Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

clo2, 20 Sty 2008, 20:36

>>zoltar, discomaniac

>

>A do końcówki ES (nie pamiętam który model, a może wszystkie, tak mignęło mi gdzieś jak oglądałem

>fotki tyłów) chyba można podpiąć nawet i 2 źródła? Coś mi "świta" fotka z wejściami - stałym i

>regulowanym (tak jak wyjścia w cd ES). Pod wejście stałe można by wtedy podpiąć np takie cd ES

>wyprowadzając sygnał z wyjścia regulowanego. Zostaje wtedy w końcówce jedno wejście, które z kolej

>można już regulować potencjometrami w końcówce.

TA-N80ES ma takie dwa wejscia, jedno fixed i drugie variable. Fixed(z ang. staly, nie ulegajacy zmianie) to wejscie bez regulacji, tzn, ze mozna regulowac glosnosc ale tylko z poziomu koncowki, a variable (z ang. zmienna) to wlasnie wejscie, ktore mozna regulowac np z cd jako line out (regulacja poprzez potencjometr w CD

Pragne tez dodac cos odnosnie direct in i source direct. Pierwsze oznaczenie mowi nam, ze sygnal pomija plytke z wejsciami oraz selektor nagrywania, a source direct to pominiecie regulacji tonow i balansu - podobno w niektorych wzmakach jest tez pomijany selektor nagrywania, ale nie spotkalem sie z czyms takim.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>Piotrek608

Dzięki za info, tak się obawiałem, ze jak coś we wzmaku pada to nie tylko tranzystory w końcówce (ale wiedzy nie miałem bo jeszcze nigdy u mnie w domu wzmacniacz się nie sfajczył)

W każdym razie na razie dogadane polubowne rozwiązanie sytuacji, zwrot pieniędzy do mnie na konto a ja odsyłam wzmacniacz.

No trochę dziwne ale ja osobiście nie pierwszy raz się z czymś taki spotykam. Może licytującym się podobają zdjęcia? I też chciałbym się dowiedzieć czemu się palą końcówki skoro są zabezpieczenia?

No trochę dziwne ale ja osobiście nie pierwszy raz się z czymś taki spotykam. Może licytującym się podobają zdjęcia? I też chciałbym się dowiedzieć czemu się palą końcówki skoro są zabezpieczenia?

-> neomammut

"Fixed(z ang. staly, nie ulegajacy zmianie) to wejscie bez regulacji, tzn, ze mozna regulowac glosnosc ale tylko z poziomu koncowki"

A nie powinno być: "to wejście bez regulacji, tzn. że można regulować głośność, ale tylko z poziomu podłączonego przedwzmacniacza lub innego źródła z regulacją poziomu wyjścia (np. CD)"?

"variable (z ang. zmienna) to wlasnie wejscie, ktore mozna regulowac np z cd jako line out (regulacja poprzez potencjometr w CD"

Wg mnie powinno być: "wejście, które można regulować za pomocą potencjometra (potencjometrów) umieszczonego w końcówce mocy. Pod takie wejście można podłączyć na upartego np. CD ze stałym poziomem wyjścia liniowego i regulować głośność bezpośrednio na końcówce".

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

>zoltar

A co do końcówek, wklejałem tu ten "kaloryferek" Pioneera M-22 i link do ogłoszeń na tej rosyjskiej stronie. U nas handlarz "wysmarował" 10 kzł za to M-22. Dodatkowo inny handlarz sprzedaje prawie to samo, tylko powiedzmy oczko wyżej - M-25 (większa moc, wygląd ten sam) -za 4,9kzł. Gość w Rosji za swoją chciał 22000 rubli. Pytałem, czy poszłaby za 450 Euro (jeszcze trzeba założyć koszt wysyłki). Odpowiedział, że ma 2, ta ze zdjęcia to za 650 Euro a ma jeszcze drugą ale miała ponoć podrapane trochę te "kaloryferki";) i tę mógłby puścić za 450 Euro. Poprosiłem o fotki tej "podrapanej" i podanie kosztu wysyłki i kontakt się urwał. Bardzo mi się ta końcówka podobała.

Ale nie wiadomo jak to by grało, nie wiadomo w jakim stanie i nie wiadomo czy nie dostałbym w kartonie cegieł zamiast końcówki. Z Rosji to wogóle mógłby nic nie wysłać i mógłbym mu co najwyżej "nafiutać".

Po tych doświadczeniach z Allegro już nie wygrzebuję takich ofert ;), bo za duże ryzyko, że d... będzie blada i mniej kasy w kieszeni.

w TA-N55 jest większa mozliwośc regulacji potencjometrem jakieś 80,90% a w TA-N80 jest jeszcze mniejsza mozliwośc regulacji ze całkowicie głośników nie ściszysz

te zabezpieczenia z zasady działają bezbłednie..z zasady bo to sprawdzałem..niestety nie działają gdy:

kolumna głosnikowam ma dużą pojemność w zwrotnicy i obciąża wzmaka w jakims chorym momencienp grzamy głosno i jest bardzo nagłe wejscie silnie srednicowych sygnałów..ale to jeden na 1000...druga sprawa to wzmaki sie łatow wzbudzają gdy sa sterwane z KARTY dzwiekowej w kompie..takie karty w przewazajacej wiekszosci strasznie smiecą czestotliwosciami ponad akustycznymi których wzmak nie jest w stanie wyciąć..np 25KHz...wtedy zwrotka w kolumnie silnie takiego wzmaka dociąża i na naszych oczach robi się buuuu i wtedy juz jest zapózno zabezpieczenie wyłaczy ale fety dostały kopa..to zabezpieczenie odłacza tylko !!!-zaciski głosnikowe..a napięcie z zasilacza cały czas idzie na trany mocy i spokojnie je dofajcza.

>cienias87

>I też chciałbym się dowiedzieć czemu się palą końcówki skoro są zabezpieczenia?

Tak "na oko" to tam więcej problemów w tym TA-F505ES nie widać. Może ktoś faktycznie dokonał "tjuningu", wstawiając najtańsze trany;).

Żartuję, coś musiało się temu wzmakowi jednak przydarzyć i faktycznie ciekawe co?

nedj, 20 Sty 2008, 21:02

>-> neomammut

>"Fixed(z ang. staly, nie ulegajacy zmianie) to wejscie bez regulacji, tzn, ze mozna regulowac

>glosnosc ale tylko z poziomu koncowki"

>A nie powinno być: "to wejście bez regulacji, tzn. że można regulować głośność, ale tylko z poziomu

>podłączonego przedwzmacniacza lub innego źródła z regulacją poziomu wyjścia (np. CD)"?

>

>"variable (z ang. zmienna) to wlasnie wejscie, ktore mozna regulowac np z cd jako line out

>(regulacja poprzez potencjometr w CD"

>Wg mnie powinno być: "wejście, które można regulować za pomocą potencjometra (potencjometrów)

>umieszczonego w końcówce mocy. Pod takie wejście można podłączyć na upartego np. CD ze stałym

>poziomem wyjścia liniowego i regulować głośność bezpośrednio na końcówce".

No to wlasnie do takiej regulacji uzywasz wejscia fixed - wiem bo znajomy ma n80es i takiego samego cd jak moje (x55es), ktore rownierz ma takie dwa wyjscia

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Sam ma Sony TA-F550ES wersja tytan, chyba dość rzadko spotykana, wizualnie jak ze sklepu, w środku również bardzo łądnie (tyle co udało mi się dostrzec przez kratki bo jeszcze go nie rozkręcałem). Wzmacniacz mam już trochę czasu, ostatnio CD wymieniłem na Denona DCD-1290 z myślą, że może kiedyś ktoś by się nim zajął, ale tu mam takie pytanie, czy nie lepiej zamiast modyfikować CD zrobić coś ze wzmacniaczem? Czy nie dało by to większych efektów? Wiem, że chyba Piotrek608 robił kiedyś takiego ESa, bardzo by mnie ciekawiły wszelkie informacje na ten temat.

>Piotrek608

To dedukujmy dalej biorąc za podstawę to co napisałeś

Gość 28.12.2007 napisał na jednym z forów komputerowych na których ma konto, że dzień wcześniej kupił tego wzmaka i pytał "czy to dobry wzmak"? (ja jeszcze przed zakupem do jego postu dotarłem i trochę mnie zastanowiło jak pamiętacie, że kupiony przed sylwkiem i w I poł stycznia wystawiony na sprzedaż na Allegro).

Jak z goście rozmawiałem przed zakupem, to wspominał, że sprzedaje jeszcze kolumny, które z tym grały - wszedłem z ciekawości na oferowane przez niego przedmioty ale nic nie było, może ktoś wcześniej kupił.

Mogło być tak, że wzmak kupiony 27.12.2008 grał w trakcie sylwestra a za źródło robił komputer, odtwarzający w dodatku muzykę z mp3. To o czym pisał Piotrek mogło się wydarzyć (choć oczywiście nie musiało). Ale poniekąd sprawdziły się moje wątpliwości co do tego, że ledwie gość wzmak kupił, minął sylwester i ... już go sprzedawał. Co więcej na stronie nawet dał link do serwisówki. Czyżby była mu wcześniej potrzebna?

cienias robiłem tego wzmaczka i mozna tam nieco zmienic ale daje to niestety mniej niz tuning dcd1290.Ale gniazdo sieciowe IEC, to na sam poczatek sobie mozesz wstawic to pomaga wszystkim ESom bez wyjatku nawet tym najmniejszym.

cienias mam sporą kolejkę do tuningu ale moze w lutym sie odezwij to sie tym denonkiem zajme...ale tu KOMERCHE uskuteczniam w tym watku juz na zywca...zaraz mnie zjadą

Myślałem, żeby w ten wzmacniacz trochę zainwestować bo się do niegoprzywiązałem. W zasadzie zależy mi, na poprawie niskich tonów, żeby było ich więcej, nie jestem jakimś maniakiem basowym, ale w moim pokoju jest tego troszkę mało, tak poza tym to jestem z niego bardzo zadowolony.

cienias87, 20 Sty 2008, 21:17

>Wzmacniacz mam już trochę czasu, ostatnio CD wymieniłem na Denona

>DCD-1290 z myślą, że może kiedyś ktoś by się nim zajął, ale tu mam takie pytanie, czy nie lepiej

>zamiast modyfikować CD zrobić coś ze wzmacniaczem? Czy nie dało by to większych efektów?

Dobre źródło to podstawa, należy pamiętać w moim przekonaniu o złotej zasadzie audiofilizmu (nie no nie wierzę, że to napisałem) tj. "shit in, shit out"... czyli w wolnym tłumaczeniu z g... bata nie ukręcisz. Jednocześnie zastrzegam, że wypowiadam się ogólnie, nic nie mam do Denona DCD-1290 zresztą na oczy go nie widziałem :)) Chodziło mi o generalną zasadę. Ostatnio tu na forum jeden z kolegów opisywał jak to testował we własnym domu wzmak Accuphase E-550 całe 30W w czystej klasie A (za coś około 9500 USD :), rospisał się o jego brzmieniu, wszystko to sfotografował (piękne grube i pewnie dość drogie kable, kondycjoner)... a jako źródło CD użył Philipsa za 70 zł z Allegro na zacnej kości TDA1541... ale sorry to nie miało prawa zagrać na poziomie stosownym do zacności tego E-550... No cóż prawda jest taka, że szlachectwo powinno zobowiązywać :)

>zoltar

To ja też chciałem mieć kultowy cd na 1541 i kupiłem marantza;). Mówisz, że teraz należy kupić tego Accuphase (50zł/kg) i jest szansa (przynajmniej wg niektórych), że będzie to hajend;)

>zoltar

dobra żartowałem

marantz idzie do szafy, wzmak do porzedniego właściciela, zostaje CDP-X222ES (jako przepustka uczestnictwa w tym zacnym klubie) i ... na razie muzyki sobie nie posłucham... ech

Nie no źle mnie zrozumiałeś, ja tylko twierdze, że źródła często się nie docenia... każdy kupuje najpierw wypasione kolumny (najdroższe na jakie go tylko stać) a później szuka fajnego wzmaka... a jako źródło idzie taki Marantz CD63 lub Marantz CD50... z drugiej strony trudno się dziwić, bo naprawdę dobre CD (z laserem który można kupić) jak np. Meridian 506.20 chodzą na Allegro po... bagatela... po 2500-3000 zł !!! (Darujmy sobie bezprzedmiotową dyskusję o wyższości wielobitowego TDA1541 i dwie korony :) nad DAC sigma-delta typu CS4390, bo to aplikacja się liczy nie kość).

nookie736, 20 Sty 2008, 21:24

>neomammut jest dokladnie na odwrot, fixed regulujesz z pre lub cd, variable ma regulator z przodu

no wlasnie tak powiedzialem, fixed to jest wyjscie stale, a variable mozna regulowac w CD, mozna to zrobic z potencjometru line out, a w n80es (chyba, ze moj znajomy ma cos skopsane) jak podlaczy sie sygnal z wyjscia fixed do wejscia fixed w koncowce to glosnosc reguluje sie z koncowki , a jak na odwrot to z cd, ale znajomy w koncowce ma wtedy zablokowana regulacje potencjometrami w koncowce - i tego wlasnie nie kapuje, przecierz regulacja zawsze powinna byc wlaczona - dobrze ja to rozumuje?

I jeszcze jedno idac moim tokiem rozumowania np w n55es wejscie jest, uzywajac tych dwoch oznaczen, variable?

Juz sie pogubielm :)

Mam jeszcze pytanie do Pana yogi1:

Widze, ze ma Pan TC-K909ES - jak Pan ocenia ten ze sprzet? Jak mechanizm, dzwiek i ogolnie jak sie uzywa?

zoltar ja tez zachwyciłem sie wtedy tym watkiem o accu550 ale miałem podobne odczucia do Twoich co do żródła....nawet 222ES byłby tam bardziej na miejscu od tego marantza.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

....ze zrodlem jest jak w naturze.....poczatek rzeki jest z reguly czysty,piekny a dalej koryto moze wygladac niezbyt ciekawie...reszte dopowiedzcie sobie sami...

neomammut

zapraszam do tematu Magnetofon tam duzo jest napisanena temat decków sony

sony ma jedne z lepszych mechanizmów jak nie najlepsze w deckach ale tylko w topowych TC-KA6ES ,TC-K9XX ,

i jak dlamnie są baedzo dobre jedne z najlepszych decków

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.