Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Zebranie kompletu Esprita jest praktycznie niemożliwe, chyba że wywalimy 100tyś. zł albo i więcej. O samych APM9 możesz zapomnieć.

Edytowane przez czolgista778

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

W środku dość brudny, pamiętaj też że te stare ESy miały gołe trafa które nie tyle co buczały ale bzyczały.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

otóż to dlatego trochę się boję, z drugiej strony cena niby artakcyjna, sprzedawca mówił w mailu, że wnętrze oryginalne, sam nie wiem oc o tym myśleć, ewentualnie mógłbym wziąć w tej cenie ta-f400, może to nie ES ale tamten wygląda pewniej

http://allegro.pl/sony-ta-f400-wzmacniacz-japonski-i2533489041.html?source=oo

PS: jeśli chodzi o to "budzenie" w tym ES to masz na myśli buczenie w kolumnach, czy buczenie samego układu wewnątrz wzmacniacza. Czy wyczyszczenie/ odkurzenie całości co jakiś czas nie rozwiązywałoby problemu?

PZDR

Edytowane przez mistemvp

Chodziło mi o samo buczenie transformatora, w kolumnach jest cisza. Czyszczenie nic nie da, to nie od tego zależy. Mój 444esII był słyszalny z 3m odległości.

aha już skumałem... ciekawa sprawa, dzięki za info, tyle że przy słuchaniu muzyki w normalnej głośności to chyba by aż tak nie przeszkadzało? no i jakość dzwięku powinna wynagrodzić tą małą niedogodność jak sądzę.

pzdr

Chciałbym podziękować koledze Konradowi za trud włożony w naprawę mojego TA-F770ES, sam nigdy bym sobie z tym nie poradził, pełen profesjonalizm, wygląda i gra jakby dopiero co został wyjęty z pudełka :) jeśli ktoś chce odświeżyć swój sprzęt lub ma jakieś problemy szczerze polecam.

Może ma ktoś do sprzedania tuner ST-S770ES w szampanie?

http://allegro.pl/zestaw-kina-5-1-sony-es-zloty-infinity-kappa-i2525840019.html

Czy ten gość czasem nie przesadza?

Pozdro.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

@Bedi

Bo Konrad ma do tego Muzg :-D

Niezly czubek, 30k zł. Tych Infinity nie chciałbym nawet za darmo, wyglądają strasznie tandetnie. Cały zestaw jest wart może z 6000zł.

Przestarzały amplituner bez HDMI i wsparcia dla nowoczesnych formatów audio/video jest już niewiele wart, to samo tuner DAB i Minidisc.

Edytowane przez czolgista778

Pazerność co niektórych ludzi niestety nie zna granic. Swoją drogą to ile kosztuje taki przegląd u Pana Konrada jeśli wolno spytać? Może i ja bym sie zdecydował w niedalekiej przyszłości :)

Czemu ? Dał tyle ile chciał sprzedawca, i postanowił sam więcej zarobić....

Wszak to czysto kapitalistyczne podejście - tanio kup / drogo sprzedaj.... On ponosi ryzyko, a jak nie sprzeda ?

A może się po prostu rozczarował chłopak, popił z żalu (dodatkowe koszty) i łącznie podsumował....

(tak sobie prowokuję, a co mi tam) :P

P.S. Ładnie wziąłeś za 670 ES. - brawka

P.S. 2 Na pocztę spytaj, szybciej odpowiedź dostaniesz, a @Muzg nie podpadnie moderacji

Panowie

doszedł dziś do mnie mój ta-f444es. Muszę powiedzieć, że jetem pod wrażeniem brzmienia tego sprzętu, co prawda kolumny mogłyby być lepsze (mam ss-410) i wkrótce będą też z serii ES. Dokładnośc, czystość precyzja.Kiedyś wydawało mi sięze moja wieża panasoinic ak-22 gra fajnie, bo ma bas i wogóle, ale w porónaniu do es'a to ona tylko dudniła i nic więcej. Teraz kiedy włączam sobie np. Nirvanę to słychać wszystko, i gitarę basową i talerze i wokal, wszystko bdrzmi jak należy. Jak trzeba to zagra delikatnie, jak trzeba to rozwali kolumny.

Pozdrawiam

Ps; omże poleciłby ktoś jakieś kable trochęlepsze niż takie zwykłę, standardowe. Obecnie mam 2x1 mm na kanał, kolumna 120w Din (?). możę chociaż jakieś nazwy firm itp coś w miarę w normalnej cenie

Edytowane przez mistemvp

ile chcesz wydać na kable? przejrzyj używki na allegro, na pewno znajdziesz coś sensownego

http://allegro.pl/2-kable-talk-talk-3-dlugosc-2x-2-6m-gratis-fenner-i2561869646.html

jak chcesz taniej to po prostu musisz uzbroić się w cierpliwość, czasami są aukcje sensownych kabli od 1zł i wtedy warto licytować, np. Qed, Audioquest, Sonic Link, koledzy pewnie coś jeszcze podpowiedzą

pzdr

hej, dzięki bobaj za te nazwy, napewno jak będę brał jakiś to coś z tych firm, lub jeśli ktoś podpowie coś więcej to tez wezmę pod uwagę, jak najbardziej używki mnie interesują ale chcuałbym uniknąc hi-endu typu Klotz. Cena to hmmm, myśle, ze do 200 zł za 2,5 metra kalba to wystarczająca kwota, kolumny stoją w odległości metra od wzmaka, raczej przemeblowania nie szykuję wiec nie ma sensu brać dłuższego.

Zaś jako ciekawostkę dodam, ze dziś testując wzmaka lekko przegiąłem, i przesterowałem kolumny dając przy muzyce z dużym basem gałę głośności na połowę i kupa się zrobiła, głośniki zaczęły charczeć i trzeszczeć, rozebrałem kolumny i z sierodka poleciał smierdzący dymek, zwrotnice wyglądają na okej, bo dzwięk jest ale cewki chyba nadpaliłem, jeden udało mi się jakoś zreanimować ale drugi trzeszczy jak dostanie trochę mocnej stopy. D naprawa tego u speca chyba się nie opłąca jak sądzę : ) co o tym myślicie

pozdro

Zdaje się, że aktualnie potrzebna jest inwestycja w kolumny, a nie w kable. ;)

A jak chcesz mieć spokój to kup okrągłego klotza 2 x 4mm^2 i pozostaw ten temat na razie w spokoju.

witam, zgadza się, kolumny mi się przydadzą, codo kalbla to nie wierzę, że w kablu siedzi technologia warta nie wiadomio ile ale dobrze by mieć coś pewnego, stawiającego mały opór coby wzmacniacz nie musiał się zbytni męczyć, wiem to farmazony, ale, no właśnie ale, ale jakoś mnie ciągnie do tego i tak:P

A kolumny to obecnie coś takiego stanowi przedmiot moich poszukiwać, bądź ich mniejsze koleżanki :) czy myślicie, zew poslce do dostania :D

pzdr

http://www.leboncoin.fr/image_son/346911360.htm

zapomniałem wkleic link :D

Edytowane przez mistemvp

Po małej przerwie znowu powiększam kolekcje ES-ów.

Brakowało mi do kompletu tylko tunera i trafił się :)

Tunerek to ST-S555ES (pierwsza seria).

I tu zaczną się pytania, czy ma ktoś porównanie, albo pamięta jak gra w porównaniu do ST-S700ES ?

Teoretycznie który powinien być lepszy ?

Po pierwszym podłączeniu słychać, że znowu szykuje mi się robota...

Gra dosyć cicho, i nie łapie stereo. Z wyglądu niemal ideał.

witam, zgadza się, kolumny mi się przydadzą, codo kalbla to nie wierzę, że w kablu siedzi technologia warta nie wiadomio ile ale dobrze by mieć coś pewnego, stawiającego mały opór coby wzmacniacz nie musiał się zbytni męczyć, wiem to farmazony, ale, no właśnie ale, ale jakoś mnie ciągnie do tego i tak:P

A kolumny to obecnie coś takiego stanowi przedmiot moich poszukiwać, bądź ich mniejsze koleżanki :) czy myślicie, zew poslce do dostania :D

pzdr

http://www.leboncoin.fr/image_son/346911360.htm

zapomniałem wkleic link :D

W kablach jest ważny przekrój i współczynnik jego tłumienia,zatem wystarczy w zupełności ten ze zwykłych i dostrzec różnice.Ważnym również elementem jest utlenianie się kabla choć z tym nie jest problem by samemu sobie zabezpieczyć końcówki tak,aby wolniej się utleniały a przy okazji nie przepłacać za czystość miedzi nie wiadomo ile.Ostatnią kwestią odnośnie izolacji kabla który pięknie wygląda i zastosowanych technologii przez producentów takich jak:

- technologia Bass Conductor – specjalna wewnętrzna gruba żyła do przenoszenia niskich częstotliwości, zapewnia szybki i głęboki bas

- izolacja Air Foam PE – izolacja powietrzna, poprawia przenoszenie wysokich częstotliwości,

- izolacja zewnętrzna Duraflex – bardzo wytrzymała i giętka izolacja zapewnia wysoką trwałość przewodu

- technologia Magnetic Flux Tube - dla zapewnia pełnej reprodukcji basu, bardziej naturalnego, gładkiego dźwięku

- technologia "Time Correct" - opatentowana przez firmę Monster, zapewnia idealnie równoczesny przepływ niskich i wysokich częstotliwości

To nic innego jak ściema i naciąganie kasy przez producentów.

Sprawa kolumn które podałeś,nie na wszystkim co Sony to the best ;) z tymi trupami bym sobie dał siana.Sony w kolumnach nie zachwyca,na rynku masz znacznie większy wybór z fajnymi głośnikami i konstrukcjami nowszymi bijący te mumie.

Po małej przerwie znowu powiększam kolekcje ES-ów.

Brakowało mi do kompletu tylko tunera i trafił się :)

Tunerek to ST-S555ES (pierwsza seria).

I tu zaczną się pytania, czy ma ktoś porównanie, albo pamięta jak gra w porównaniu do ST-S700ES ?

Teoretycznie który powinien być lepszy ?

Po pierwszym podłączeniu słychać, że znowu szykuje mi się robota...

Gra dosyć cicho, i nie łapie stereo. Z wyglądu niemal ideał.

TUNER TECHNICS ST-GT650 radzi sobie lepiej od starych Soniaczy (testowane).

No akurat firma Monster jest mistrzem w ściemnianiu klientów.

co do tych konkretnych kolumn to nie wiem, mnie słyszałm i doświadczenia zadnego z nimi nie mam, ot spodobały mi się, natomiast co do całej serii apm to trzeba wiedzić który model gra dobrze a który jest słaby, nawet w przypadku poszczególnego egzemplarza mogą zachodzić różnice na korzyśc/ niekorzyśc danego modelu, najlepiej to mieć dostęp do tych modeli i na spokojnie sobie kazdego odsłuchać, ale jak wiadomo jest to mało realne więc trzeba zdawać się na recenzje innych osób, które używały dane kolumny.

I tak na podstawie przeczytanych różnych opinii na różnych forach ustaliłęm, że najbardziej pasowałyby mi apm-22es (i cenowo i brzmieniowo). Z cen a e-bayu i cen znalezionych w archiwach allegro widzę ze są warte jakieś 200 złśrednio. Dla mnie bomba. Kolumny ES za 200 z.

Z pozostałych modeli dobrze grają (tak, że szczęka opada) ponoć apm-4 i apm-6 z tym że to już chyba podchodzi pod Espirita więc cena pewnie kosmiczna (znacznie przesadzona) i prawdopodobnie nie kazdego na nie stać, a jeśłi sstaćto szkoda mu dać za 30 letnie kolumny tyle pieniędzy :-)

Miałem APM22ES Mark2 (Mark1 są praktycznie nie do zdobycia) i nie dało się tego słuchać, bardzo przytłumione i ciężkie brzmienie, brakuje detali i blasku.

Sprzedałem je jakiemuś niemcowi za 300zł (w przeliczeniu z euro, nie mieszkam w Polsce).

Iws, chyba nie sądzisz, że zamienię Sonego na tego Technicsa...

700ES to najlepszy tuner jaki słyszałem do tej pory, ale korciło mnie kupić starszy model, skoro starsze wzmacniacze grają fajniej to może i tunery?

Mam tu cytat z tego forum, osoby której wierze w to co pisze:

650 to najgorszy tuner jaki kiedykolwiek miałem. gubił stacje nawet przy dobrej antenie. Basu nie miał dźwięk słodki i bez wypełnienia, barwy to typowe Technicsowe zawodzenie - jedyne co to ładny był ... Kupiłem sobie Kenwooda KT-7020 za połowę ceny Technicsa i na kawałku drutu odbiera wszystko i zawsze, dźwięk to dojrzałe i precyzyjne brzmienie ...

Z cen a e-bayu i cen znalezionych w archiwach allegro widzę ze są warte jakieś 200 złśrednio. Dla mnie bomba. Kolumny ES za 200 z.

A tobie się czasem znaczek ES na móżg nie rzucił?

Napisano Ci, ze SONY i kolumny to nic dobrego. Poszukaj czegoś porządnego.

Pozdro

Z pozostałych modeli dobrze grają (tak, że szczęka opada) ponoć apm-4 i apm-6 z tym że to już chyba podchodzi pod Espirita więc cena pewnie kosmiczna (znacznie przesadzona) i prawdopodobnie nie kazdego na nie stać, a jeśłi sstaćto szkoda mu dać za 30 letnie kolumny tyle pieniędzy :-)

Kupiłem ostatnio 30-o letnie kolumny ale nie są to SONY. I było warto choć tanio nie było.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

pmcomp, Sony miało dobre kolumny: patrz seria SS-G1,3,5,7 i 9.

Wolałbym już G3 (też miałem) niż 22ES, nawet bym dopłacił.

pmcomp, Sony miało dobre kolumny: patrz seria SS-G1,3,5,7 i 9.

Wolałbym już G3 (też miałem) niż 22ES, nawet bym dopłacił.

OK, lata 70-e i może 80-e. Tak trochę JBLem zalata. Nie znam więc się nie wypowiem. To Wy jesteście specjaliści.

Tylko czy warto sobie tym zwracać głowę gdy w tym okresie królowały konstrukcje brytyjskie spod znaku BBC?

Ale od lat 90-ych to w SONY w głosnikach nic dobrego nie było.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

wcześniej pisan ze są zajebiste więc panowie co osoba to opinia, tyle, aktualnie interesuje mnie aukcja

http://allegro.pl/kolumny-sony-apm-66-es-i2572715111.html

ciekawe ze ile zedja :D stawiam na jednego tysiaka polskich talarów :D

Edytowane przez mistemvp
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.