Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Jasne, że było ich więcej, ale wzmak TA-F777ES to chodzi o taki model: http://knisi2001.web.fc2.com/ta-f777es.html

Tamten F777ES to fake, zobaczcie tabliczkę na tylnej ściance (po lewej oryginał, po prawej podróbka):

post-15740-0-34056600-1357591370_thumb.jpgpost-15740-0-87372700-1357591381_thumb.jpg

Nie pasuje mi też grubość boczków.....

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Muzg, możesz jaśniej? :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Chodzi mi o "Audio Current Transfer" np. ST-S555ES miał takie wyjście, tylko nie mogę się doszukać w tym F777ES takiego wejścia, pomimo informacji na panelu przednim.

Takiego też pierwszy raz widzę:

http://www.audio-heritage.jp/SONY-ESPRIT/amp/ta-f555esg.JPG

Edytowane przez Muzg

Zadałem pytanie odnośnie tego kabla ATC na flickr.com, poprosiłem o fotkę :)

Sam jestem ciekaw jak się ma seria ESA, ESJ, ESX i inne egzotyki nie wypuszczane na rynek EU do wersji europejskich. Ciekawe np. że ich 333ESX to odpowiednik 7xx w EU.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

A co może Magnaty to audiofilskie kolumny??? To marka marketowa i tyle. Czy w media lub saturnie znajdziemy B&W Focala i inne porządne firmy??? no nie!!!

Nie stresuj sie tak, nic tego nie zmieni ze przeplaciles 30% na tym 808ES.

Po pierwsze to nie mam, ani nie mialem zadnych szczytowych klockow, acz budżetowke jak teraz. A dwa ze Magnaty stoja czesto w MM to nic nie znaczy, bo tam sprzedawane sa tylko najnizsze modele.

PS. Posluchaj sobie Quantum 905, 1005 to porozmawiamy na temat Magnatów.

?👈

Stivi.

Gratuluję zakupu! Eksertami zakupowymi tutaj się nie martw, ważne żebyś był zadowolony. Napisz jak już sprzęt dotrze. Opisz wrażenia, stan i emocje. Zrób foty. Karawana jedzie dalej...

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Stivi.

Gratuluję zakupu! Eksertami zakupowymi tutaj się nie martw, ważne żebyś był zadowolony. Napisz jak już sprzęt dotrze. Opisz wrażenia, stan i emocje. Zrób foty. Karawana jedzie dalej...

Dziękuję Ci bardzo. Właśnie na twoją opinię na ten temat czekałem.Z pewnością zrobię dokładniejsze foty jak i opiszę odsłuch. Z tym że to od razu nie nastąpi ponieważ obecnie pracuję w niemczech a sprzęt mam w domu w polsce.Takie czasy. Dlatego też se pozwoliłem na taki zakup. Zastanawiam się teraz nad zakupem odtwarzacza do wzmacniacza. myśli mi chodzą o CDP-X505ES. Z tym że mam obawy co do żywotności lasera jak i jego stanu. Wiadomo ze jak się zepsuje to 1,5tys pójdzie w błoto, mam 202 ale to na pewno nie jest to samo brzmienie jak w 505.Proszę o opinie na ten temat. Aha czy ten laser co siedzi w tym odtwarzaczu KSS-272A jest tz. był też w innym odtwarzaczu montowany???No i potem wymiana kolumn(do 6tys.za używki regałowe) tylko pozostanie i adaptacja akustyczna pokoju.

Pozdr. Marcin

W kwestii 50es się nie wypowiem bom nie słyszał.Sądząc z obiegowych opinii raczej to solidny sprzęt.

Ale co do żywotności lasera to już się wypowiem. I chyba niestety rozczaruję Ciebie moją odpowiedzią. Moja mama jeździ autem, którego jest pierwszym użytkownikiem i które ma 10 lat. Auto przejechało 35tys km. Kupiłbyś? Ceniona marka niemiecka z biało niebieskim logo.

Podobnie z laserem. Nie ma obiektywnego kryterium oceny. Według tego forum laser w moim cdp powinien dawno paść. Tyle, że ów CDP tego nie wie, tego forum nie czyta i wciąż niestrudzenie mieli płyty. Może po prostu kupując go kupiłem odpowiednik samochodu mojej mamy? Po względem żywotności to loteria, niestety nie wprowadzono w cdp licznika godzin podobnego do licznika zdjęć w cyfrówkach. Ryzykuj i ciesz się. No i dawaj foty

Panowie, do czego służy właściwie SUB PARAMETER w TA-2000ESD skoro z dokumentacji technicznej wynika, że wyjścia subwooferowe mają stałe odcięcie na 80Hz za pomocą filtru 2rzędu bez możliwości regulacji? Do czego służą w takim razie te ustawienia pod tym przyciskiem?

Edytowane przez dolphin123

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Dziękuję Ci bardzo. Właśnie na twoją opinię na ten temat czekałem.Z pewnością zrobię dokładniejsze foty jak i opiszę odsłuch. Z tym że to od razu nie nastąpi ponieważ obecnie pracuję w niemczech a sprzęt mam w domu w polsce.Takie czasy. Dlatego też se pozwoliłem na taki zakup. Zastanawiam się teraz nad zakupem odtwarzacza do wzmacniacza. myśli mi chodzą o CDP-X505ES. Z tym że mam obawy co do żywotności lasera jak i jego stanu. Wiadomo ze jak się zepsuje to 1,5tys pójdzie w błoto, mam 202 ale to na pewno nie jest to samo brzmienie jak w 505.Proszę o opinie na ten temat. Aha czy ten laser co siedzi w tym odtwarzaczu KSS-272A jest tz. był też w innym odtwarzaczu montowany???No i potem wymiana kolumn(do 6tys.za używki regałowe) tylko pozostanie i adaptacja akustyczna pokoju.

Pozdr. Marcin

Do 808ES szukaj X779ES. Tylko tym razem nie przeplac ;)

?👈

Przedstawiam mój sprzęt który udało mi się zebrać w przeciągu roku, wzmacniacz i tuner kupiony z Niemiec natomiast CD z Polski, celowałem w 559 ale wybór padł na 555 (może kiedyś zagości 779) ze względu na laser wymieniony w 2007r. więc pogra jeszcze długo, pilot RM-D891 nówka nieużywana kupiona na ebay'u. Nawet kabelek do połączenia tunera ze wzmacniaczem udało mi się kupić. Zapomniałem dodać że pierwszy był wzmacniacz TA-F670ES ale chciałem coś z wyższej półki.

img3778v.th.jpgimg3784go.th.jpgimg3785r.th.jpgimg3787l.th.jpgimg3788s.th.jpg

Najbliższe plany to zakup N80ES+E80ES i będzie wszystko co chcę.

Jako że nie posiadam żadnych instrukcji obsługi mam parę pytań odnośnie tunera i CD

1.do czego służy przełącznik timer w odtwarzaczu?

2.tuner da się tak zaprogramować że włączy się w danej godzinie? jest pokrętło program, potrafię ustawić jaką stację chce ale jak wybrać godzinę to nie mam pojęcia.

3.tuner ma pamięć na 30 stacji (20 z nazwami), mam zaprogramowane 12 stacji, przełączam stacje i gdy przejdzie ostatnią FM zmienia się pasmo na AM. nie da się czegoś zrobić że jak wybiorę ostatnią to przejdzie do pierwszej FM? tak muszę albo cofać do pierwszej albo przelecieć 8 stacji z szumem.

Są jeszcze funckje CD które nie wiem po co są, więc jeśli ktoś miałby instrukcję obsługi do 555/559 to nawet zapłacę.

Najważniejsze pytanie, jakiej firmy interkonektem połączyć cd i tuner do wzmacniacza? póki co mam zwykły najtańszy kabel.

Pozdrawiam Artur

Piękny zestaw. Drewniane boczki to coś, czego mi brak w moim zestawie. No i ten szampan. Gratulacje.

A propos interkonektów. U mnie całość chodzi spięta produktami AudioNova (Galatea i Moonwalk jako głośnikowe). Nie do końca wierząc we wpływ tego elementu zestawu, oddałem się we władanie polskiej firmy. Skupiłem się na jakości wykonania. W kablach trudno mi usłyszeć poprawę dźwięku adekwatną do wysokości nakładu finansowego.

Witam,ja również chciałem zapisać sie do klubu sony z moim SONY DVP-NS999ES oraz MDS-JA333ES w wersji szampańskiej.Jestem wielkim pasjonatem żródeł tej firmy :)

Witam ponownie po długiej nieobecności. Miałem kiedyś cały komplet szampańskiego ES, przesiadłem się na Accuphase E 550, CD 500... i powróciłem do ... ta-fa 5 ES , cd xa 7 es oraz tuner 5 es, kolumny audio physic tempo 1. Tak jak miszka napisał- accuphase jakość ciut lepsza ale wierzcie nieadekwatna do wysokości nakładu finansowego. Mój "nowy" sprzęt es gra równie cudownie za 1/10 tego co accuphase. Mam do kolegów z forum sprawę- szukam integry sony ta fa 7 es szampański...Krzychu

Dzięki Miszka za odzew :) będę miał na uwadze te IC, chociaż cena 300zł trochę duża.

Ma ktoś jakieś doświadczenia z klotz lagrange albo sommer XXL? czy całkowicie nie zawracać sobie nimi głowy?

Jasne, że było ich więcej, ale wzmak TA-F777ES to chodzi o taki model: http://knisi2001.web.fc2.com/ta-f777es.html

Tamten F777ES to fake, zobaczcie tabliczkę na tylnej ściance (po lewej oryginał, po prawej podróbka):

post-15740-0-34056600-1357591370_thumb.jpgpost-15740-0-87372700-1357591381_thumb.jpg

Nie pasuje mi też grubość boczków.....

Takie nalepki to ja sam kiedys robilem na kompie, dajesz logo SONY, dopisujesz kilka bzdur, drukujesz i masz.

?👈

Ma ktoś jakieś doświadczenia z klotz lagrange albo sommer XXL? czy całkowicie nie zawracać sobie nimi głowy?

Ja miałem, z obydwoma, całkowicie nie zawracaj sobie nimi głowy.

Zlutowałem sobie IC z drutu nawojowego, gra jakby kosztował majątek, a do CD mam Audionove, model meteor jak pamiętam.

Ja miałem, z obydwoma, całkowicie nie zawracaj sobie nimi głowy.

Zlutowałem sobie IC z drutu nawojowego, gra jakby kosztował majątek, a do CD mam Audionove, model meteor jak pamiętam.

dzięki, coraz bardziej przekonuję się do kupienia kabelków Audionovy, a co myślicie o takim wynalazku DIY http://allegro.pl/interkonekt-srebro-rca-2x50-cm-dla-audiofila-i2944364499.html

Witam Kolegów, mam pytanie- jaka jest różnica w budowie pomiędzy tafa 5 es- a 7 es (poza wyjściami xlr jakie ma 7 ) . Czy jest różnica w odsłuchu ???

Doczytałem się na zachodnim forum, że zasadniczo są... takie same? Jakie jest Wasze doświadczenie i zdanie. Dodam, że mam właśnie szampański tafa 5 es choć docelowo szukam tafa 777es lub tafa 7 es...

dzięki, coraz bardziej przekonuję się do kupienia kabelków Audionovy, a co myślicie o takim wynalazku DIY http://allegro.pl/interkonekt-srebro-rca-2x50-cm-dla-audiofila-i2944364499.html

Troche tani jak na srebro.

?👈

1.do czego służy przełącznik timer w odtwarzaczu?

2.tuner da się tak zaprogramować że włączy się w danej godzinie? jest pokrętło program, potrafię ustawić jaką stację chce ale jak wybrać godzinę to nie mam pojęcia.

3.tuner ma pamięć na 30 stacji (20 z nazwami), mam zaprogramowane 12 stacji, przełączam stacje i gdy przejdzie ostatnią FM zmienia się pasmo na AM. nie da się czegoś zrobić że jak wybiorę ostatnią to przejdzie do pierwszej FM? tak muszę albo cofać do pierwszej albo przelecieć 8 stacji z szumem.

1. Jak nazwa wskazuje podłączasz timer, wzmacniacz i CD, lub deck i masz budzik. W przypadku decka można zaprogramować nagrywanie - są 3 pozycje timera, w cd - dwie.

2. Nie

3. Wybierasz literkę bodajże shift (masz 3 x 10 stacji: A 0-9, B 0-9, C 0-9)

Pozdrawiam

Czy ktoś z was zna wzmacniacz TA-FA1200ES? W środku tak sobie ale mogę mieć takiego za €125 z tym że nie wiem czy ten Sony byłby w czymkolwiek lepszy od Teaca H500...

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Czy ktoś ma możliwość pomierzenia i podania mi wymiarów oryginalnych drewnianych boczków do TA-2000ESD i TA-N220?

Będę wdzięczny.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Takie nalepki to ja sam kiedys robilem na kompie, dajesz logo SONY, dopisujesz kilka bzdur, drukujesz i masz.

Nie zmienia to faktu, że nie było takiego wzmaka. Nie ma nigdzie o nim wzmianki. A to, że można zrobić taką tabliczkę to masz rację, tylko ja bym się bardziej postarał :)

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam.

Paczka dzisiaj dotarła ze wzmacniaczem.Waga paczki 33kg.Wzmacniacz został zapakowany bardzo starannie podwójny karton potem opakowany foliami bombelkowymi styropianami różnymi gąbkami piankami.wymiary zewnętrznego kartona (3-ciego)wynosiły 100cmx60cmx60cm.Zamieszczam zdjęcia wzmacniacza na razie nie uruchamiany musi swoje odstać aby wyrównała się temperatura potem lekkie czyszczenie i odsłuch potwora.

Marcin

Ciąg dalszy zdjęć...

I dalej...

Końcowe zdjęcia:)

post-25069-0-04105600-1358877198_thumb.jpg

post-25069-0-17154400-1358877213_thumb.jpg

post-25069-0-24733000-1358877231_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.