Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Opisz problem na elektrodzie, starsze tunery niestety lubią się rozstroić. Z tego co czytałem dramat to nie jest - do zrobienia, ale nie czuję się na tyle mocny żeby Cię pilotować.

OK, ale szybciej będzie jak go zaniosę do tego gościa, mam nadzieję że nic nie spitoli.

Wolnego czasu mam narazie godzinke dziennie, więc elektroda odpada :)

Edit :)

przekręciłem prkiem koło bodajże la1245 i hula! Jutro wezmę miernik i ustawię 0mV.

Co do dźwięku, całkiem inny niż Philipsa FT-880, bardziej koncertowo, nienatarczywie, spokojnie.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam.

Przedstawiam drugi zestaw wieży który stoi u mojego ojca w pokoju.Dlaczego taki a nie inny ponieważ ojciec chce mieć trochę kin trochę stereo dlatego takie a nie inne klocki. Chwali sie tym że kiedyś ten wzmacniacz i procesor to były najwyższe modele sony do kina i że jest on lepszy od tych dzisiejszych. Dla mnie to wielka ściema. Za to co on wydał na ten sprzęt mógłby mieć pożadne cd i wzmaka ale nie idzie miu przemówić .Mam nadzieję że nie muszę przedstawiać modeli. POZDRAWIAM Stivi89

post-25069-0-10225900-1312620806_thumb.jpg

post-25069-0-76915100-1312620822_thumb.jpg

post-25069-0-10709800-1312620833_thumb.jpg

post-25069-0-09652800-1312620853_thumb.jpg

post-25069-0-20220600-1312620863_thumb.jpg

Stivi, po części twój ojciec ma rację, XA3ES to już odtwarzacz klasa, ciężki do pobicia. Amplituner VA8ES też do słabeuszy nie należy.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Co to tunera i CD zgadzam się jest to fajne CD, nie Hi-End, ale i nie budżetówka - ja to nazywam solidnym Hi-Fi - wiem, nie ma takiej klasy ;P

Chociaż mnie wkurza np. tunerach Sonego brak wyjścia na słuchawki. (pracuję nie raz w nocy i miło by było wsiąść tunerek pod pachę i pracować i słuchać dobrej muzy - Ale z Sonym się nie da :(

Natomiast ten wzmacniacz to dzisiaj ...... (autocenzura, nie chcę urazić ani Ciebie, ani taty)

Słyszałem, swego czasu mogłem kupić za 3 stówki - wtedy szukałem dla kobiet w domu czegoś do kina. I ani to wzmacniacz, ani kino. Ale jak mnie pamięć nie zawodzi były to pierwsze kroki Sony w kierunku kina - mieli prawo wtopić. Osobiście wolałbym np. amplituner 50ES, który jest dobry i jako wzmacniacz i jako. kino. Znowu jak mnie skleroza nie łapie Kolega neomammut posiada ten amplituner.

Twój Tata ma tą samą chorobę co ja - kompletowanie serii ;) Cóż, pedanci są wśród nas ;P

Zgadza się, mam ten klocek, STR-DA50ES. Używałem swego czasu jako pre, ale i posłuchałem sobie całości. Jest to porządny klocek, jeszcze zrobiony na miarę starej szkoły. Co prawda nie ma w tym magii brzmienia jakiej bym oczekiwał, ale gra równo, nie ma typowej "V" jak w dzisiejszych konstrukcjach. Dodatkowo powiem, że ma porządne trafo (R-CORE), niezłą filtrację zasilania, trany to SanKen (nie pamiętam modelu), łącznie 8 tranów. Kondensatory to ELNA Silmic i Nippon. Radzi sobie wyśmienicie i w stereo i w kinie, nie ma charakterystycznej zadyszki, jak to się często zdarza w takich klockach. Miałem też u siebie VA8ES i to niestety nie gra super, ale nie ma aż takiej tragedii! U kolegi Stivi większym wąskim gardłem są kolumny, a to chyba najważniejszy element systemu. Z drugiej strony, system nie do poważnego słuchania, dlatego VA8ES w zupełności wystarczy.

PS: Nie zmienia to jednak faktu, że XA3ES się w tym towarzystwie marnuje :)

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Mam pytanie do neomammut czy pan słyszał te kolumny, że pan tak się opisuje na temat tych kolumn że one są takie złe???(zbudowane są pancernie, posiadają wysokiej klasy głośniki, te kolumny były produkowane przez inną firmę na zamówienie dla sony więc nie było tu ingerencji produkcyjnych tej że firmy)Czy wzmacniacza pan odsłuchiwał z procesorem czy bez bo to jest kolosalna różnica. Co do grania samego wzmacniacza gra może prawie tak jak pan żeś napisał ale napewno gra lepiej niż amplituner klasy QS str-DB840QSktórego miałem, jest to całkowicie inne brzmienie. Natomiast co do klasy es to on dopiero rozwija skrzydła za pomocą właśnie tego procesora. Jest on tak pancernie zbudowany że grzeje się niemiłośiernie.Kino to miazga w porównaniu do ampli 333es tego5.1 bo potem wyszedł 7.1 z podzespołami 777es(5.1)co do reszty toru to cd dlatego że lasery są jeszcze produkowane inaczej by go nie było.tuner to tylko tuner i nic po za tym.wszystkie stacje nadają w formacie mp3. jedynie co to jakość jest na radiu Polskie Radio Trójka ale to trzeba wiedzieć o której słuchać bo puszczają z vinyla. Tu to można posłuchać a nie jak u innych albo ostro jak żyleta (RMF FM) lub samym bassem (RMI FM)jak potem można kupować najwyższy model radia skoro się ono marnuje i w pełni nie wykożystuje tego co ono potrafi???

Neomamut, wiesz obejrzałem zdjęcia tego N86B i radzę ci go odesłać, szkoda pieniędzy i nerwów. Poszukaj lepiej pewniaka z zachodu i poproś przed kupnem o ew. zdjęcia środka.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Poczytałem ( już po zakupie ) i rzeczywiście modele Sony TC-K750ES i TC-K770ES nazywane są najdelikatniej pomyłką ze znaczkiem ES (częściej budżetówką i gorzej).

A modele niższe TC-K700ES i TC-K730ES są chwalone (na tym forum też)No ale widocznie tak jest - nie słyszałem, wierzę na słowo.

Modele niższe od czego? 700 ES i 730 ES nie mają nic wspólnego z 750 i 770 ES. Są starsze ale topowe. Odpowiadają serii 9xx ES.

panowie, prosze o pomoc, pisalem tutaj o problemach ze wzmakiem 670es

ze niedzialaly wejscia oprocz jedynego direct

przeczyscilem selektory, polutowalem zagrzane rezystory

ale to nie jest problem selektorow

slychac ze dzialaja jak sie je przelacza

tyle ze dzwiek jest bardzo cichy, prawie nie slyszalny na max galce

ale slychac dokladnie to co jest wlaczone

wiec one musza dzialac

na wejsciu direct wszystko ladnie gra, regulacja tonow, wylaczenie regulacji, zadnych problemow

co to moze byc, gdzie szukac przyczyny?

selektor juz wykluczylem

No wlasnie niekoniecznie one musza dzialac. Wyglada to jak przesluch z innego zrodla niz aktualnie zalaczone. Wiekszosc wzmacniaczy tak ma, ze jak dasz na maxa, to slychac lekkie przebicia z innych zrodel.

to nie jest przesluch z innego, bo slychac tylko to ktore jest zalaczone

jesli zmienie na inne to innego nie slychac

jest tam jeszcze na plytce z wejsciami cos takiego w niebieksiej obudowie, wlasnie pod wejsciem direct

zastanawiam sie czasem czy to nie jakis przekaznik

ktory jest uwalony

th_Inne-wejscia_1312915660.jpg

no tak, to przekaznik i mam winowajce

czy da sie go jakos rozebrac i naprawic, ktos probowal? jak zdjac ta obudowe aby nie uszkodzic?

Edytowane przez MaxMartini

A masz wsadzone zwory w wejściach ADAPTOR? Tzn. IN zwarte z OUT.

Jeżeli tak, to sprawdź, czy ten przekaźnik pstryka, czy go słychać przy wyłączaniu wejścia Direct. To jest normalny przekaźnik 24V przełączany, podwójny (DPDT). Raczej nie do zdarcia.

Edytowane przez Muzg

A masz wsadzone zwory w wejściach ADAPTOR? Tzn. IN zwarte z OUT.

Jeżeli tak, to sprawdź, czy ten przekaźnik pstryka, czy go słychać przy wyłączaniu wejścia Direct. To jest normalny przekaźnik 24V przełączany, podwójny (DPDT). Raczej nie do zdarcia.

wlasnie nie slyszalem go przy wlaczaniu direct

znalazlem go na ebayu za jakies 2 dolary, kupie i wymienie

a zwory wlozone byly

Edytowane przez MaxMartini

wlasnie nie slyszalem go przy wlaczaniu direct

znalazlem go na ebayu za jakies 2 dolary, kupie i wymienie

a zwory wlozone byly

To sprawdź przełącznik, który podaje mu napięcie. Zmierz też cewkę przekaźnika.

Witam!

N86B: Postanowiłem go jednak odrestaurować, co prawda na początku wymienię tranzystory na zamienniki, ponieważ oryginalne trochę mnie wyniosą. Trany obecnie zainstalowane nie radzą sobie z biasem powyżej 300mV (powinno być ustawione na 350mV. Zabezpieczenie odcina sekcję power oraz sekcję wyjściową, jeśli bias ustawię na 400mV i więcej to wtedy działa, ale układ nie działa wtedy w swoich optymalnych warunkach a trany grzeją się niemiłosiernie (do 80-90 stopni, bo sprawdzałem). Optymalnie powinno być maks 50-60. Układ posiada też cztery czujniki temperatury, nie wiem, czy nie muszę ich wymienić. Kondensatory już kupiłem: ELNA z serii RJH, mam takie zainstalowane w TA-E1000ESD i są wyśmienite. Niestety jeden z kondów pozostanie na razie niewymieniony, jest o pojemności 330uF, a powinno być 220uF. Jest na napięcie 400V. Mógłbym kupić Jamicona albo Rubycona, ale chyba poczekam na jakiegoś Nichicona z serii Black. Co do reszty, to najpierw muszę odświeżyć obudowę, pozbyć się rdzy, pomalować itd. Front jest magnezowy, rozmawiałem już ze znajomym chemikiem, stwierdził, że można to zrobić w taki sam sposób jak likwiduje się rysy na plexi czy aluminium. No nic, kończę, a od sprzedającego wyciągnę część pieniędzy, bo on jest wart maks. 500-600 zł.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Neo, a orientujesz się ile ile kosztuje N86B w bdb niegrzebanym stanie?

Życzę powodzenia, mam nadzieję że ci się uda przywrócić go jak najbliżej oryginału. Sprawdź też ten zasilacz bo grzały się potwornie.

To sprawdź przełącznik, który podaje mu napięcie. Zmierz też cewkę przekaźnika.

u mnie przekaźnik głośnikowy nie załączał się przez diode, która była przed nim.

>>czolgista

Myślę, że bardzo dobry stan to cena około 700-800 euro. Ale są też niżej i to nawet razem z E86B. Ostatnio widziałem chyba za 630eu z pre. Na niemieckim e-bay poszukaj, bo tam zawsze było tego najwięcej. Ja muszę chyba poszukać znajomych w Japonii, tam jest tego pełno :)

A ja nie będę mógł spać przez kilka nocy, do kupienia jest TA-F555ES a ja myślę, czy by się nie wstrzymać i kupić TA-F555ES mkII (o ile się trafi).

Ktoś słyszał jednego i drugiego? A najlepiej i mojego 444ES mkII :)

Z tego co ja wiem, to TA-F555ES to najlepsza integra producenta....

Ale to chyba tylko w Japonii było sprzedawane, chyba....

Dowiedziałem się, TA-F777ES był dostępny tylko na rodzimy rynek, to samo tyczy się podobno tak samo świetnej integry TA-F555ESG. Ten drugi jest zrobiony ze smaczkiem, niby nic, prostota i wyszło rewelacyjnie. Co do budowy, było to rozwinięcie integry TA-F800ES (TA-F555ESX in Japan). Rok produkcji 1989.

TA-F777ES co najmniej 3 razy widziałem na ebay.de oraz ebay.co.uk razem wziętych w ciągu ostatniego półrocza. Ceny między 3500-4500zł. Na allegro też był, w ciągu ost. roku, chyba za 3000.

Z tego co ja wiem, to TA-F555ES to najlepsza integra producenta....

Tak, na Europę. Dzisiaj rano poszła 555ES w mk1, ale interesuje mnie różnica, czy mkII coś wprowadziło?

Jest cięższy o pare kg, cały w miedzi, inne kondki główne.

Discomaniac1971 miał bodajże mkII, pisał też, że obie wersje były projektowane przez inne osoby.

Co do TA-F777ES napewno świetny kąsek, ale nie dam 3kzł. 555 by mi stykła, ja już króliczka praktycznie dogoniłem:)

>>Spiler

3 tysia za 555 to chyba trochę za dużo? Chociaż to i tak jest rzadki model. Ciekawe ile trzeba by było dać za TA-F777ES.

TA-N86B: Dostałem się w końcu do zasilacza. Tam także kondensatory zostały powymieniane na szajskie niebieskie nichicony. Jest tam też jeden żółty kondensator, nie mam pojęcia co to za firma. Niżej fotka. Z racji tego, że zasilacz się potwornie grzeje, a jego obudowa jest radiatorem/ekranem to jednak płytka jest osmolona. Trochę chyba jednak Sony przesadziło, choć pewnie nic się nie stanie. Przewody są całe, nie ma śladów przebicia, czy stopionego plastiku. Wszystkie transformatory w bardzo dobrym stanie.

Przypominam, że jest to zasilacz impulsowy - skoro w tym systemie działa rewelacyjnie to wychodzi na to, że można zrobić to porządnie! A to dopiero koniec lat siedemdziesiątych :)

Załączam też zdjęcie zestawienia tranzystorów i porównanie parametrów. Na razie kupuję zamienniki. Za jakiś czas kupię jednak oryginały. Tranzystory muszę zmienić i tak i tak, ponieważ nie zostały one zrobione pod klasę A, grzeją się nie miłosiernie i włącza się zabezpieczenie termiczne po kilkuminutowym graniu. Dochodzą jeszcze parametry, zobaczcie sami. Wybrałem parę 2SC2681 i 2SA1141 (kupiłem więcej w celu sparowania, mam nadzieje, że się uda :) ). Przy okazji będę mógł rozebrać cały wzmacniacz i zająć się czyszczeniem oraz malowaniem.

No to tyle... :) cYa!

post-15740-0-97359400-1313255025_thumb.jpg

post-15740-0-76616100-1313255037_thumb.jpg

post-15740-0-87752100-1313255388_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.