Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj stałem się posiadaczem legendarnego TA-N7. Niestety stan zewnętrzny jest średni i w związku z tym mam pytanie. Czy jest szansa na to, że taki kolos jak Sony ma na stanie elementy obudowy do tak starego i bądź co bądź, produkowanego w bardzo krótkiej serii, wzmacniacza?

Z chęcią wymieniłbym kilka elementów, aby odświeżyć wygląd tej zacnej końcówki. Elektrycznie chyba wszystko jest ok. Raczej nie widzę śladów ingerencji w tor sygnałowy. A to już jest coś. Z resztą za te śmieszne pieniądze, które za nią dałem na prawdę nie mogę wybrzydzać. Jestem ciekaw czy gra tak cudnie jak to opisują ludzie, którzy go słuchali. Przekonam się za kilka dni.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Raczej bez szans, jedynie pozostaje ci śledzić ebay usa, czasem są tam różne elementy, fronty scianki, przyciski itp. no ale nie napalaj się raczej :)

pzdr. Łukasz

A oto fotki - ze zdjętą dolną pokrywą. Jak widać, ktoś zmienił w nim włącznik, nie wiem dlaczego, ale jest to dobrze zrobione. Nie da się ukryć, jest troszkę podmęczony, ale za to raczej nie był grzebany. VFETy są oryginalne (2SK60, 2SJ18). Z tego co wiem, przez 6 lat leżał niewłączany. Odpaliłem go na sucho - trafa brzęczą, 2 przekaźniki (pewnie od kanału L i P) pykają zaraz po włączeniu, więc jestem dobrej myśli.

post-115-0-52082300-1324310755_thumb.jpg

post-115-0-09249400-1324310775_thumb.jpg

post-115-0-50246700-1324310795_thumb.jpg

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Piękny sprzęt... sczerze zazdroszcze... Co do front panelu ja bym oddał go do szczotkowania. U mnie w gdyni w radmorze oferowali taką usługe. Panel nie nosi wielu napisów więc myśle że naniesienie ich metodą sitodruku nie powinno stanowić problemu. Sprzęcik leciwy a co za tym idzie ingerencja w elektronike więc jest obowiązkowo wymagana. Nie spotkałem jeszcze sprzętu +20 który działał by w 100% poprawnie tak jak w serwisówce.

Edytowane przez Bartek_Gdynia

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Gość Patrick

(Konto usunięte)

Napisy w serii 7 sony sa grawerowane => to nie dzisiejsza masowka z sitodrukiem.

Moja siodemka pracowala jak serwisowce ,no przepraszam prady spoczynkowe roznuly sie o jakies 3-5% od fabrycznego. Z tym ze moj egzemplarz byl kupiony od kolekcjonera i odpowiednio traktowany...

TA-N7... cho , cho , cho

Nie wiem czy kolega wie ze laczna produkcja modelu to 2500 szt z czego modelu 7 bez B ("BLACK" te modele w zielonkawym odcieniu) to najwieksza rzadkosc => gratuluje

Szczotkowanie w Radmorze dobrze mu zrobi. Pozostale elementy trzeba bedzie pomalowac proszkowo.

Mialem troche gratow na zapas do tej serii Sony zobacze czy nie mam oryginalnego wlacznika. Na 100% mam Service Manual.

Proponuje zanim cokolwiek z nim zrobisz oddac go do kogos kto ma pojecie o takim sprzecie do przegladu i regulacji. To nie temat dla jakiegos bubka ! => zeby sie brac za cos takiego trzeba miec na czym czapke nosic i...sporo doswadczenia.

PS. Sony nie ma do tego sprzetu NIC => kolega chcial kupic owner manual i...doopa Zrobilem mu ksero mojej instrukcji.

Witam. Co do tematu aukcji w alledrogo to głównie ESy sprzedają handlarze . Ceny podskoczyły sporo ( pewnie biorą je z Ebya no bo bena i ropa tyle samo kosztuje co w UE ).

Napisy w serii 7 sony sa grawerowane => to nie dzisiejsza masowka z sitodrukiem.

Moja siodemka pracowala jak serwisowce ,no przepraszam prady spoczynkowe roznuly sie o jakies 3-5% od fabrycznego. Z tym ze moj egzemplarz byl kupiony od kolekcjonera i odpowiednio traktowany...

TA-N7... cho , cho , cho

Nie wiem czy kolega wie ze laczna produkcja modelu to 2500 szt z czego modelu 7 bez B ("BLACK" te modele w zielonkawym odcieniu) to najwieksza rzadkosc => gratuluje

Szczotkowanie w Radmorze dobrze mu zrobi. Pozostale elementy trzeba bedzie pomalowac proszkowo.

Mialem troche gratow na zapas do tej serii Sony zobacze czy nie mam oryginalnego wlacznika. Na 100% mam Service Manual.

Proponuje zanim cokolwiek z nim zrobisz oddac go do kogos kto ma pojecie o takim sprzecie do przegladu i regulacji. To nie temat dla jakiegos bubka ! => zeby sie brac za cos takiego trzeba miec na czym czapke nosic i...sporo doswadczenia.

PS. Sony nie ma do tego sprzetu NIC => kolega chcial kupic owner manual i...doopa Zrobilem mu ksero mojej instrukcji.

Wiem, że TA-7N to biały kruk, nawet porównując z TA-N7B. Jeszcze gdyby tak był w bardzo dobrym stanie...

Włącznik oczywiście chciałbym zmienić na oryginalny. Jeśli będziesz miał - z chęcią kupię, service manual również przygarnę. Napisz na PW jakie części jeszcze posiadasz.

Twój kolega szukał części w Sony PL czy może kontaktował się bezpośrednio z oddziałami w Japonii, USA?

Może coś jednak mają do tego modelu, albo sami nie wiedzą co mają :).

Jutro Sony pojedzie do kolegi, preampem będzie wzmacniacz Quad 77. Nic innego w tej chwili nie mamy. Ciekawe jak mu to zagra.

Mikołaj w tym roku przyszedł dzień wcześniej...A ja zszedłem do piwnicy odkurzyć kasety.

Życzę wszystkim spokojnych i równie owocnych świąt!

Miszka to wklej jeszcze fotkę reszty :)

Pozdrwiam i również życzę wszystkim W-ES-OŁYCH ŚWIĄT !!!

Do mnie mikołaj przytargał chęć naprawy mojego DTC-60ES, jeszcze leży porozkręcany, mechanizm w trakcie czyszczenia, zrobię fotki, bo to co zobaczyłem w środku - wydawało mi się, że nie jest zrobiony z super komponentów, okazało się, że jest nawet nieźle!

Wszystkiego dobrego!!!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam wszystkich

otóż stałem się posiadaczem wzmacniacza Sony TF-A670ES, miał być on nigdy nie naprawiany jak twierdził sprzedający i po otwarciu górnej pokrywy okazało się że potencjometr od głośności jest nieoryginalny :/ może ktoś z forumowiczów jest w stanie podać mi jaki model Alpsa Blue powinien zostać zastosowany?

W instrukcji serwisowej jest jest napisane RV204 1-241-515-11 Res. Var. Carbon 60k/60k ale nie mam pojęcia czy gdziekolwiek można to kupić :/ z tego co się zorientowałem do nabycia jest 50k z sześcioma nóżkami a powinien być z ośmioma ale nie wiem czy to się nada. Będę wdzięczny za wszelkie rady.

Pozdrawiam i wesołych świąt

Cały czas, pracując nad tą 779ES, miałem wrażenie obcowania z czymś szczególnym. Tam nic nie jest zrobione zwyczajnie, prosto. Bezkompromisowy w każdym calu. Gorzej już jest, jak chciałem go posłuchać. Jakbym go zestawił nie zrobił na mnie szczególnego wrażenia. Takie grzeczne, równe, nudne granie.

Co do stanu. Widać, że 779ES raczej dużo nie pracował. Stan jest prawie nówka. W najgorszym stanie był mechanizm przesuwu lasera. Smar znikł, a resztki odbojników lasera (wykonane z gąbki) spowodowały zacinanie się jego na ośce. Odtwarzacz pracował prawidłowo, nie przerywał, nie gubił ścieżki do końca płyty, ale to wymagało poprawy. Dopasowałem małe podkładki gumowe i jest ok. Jedynie problem jest z zakupem pasującego paska do wysuwania klapy.

jak pasuje od 707es to mogę podesłać.

Witam wszystkich i mam pytanie : Czy jest wśród was ktoś kto tuningował lub naprawiał podzespoły w tych wzmacniaczach ES ? szczególnie zależy mi na froncie,przyciski i przełączniki.Najbardziej na przełączniku SPEAKERS(A+B/OFF/A/B) pozdrawiam.

Witam wszystkich i mam pytanie : Czy jest wśród was ktoś kto tuningował lub naprawiał podzespoły w tych wzmacniaczach ES ? szczególnie zależy mi na froncie,przyciski i przełączniki.Najbardziej na przełączniku SPEAKERS(A+B/OFF/A/B) pozdrawiam.

Ja zajmuje sie na codzień reaktywacją i rewitalizacją wzmaków sony z seri ES ale nie tylko. W czym tkwi problem? Znając wzmaki sonego pewnie jedna strona harczy a w momęcie ruszenia selektorem wyboru kolumn ten objaw znika?

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

jak pasuje od 707es to mogę podesłać.

Dziękuję za dobre chęci. Dostałem po chyba ponad tygodniu łażenia, w 7 z kolei sklepie elektronicznym. Jeżeli komuś to pomoże, to średnica tego paska to 38, a grubość 1,5mm.

Co do przełączników - budowę większości z nich, oraz postępowanie z nimi przedstawiam w swoich galeriach: http://picasaweb.google.pl/muzg123/

Witam wszystkich

otóż stałem się posiadaczem wzmacniacza Sony TF-A670ES, miał być on nigdy nie naprawiany jak twierdził sprzedający i po otwarciu górnej pokrywy okazało się że potencjometr od głośności jest nieoryginalny :/ może ktoś z forumowiczów jest w stanie podać mi jaki model Alpsa Blue powinien zostać zastosowany?

W instrukcji serwisowej jest jest napisane RV204 1-241-515-11 Res. Var. Carbon 60k/60k ale nie mam pojęcia czy gdziekolwiek można to kupić :/ z tego co się zorientowałem do nabycia jest 50k z sześcioma nóżkami a powinien być z ośmioma ale nie wiem czy to się nada. Będę wdzięczny za wszelkie rady.

Pozdrawiam i wesołych świąt

Zmiana rezystancji z 60k na 50k nie spowoduje wielkiej tragedii, ale może spłycić pracę układu regulacji barwy. Gorzej jest, gdybyś chciał założyć potencjometr z 3 zamiast 4 odczepami na kanał. Nie pamiętam dokładnie, ale wzmacniacz wtedy nie pracuje wcale z włączoną barwą, albo wyłączoną. Tam jest RK27 w standardzie, czy RK19?

Pozdrawiam wszystkich ES maniaków i życzę Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku!

Edytowane przez Muzg

No to ja też pokażę rąbek swojej kolekcji :) Bierzcie poprawkę na jakość szkła, niestety robiłem kitowym Nikkorem :)

post-15740-0-08291900-1324845229_thumb.jpg

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Zmiana rezystancji z 60k na 50k nie spowoduje wielkiej tragedii, ale może spłycić pracę układu regulacji barwy. Gorzej jest, gdybyś chciał założyć potencjometr z 3 zamiast 4 odczepami na kanał. Nie pamiętam dokładnie, ale wzmacniacz wtedy nie pracuje wcale z włączoną barwą, albo wyłączoną. Tam jest RK27 w standardzie, czy RK19?

Pomierzyłem na płytce wymiary pod potencjometr i wyszło że jest to RK27, załączam zdjęcia jak to jest teraz rozwiązane, zamiast 60k jest wstawiony 100k, jaki to ma wpływ? mniejszy czy większy zakres regulacji barwy? na głośność jakoś to wpływa?

Znalazłem na eBayu taki model http://www.ebay.com/itm/ALPS-50K-STEREO-LOUDNESS-TAPPING-VOLUME-CONTROL-POT-/150551210523?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item230d8d2a1b będzie się nadawał?

Jeszcze jedno ma ktoś na zbyciu taką blachę do której przykręca się potencjometr głośności i włącznik od wyboru Source Direct bo niestety go nie mam i to wszytko jest niestabilne :/ pasuje też od 505ES

post-41079-0-73068000-1324845322_thumb.jpg

post-41079-0-67591200-1324845345_thumb.jpg

post-41079-0-44438700-1324845355_thumb.jpg

post-41079-0-10872600-1324846350_thumb.jpg

Dzięki!

2x N55ES (MKII i MKIII) jako monobloki plus SS-G3

Edytowane przez neomammut

Zgadza się! Ale w trybie mono oba grają tak samo :)

okazja dla kogoś poszukującego 770es srebrnej SONY TA-F770ES stan wizualny daje do życzenia. Gdyby nie brak klapki kupiłbym go :(

Przepraszam za wyrażenie ale wygląda jak wystawkowy śmieć, wystarczy przyjrzeć się na zdjęciach jak bardzo poobijane są boczki i porysowany jest przedni panel.

Kiedyś było coś o 7xxES na allegro ze złamanym PCB, może to ten? ;-)

Edytowane przez czolgista778

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Był kiedyś na allegro z pękniętym spodem taki wzmacniacz ale posiadał klapkę. Chyba że właściciel ma zdolności manualne opanowane do perfekcji i wystrugał sobie. Ale trzeba przyznać Tobie racje "wystawkowy śmieć" ale cena też śmieciowa jak za śmiecia:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.