Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli masz mk2, bo mk1 i n77es maja jedno trafo wielkosci trafa od spawarki:) Wrócę do domu na święta to zrobię lepsze zdjęcia i coś wrzucę:)

Witam szanownych kolegów,

proszę o poradę, mianowicie do klocka TA-F707ES poszukuję sprawdzonych i wysokiej jakości kabli głośnikowych do współpracy z M.A. PL100. Zapewne bardziej doświadczeni z Was mogą doradzić optymalne rozwiązania... Pozdrawiam...

apropo nieprodukowanych laserów do wysokich modeli kompaktów Sony http://http://www.ebay.pl/itm/120805310846?ssPageName=STRK:MEDWX:IT Brałem udział w licytacji aczkolwiek efekt końcowy przerósł moje oczekiwania, Przerósł to i tak delikatne słowo jakiego użyłem... masakra.

Edytowane przez Bartek_Gdynia

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Witam szanownych kolegów,

proszę o poradę, mianowicie do klocka TA-F707ES poszukuję sprawdzonych i wysokiej jakości kabli głośnikowych do współpracy z M.A. PL100. Zapewne bardziej doświadczeni z Was mogą doradzić optymalne rozwiązania... Pozdrawiam...

A ile na to chcesz wydac?

?👈

Widzieliście to: http://www.ebay.de/itm/Sony-SS-GR1-speakers-Very-rare-only-50-pair-made-/260892605537?pt=DE_Lautsprecher_Martin&hash=item3cbe693c61#ht_500wt_1156

i inne przedmioty tego użytkownika? Jak dla mnie bajeczne klocki, brałbym wszystkie (zakładając, że miałbym za co).

Noo... miłe grajątka, pierwszy raz widzę je na aukcjach.

Tak na marginesie. Czy ktoś z szanownych forumowiczów był na wystawie audio w stolicy. Jeśli tak to jakie wrażenia w skrócie bo i wątek nie w tym temacie. Może były jakoweś odniesienia do ESPRITU...

Edytowane przez IHDI

ESPRIT jest tylko jeden!

Co do SS-GR1: cena z kosmosu!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam!

Chciałbym wstąpić do Klubu. Świadomy ryzyka, ale z miłości do poznania Sony ES zakupiłem odtwarzacz X555. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Odtwarzacz wart każdej wydanej złotówki x5 :-) Egzemplarz bardzo zadbany więc liczę, ze śmierć lasera nie nadejdzie szybko.

Pozdrowienia dla wszystkich miłośników Sony ESPRIT.

Witam!

Chciałbym kupić jakiś niedrogi tuner (do 200 zł), który wizualnie (i brzmieniowo?) zgra się ze wzmacniaczem TA-F550ES i odtwarzaczem CDP-X339ES. Słucham przede wszystkim Trójki, powoli oswajam się też z Dwójką. Rzut oka na Allegro i wybór jest taki:

* ST-S444ES

* ST-S500ES

* ST-S530ES

* ST-S550ES (tych jest najwięcej)

* ST-S570ES

Brać któryś z nich, czy polować na coś jeszcze innego?

I jeszcze jedno pytanie: czy jest w ogóle sens rozglądać się za jakimiś kolumnami marki Sony, które zagrałyby z wyżej wymienionym zestawem? Może to głupie, ale lubię mieć wszystko "z tej samej parafii" (tego samego producenta). Na Allegro jest pełno różnych szrotów, ale nie mam pojęcia, czy którekolwiek z nich są warte uwagi. Myślę tu raczej o głośnikach niewielkich (pokój ma 9 m2), ale grających dość potężnie (duża ilość basu) i ciepło (miękko). Takich do szeroko pojętej muzyki czarnej (od rapu, przez soul, do bluesa).

Edytowane przez Chattab
Gość Patrick

(Konto usunięte)

ESPRIT jest tylko jeden!

Eeeee tam chiba nie tylko :)

Zapraszam do wklejania swoich fotek w nowo utworzoną galerię ESPRIT by SONY...

Nie potrafie tej galerii znalezc wiec..."wkleje" tutaj.

Tak na dobranoc jeszcze cos z PreEsprit i wisienka na torcie V-Fet =>

post-11277-0-17134100-1321916273_thumb.jpg

post-11277-0-80159500-1321916286_thumb.jpg

post-11277-0-66061000-1321916299_thumb.jpg

post-11277-0-55105100-1321918653_thumb.jpg

post-11277-0-52723900-1321918690_thumb.jpg

post-11277-0-06964500-1321918703_thumb.jpg

@Chattab może te: http://allegro.pl/kolumny-sony-ss-g1-i1946168089.html. Jest tu kilku użytkowników mających wyższe modele z tej serii więc może się wypowiedzą na ich temat.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Gość Patrick

(Konto usunięte)

@Chattab może te: http://allegro.pl/kolumny-sony-ss-g1-i1946168089.html. Jest tu kilku użytkowników mających wyższe modele z tej serii więc może się wypowiedzą na ich temat.

Poza nazwa i "kratkowanym frontem" te kolumny z ta seria , pisze o mozliwosciach od G-5 w gore , nic wspolnego nie maja :)

Poza nazwa i "kratkowanym frontem" te kolumny z ta seria , pisze o mozliwosciach od G-5 w gore , nic wspolnego nie maja :)

To G1 to Sony SS-E70 :) Miałem takie.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Jestem nowy na tym forum. I chyba najstarszy wiekiem.

W 1989 r zakupiłem w Niemczech (płacąc jeszcze starymi dobrymi markami DM) taki kompleciki:

gramofon PS-LX 431

CD player CDP-X333 ES Esprit

oraz wzmacniacz TA-F 630 ESD. (do tego wszystkiego jeszcze słuchawki SONY z górnej półki - nie chce mi sie sprawdzać typu)

Wszystko cudownie działało 22 lata (z niezłymi, niezawodnymi kolumnami katolickimi czyli polskimi Tonsil Perfect 150)

Niestety 2 mies temu ze wzmacniacza poleciał dymek i nie działa. Teraz zawiozłem do serwisu "autoryzowanego" SONY w Gdyni i wzięli warunkowo za 50 zł na tzw ekspertyzę.

Wrszawski numer serwisu centralnego nie działa (to normalka) poznański działa i jak podałem typ to się z oburzeniem - bo dawno i nieprawda - odcięli się - jak nie przymierzając nergal czy nargel - jak on tam się wabi - od Sw. Biblii)

Smutno pozdrawiam zawiedzionych dzisiejszym plastikowym badziewiem (tak jak w motyoryzacji)...

PS. Ciekawy byłby watek ana temat tego co prawie nie istnieje w tym naszym postPRLu czyli serwisach tzw renomowanych marek...

Jak koreańczycy postawią na dobry serwis to szybko wykoszą te "perfumowane" renomowane marki.

Witam . Ja kiedyś zawiozłem im magnetowid bo mały włożył kasetę odwrotnie ( pomijam parówki i cukierki ). Oczywiście 50 zł za diagnozę i werdykt płyta główna pęknięta i do wymiany . Nie wierzyłem w te brednie . Rozkreciłem i tylko podgiąłem jedną blaszkę w wózku i wszystko śmiga do dziś a po 50 zł pojechałem z kumplem ( pakier ) oddali bez protestów i było na piwko . Porada daj do dobrego elektronika niech stwierdzi co nie chodzi i szukaj części aby wymienić bo stracisz krocie za pierdołkę lub będzie to nie opłacalne .Generalnie to do tego wzmaka to chyba ciężko będzie cos dostać ( trafo ,tranzystory, potencjometry cześci specyficzne ) Pozdro .

Edytowane przez Slawek38

Witam wszystkich, Czy ktoś z kolegów z forum ma doświadczenia z CDP XA 555 ES. Wiem, że to stosunkowo młody model. Na zachodnich forach chwalą go generalnie. Czy rzeczywiście ma taki "analogowy", ciepły dźwięk? Właśnie na takim brzmieniu w kontekście mojego wzmaka i kolumn najbardziej mi zależy. No i budowa tego CD też jest niczego sobie:)

Pozdrawiam

Zapraszam do:

http://www.audiostereo.pl/klub-milosnikow-sony-z-serii-es_38597.html

Jest co poczytać dla zainteresowanych...

Edytowane przez IHDI

Nie potrafie tej galerii znalezc wiec..."wkleje" tutaj.

Proszę bardzo oto link prosto do galerii:

http://www.audiostereo.pl/gallery/image/83-sony-es-system-reference-1990/

"okazja" na allegro.... sony

Edytowane przez Bartek_Gdynia

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Gość Patrick

(Konto usunięte)

"okazja" na allegro.... sony

:) heh w sumie takie klamoty sa warte tyle ile chetny chce zaplacic ale za 9,5 kEur przywioze pod drzwi Pre + Power z kartonami i papierami

Witam serdecznie. Wygląda na to, że ja też dołączyłem do klubu:) Od dawna przyglądałem się serii ES i nie ukrywam, że jestem nią zauroczony. Dwa tygodnie temu zakupiłem wzmacniacz 630esd. Z tego co widzę, wiele osób ma o nim niepochlebne zdanie, ale do tej pory grałem na starym amplitunerze pioneera, więc dla mnie przeskok jest niesamowity. Wzmak gra u mnie z podłogowymi Mission m73, a źródłem (dopóki nie skompletuję reszty systemu) jest cd z yamahy pianocraft.

Niestety mam już mały problem ze wzmacniaczem. Zauważyłem, że lewy kanał gra ciszej, z pomniejszonym basem, dźwięk jest nieco wycofany...Efekty słyszalny jest również po wciśnięciu przycisku direct. Domyślam się, że sam tego nie naprawię, ponieważ nie znam się na elektronice, ale może ktoś z forumowiczów poleci mi kompetentną osobę z okolic Piaseczna (okolice W-wy)? Będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam!

pisząc "okazja" ironizowałem. Mam podobne zdanie co do ceny. Sprzęt jest tyle wart ile ludzie za niego dadzą, aczkolwiek ta cena jest lekko przesadzona... Jeszcze jako ciekawostkewrzuce taki link sony estrada ? Widział ktoś kiedyś takie cuda? zaciekawiła mnie końcówka mocy końówka mocy

Gość Patrick

(Konto usunięte)

pisząc "okazja" ironizowałem.

Jasne , doskonale to rozumiem :)

Aczkolwiek ze wzgledu na "egzotyke towaru" i specyficznych odbiorcow sprzedawca mogl sobie zdjac cene z ksiezyca i kto wie...

Jesli chodzi o Sony MU-A301 to kilka lat temu jakis mlodzian z Łodzi "koledowal" z taka koncowka w bardzo ladnym stanie po Allegro i nie mogl jej sprzedac za smieszne pieniadze. Kiedy sie o tym dowiedzialem bylo juz sporo za pozno zdesperowany mlodzian zamienil elektrownie na jakiegos plastikowego technisia :(

Jako ciekawostke przyrodnicza wspomne jak kiedys sam w ramach swojej ignorancji podziekowalem milemu starszemu panu w Berlinie kiedy zaproponowal mi po dyskusji o hajfajowych pasjach kupno koncowek mocy Sony TA-N9. Bylo to juz lat temu 15-18 kiedy w swoim durnym lebku mialem zakarbowane podobnie do dzisiejszych audiofili wystawowo-gazetkowych ze Sony to masowka z Baltony dla Kowalskiego. Jakiez bylo moje zazenowanie kiedy po paru latach udalo mi sie tych koncowek mocy posluchac z kolumnami SS-G9 , pre TA-E900 i odtwarzaczem CD Accuphase DP-75. Informacja od wlasciciela klamotow ile za takie "stare sony" trzeba zaplacic dobila mnie zupelnie w kontekscie ceny jaka ow mily pan mi ongis zaproponowal. Od tamtej pory zanim sie nie dowiem z kim i na jaki temat rozmawiam nigdy nie zajmuje stanowiska w zadnej sprawie bo mozna sobie w przeciwnym razie spore kuku zrobic...

Ciekawy sprzęt, ale wartoś użytkowa niestety praktycznie zerowa, pomijam już cenę z kosmosu.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.