Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekaw, jestem, co by było, gdybyś zastosował inne kable głośnikowe, takie najtańsze bez ekranu - robiłeś takie rzeczy?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Nie nie robiłem. Ten mój kabel na którym jest to podłączone jest i tak tani. Jest w planach wymiana na inny. Ale skoro w tym połączeniu nie było słychać aż tak wielkiej różnicy to czy przy lepszym kablu i kolumnach by było słychać sporą różnicę ?

Sony TA-F555ES II mk2 grał fajnie ale Sony TA-F555ES wypadł lepiej.

ROCHO, dlatego napisałem wcześniej, że to tylko jeden system, jedno zestawienie. Ja miałem oba wzmaki u siebie, nie bezpośrednio, ale dobrze zapamiętałem brzmienie i u mnie różnic było znacznie więcej. Trzeba też brać pod uwagę, że nie pożyczamy od firmy Sony wzmaków demo, tylko w zasadzie mamy cztery różne wzmaki - różnica w parametrach, zużycie itd... To wszystko przekłada się na ostateczne brzmienie. Miałem dwie końcówki N55ES MKII, aktualnie mam jedną. Druga to MKIII. Te dwie MKII grały zgoła inaczej, mimo iż to przecież takie same końcówki...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Panowie, gdzie dostanę takie podkładki?

mdfdrzyfy5st1lfzb3gf_1426757718.jpg

Są to podkładki pod śruby od boczków sprzętu Sony ES.

Edytowane przez Marian133
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

SONY TA-F555ES II mk2

Spory ciężki wzmacniacz.Duże pokrętła od ustawień.

SONY TA-F555ES

Trochę lżejszy i starszy brat mk2 .Pokrętła mniejsze.

Podłączone to tanim kablem do kolumn CANTON KARAT 200 z gramofonem DUAL 721.Słuchana płyta to Joanna Makabresku.

Różnice między tymi wzmacniaczami ? Niewielkie.

SONY TA-F555ES grał może trochę przejrzyście ? Czystszy dźwięk od SONY TA-F555ES II mk2 . Miałem wrażenie, że był lepszy ale za to trzeba było więcej podkręcić VOLUME.

Proszę mi uwierzyć ale aż tak wielkiej różnicy między tymi dwoma wzmacniaczami nie słyszałem.

Specyfikacja jest podobna.

Sony TA-F555ESII http://www.thevintageknob.org/sony-TA-F555ESII.html

Sony TA-F555ES http://www.thevintageknob.org/sony-TA-F555ES.html

Otwórz je i zobaczysz jak bardzo różnią się budową. Druga wersja jest cała w miedzi.

Otworzyłem. ES II wygląda potężnie. To jest lepsza ?

Łoj ROCHO Ty to masz oczekiwania... Chciałbyś oceniać jakość i wartość wzmacniaczy po tym jak grają ?! No nie żartuj. Jakie to ma znaczenie wobec zastosowania w jednym z nich szlachetniejszego metalu lub teoretycznie lepszych rozwiązań ?!! Nie próbuj naruszać obowiązującej linii propagandowej, zwłaszcza, że ze swoimi 68 postami nie podskoczysz komuś kto ma ich setki razy więcej :) . Masz u siebie obydwa wzmacniacze i możesz bezpośrednio porównać ich brzmienie ? A kogo to obchodzi ?! Możesz albo zgodzić się z oficjalną wersją, albo narazić na poważną krytykę. Jesteś nieodpowiedzialnym wichrzycielem, tym groźniejszym, że piszesz o faktach a te jak wiadomo bywają szczególnie nieprzyjemne dla uznających wyższość teorii. Jak Ci napiszą, że 555 MK II jest sto razy lepszy to nie podskakuj tylko grzecznie przyznaj rację. I nie wychylaj się z tym co słyszysz - bo w najlepszym przypadku słyszysz źle, w gorszych albo zmyślasz, albo Twój "lepszy" wzmacniacz jest zepsuty. Cenzorzy i bojownicy za sprawę - do akcji ! :)

Khedron, moglbys sobie darowac... Masz cos dopowiedzenia w sprawie tych dwoch wzmakow? Miales bezposrednio F555ES i F555ESII w swoim systemie? Jesli nie, to lepiej juz nic nie pisz...

>>ROCHO

Te dwa wzmaki roznia sie budowa wenwetrzna, ale to nie oznacza, ze zawsze bedzie sporo roznic. Dlatego mowie, gra caly system, a nie jeden komponent. Akurat u Ciebie sa takie roznice, a nie inne oraz taka ich ilosc, a nie inna. Ja biore jeszcze pod uwage wiek urzadzenia, slyszalem juz dwa takie same modele, ktore graly zupelnie inaczej. Warto, a nawet trzeba zrobic zawsze gruntowny przeglad po tylu latach, bo wtedy mozna na 100% ocenic brzmienie - malo kto to robi...

Wybaczcie brak polskich znakow, aleostatnio, moj android nie chce poprawnie dzialac...

Te dwa wzmaki roznia sie budowa wenwetrzna, ale to nie oznacza, ze zawsze bedzie sporo roznic

Tak to prawda różnią się budową.Sony TA-F555ESII jest trochę większy.

Dlatego mowie, gra caly system, a nie jeden komponent.

Kolumny , kabel i gramofon wymieniłem wcześniej jakie mam.Nic nie zmieniałem przed podłączeniem. Oba grały z tym samym sprzętem i z tą samą płytą.Sony TA-F555ESII gra naprawdę fajnie. Ale to przy Sony TA-F555ES odczułem różnicę w dźwięku.Wcześniej podłączony był PIONEER A66X i na nim słuchałem w/w płytę.Następnie podłączyłem Sony TA-F555ESII. Dało się usłyszeć różnicę. Grało fajnie i słyszałem, że nastąpiła zmiana wzmacniaczy. Podpiąłem Sony TA-F555ES i też usłyszałem różnicę względem ESII. Nie wielką ale usłyszałem. Podniecenia 100% nie było. Było bardziej czysto.Bas lepiej brzmiał z płyty.płyta to Joanna Makabresku.

Więc na takich kolumnach z takim kablem made in kukuryżu i takim gramofonem jeżeli słyszałem niewielką różnicę i Sony TA-F555ES dało radę coś wyciągnąć z tego to dla mnie nr. jeden jest tu Sony TA-F555ES. Proszę mi wierzyć, że nie jest to aż tak wielka różnica aby się teraz zastanawiać na modelem, który wybrać. Sony TA-F555ES bardziej mi się podoba.Bez tych włączników video. I tyle. ES II ma większe pokrętła.Też to bardzo fajnie wygląda. Kwestia gustu.

Warto, a nawet trzeba zrobic zawsze gruntowny przeglad po tylu latach

Będzie robiony we wtorek.Czyszczenie, mycie, smarowanie, likwidacja zimnych lutów, poprawa połączeń.

http://www.thevintageknob.org/sony-TA-F555ESII.html

http://www.thevintageknob.org/sony-TA-F555ES.html

Edytowane przez ROCHO

Tak to prawda różnią się budową.Sony TA-F555ESII jest trochę większy.

Ściągnij sobie instrukcje serwisową i porównaj. Różnią się też użytymi komponentami...

Ile razy słyszę wśród DIY`owców, że dana konstrukcja na desce grała wyśmienicie, a po włożeniu do obudowy jest kiepsko?

http://allegro.pl/sony-ta-f570es-i5174677379.html

Komus bardzo zalezalo na tym modelu w takim stanie

Faktycznie taki stan jest bardzo rzadki. Ja się nie dziwię, sam mam na swoje liście życzeń klocki za które jestem w stanie dać kilka złotych więcej, jeśli będą zadbane :-)

Smuga cienia spowija..;-)

Ciężko powiedzieć w jakim dokładnie jest stanie.

Zobaczcie że rysa na tylnym panelu jest ordynarnie zamalowana markerem, może być więcej takich 'kwiatków'.

A cóż to za seria jest? Pewnie coś obecnego?

Mam pytanie a raczej prośbę ma ktoś może na zbyciu oryginalne gwoździe do wzmacniacza te co są na tyle bo aktualnie mam spięte interkonektem bo kupiłem bez nich a kabelek bym sobie dał pod dekoder tv

Mam pytanie odnośnie SONY STR-DA9000ES jaka jest cena za ten wzmacniacz używany w super stanie z pilotem i kartonem.

Mam okazję kupić ale nie możemy się dogadać z sprzedawcą.

Będę wdzięczny za pomoc.

http://allegro.pl/super-cd-sony-cdp-x555es-swietnyklasyk-moc-vintage-i5165254974.html

Sprzedający: hurtszkolny_pl

82-230 Nowy Staw

UWAGA !!!!! Odradzam kupowanie od tego sprzedającego. Sprzęt ( wzmacniacze,Cd ) jest z wystawki w bardzo kiepskim stanie. Nie ma nic wspólnego z opisem. Nie chcesz mieć problemów to nie kupuj.

No widać stan śmietnikowy.

Widać na panelu przednim pomalowane farbą.

Kolejny oszust ja też na takiego trafiłem w Szczecinie

Podaję jego dane:

Andrzej Grodzki

ul. Roentgena 40

71-687 Szczecin

Zapłaciłem na wieżę podałem dane do wysyłki, wysłał na inny adres i co się okazało że wieża uszkodzona.

Poszła wieża bez protokołu zniszczenia ale z tego co wiem dostał odszkodowanie 100 złotych a ja nadal nie mam kasy od czerwca 2014.

Wysłałem pismo od prawnika w celu zwrotu za wieżę i drugi teraz poszedł.

Zobaczymy co dalej.

a ja mam na sprzedaz rodzynka ta f444es mk2 ;) bo kupilem 555es ;)wkoncu , ktorego jeszcze nie mam bo kolega jka bedzie jechal to mi przywiezie z angli tak czy siak pisal mi ze wszystko ok wzmacniacz dobry w dobrym stanie ;) wiec czekam cierpliwie

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.