Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Odąwierzę trochę temat TC-KA7ES. Mało jest info o tym deku. Czy ktoś wie czy ma on licznik czasowy? I jak to jest z kalibracją? Ustawia się na wyświetlaczu tak jak np. w Technics rsb-965?

gotyk1, 21 Lut 2008, 20:34

wiesz - konstrukcji nie nadwyrężają - wymiarami sa takie jak oryginały - myśę że ok 1,5 kg sztuka-

u mnie decydował design - mam czarne CD

annawroc

.... pewnie masz rację - skoro piszesz pewnie wiesz

ja tylko tyle mogę dodać, ale co do wyrokowania poprawności mi daleko - może Miodek albo Bralczyk

nadwyrężać

znaczenie: 1. uszkadzać coś, nadwątlać, zwykle zdrowie, zaufanie, siły, wzrok; nadwerężać 2. nadwyrężać się - nadmiernie się wysilać, tracąc na zdrowiu, siłach; nadwerężać się

greenpoint, 2006-01-23

dopuszczalność w grach słownych : tak

występowanie: Słownik poprawnej polszczyzny - PWN 2004 - L. Drabik, E. Sobol

Pewnie w nowszych wydaniach słowników już dopuszczają niepoprawną formę tak, jak pewnie dopuszczą swetr i przyszłem ;) Dziwne, że coś, co ma uzasadnienie historyczne i tradycyjne przegrywa z niedouczeniem. Widać znak czasów.

Koniec wywodu i wpisów w tym temacie ;)

annawroc

..co Ty opowiadacz - skoro to jest dopuszczone oficjalnie w słowniku jako forma poprawna - to dzieci w szokole tego się uczą - czyli co uczą się niedouczenia ?

...takim tokiem rozumowania dojdziesz do tego że każda oficjalna zmiana czegokolwiek czy usankcjonowanie stanu faktycznego jest czymś złym lub niedouczeniem - a moze niedouczony jest ten kto nie nadąża za zmianami...

Green Apple, 21 Lut 2008, 21:41

>Odąwierzę trochę temat TC-KA7ES. Mało jest info o tym deku. Czy ktoś wie czy ma on licznik czasowy?

>I jak to jest z kalibracją? Ustawia się na wyświetlaczu tak jak np. w Technics rsb-965?

O tym decku mozesz sobie poczytac tutaj: http://www.thevintageknob.org/SONY/sonyes/TCKA7ES/TCKA7ES.html

Jest to kaseciak tylko na rynek japonski, prawie nie dostepny na aukcjach...

Ma wszystko co ma TC-KA6ES (ktory byl dostepny na reszte kontynentow) plus rozdzielony wyswietlacz i jeszcze tam pare rzeczy :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam serdecznie miłośników ES'ek. Ja właśnie stałem się posiadaczem TA-F550ES i ST-S570ES - obie sztuki w rewelacyjnym stanie. Wcześniej miałem, a właściwie jeszcze mam Sony TA-F3650. Jako źródło dźwięku do tej pory stosowałem niestety laptopa z Audigy2 ZS na PCMCIA (Audiotrak Prodigy 7.1 LT leży w szafie niestety odkąd zrezygnowałem z kompa stacjonarnego). Ku mojemu zaskoczeniu 550ES w stosunku do 3650 przy A2 jako źródło gra tak jakoś trochę mułowato, 3650 był tutaj zdecydowanie bardziej przejrzysty. Po podłączeniu tunerka S570ES, 550ES gra znakomicie.

moje sony TA-F770ES też gra troche "mułowato"... trudno je nazwać dynamicznymi, prównywałem bezpośrednio z Thule IA60, jednak Sony ma lepszą górę i generalnie gra "innym" dźwiękiem, który akurat obecnie bardziej mi odpowiada :)

Natomiast posiadany przeze mnie TA F 707 ES gra sprężystym basem i cudownym wokalem,ale duza w tym zasługa kolumn.Często wydaje się że wzmak zamula brzmienie ale problem tkwi w kolumnach.

Na ebay.de jest teraz do kupienia przetwornik SONY DAS-R1a...."wie neu"

post-15842-100008992 1203954153_thumb.jpg

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

neomammut, 25 Lut 2008, 17:24

>Lepiej kupic w zestawie :)

>http://cgi.ebay.de/Sony-CDP-R1a-CD-Spieler-mit-DAS-R1a-D-A-Konverter_W0QQitemZ270213483374QQihZ017QQcategoryZ96272QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Widziałem ten zestaw chyba poraz pierwszy na ebaju jakieś 3 msc temu...jakoś nie ma chętnych, poza tym ze zdjęc wynika że stan zewnętrzyny ( wizualny ) nie jest najlepszy, a ten dac co wkleiłem to podobno "wie neu", a na stronie Kogerer jest tez zestaw R1a za coś koło 3 k$...także jest w czym wybierać ;)

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

SCD-777ES jest trudniej kupic niż SCD-1, dwa razy widziałem na ebay.de jak próbowano sprzedac SCD-777ES, cena dochodziła 2 razy do prawie 1,800Euro i sprzedający wycofywał aukcje, mało dawali???

STREET, 25 Lut 2008, 18:13

Nie było tak źle można było kupić taniej tylko na przykład z egzotycznej Australii :( .Dodam tyle że podobno mechanicznie jest trudny do zajechania

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

4k Euro na ebay to zbyt wygorowana cena za taki antyk. SCD-1 jest najlepszym CD jakie Sony wyprodukowalo, SCD-777ES jest praktycznie identyczny, ale za polowe ceny. Oba urzadzenia trzeba oczywiscie modyfikowac aby uzyskac ich pelna wartosc. SACD jest niewatpliwie bonusem, jasli posiadamy takie dyski w kolekcji.

Też mi się tak wydaje że toploader bardziej trwalszym jest...odpada problem z tacką ( ale w toploaderze zawsze można docisk zgubić ;) )....jak uzbieram grosza to bede polował na SCD-777ES...ale jak już z ebaja to niemcy bo wtedy pofatygowałbym się osobiście po niego, a Australia to chyba za długa droga dla niego ;)...no ale zdecydowanie tam chyba tańszy...

Krysew, 25 Lut 2008, 18:44

>STREET jak już uzbierałeś to bierz tego :)

>http://cgi.ebay.co.uk/Sony-SCD-1-SCD-777ES-scd777-es-SACD-CD-Player-Mods_W0QQitemZ300200989946QQihZ020QQcategoryZ3272QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Nie chce mi się tego czytac i tłumaczyć ale z tego co przejrzałem to jest cena za modyfikację a nie za player!!!!

No Panowie,

Od paru dni cieszę się najnowszym nabytkiem Es-owym czyli końcóweczką SONY TA-N 90 ES. Na razie gra to u mnie z pre AVM V3 (lustereczko), bo zdobycie pre do kompletu czyli TA-E 90 ES graniczy z cudem, ale na pewno z czasem gdzieś dostanę.

Powiem tak, doskonale rozumiem wszystkie ochy i achy amerykańców na temat tej końcóweczki, zwłaszcza jeśli chodzi o dynamikę, szczegółowość, zejście i kontrolę basu - nie wiem czy jest coś lepszego na rynku. A wokale to po prostu poezja!

Moją poprzednią integrę czyli TA-F 770 ES rozjeżdża jak walec drogowy :-)

Tak więc Panowie jeśli ktoś z Was myśli o takiej końcóweczce, to nie zastanawiajcie się zbyt długo - bo jest warta każdych pieniędzy :-)

Niedawno był na allegro taki zestaw w kolorze szampańskim pre-90ES + końcówka 90ES, w cenie ok. 5kzł. Sam bym go chętnie kupił ale moim zdaniem to troche za drogo.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.