Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Dałem mu postać przez 15 minut i ożył, chyba stał gdzieś bardzo długo. Łyka CD-R jak chory pelikan :-)

Kurde, ale to gra, SQ Dueta zmiażdżył kompletnie.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Co do kontruckcji to waga jest mocno przesadzona, 80% to grube panele obudowy, gdyby to przepakować to same bebechy i napęd ważą może 2kg.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Co do kontruckcji to waga jest mocno przesadzona, 80% to grube panele obudowy, gdyby to przepakować to same bebechy i napęd ważą może 2kg.

Ja ze swojego jestem bardzo zadowolony i już tak od połowy lat 90 ubiegłego wieku. Onegdaj ciężko pracował przy podkładaniu muzyki do filmu. Nigdy nie zawiódł, nabrałem do niego zaufania. Sądzę, że solidność wykonania obudowy przekłada się w całej rozciągłości na sprzęcik. Obudowa jest niczym fundament na którym stawiamy piękną czy wykwintną willę. Mając na co dzień do czynienia z profesjonalną elektroniką telewizyjną doceniam solidność jej opakowania. Proszę mi wierzyć nie jest to bez znaczenia.

post-22968-0-52955100-1319397909_thumb.jpg

Edytowane przez IHDI

Aktualnie gości u mnie pewien zacny i piękny klocek. Jak każdy przeszedł proces renowacji i teraz może cieszyć się drugą młodością, w pełni sprawny. Dodatkowo wrzuciłem kilka fotek z procesu czyszczenia i suszenia. Zapraszam do oglądania:

https://picasaweb.google.com/muzg123/SONYTAF707ES?authuser=0&feat=directlink

Któraś z fotek przedstawia wzmacniacz, podłączony bez sygnału do miernika mocy. Zmierzyłem pobór dwóch ES-ów i jest to odpowiednio:

- TA-F707ES - 92W

- TA-N80ES - 84W

Oczywiście obydwie wartości odnoszą się do wzmacniacza podłączonego bez sygnału, wygrzanego (wartość już nie rośnie), dla nominalnego prądu spoczynkowego i napięcia sieci ok. 235V.

Panowie, ile warto zapłacic za TA-F770ES oraz X555ES? Oba urządzenia w stanie idealnym, szampański kolor oraz piekne drewniane, lakierowane boczki. Piloty też są.

?👈

Muzg jaki masz patent na czyszczenie styków selektorów wejść ? Mam F870ES i też mnie niedługo to czeka. Poza tym sprzęt hula jak złoto.

Rafal735r - jak stan gabinetowy i technicznie sprawne to pewnie jakieś 2,5 - 3 kzł. Mam x555es i f870es stan sehr gut. Będzie kolega zadowolony

Arturos

3500zł za dużo.Moim zdaniem 2tysie za wzmaka to jest akurat jak jest w stanie idealnym i z pilotem. Kompakt max 800zł z racji tego że nie wiesz kiedy ci padnie a wtedy można go na smietnik wyrzucić. sam użytkuje 770es i kompakt 559es i jestem z tego bardzo bardzo zadowolony :)

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Muzg jaki masz patent na czyszczenie styków selektorów wejść ? Mam F870ES i też mnie niedługo to czeka. Poza tym sprzęt hula jak złoto.

Rafal735r - jak stan gabinetowy i technicznie sprawne to pewnie jakieś 2,5 - 3 kzł. Mam x555es i f870es stan sehr gut. Będzie kolega zadowolony

Arturos

Poleruję mleczkiem do czyszczenia, takim normalnym do szorowania w kuchni i łazience.

3500zł za dużo.Moim zdaniem 2tysie za wzmaka to jest akurat jak jest w stanie idealnym i z pilotem. Kompakt max 800zł z racji tego że nie wiesz kiedy ci padnie a wtedy można go na smietnik wyrzucić. sam użytkuje 770es i kompakt 559es i jestem z tego bardzo bardzo zadowolony :)

No 2tys za wzmak to pol biedy, bo jest zloty z pieknym polerowanym drewnem. Ale jakis rok temu moglem miec idealne 707ES bez drewna, tez zlote za jedyne 1300zl z wysylka. Teraz pluje sobie w brode.

Gdyby gosc chcial 2500-2700zl dal bym mu od reki, ale jest uparty. Co do CDeka to nie da sie kupic do niego jakiegos dawcy na laser w postaci taniego odtwarzacza?

?👈

Oczywiście że sie da kupic dawce lasera, ale co z tego jak dawca to też używka i nie jesteś w stanie obiektywnie ocenić stanu lasera. Odtwarzacze sonego i denona to teraz straszna mina. Zobaczcie na allegro. Ludzie wystawiają odtwarzacze z lini es, różne modele i w róznych cenach i niewiele, bardzo niewiele się sprzedaje. I nie wydaję mi się żeby chodzilo o cene... Z drugiej strony uważam że sprzet sonego z lini Es był i jest bardzo kosztowny i nie każdego na to stać było i jest teraz, a co za tym idzie ktoś kto kupił taki klocek sonego prosto ze sklepu napewno o niego musiał dbać i użytkować jak Pan Bóg przykazał. Oczywiście sąwyjątki od reguły.

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Odtwarzacze sonego i denona to teraz straszna mina.

A ja mam zamiar kupic DCD-3000. Zbudowany jak czolg, a laser kosztuje 35zł.

?👈

Może źle sformułowałem swoje myśli. Oczywiśćie nie wszystkie odtwarzacze denona i sonego to mina. Sa oczywiście takie do których lasery nadal są produkowane. Ale mimo wszystko do tych najlepszych z najlepszych z lat 90-96 w większości nie ma laserów. A szkoda bo naprawde wiele, bardzo wiele bym dał za laser do mojego sonego.

Edytowane przez Bartek_Gdynia

Jesli chodzi o Denony z lat 90-96 warte uwagi to bylo moze 3 modele z laserami, ktore sa nadal dostepne. DCD-S10, wyzej wspomniane DCD-3000, DCD-2700. Niesety nie ma juz laserow do swietnego DCD-3560 czy starszego DCD-3520. Sa jeszcze nieco slabsze DCD-2560, DCD-1560 i DCD-1460. I DCD-1290 do ktorego lasery nadal są. Dzis warto chyba pchac sie tylko w 3 modele, ktore wymienilem na poczatku. Ew jeszcze DCD-1015, ale to nie ta liga.

?👈

Witam.

Mam pytanie do posiadaczy cd z krążkiem dociskowym czyli cdp-xa5,7,50,555ES - czy spotkaliście się, że na niektórych krążkach CD szczególnie śliskich u góry podczas wczytywania słychać że krążek dociskowy nie nadąża za płytą i pojawiają się dziwne dźwięki. Ja posiadam 555es i krążek w nim jest troszczkę mniejszy niż w pozostałycj\h modeleach, które wymieniłem. Po podklejeniu cienitkiej taśmy na zewnętrznych oryginalnych ,,nalklejkach'' problemu nie ma. Krążek trzyma się płyty jak przyklejony :). Czy ktoś z posiadaczy wyżej wymienionych modeli to przerabiał ? Pozdrawiam.

Krążek dociskowy ma oryginalnie podklejony materiał, coś w rodzaju delikatnego filcu i nie ma takiej możliwości aby się ślizgał.

Nie za bardzo wiem w czym jest problem i co podklejałeś. Może wklej zdjęcie i więcej się dowiemy niż z wylewnych opisów.

Witam. No własnie w moim krążku nie ma podklejonego filcu tylko tak jakby twarda taśma izolacyjne ta śiwa. Ja dokleiłem właśnie czarną taśmę materiałową tą na zewnątrz dołączam foto. Pozdrawiam. P.S. Jeśli masz cd z krążkiem to proszę o wklejenie fotki swojego :)

post-23763-0-69282800-1320178825_thumb.jpg

Edytowane przez teurle

Źle się ogląda zdjęcia w tak dużej rozdzielczości, to tak na przyszłość.

Pierwszy raz widzę taki krążek dociskowy w moim XA5 filc jest na całej powierzchni dociskającej. Niestety CD jest w Polsce, a ja w Irlandii i zdjęcia nie zamieszczę.

To krążek z CDP-XA555ES. W tym krążku jest nawet malutki frez przez co te naklejki zewnętrzne bez tego co ja przykleiłem nie dotykają do CD. A pozostałe te bliższe środka mają małą powierzchnię docisku. Jak skombinuję coś sensownego to odkleję je i wkleję filc na mniejszej średnicy i chyba to rozwiąże sprawę.

Co do rozdzielczości to można skopiować i sobie zmniejszyć :) -

dzięki i pozdrawiam.

Edytowane przez teurle

Poszukuje zestawu sonego TA-N80ES z przedwzmacniaczem TA-E80ES w kolorze czarnym. Interesuje mnie tylko i wyłącznie zestaw nie naprawiany, nie modyfikowany i jego stan musi być absolutnie idealny. Oczywiście jeśli ktoś ma tylko jedno albo drugie to też jestem zainteresowany. Wiadomość na priv lub na mój e-mail [email protected]

To krążek z CDP-XA555ES. W tym krążku jest nawet malutki frez przez co te naklejki zewnętrzne bez tego co ja przykleiłem nie dotykają do CD. A pozostałe te bliższe środka mają małą powierzchnię docisku. Jak skombinuję coś sensownego to odkleję je i wkleję filc na mniejszej średnicy i chyba to rozwiąże sprawę.

Co do rozdzielczości to można skopiować i sobie zmniejszyć :) -

dzięki i pozdrawiam.

jak będziesz podklejać krążek filcem, to nie przesadź z jego grubością, bo tam jeśli dobrze pamiętam przy zamykaniu szuflady dużej "szpary" nad nim nie ma, ale pewnie o tym wiesz

jak będziesz podklejać krążek filcem, to nie przesadź z jego grubością, bo tam jeśli dobrze pamiętam przy zamykaniu szuflady dużej "szpary" nad nim nie ma, ale pewnie o tym wiesz

Witam

Właśnie podkleiłem wiesz z czego go wziąłem ? z wyściółki pudełka po portfelu jest bardzo bardzo cieniutki 0,5 mm i jest w tej chwili OK.

Pozdrawiam.

Witam i także proszę o przyjęcie do klubu.

Co chciałem (w zasadzie co sie trafiło) to w końcu skompletowałem, fakt że to nie rewelacja, ale budżet niestety bardzo mały.

TA-F700ES

CDP-X222ES

ST-S505ES

Cieszy mnie, ze sprzęt na prawdę w stanie gabinetowym, czekam tylko na Paradigm'y M5 i gramy ;-)

Zgodnie z obietnicą-moje klocunie.

Zdjęcia nie za tęgie ale coś tam widac.

Oczywiście te "plamy" na sprzęcie to palce :):):)

Sprzęt jest na prawdę "wyględny" i już cieszy moje oko :)

post-34995-0-60712400-1320334464_thumb.jpg

post-34995-0-66095900-1320334473_thumb.jpg

post-34995-0-42818500-1320334479_thumb.jpg

post-34995-0-27362900-1320334485_thumb.jpg

post-34995-0-00765100-1320334491_thumb.jpg

post-34995-0-35031700-1320334496_thumb.jpg

Edytowane przez toor4610

Z cedeka i tunera zdjąłbym panele do kąpieli w wodzie mydlanej. Czyste klocki bardziej cieszą właściciela a nieczyszczony syf na alu panelach potrafi zostawić trwałe uszkodzenia.

Z cedeka i tunera zdjąłbym panele do kąpieli w wodzie mydlanej. Czyste klocki bardziej cieszą właściciela a nieczyszczony syf na alu panelach potrafi zostawić trwałe uszkodzenia.

Pomyślę nad tym, chociaż one są na prawdę dość czyste. Troche mi synek dotyka tego a kilkulatek łapki ma zawsze w czymś :)

Witam

Właśnie podkleiłem wiesz z czego go wziąłem ? z wyściółki pudełka po portfelu jest bardzo bardzo cieniutki 0,5 mm i jest w tej chwili OK.

Pozdrawiam.

Tak to wygląda oryginalnie

post-20550-0-83059600-1320475455_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.