Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałem zapytać, ile są brzmieniowo warte wzmacniacze z pierwszej serii ES, czyli TA-F333/444/555/777ES i czy warto je kupować z drugiej ręki (chodzi mi o awarjność po tych kilkunastu latach).

I jeszcze jedno: które modele wzmacniaczy ES są generalnie godne polecenia? (brzmieniowo, ale ważna jest też awaryjność, możliwość dostania egzemplarza w sensownym stanie).

Dziękuję i pozdrawiam! :)

Witam

Jeśli chodzi o najlepsze wzmacniacze klasy ES to oczywiście godne polecenia są modele serii 7 nie mówiąc już o 8 jednak są dosyć drogie.

Za 700 ES ( wzmacniacz 25 lat ) trzeba zapłacić około 700 zł późniejsze modele jak 707 i 770 są już 500zł i około 1000zł droższe.

Natomiast jedna z lepszych serii wzmacniaczy o stosunkowo niższej cenie to seria 5 dokładnie model 550 (bardzo dużo pozytywnych opinii na temat tego wzmacniacza) zdążają się na allegro modele 555 tylko uwaga są 2 wersje MK1 i MK2 brać tylko MK2 serii 4 i 3 jak i 2 nie słyszałem wiec się nie wypowiadam.

Jaką masz resztę systemu?? Napisz coś więcej jakiej muzyki słuchasz to postaramy się coś doradzić. Pozdrawiam

Jeśli chodzi o najlepsze wzmacniacze klasy ES to oczywiście godne polecenia są modele serii 7 nie mówiąc już o 8 jednak są dosyć drogie.

Za 700 ES ( wzmacniacz 25 lat ) trzeba zapłacić około 700 zł późniejsze modele jak 707 i 770 są już 500zł i około 1000zł droższe.

Natomiast jedna z lepszych serii wzmacniaczy o stosunkowo niższej cenie to seria 5 dokładnie model 550 (bardzo dużo pozytywnych opinii na temat tego wzmacniacza) zdążają się na allegro modele 555 tylko uwaga są 2 wersje MK1 i MK2 brać tylko MK2 serii 4 i 3 jak i 2 nie słyszałem wiec się nie wypowiadam.

Jaką masz resztę systemu?? Napisz coś więcej jakiej muzyki słuchasz to postaramy się coś doradzić. Pozdrawiam

Witam,

dziękuję za rzeczową odpowiedź. Właśnie widziałem na TVK, że są dwie wersje 555. Muzyka jest różna, a system docelowo to będzie PC (FLAC) -> M2Tech HiFace -> Behringer DCX2496 (jako korekcja akustyki pokoju, jeszcze nie do końca pewne) -> DAC -> Yamaha NS-1000M. Kolumny już są, wymagają one gładko i czysto brzmiącego

wzmacniacza, słyszałem wiele opinii, że właśnie z serią ES się zgrywają (a także z TA-F7 na V-Fet'ach), źródło to jeszcze kwestia kombinacji i dopracowania/dostosowania do reszty toru.

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Swordfish

Napisze tak miałem wcześniej do czynienia z kolumnami yamahy model dokładnie NS-625 były to odpowiedniki 1000M i mogę śmiało powiedzieć, że kolumny wymagają świetnej aplikacji zarówno CD ( w twoim przypadku odpada) jak i porządnego wzmacniacza. Zaskoczę Cie pewnie swoją odpowiedzią ale kiedy miałem te kolumny posiadałem tylko dwa wzmacniacze jeden to model właśnie 550ES drugi to amplituner Sony STR-930QS ( kino domowe ). Zgadnij na czym zagrały lepiej??:)....... odpowiedz będzie pewnie zaskakująca bo na amplitunerze co nie oznacza ze na 550 grały słabo po prostu grały inaczej.

Słucham głównie jazzu lubie damski wokal jak Tracy Chapman przy tego typu muzyce mi bardziej odpowiadał QS. Kolumny miałem jakieś 2 miesiące pozbyłem się ich oddałem je w najlepsze ręce jakie chyba mogłem. Mój kolega który ma w zaciszu własnego domu studio robi muzykę elektroniczna (świetna robota) Używał sprzętu podobnego do twojego a grał natomiast na 707ES. Dokładnie u niego kolumny zagrały tak jak miały zagrać nie było nic do czego można było by się przyczepić muzykę głównie puszczał właśnie z kompa niekiedy słuchał swoich płyt na DVD Manta.. hehe:).

• 3 tygodnie później...

Jestem zainteresowany nabyciem końcówki mocy Sony TA-N80ES i jestem ciekaw waszych opini na temat tego urządzenia. Potem zamierzam dokupić przedwzmacniacz TA-E80ES. Mało opini na temat tego zestawu znajduje się na forum. Od kilku miesięcy urzytkuję wzmacniacz SONY TA-F770ES z kompaktem sonego CDP-X559ES i dźwięk mi pasuje ale chce iśĆ krok dalej. Czy warto? jeśli nie kupie tego zestawu to przeżucam się na sprzęt Accuphase.

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Jestem zainteresowany nabyciem końcówki mocy Sony TA-N80ES i jestem ciekaw waszych opini na temat tego urządzenia. Potem zamierzam dokupić przedwzmacniacz TA-E80ES. Mało opini na temat tego zestawu znajduje się na forum. Od kilku miesięcy urzytkuję wzmacniacz SONY TA-F770ES z kompaktem sonego CDP-X559ES i dźwięk mi pasuje ale chce iśĆ krok dalej. Czy warto? jeśli nie kupie tego zestawu to przeżucam się na sprzęt Accuphase.

To jak bedziesz chcial sie pozbyc 770ES to napisz :)

?👈

>>Bartek_Gdynia

To dobra końcówka, z jakimi kolumnami to miało by u Ciebie grać?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Aktualnie mam B&W 602.S3 monitory, aczkolwiek czaje się już na B&W 805 lub Focal mini utopia ( ostatnio znalazłem je na allegro). Imponuje mi ta końcówka mocy. Z kolumnami mam o tyle problem że nie mam co wymyślać bo nie mam miejsca w pokoju i nic większego od B&W 602 do pokoju mi nie wejdzie. I tak te Bowersy mam zamocowane w uchwytach. Myślę o Sony MK2 (jeśli się nie mylę) to wersja z dwoma transformatorami. Jestem też ciekaw jaka jest różnica między wyjściami XLR a zwykłymi interkonektami. Nigdy nie miałem przyjemnośći (albo i nie) użytkowania zestawu CD plus końcówka mocy połączonego za pomocą wyjśc zbalansowanych.

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Mieszkając kiedyś w betonowym wieżowcu z pokoikami po 15m2 nie oczekiwałem rewelacji. Słuchałem wówczas muzyki z kolumn Elac EL50 pod Sony TA-VA8ES. Choć cieszyłem się widokiem z okien na całe miasto, nadszedł pewnej wiosny czas na zmiany.

Nie, nie pogoniłem za króliczkiem. Nie zmieniłem sprzętu, rozpocząłem prace u podstaw. Zmieniłem warunki odsłuchowe na nieregularny pokój ~45m2, już nie 9 piętro z betonu a parter w domu z prawdziwej cegły, ściany wykończone prawdziwym tynkiem (nieregularna faktura)- nie GK czy gładź gipsowa. Sufit co prawda GK-podwieszany ale w innym wykonaniu niż są do tego przyzwyczajeni budowlańcy. Ponadto nieco nie malowanego drewna i imitacji piaskowca na ścianach (podpatrzone w Q21, w Pabianicach). Żonka zupełnie nie świadoma w zakresie elektroakustyki ozdobiła pokój wykładziną, zasłonami i takie tam... serwetki. No wiecie - dobra kobieta. Pewnie będą dalsze zabiegi z mojej strony gdy się żona przyzwyczai do rozstawionego sprzętu.

Teraz trochę o pogoni za króliczkiem. Może ktoś zauważył ostatnio na alledrogo B&W Concept 90 CM1&CM2 Matrix Tower. Ich matowa czerń właśnie ozdobiła mój salon i bynajmniej nie wypełniła domu matowym dźwiękiem. Tu pochwalę prywatnego importera z wysp za zadbanie o ich gabinetowy stan, wraz z wydawało by się najmniej istotnymi elementami opakowania. Zasilane przez końcówkę mocy Sony TA-N220 z całkowicie pasywnym selektorem wejść SONY SB-500. Źródłem jest tymczsowo Sony DVP-S725P. CD z serii ES na razie szczelnie zapakowany w kartonie gdyż sprzęt jeszcze stoi na podłodze. Wiecie kurz, pył itp...szkodniki.

Niestety TA-N55ES zdecydowałem się sprzedać podczas wykańczania domu, nie żałuję zaś rozstania z kolumnami JBL ES90. Sprawiały na mnie wrażenie "dyskotekowych". Stare Elac EL50 zostały z nami i właśnie je porównuję z B&W. W większym pokoju elaki dostały skrzydeł w muzyce rozrywkowej typu ABBA [płyta Voulez Vous] ale straciły gdzieś środek tak, że moich ulubionych chorałów gregoriańskich już na nich nie słucham. Bowersy stworzyły chór w moim pokoju, ponadto usłyszałem echo/pogłos w partiach basowych jakiego grając chorały, elaki nie oddawały [Canto Gregoriano EMIClassic 1994 Coro de monjes del Monasterio Benenedictino de Santo Domingo de Silos]. Słuchając Total Test Under Control Studia Dźwięków Niemożliwych na bowersach znalazłem małą wpadkę tweeterów. Jeszcze chcę tego posłuchać, albo taka ich uroda albo czas zrobił swoje. Cały komplet sprzętu pochodzi z początku lat 90tych XXw. Elaki odczuwalnie wymagają większej amplifikacji niż bowersy, testowane pod TA-N220ES. Sprawdzę jeszcze za jakiś czas jak to wygląda/słychać pod TA-VA8ES. Na odsłuch czekają Sonatas&Partitas wyk.S.Kuijken i Msza H-moll J.S.Baha pod J.E.Gardinerem. Zima idzie i w ogródku to już tylko poranne odśnieżanie będę miał do zrobienia...

Przepraszam za przydługi wpis. Dawno się nie odzywałem.

post-22968-0-77799800-1318101363_thumb.jpg

post-22968-0-65096400-1318101387_thumb.jpg

post-22968-0-37666500-1318101407_thumb.jpg

post-22968-0-22250000-1318101465_thumb.jpg

Jak ktoś z szanownych forumowiczów ma ochotę zwiększyć sobie ilość klocków ES to na allegro jakiś gość sprzedaje po taniości Tunery DAR 1000ES podaje linka:

http://allegro.pl/sony-es-dar1000es-i1866874061.html

Jak ktoś z szanownych forumowiczów ma ochotę zwiększyć sobie ilość klocków ES to na allegro jakiś gość sprzedaje po taniości Tunery DAR 1000ES

Dzięki serdeńko , jeden już nabyłem. Będzie przyjemną dla oka obudową do tunera DVB albo serwera muzycznego. Jeszcze sie okaże.

No Nie ma problemu sam kiedyś potrzebowałem takie cudo:) Z drugiej strony to niezła baza do budowy czegoś własnego:) pozdrawiam

>>Bartek_Gdynia

Myślę, że N80ES bez oporu ruszą te kolumienki, zastanawiam się tylko co z tego wyniknie. Bo z B&W nie jestem osłuchany. Sony gra średnicą, więc powinieneś dobrać coś z wycofaną. A Bowers`y chyba raczej tak nie grają, ale trzeba wszystkiego posłuchać. Chyba celniej będzie nabyć Focale, ale najpierw, jeśli masz możliwość, posłuchaj może 770ES z nimi. Może się to spasuje?

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ja obecnie trenuję zestaw B&W 683 z TA-F870ES i cdp-x555es. Gra całkiem fajnie ,bas mocny trzymany za mordę to lubię. Problem z bowersami jest taki że wymagają wydajnych prądowo wzmacniaczy ponieważ przy pewnych częstotliwościach potrafią zejśc w poniżej 4 ohm ( nominalnie są to kolumny 8 ohm) Obecnie jestem w trakcie testowania DACa by Waldi06 i analogówki Spencera (dział DIY) Jest obiecująco.

Pozdro

Arturos

Witam serdecznie! Od niedawna bawie sie audio i mam pytanie do specow z forum. Czy jako transport do dac matrix mini lepszy bedzie xa3es denon 1550ar czy pioneer 9700.A moze arcam 73t? mniej wiecej 900zl srednia.stawiam na sony bo slucham starego dvd sony+dac i dzwiek mi sie podoba.Wzmak yaqin mc-10l

Only Sony ..... a tak na poważnie to ciężko będzie cokolwiek Tobie doradzić chyba mało ludzi słuchało w takiej konfiguracji. Natomiast jest jedno wyjście z tej sytuacji..... only Sony:)

Osobiście nie słyszałem natomiast kiedyś chciałem go kupić i wiele na jego temat czytałem przed zakupem szczerze powiem że nie widziałem złych opinii użytkownicy wypowiadali się raczej w większości w superlatywach masz możliwość odsłuchania wcześniej czy nie?? Warto było by to zrobić zanim się zdecydujesz. Poczekaj na opinie ludzi którzy mieli z tym cd styczność a na pewno tacy są w tym dziale.

Witam serdecznie! Od niedawna bawie sie audio i mam pytanie do specow z forum. Czy jako transport do dac matrix mini lepszy bedzie xa3es denon 1550ar czy pioneer 9700.A moze arcam 73t? mniej wiecej 900zl srednia.stawiam na sony bo slucham starego dvd sony+dac i dzwiek mi sie podoba.Wzmak yaqin mc-10l

Sony XA3ES powinien być OK, ale z tych CD-ków które podałeś to najlepszym transportem będzie chyba Pioneer PD-9700, pisano o tym już wielokrotnie na forum, poszukaj w starych wątkach

Witam szanowne grono ES - maniaków . Też nim jestem od lat . Obecnie posiadam tunera ST-S505ES , wzmacniacz TA-FB940QS . Posiadałem wcześniej CDP-XA3ES i TA-F630ES. Poszedłem w kino domowe ( tfu ) i STR-DB825QS i DVP-525 no i się oczywiście przejechałem . Dobrze że tunera zostawiłem . Ten 940qs jest nowym nabytkiem ( za 300 zł brałem jak ciepłe bułki )i mam pytanie odnośnie budowy tego wzmaka bo bardzo podobny jest z budowy do TA-F30ES ( nie mylić z TA-F3ES ) . Ma ktoś z was pewnie ma 30es chętnie obejrzał bym wnętrze . Zpodam wnętrze mojego do porównania .Napiszcie co można w nim poprawić bo dzwięk jest jak dla mnie za jasny ( kolumny Visaton kable Kimbler4PR plus Monster400 InterLink .

post-22905-0-53410800-1318699353_thumb.jpg

post-22905-0-63457800-1318699369_thumb.jpg

post-22905-0-58301300-1318699383_thumb.jpg

Edytowane przez Slawek38

Jako że dość często przeglądam sobie allegro postanowiłem podzielić się z wami fantastyczną okazją ..........

oceńcie sami!!! Jak dla mnie cena to prawdziwy kosmos

http://allegro.pl/sony-tc-k730-es-i1882546287.html

Cena adekwatna do brzmienia, ale ja swojego kupiłem za 900 z boczkami :)

Nie chwalę swojego, to jeden z lepszych decków! Był parę razy na słuchowiskach i wszystkim się gęby pootwierały. Bardzo niedoceniana konstrukcja!

Skoro tak to zwracam honor:) Wydawało mi się że cenna jest dużo przesadzona.Widywałem już te modele w bardziej rozsądniejszych cenach ale takie prawo sprzedających. Tak nawiasem mówiąc to chętnie posłuchał bym tego decka:)

Ten 940qs jest nowym nabytkiem ( za 300 zł brałem jak ciepłe bułki )i mam pytanie odnośnie budowy tego wzmaka bo bardzo podobny jest z budowy do TA-F30ES ( nie mylić z TA-F3ES ) . Ma ktoś z was pewnie ma 30es chętnie obejrzał bym wnętrze .

Tu masz 30ES:

post-17230-0-83359900-1319009491_thumb.jpg

Dziwne ze postrzegasz go jako jasny wzmak. Ma słamszoną srednicę bez detali. Jedynie bas jakos nadrabia. Jak dales za niego 300zl to jeszcze pol biedy. Nie jest wiecej wart. Mialem go kilka dni. Na poczatku zbyt pochopnie wystawilem mu pozytywną opinię, po dluzszym zapoznaniu sie z nim i porownaniach szczeka mi opadla, oczywiscie na niekorzysc. Zeby on brzmial tak jak wyglądał.

post-17230-0-64108600-1319009720_thumb.jpg

Edytowane przez rafal735r

?👈

Tu masz 30ES:

post-17230-0-83359900-1319009491_thumb.jpg

Dziwne ze postrzegasz go jako jasny wzmak. Ma słamszoną srednicę bez detali. Jedynie bas jakos nadrabia. Jak dales za niego 300zl to jeszcze pol biedy. Nie jest wiecej wart. Mialem go kilka dni. Na poczatku zbyt pochopnie wystawilem mu pozytywną opinię, po dluzszym zapoznaniu sie z nim i porownaniach szczeka mi opadla, oczywiscie na niekorzysc. Zeby on brzmial tak jak wyglądał.

post-17230-0-64108600-1319009720_thumb.jpg

Witam . No ten 30es wyglada pięknie ale tylko tyle z niego pięknego co widać bo słuchać to się nie da . 920QS czy 930QS 940qs to jeszcze można wybaczyć ale żeby 30es zrobić jak 920qs to ściema . Z tych es-ów to tylko 50 i 70 zasługuje na to miano . Pozdro .Chyba też będę sprzedawał jeśli nie uda mi się go poprawić .

Mam X333ES, po włączeniu słychać tylko "klik-klik" i KSS271B przesuwa się od początku do końca i na wyświetlaczu jest NO DISC, laser martwy?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Mam X333ES, po włączeniu słychać tylko "klik-klik" i KSS271B przesuwa się od początku do końca i na wyświetlaczu jest NO DISC, laser martwy?

Trochę mało danych. Napisałbyś jeszcze, czy laser świeci (tylko nie patrz się nawiązkę, bo jest praktycznie niewidzialna - podczerwień), jaki jest prąd diody laserowej, czy silnik napędu płyty kręci się luźno? Pomocna jest także obserwacja sygnału EFM przed dekoderem, ale to w przypadku kiedy przynajmniej wykonuje jakiś obrót płytą (można zakręcić palcem).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.