Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

panowie mam taki problem, mam Sony SCD555ES i po uruchomieniu jak chce załadować płytę, to bez lekkiego ''wciśnięcia'' szuflady nie wysuwa się. jak podziała moment albo jak już otworzy się raz czy dwa albo 3, to działa mimo że z lekkim opóźnieniem w miarę normalnie- czy to może być pasek do wymiany? kto coś wie? kompakt ma już swoje naście lat (pewnie ze 13) proszę o info. cd kupiony na allegro od gościa o nicku nomad_2000 ....nie narzekam, ale miał być idealny i tego się spodziewałem a mam wrażenie że kupiłem gniota jak zazwyczaj bywa....ja sobie go naprawię tylko muszę wiedzieć co i jak :-)

Ja miałem kiedyś identyczną sytuację z tym odtwarzaczem. U mnie pomogło przeczyszczenie spirytusem gumy, która znajduje się wokół otworu szuflady (taka szara obwódka). Przejechałem ją wacikiem nasączonym spirytem i pomogło. Szuflada zachowywała się tak, jakby lekko przyklejała się do tej gumki. Nic nie robiłem z paskiem od napędu.

Pozdr

hej, ten odtwarzacz to ten sam egzemplarz który Ty miałeś, znalazłem w archiwumallegro aukcję z pieknymi fotkami. widać na nich numer seryjny i charakterystyczne wgniecenia po prawej stronie na boku od wewnętrznych śrubek.... widać ze ten kompakt się najeździł po świecie.... nie lubię takich akcji-więc zakładam ze ten twój kiedyś - to mój teraz :D tyle że wtedy jak Ty go sprzedawałeś to było chyba w 2010 roku to wyświetlacz jeszcze jakoś świecił - teraz jest nadal w miarę, ale już dużo gorzej-to wg mnie największa skucha Sonego - lipne VFD któych nie da się dokupić.... chyba że ktoś ma, to płacę jak za prezydenta:)

http://archiwumallegro.pl/sony_scd555es_rarytas_okazja_bcm_foto-943656837.html

Edytowane przez vertigen

Pewno w aukcji było że 1 właściciel ;-) , może po tych odkryciach i wadach warto zapytać sprzedającego czy można zwrócić sprzęt.

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

W katalogu 94/95 jest tyko preamp TA-E90ES i TA-E80ES.

a czy w tym katalogu kolega mógł by mi sprawdzic co od 1990 roku było z przedwzmacniaczy z sonego???

dzięki i pozdrawiam:)

Powtarzam:

TA-E1000ESD, TA-E2000ESD <- dedykacja do N55ES.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

w 2010 roku to wyświetlacz jeszcze jakoś świecił - teraz jest nadal w miarę, ale już dużo gorzej-to wg mnie największa skucha Sonego - lipne VFD któych nie da się dokupić.... chyba że ktoś ma, to płacę jak za prezydenta:)

Powiem szczerze nie wiem o czym piszesz. Szkoda że nie mam zdjęcia mojego odtwarzacza X77ES w momencie kiedy go dostałem i po czyszczeniu. Nie ten wyświetlacz... Wydawało mi się że tak jak piszesz wyświetlacz ma się ku końcowi ale po zdjęciu przedniego panelu i wyczyszczeniu szkiełka od środka efekt jest bez dyskusyjny. Nie pierwszy raz to przerabiałem. Miałem to samo z dwoma tunerami 770es, w Nakamichi OMS-7, OMS-5, w Technicsie GT650 i paru innych urządzeniach z wyświetlaczami. Na szkiełku od wewnętrznej strony panelu zbiera się osad przez lata. Przy czyszczeniu należy zachować szczególną ostrożność ponieważ używając nieodpowiedniego preparatu lub szmatki zrobią się nam rysy gdyż często jest tam naklejona folia. Zaś z Technicsami jest jeszcze inna sytuacja gdyż często wykończeniu ulega kilka kondensatorów wokół wyświetlacza które należy wymienić. W efekcie wyświetlacz wygląda na przygaszony a po dokładnym przyjrzeniu się widać jak pulsuje/miga. Przerabiałem to w kilku korektorach SH-GE90. Jeszcze nie widziałem wypalonego wyświetlacza VFD. Widziałem uszkodzony (nie stłuczony) który dosłownie się żarzył ale to miało miejsce w wyniku mocnego uderzenia magnetowidu.

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Wiesz, dziękuję że zabierasz głos, nie obraź się, ale widać chyba sam nie wiesz o czym mówisz. załączam 4 fotki : na 1 i 2 widać efekt degradacji związany z symbolami ''digital filter'' STD i 1, widać, że ktoś kto go używał grał na ''std'' i ten symbol jest szary, ale gdy przełączyłem na poz ''1'' widać jaka jest różnica. to samo z fotkami 3 i 4, ktoś nie grał SACD i ten symbol pozostał ładnie świecący natomiast granie CD uwidacznia łanie wyjarany symbol ''CD'' jeżeli nadal nie wiesz o czym mówię to przyswój sobie fakt że X77ES to dziadek z czasów gdy wszystko robiono super i jego wyświetlacz być może nigdy się nie wyjara, ale w SCD555ES szło chińskie gówno a teorie o szybce oraz kondensatorach już przerabiałem ale to nie to. inny mądry inaczej kazał mi podnieść napięcie anodowe lampy VFD :) mistrz z niego co nie? wtedy będzie jasno jak w dzień ale przez tydzień i potem szlag trafi wyświetlacz:)

post-5062-0-53164500-1390133151_thumb.jpg

post-5062-0-70584000-1390133161_thumb.jpg

post-5062-0-59599500-1390133171_thumb.jpg

post-5062-0-81423500-1390133185_thumb.jpg

Czy ktos kontaktowal ze z osoba ktora sprzedawala ten wzmak. Bo ja dostałem tylko informacje o przelewie i koniec.

Mam nadzieję że płaciłeś przez PayU i że nie dostałeś fałszywego @ z danymi do przelewu bo to częste oszustwo w aukcjach allegro .

czy może mi ktoś powiedzieć który preamp jest z tych czterech to najlepsza dedykacja do TA-N55ES (TA-E1000esd, TA-E2000esd, TA-E80ES,TA-E90ES)czy one prezentują podobny poziom???w co wątpie tylko który jest lepszy a który gorszy??

Jak na 12 letni odtwarzacz to szybko wychodzą babole. Fakt 77es to czołg w porównaniu do wyrobów sony po 2000r. Aczkolwiek identyczny efekt miałem w korektorze tehcnicsa. Część świeciła a część była w półmroku dlatego ja dalej upierał bym się sprawdzenia elektroniki związanej z wyświetlaczem i wtedy stwierdził że to wyświetlacz. To dla mnie niewiarygodne że odtwarzacz który był flagowym zaraz po sacd777 po 12-14 latach daje oznaki zużycia. Zupełnie inny wymiar jakości.

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Witam. Czy któryś z forumowiczów był by w stanie opisać różnice w brzmieniu np Sony ta-f770es kontra Accuphase e-205 bądź e-206. Ponoć e-205 lepsza od e-206 ale w na czym polega to przewaga to nie wiem ale mimo wszystko bardziej interesuje mnie e-206. Z góry dziękuje.

Pozdrawiam

hej, ten odtwarzacz to ten sam egzemplarz który Ty miałeś, znalazłem w archiwumallegro aukcję z pieknymi fotkami. widać na nich numer seryjny i charakterystyczne wgniecenia po prawej stronie na boku od wewnętrznych śrubek.... widać ze ten kompakt się najeździł po świecie.... nie lubię takich akcji-więc zakładam ze ten twój kiedyś - to mój teraz :D tyle że wtedy jak Ty go sprzedawałeś to było chyba w 2010 roku to wyświetlacz jeszcze jakoś świecił - teraz jest nadal w miarę, ale już dużo gorzej-to wg mnie największa skucha Sonego - lipne VFD któych nie da się dokupić.... chyba że ktoś ma, to płacę jak za prezydenta:)

http://archiwumallegro.pl/sony_scd555es_rarytas_okazja_bcm_foto-943656837.html

Być może. Pamiętam, że zakupiłem go od użytkownika Robert-R39. Ale kto go ode mnie zakupił to tego już Ci nie powiem. Możliwe, że nomad2000. Ale jeśli go kupiłeś niedawno od niego to trochę podziałał mu ten odtwarzacz. Z wyświetlaczami w SCD-XA333ES i SCD-555ES to norma. Gdzieś czytałem, że jest puszczone za duże napięcie na wyświetlacz i to powoduje, że tak się wypalają. Dodatkowo na którymś modelu kiedyś zauważyłem, że po włożeniu płyty, jak trwał odczyt TOC, to wyświetlacz potrafił lekko przygasać, tak jakby wyświetlacz i laser działały pod tym samym zasilaniem.

Pozdr.

To prawda, ale to nie była dedykacja do N55ES, tylko do N77ES - nie oznacza, to, że nie można łączyć, może i by coś z tego wyszło :)

Ja mam aktualnie TA-E80ES i gra lepiej niż TA-E1000ESD - przeznaczenie tego drugiego jest inne i w kinie stereo jest nie do pobicia!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gdzieś czytałem, że jest puszczone za duże napięcie na wyświetlacz i to powoduje, że tak się wypalają. Dodatkowo na którymś modelu kiedyś zauważyłem, że po włożeniu płyty, jak trwał odczyt TOC, to wyświetlacz potrafił lekko przygasać, tak jakby wyświetlacz i laser działały pod tym samym zasilaniem.

hej, to natomiast przypadłość SCD-XA333ES

Witam

Witam kolegów - to mój pierwszy wpis w tym temacie więc witam wszystkich . Zamierzam zakupić jakiś wysoki model odtwarzacza CD Sony z przed lat ,ale serię ES sobie odpuszczam z powodu braku laserów i problemów z układami serwo w niektórych . Zamierzam "wziąść" coś na TDA1541 ew. BB PCM 58 . W gre wchodzi CDP- 710 , 750 ,950 ew. CDP-970 na PCM58. Który z nich polecacie do dalszej "obróbki" tuningu ? . Wiem było tego sporo napisane jednak ciężko sie doczytać jaki charakter brzmienia maja wymienione przeze mnie modele w oryginale czyli czym różni się charakter brzmienia TDA od PCM ?. Interesuje mnie detaliczność i dużo powietrza no taka "zwiewność dźwieku" . Najpierw rozpatrywałem XA2ES lub XA3ES jednak sporo ludzi pisze że grają nie lepiej niż najwyższe modele wyprodukowane przed erą ES.

Lasery i serva mogą paść nie zależnie do serii, bo to już jest taki czas, ponad 20 lat czasami..... A może CDP-XA20ES?

950 albo 970, oba są świetne.

Mam 970 zwiewny to on jest, bas krótki punktowy, to też cechuje wzmacniacze ES, uważam że nada sie do każdego rodzaju muzyki, przynajmniej ja tak to odbieram, u mnie nie ma problemu z niczym.

Lasery i serva mogą paść nie zależnie do serii, bo to już jest taki czas, ponad 20 lat czasami..... A może CDP-XA20ES?

Witam

Oczywiście masz racje , jednak jak padnie KSS213 czy 240 to idę do sklepu i kupuje za 25 zł ,do wiekszości ES-ów nie ma laserów nawet po 500zł . Słyszalem także że ogromna większość ES-ów z wyjeżdzajacą szufladą ma problemy z układem scalonym obsługującym ją -jak padnie to kaplica - wtedy CD to mebel bo układu nie kupi nigdzie. Dlatego rozważałem jakis starszy model z wcześniejszych serii w których jak coś padnie to wymienię bez problemu.

Masz rację Darek - tylko ja taki wariat jestem, odpukać mój KSS-270A jeszcze działa. W zasadzie te lasery nie kończą się szybko. Twierdze, że są wieczne - jeśli tylko nikt tam do nich nie zagląda nie potrzebnie prócz czyszczenia.

Co do 970 to słuchałem i bardzo blisko mu do niejednego ES. W sumie nie dziwota, bo to prawie jak ES. Nawet wykonany jest niczego sobie. Co do przetworników: PCM58 ostatnio mnie oczarował, ale jak usłyszałem w dobrej aplikacji TDA - mmmmm :D

>>Bumpalump

W jakiej konfiguracji u Ciebie gra 970?

Odpuścić, ja sprzedałem prawdziwie idealnego z zapasowym laserem za 350zł plus wszystkie kondy nowe nichicony fg.

Wysłane z mojego WT19i przy użyciu Tapatalka

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Chyba będę sprzedawał swojego CDP-X202ES . Mam jeszcze zmieniarkę Sony CDP-CA8ES . Jeden jest na KSS-240A a drugi na KSS-213C . Czyli dostępne laserki . Ale mam cały czas dylemat co sobie zostawić ?

W jakiej konfiguracji u Ciebie gra 970?

Z Sony TA-F570ES i kolumnami DIY lub Intertechnik 2way, oba zestawy z tytanowymi kopułkami,.

Rzekłbym ze 970 to klasa wyżej zarówno od x222es jak i x202es.

Zbudowany jest na tej samej płycie głównej co x338esd

Brakuje tylko kilku kondensatorów, i różnią się napędem.

Edytowane przez Bumpalump

http://allegro.pl/rewelacyjny-i-potezny-wzmacniacz-sony-f-690es-i3896301954.html

to ze ja oferuje 1000zl za 670es nie znaczy ze 690 za tyle sie sprzeda

690 jest warta max 600zl, a 590 max 400zl.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.