Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa na 6F2 i EL34-kilka pytan

kichanadeta

Rekomendowane odpowiedzi

Tez jestem troche rozczarowany sprzet przeciez z wysokiej polki w koncu regularna cena 1600 euro , seria ES no i wczoraj z ciekawosci podlaczylem zwyklego PHILIPSA DVD za 50 ojro nie podglasniajac wzmaka i zagralo przede wszystkim: 1 glosniej 2 jakby sciagnal firane z kolumn - bardziej wyraznie (sony jakby przytlumienie dzwieku) 3 duzo wiecej gory i srodka (duzo wiecej szczegolow) . W SACD juz natomiast duzo lepiej.

Z jakim sprzetem towarzyszacym gra u ciebie DYNAVOX tzn kolumny, cd, kable.

>pozdr

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Jeszcze raz pytanie do Ciebie wasylak, czy lampy przedwzmacniacza w Dynavoxie maja autobias?

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zy kupujac takie urzadzenie bede w stanie sam odzielnie ustawic sobie bias?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Biasmaster

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No niestety z pradem jestem na bakier. Moze w takim razie sprobujesz mnie oswiecic McvGyver i wytlumaczyc jak dziecku jak tego dokonac. Szczerze mowic zakladajc watek liczylem na Twoja pomoc duzo wczesniej z przeczytanych wielu opinii i wypowiedzi na forum wiem, ze jestes osoba zorientowana w temacie audio. Natomiast to ,ze nie potrafie poslugiwac sie multimetrem, no coz niegdy nie przypuszczalem , ze bede musial z niego osobiscie korzystac.

>Pozdr

Nie bardzo wiem, jak to jest z regulacją samych lamp przedwzmacniacza, jak się posłużyć biasmasterem też nie wiem- ale może McGyver wie? Jak wie, to może pomoże?

A czym gra Dynavox- to jest dobre pytanie. Bo nie ze wszystkim. Właściwie to chodzi o kolumny, CDP jest już kwestią gustu. A z kolumn, które zdecydowanie się sprawdzają (jakby to powiedzieć- synergicznie) są podstawkowce Mission M51, na dobrych podstawkach i we właściwym ustawieniu grają świetną przestrzenią i bardzo barwnie (choć w ogóle Dynavox jest mocno pastelowy, ale przy tej cenie nie jest to wada mioim zdaniem).

Nie wysteruje natomiast B&W (serii 6), próbowałem też z AP Virgo2 i wyszła kompletna klapa. Kable- srebrne, Sonus Oliva, a z tańszych- nieźle grało na Kimberze 4TC, choć dużo wolniej, niż na SO.

I jeszcze jedno- Dynavox, wbrew sloganom reklamowym, nie jest wzmacniaczem hi-endowym (porównywałem kiedyś bezpośrednio ze świetnie zrobioną lampą na KT88, i za cenę ok. 1000pl wyższą miało się klasę różnicy), posiada za to talent do umieszczania muzyków w pokoju odsłuchowym oraz sugestywnej gradacji planów, a także buduje zdecydowanie ciepły klimat (co specyficznie przysłuża się wokalom). To są rzeczy, które na tym, niskim przecież, pułapie cenowym, powinny wystarczyć każdemu, kto albo zaczyna przygodę z budowaniem systemu grającego w "jakiś już sposób", albo ma realistyczne oczekiwania i rozumie, na czym polega kompromis.

Rzeczywiscie zdjecia niezbyt czytelne wiec moze na podstawie schematu bedziesz w stanie mi pomoc McGyver.

Bylbym wdzieczny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5+6 ustawianie (nie wiem co oznacza Vorspannung, Spannung) napiecia , natezenia- sa tam takie dwie male plastikowe srubeczki

7+8 Punkty pomiaru nateżenia, napiecia.

Probowalem tez tlumaczyc samodzielnie instrukcje dla fachowca z niemieckiego na Polski. Zaznaczam, ze samodzielnie wiec tlumaczenie moze nie byc zbyt dokladne.

Ustawienie pradu spoczynkowego za pomoca narzedzia (izolowanego)przy punkcie 5+6, nalezy mierzyc przy tym w punktach pomiaru 7+8 sapedek(odstepstwo)napiecia(natezenia) (oporu katod)

Zmierzone napiecie musi przy lampie oddawac prad spoczynkowy na nastepujacych odpowiednich przykladach:

U+R*I

R=10 Ohm

I=0,031A

To wykazuje przy oporze katody napiecie 0,31V

Prosze brac pod uwage indywidualny prad spoczynkowy , przypisany lampie (opisany na podstawce lampy)

Zaleca sie ta czynnosc(nie wiem co oznacza Abgleich) po przepracowanynych 100 h powtorzyc.

Jesli chcialbym dokonac pomiaru za pomoca multimetra to jakich pomiarow nalezy dokonac? Pomiaru pradu, napiecia, oporu, wszystkich?

Dudiva napisal mi wczesniej , ze mierzy sie wylacznie prad staly na zakresie DCA, badz napiecie stale na zakresie DCV

Jak wartosc powinna byc wybrana z powyzszych zakresow na zdjeciu na poprzedniej stronie MULTIMETRA(u) sa 4 wartosci dla DCA i 5 dla DCV.

Czarny przewod pomiarowy wlaozony do gniazda uziemienia czy tez zero (COM), czerwony do gniazda fazy. Gdzie wlozyc przewod przy wzmacniaczu tzn sa tam wyprowadzenia na gornej pokrywie wzmacniacza ja na schemacie na zdjeciu slabo widocznym czerwonawe punkciki obok lamp EL34.Czy jest to bez roznicy ktory kabel do ktorego wyprowadzenia zostanie wetkniety?

Jesli bylbys laskaw McGyver bardzo bym prosil.

Kiszka, tak naprawdę chodzi o ustawienie odpowiedniego pradu przepływającego przez lampę, zatem teoretycznie powinno się użyć multimetru jako miliamperomierza (zakresy ADC).

ALE to wymagałoby przerwania na czas pomiaru obwodu anodowego lampy (rozlutowanie przewodu, przecięcie i później przyłączenie połączenia - słowem demolka).

Dlatego w praktyce częściej mierzy się spadek napięcia na rezystorze, co jest czynnością nieinwazyjną (wystarczy przyłożyć końcówki pomiarowe do wyprowadzeń) a z otrzymanej wielkości oblicza prąd z pomocą prawa Ohma.

Zdjęcia które zrobiłeś są niewyraźne i ciemne, rysuje się coś na kształt krzyżyków peerek (potencjometrów montażowych), a co z owymi "diodami"?

Czy one świecą w ogóle?

Może to po prostu punkt pomiarowy, o wyższym potencjale, czyli ten do którego przykładamy końcówkę czerwonego przewodu multimetru?

Bo niby po co potrzebny tam czerwony LED?

Odnośnie ustawienia multimetru: jeśli w punktach pomiarowych występuje napięcie jak w przykładzie z instrukcji (powtarzam: dla mnie jakieś abstrakcyjne) to przełącznik przyrządu musisz ustawić na pozycji VDC 2000mA (albo inaczej 2V).

DEziekuje Ci dudivam ,moze rzeczywiscie to nie diodka sam juz nie wiem nie moge zrobic zdjec z takiej odleglosci zebys dokladnie to zobaczyl, poniewaz srubeczka z jest zaglebiona.

Jeszcze raz dziekuje Ci za odpowiedzi, za wyrozumialosc i za cierpliwosc. W razie niepewnosci jeszcze bede dopytywal tymczasem pozdrawiam I zycze szampanskiej zabawy. Do siego roku.

Ha!!!!!

Tu jest schemat tego cholernika:

Ukryta Zawartość

Są nawet propozycje modyfikacji.

Przyjemnej zabawy!

Mac

Ukryta Zawartość

Ładnie wyglada po tym tuningu, podstawki pod lampy, dodane dwie lampi to chyba odwracacz fazy co kolwiek to znaczy dla mnie czarna magia, pontencjometr tez niczego sobie.

Wyczytalem na niemieckim forum choc jak wspomnialem jeszzce nie znam na tyle , aby rozumiec wszystko, ze optymalan prca lamp EL34 jest z ustawieniem napiec na V (mA) jesli sie myle prosze o odpowiedz zebym czegos nie sfajczył

>pozdr

Tu jest pokazan jak mierzyc i ustawiac bias nie wiem tylko gdzie przylozyc czarny przewod pomiarowy (mase)? na tym zdjeciu nie widac.

Ukryta Zawartość

post-1391-100004393 1199567657_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na zdjeciu z prawej strony miejsce ustawiania napiecia srubokretem.

Czy przewod pomiarowy masy ma byc przylozony do wyjscia (zero) glosnika z tylu wzmacniacza? Prosze o pomoc

McGyver moze Ty?

Ze schematu wynika że można tak zrobić.

A tak BTW, to aż kusi żeby przerobić toto na normalnego Williamsona. Otwory po kondensatorach na środku mozna wykorzystać do wstawienia octali i lamp 6SN7 jako phase splitter, a w novalach obsadzić np. 12AT7. Oczywiście płytkę drukowaną należałoby wtedy wypierdzielić i zrobić montaż przestrzenny. Tylko czy trafo "pociągnie" żarzenie dwóch dodatkowych 6SN7? Jeżeli nie, to możnaby wstawić dodatkowego toroida 6,3V wylącznie dla żarzenia.

Brzmi jakby to była kupa roboty, ale tak naprawdę można to machnąć w jeden dzień, a potem tylko dopracowywać szczegóły.

Pewnie masz racje ale jak juz zdarzyles sie zorientowac to ja na elektornice znam sie tyle co wól na korycie :-). Poza tym mieszkam obecnie na obczyznie i nize znam raz nikogo, a dwa na tyle jeszcze jezyka, aby do kogos z tym uderzyc.

Czyli jesli chodzi o pomiar to tak jak pisalem wyzej mozna rozumiem. Dziekuje takim razie serdecznie. Znalazlem sporo informacji dotyczacych Dynavoxa VR 70 z ttym , ze w jezyku niemieckim. Wzmacniacz czuly na kable glosnikowe polecaja o niskiej indukcyjnosci nawet zasugerowali o ile dobrze zrozumialem , zeby sproboawacze zwyklym kablem do sieci komputerowych CAT5 ale moze cos pokrecilem.IC nie jest juz tak wplywowy . Kolumny w obudowach zamknietych, dla lepszej kontroli basu. Lampy EL 34 Elactro Harmonixa , ECF 82 tesli podobna dobrze wspolpracuja. No i Mullardy z Valvo w przedwzmacniaczu ale tu to juz kosmos cenowy dla mnie. Ten link , ktory mi podales do modyfikacji moze w przyszlosci. Dzieki jeszcze raz

>pozdr

...no bo jak facet w te dziury po kondensatorach wstawił lampy EM80 (magiczne oko, wskaźnik, na cholerę takie migadło komu?) to równie dobrze możnaby tam wstawić jakieś naprawdę użyteczne lampy, i zrobić w tym wzmacniaczu phase splitter z prawdziwego zdarzenia zamiast tej ubożyzny co jest w oryginale. Miałem ten wzmacniacz w domu. Słychać ze ma potencjał (w trafach), ale jednocześnie czuje się, że coś mu nie pozwala grać. Sądzę że jakby tak zrobić z niego Williamsona, to by nawet zagrało. W obecnej postaci to szkoda wydawać na Mullardy, bo nie pokażą co potrafią. Jak już musisz, to kup po prostu jakieś electroharmonixy, przynajmniej nie wydasz majątku, a bedą lepsze od chińszczyzny.

Pomierzylem wartosci napiec dla lamp El34, 1=28mV ,2=32mV,3=26mV,4=31mV. Ustwailem wszystkie na 34mV, dzwiek jakby sie jeszcze bardziej otworzyl, wiecej roznego rodzaju dzwoneczkow, ogolnie wiecej gory i jeszcze bardziej czytelna scena oczywiscie wszsystko z Chinskimi standardowo montowanymi lampami.

Teraz czas na poszukiwanie zrodla i tu kolejne pytanie czekam na sugestie DVP 9100 ES Soniacza poszedl precz w tej chwili zwykle dvd za 200 zl. a wiec jakie zrodlo do mojego brzydala (cena max 500 euro czyli ok 1800 zlociszy) mam mozliwosc zakupu:

uzywka:

Arcam Cd 73 -390 euro

Marantz 17 -350 euro

Audioa Analog Paganini - 500 euro

Rega Apollo 4 miesieczny (troche przekracza budzet)- 590 euro

nowe:

Marantz cd 7001-499 euro

Marantz cd 6002 -359euro

Music Hall cd 25,2-500 euro

Nad 541 -400 euro

Xindak 06-400 euro

Moze przetwornik analogowo cyfrowy?

Jesli macie inne sugestie prosze o podpowiedz, w tej chwili brakuje oglady w dzwieku dvd Philipsa jest dosc tak bym to nazwal chaotyczny, rozrzuca dzqwieki gdzie mu sie podoba brak jakiegokolwiek porzadku i kontrolim, a takze wypelnienia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.