Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

kajojek, dużo dobrego sprzętu idzie z luzem na 2 ohm, np. wszystkie McIntoshe z transformatorami na wyjściu, niektóre mogą pracować nawet od 0.5Ohma.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Właśnie w tym rzecz. Mcintosh i Krell producent podaje możliwość pracy w nawet 1 ohm z tym ze to juz trzeba kaski wydać mnóstwo i nawet nie marze o sprzętach tych firm. Jest dużo tańszych napedów od Mcintoshami i Krellów które radzą sobie z 2 ohm a mi chodzi konkretnie o te 2 modele czyli 700es i 800es.

Dosłownie przed chwilką zwróciłem uwagę na kolor podświetlenia nad przyciskiem power w moim ta-f700es. U mnie świeci się na czerwono a jak patrze na fotki to wszędzie na zielono. Czy z moim egzemplarzem jest coś nie tak ? Czy to coś poważnego ?

Dziwne...powinien przez kilka sekund od włączenia migać na czerwono i potem zrobić się zielony.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Kurcze nie wiem czy mam sie bać czy co. Cały czas sie świeci na czerwono bez wyjatku czy chodzi 5 minut czy 3 godziny. Coraz bardziej zaczynam sie bać że kupiłem jakiegoś złoma po przejściach.

Słychać "klik" kilka sekund po włączeniu? Jak nie to Houston mamy problem :))

Ew. możesz wrzucić zdjęcie środka i zbliżenie na trany wyjściowe, zaraz ktoś Ci powie czy był grzebany.

Słychać dosadnie. Fotki nie bede wstawiał bo z czasem wybiore sie do kolegi który zna sie na elektronice w przeciwieństwie do mnie i mi powie czy był grzebany. Jak już wspomniałem że nie ogarniam wcale elektroniki to zadam głupie pytanie ale czy chodzi Ci o tranzystory mocy ? W tym wypadku sankeny miałbym sfotografować ?

W sumie to wstawie fotki ale jutro bo dzisiaj nie mam czasu. Lepsza opinia kilku speców niż jednego ;) Mimo że nie jestem elektronikiem i nie mam pojecia o tym to jak zerknąłem na tranzystory mocy to nie wyglądają na ruszane według mnie i mojego taty również. Co do wyschnięcia elektrolitów to wszystko możliwe bo wzmak nagrzewa sie bardzo co jest szkodliwe dla takich urzadzeń i potem trzyma cały czas jedną temperaturę. Ponoć jest to normalne wiec sie nie boje o to.

Jeśli nagrzewa się do tego stopnia ze nie da się na nim normalnie trzymać dłoni to znaczy że coś jest nie tak. I tak pewnie z racji wieku przydałby się mały przegląd: ustawienie prądów spocznykowych itp.

Aż tak ciepły to nie jest ale jak sie położy dłoń to jest poprostu dosyć mocno ciepły ale o parzeniu nie ma mowy.

Zmierzyłem przed chwilką temperaturę termometrem. Wzmak gra około 1.5 godziny i termometr leżący na obudowie w miejscu radiatora pokazał 46 stopni celcjusza. Myśle że jest to wynik jak najbardziej prawidłowy skoro w niektórych modelach u niektórych osób dochodzi do 60-70.

Witam,

Wyprzedaje cały sprzęt. Mam w swojej kolekcji pierwszego ES'a Sony z 68r. Model TA-1120A. Stan elektroniki idealany, aluminium również. Drewienko po restauracji, ale do poprawy. Od wielu lat stoi w szafie. Co jakiś czas uruchamiany. Wszystko jak należy

Taki jak ten http://www.thevintageknob.org/sony-TA-1120.html

Jeśli ktoś byłby chętny zapraszam na priv

Edytowane przez elvis512

Czy ktoś może mi powiedzieć jak wstawić fotke na forum ponieważ chciałbym wstawić zdjecie wnętrza mojego ta-f700es. Jestem totalnym beztalenciem w dziedzinie informatyki i nawet wstawienie zdjęcia jest dla mnie wyzwaniem :) Prosze o wyrozumiałość.

Edytowane przez kajojek

Coś nie działa ;-) ew. wklej sam link.

Jako, że podobno lepiej późno niż wcale, wklejam relację z naprawy i renowacji F770ES naszego forumowicza.

https://picasaweb.google.com/muzg123/SONYTAF770ES

P.S. Kocyk jest nieodzowną częścią każdej przesyłki z sony ES w środku. ;)

Edytowane przez Muzg

Ogarnąłem wrzucanie fotek. Oto mój ta-f700es. Mam nadzieje że dowiem sie o nim prawdy.

http://imageshack.us/photo/my-images/52/p1020007j.jpg/ Jak by trzeba było wiecej fotek to piszcie i wstawie :)

Edytowane przez kajojek

Na pierwszy rzut oka wygląda OK, tylko niektóre tranzystory sterujące (te małe) mają nieciekawie wyglądające luty.

Najbardziej niepewny według mnie jest 3 duzy tranzystor od prawej. Jeden lut wygląda dziwnie. W każdym razie pocieszyłeś mnie. Moge wysłać fotki ze zbliżenia które obejmują tylko 4 trany na całe zdjecie. Dokłądniej bedzie można sie przyjrzeć.

W Twoim wypadku przyglądnąłbym się elementom znajdującym się na płytce przedniego panelu, w okolicach wyłącznika. Powinno to być kilka tranzystorów, kondensatorów i rezystorów. Może puścił lut pod jakimś rezystorem mocy, albo padł jakiś kondensator. Od spodu nie widać niczego niepokojącego. Sony w tych starych modelach nie dawał miki pod tranzystory?

http://imageshack.us/photo/my-images/837/p1020009b.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/10/p1020008m.jpg/

Narazie wstawiam 2 fotki na zbliżeniu.

Muzg

Prosze Ciebie napisz jeszcze co najlepiej by było sfotografować i jutro porobie fotki i wstawie. W każdym bądź razie dzięki wam za pomoc chłopaki :) To dobra wiadomość dla mnie że prawdopodobnie nie był grzebany.

900 km po dwa małe kawałki blachy (jakże cięzkie) z 1992r. Nie nażekam. Mam je już od czerwca i już mi sie powoli nudzą... Poluje teraz na TA-N77ES i na tuner st-770es. Aczkolwiek ten zestaw to jak narazie mój faworyt jeśli chodzi o linie ES. Z ES-ów produkowanych między 88'a 94' miałem już chyba wszystko ze wzmacniaczy. Dżwięk tych maleństw conajmniej jest ciekawy :)

post-18153-0-69033300-1344093032_thumb.jpg

Edytowane przez Bartek_Gdynia

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

ja zbieram wzmacniacze a nie sprzedaje jak mi sie znudzą. Tylko dokupuje kolejne :)

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Wiem że kolekcjonujesz rodzine espritów. To był oczywiscie żart z mojej strony z tym 800es. Swoja droga to jak ja bym miał tyle '' złomu'' to bym nie wytrzymał żeby stał na półce i nawet nie był sprawdzony czy chodzi. Każdego bym słuchał po trochu :) Pozdrawiam.

Witam serdecznie juz dawno nie zaglądałem bo ojczyzna wysłała mnie poza granice no nic taka praca.

Mam pytanie do was czy oplaca się kupić cd SONY CDP-X7ESD w cenie powiedzmy 800zł w stanie bdb?

Nie mam pojęcia jak gra ten cd nigdy go nie słyszałem zreszta na polskich stronach mało się o nim pisze czy to swoistego rodzaju unikat?

X7ESD za 200 euro? Jesli sprawny i w dobrym stanie to brać.

Jest sprawny ma drewniane boczki zmieniony kabel zasilajacy na audionova z pilotem.

Czy to bedzie miało sens z moim wzmacniaczem 700es powoli jednak powiekszam swoje grono klocków es wlasnie na allegro kupilem wzmaka 550 za 250zl no i idzie do mnie w orginalnym stanie z pudlem instrukcja i pilotem przedwzmacniacz 2000ESD stan perfekt tez z drewnianymi boczkami.

Panowie!

Nie jestem jeszcze posiadaczem sprzętu ES ale mam zamiar stać się nim w najbliższych dniach.

Tutaj moje pytanie: Czy ta-f444ES w cenie 270 zł to dobry zakup i czy ten wzmacniacz dobrze zagra z kolumnami ss-e410, czy to wogóle dobre kolumny godne takiego wzmaka. Czy dając za nie 100 zł nie przepłacam. Pozdrawiam

Miałem 444ESII, skopał dupę 730ES. Moim zdaniem 444,555 i 777 to lepsze wzmaki od późniejszych ESów.

270zł to OK cena.

Wiem że kolekcjonujesz rodzine espritów.

ES to nie ESPRIT. Zebranie kolekcji Espritów to jest nielada wyzwanie.

http://www.thevintageknob.org/sony-ESPRIT.html

Edytowane przez Sz@tynbury

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.