryta Zawartość

W EU taniej niz u nas mozna tutaj z HD za 2050EU chociaż najtaniej teraz w USA -trzeba poszukać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam jeszcze ze do Tego Tascama 1000HD oprócz napędu jak w nowym dCS dodany jest podobno superprogram do obróbki muzyki muszę sie tylko jeszcze upewnić u żródła-podobno nie? ale czy nie można wypalić sobie właśnie z tego programu SACD na tylko tym Tascamie chyba został zrobiony wyłom wsród kartelu ani program ani wypalarka osobno nie maja takiej możliwości czyli nie naruszają zabezpieczeń ,program jest tylko jako dodatek i może spajać to ładnie razem

Mogę sie "poświecić" tylko załatw sprzęt :D Gramofon mam przyzwoity z dobrą wkładką, płyt nie zrąbie igłą shibata z naciskiem 1g

Jak czytam Elberotha to mi się żygać chce, tak czym droższy klocek to tym wieksza różnica dżwięku i oczywiście do kwadratu :)))))

Co za pierdoły ten człek pisze ,ty lepiej Adamie odkurz sobie podłogę to ci się akustyka poprawi do 3 potęgi bo roztocza Ci hałasują na podłodze i przeszkadząja w słuchaniu muzyki

Elberoth

guzik prawda czemu kłamiesz, teraz byle g powyżej paru tysięcy złotych opłaca sie sprowadzać z USA z vatem,cłem i transportem!!!,na dodatek serwis u nas w salonach dupiany wiec nic nie ryzykujemy (teoretycznie superklocki powinny być bezawaryjne)

Ludzie kupujcie high end w USA zamawiając z Polski dostaniecie nawet ekstra rabat tamtejsi tubylcy takiego nie dostaną-więc po co przepacać !!!

Argumentem dodatkowym na sprzet z USA jest superniski kurs dolara, kurcze jak ja lubię silną złotówkę i dolara lecacego dalej na pysk

Rafaell, 18 Gru 2007, 13:39

> i dolara lecacego dalej na pysk

lekko podskoczył - był po ~2,48 , jest po 2,51 ... ;) Ale dokąd jest ~2,5 dotąd jest dobrze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.