Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Ale w drugą stronę patrząc wielka część słuchaczy wymaga od sprzętu, głośników i pomieszczenia wytwarzania potężnego ciśnienia akustycznego jak na koncercie elektrycznym...rezultatem czego jest brak zróżnicowania basu jak na koncercie w klubie...wielki masaż wnętrzności i nienawiść sąsiadów...

zróżnicowane to nie problem, tylko rzadko kiedy produkuje sie takie bezkompromisowe kolumny, dlatego kolejny plus dla diy, duze woofery w closed i masz niski bas i zroznicowanie

Gość

(Konto usunięte)

Z gustami sie nie dyskutuję...ale nawiązując do tego, co napisałem powyżęj na jaka cholerę wydawać kupę kasy na takie granie, gdzie głównym wyznacznikiem "jakośći" jest przyłożenie stopy perkusji (często błędnie branej za główny wyznacznik rytmu), itd., itd.

Na tym żerują właśnie producenci głośników...najłatwiej jest wcisnąć potencjalnemu nabywcy efekciarstwo...jest bit jest granie wow :-(

Nie tędy droga...w salonach jest takie samo nastawienie...klient ocenia spektakularność brzmienia poszczególnych zestawów...a gdzie w tym wszystkim stereofonia???

Też szukam zestawu dla siebie, ale jakoś nie kręci mnie efekciarstwo...byłem, posłuchałem zestawów głosnikowych od 4-30k i co? zachwytu niet...owszem masa dzwięku, ale magii brak...

Edytowane przez Gość

defol ty z tym odróżnianiem producentów instrumentow tak na serio? zapewne każdy brzmi nieco inaczej ale czy ty to uslyszysz w domu?

Gdybyś pograł na instrumencie to byś to rozróżniał. Czasem słucham przy piwku różnych nowości z kolegą z zespołu, który gra na drugiej gitarze i obaj mówimy "o ładnie nagrana Mesa". Są to subtelne różnice bo wiadomo każde studio brzmi inaczej, każdy realizator inaczej nagrywa i mniej albo więcej kręci gałami, innych używa mikrofonów ale "chrypy" Mesy nie da się zlikwidować. Na tym modelu Sony tego właśnie nie usłyszysz.

.w salonach jest takie samo nastawienie...klient ocenia spektakularność brzmienia poszczególnych zestawów

najłatwiej jest wcisnąć potencjalnemu nabywcy efekciarstwo

Pełna zgoda.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

dlatego trzeba miec troche wlasnego doświadczenia i nie ufac recenzjom monitorow z 5 calowym głośnikiem ktory to ponoc funduje nam fenomenalny bas oraz odrzucić wszelką tandete nastawiona tylko na mocny bas i krsykliwa gore.

a kolumn dobrych we wszystkim nie brakuje chociazby harpia amstaff, podlogowe

dla mnie np kazda cześć pasma jest wazna

i szkoda ze taki maly procent produktów stanowia kolumny zamkniete

i szkoda ze taki maly procent produktów stanowia kolumny zamkniete

Gdybym umiał to bym sobie właśnie takie zrobił. W bagażniku miałem DLSa w skrzyni zamkniętej i potem z bass refleksem (szybko wróciłem do zamkniętej), bas z tej pierwszej dużo bardziej trafiał w moje gusta.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Gdybym umiał to bym sobie właśnie takie zrobił. W bagażniku miałem DLSa w skrzyni zamkniętej i potem z bass refleksem (szybko wróciłem do zamkniętej), bas z tej pierwszej dużo bardziej trafiał w moje gusta.

Wszystkie kolumny ktore budowalem dla siebie to wlasnie closed ;p

Co ciekawe zleceniodawcy nigdy nie dali sie przekonac by pojsc w tym kierunku, to jest wlasnie ten trend i przekonanie ze z closedu nie ma basu, bas jest tylko glosnik musi sie do tego nadawac i byc wyzszej klasy.

Chociaz i glosniki z Qts<0,5 mozna wsadzic w OZ, kwestia dobrania tak filtrów dolnoprzepustowych aby podniesc Qts do granic ok 0,4-0,45 tym samym nie zwiekszac az nadto rezystancji szeregowej, chociaz ja wiekszego negatywnego wplywu nie stwierdzilem pzoa oczywiscie koniecznoscia dostarczenia wiekszej mocy do glosnika bo filtr o Rdc rownym 1 stanowi 1/5 rezystancji zespolu glosnik-filtr.

podobno gdzies ucieka jeszcze dynamika, ja tego nie potwierdzam

Z zamknietych starszych kolumn polecam MB Quarta ale to dosc tanie kolumny bo i wiekowe (~20lat)

Niestety im nowsze i drozsze tym mniejszy wybor i zostaja same BR

Edytowane przez Bumpalump

Mało jest closed i mało jest głośników mogących pracować w takich obudowach, bo rynek poszedł niestety w inną stronę.

Wszyscy chcieli ładne, zgrabne, wąskie kolumny z basem. Więc trzeba było pójść w bassreflex. To to łatwiej sprzedać przy prezentacjach i ładniej wygląda, a jaki współczynnik WAF(!!!)

No to trzeba było konstruować takie głośniki. Żeby z nich był bas musiały mieć duże Xmax, czyli jeszcze korzystniej było lokować je w obudowach bassreflex. No i koło się zamknęło. Mamy albo pierdziawki nisko schodzące, albo wysoko obcięte, szczupło grające monitory.

Ja osobiście wolę stroić bassreflex nisko, blisko rezonansu głośnika. Przy czym trzeba to robić ostrożnie i dokładnie dobrać punkt strojenia (niestety na czuja i sprawdzając charakterystykę), żeby nie powofalować sobie za bardzo charakterystyki impedencji. Ale jest to taki kompromis pomiędzy szybkością i czytelnością basu z closed a swobodą i dociążeniem niższej średnicy z bassreflexu.

Jeżeli chodzi o obecną produkcję to chyba pozostał tylko Wharferdale, ale te kolumny trzeba lubić.

Jak się nie boisz starych gratów (a akurat do starych kolumn ja podchodzę z wielką ostrożnością) to albo wcześniej proponowany MB Quart, a jak masz spawarę jako wzmacniacz to może coś z Infinity

Przypomniałem sobie jeszcze o niemieckich kolumnach HGP. Ciekawa konstrukcja. Połaczenie obwodu stratnego z bassreflexem w pancernej obudowie. Bardzo fajnie to grało, ale bardzo drogie i marka u nas słabo znana więc odsprzedawalność żadna

Edytowane przez osimar

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

390 to dość podstawowy model, aczkolwiek grajacy w miare ok, z lepszych polecam 590 w wersji pasywnej

@osimar nie trzeba stroic na czuja, stroisz wstepnie wedlug symulacji i robisz pomiar impedancji, pierwszy peak to zawsze czestotliwosc rezonansowa portu

Gość

(Konto usunięte)

dla mnie np kazda cześć pasma jest wazna

Co do pasma...może sobie wmawiam ale myślę, że bardzo dużo w muzyce dzieje się na przełomie górnego basu i średnicy...a pasmo to, niestety w dzisiejszych czasach, skutecznie jest zakrywane przez nazbyt wyeksponowane i przedewszystkim zaokrąglone niskie tony...w rezultacie niskie tony są słyszane jako "miękkie" i milutkie...jak dla mnie nie tędy droga...

Przykładem może tu być muzyka metalowa...nie jestem muzykiem ale moim skromnym zdaniem potęgę tego typu brzmień buduje przede wszystkim mocna średnica a nie dolne pasmo...

A w razie posądzeń o offtopic...jestem uzytkownikiem i zagorzałym fanem tunera SONY ST-S590ES...przez niego wróciłem po latach do słuchania radia...uwielbiam Strefę Muzyki w Radiu G...polecam

Edytowane przez Gość

Z bass refleksu nie ma basu :) Trochę przekornie to piszę ale obudowa zamknięta jak jest dobrze zaprojektowana to jest to co lubię. Tylko właśnie qts i vas musi być ok w głośniku, który chcemy zaaplikować.

Kiedyś miałem kolumny legnickiej firmy Audio Art (nie model Evolution, który był obsmarowany w prasie a Vertigo). Teraz firma znowu istnieje i robią kolumny. Konstrukcja bardzo złożona i ciekawa i mocno innowacyjna. Ciekawe co byście powiedzieli po przesłuchaniu. Głośniki skierowane w górę, dźwięk bardzo przestrzenny, praktycznie nie ma znaczenia gdzie się siedzi w pokoju.

Gość

(Konto usunięte)

Przyznaje się bez bicia, że nie słuchałem jeszcze głosników w zamkniętej obudowie...???... To może być ciekawa propozycja...

Czas wybrać się gdzieś posłuchać...tylko gdzie w trójmieście? Może ktoś mnie zaprosi? ;-)

A do metalu też się nadają? ;-)

Edytowane przez Gość

Ziko, takie odstepstwo od reguly ale jak bylem mlodszy to wlasnie nie lubialem zbytnio basu, tlumaczylem sobie ze to tylko kilka procent calego pasma, ale to wiazalo sie tez z ograniczonym budzetem, kiepska elektronika, teraz gdy wiedza wieksza, porrtwel grubszy to w koncu moge budowac i kupowac wieksze kolumny, chociaz nie powiem bo lubie czasem wracac do monitorów kilka dni temu odpalilem po 2 miesiecznej przerwie, pomimo 8 calowego glosnika w OZ to bas jakich chudy ;p ale juz takie quarty 390 maja tego basu znacznie wiecej

A do metalu też się nadają? ;-)

Podeslij cos metalowego, zobaczymy jak to gra u mnie

390 to dość podstawowy model, aczkolwiek grajacy w miare ok, z lepszych polecam 590 w wersji pasywnej

@osimar nie trzeba stroic na czuja, stroisz wstepnie wedlug symulacji i robisz pomiar impedancji, pierwszy peak to zawsze czestotliwosc rezonansowa portu

Gdybym od razu wiedział przy jakim strojeniu głośnik zgra się z obudową, wytłumieniem i pomieszczeniem to mógłbym symulować. Niewątpliwą zaletą DIY jest możliwość zoptymalizowania pod swoje warunki. No i trwa ta jazda przez pewien długi czas. No bo można odjąc wytłumienia i wydłużyć rurę, dodać wytłumienia i skrócić rurę, a może jak się podwyższy rezonans o 2-3 Hz może będzie lepsza odpowiedź impulsowa pomieszczenia i tak w kółko. A jak człowiek dojdzie do optimum to wymyśli sobie nowy projekt:-)

Ale to chyba nie ten wątek:-)

Edytowane przez osimar

Gość

(Konto usunięte)

A ja kiedy byłem młodszy? Kiedy to było, już nawet nie pamiętam :-)...co do basu...nie jest tak, że go nie lubię, chcę słyszeć jak się zmienia a nie monotonnie "buczy", albo wali przestawiając ściany...masaż to ja lubię tajski...kiedyś jak byłem młodszy właśnie tak słuchałem, ale gusta zmieniają się z wiekiem...i nie chodzi tu o zasobność portfela...jestem poprostu praktykiem...do póki nie usłyszę czegoś wow nie wydam na to kasy...przykładem jest moja Jola...to było i jest to wow...bardzo się zdziwiłem co zrobiła z moimi "kartonowymi" głośnikami...lubię jak każda realizacja brzmi tak jest zrealizowana, jest bas to jest, nie to nie...

Pozdrawiam

http://allegro.pl/kolumny-quadral-altan-mk-v-phonologue-i4430182121.html

http://allegro.pl/quart-610-s-kolumny-stereo-biale-i4435444278.html

te biale quarty sam bym chetnie przygarnal tylko juz nie mam miejsca gdzie tych kolumn ustawiac ;p

generalnie wiekszosc kolumn w tym budzecie od MB Quart, Cantona, Grundiga, IQ, Pilota, T+A

A ja kiedy byłem młodszy? Kiedy to było, już nawet nie pamiętam :-)...co do basu...nie jest tak, że go nie lubię, chcę słyszeć jak się zmienia a nie monotonnie "buczy", albo wali przestawiając ściany...masaż to ja lubię tajski...kiedyś jak byłem młodszy właśnie tak słuchałem, ale gusta zmieniają się z wiekiem...i nie chodzi tu o zasobność portfela...jestem poprostu praktykiem...do póki nie usłyszę czegoś wow nie wydam na to kasy...przykładem jest moja Jola...to było i jest to wow...bardzo się zdziwiłem co zrobiła z moimi "kartonowymi" głośnikami...lubię jak każda realizacja brzmi tak jest zrealizowana, jest bas to jest, nie to nie...

Pozdrawiam

W takim razie radze powaznie zainteresowac sie kolumnami w zamknietych paczkach

odpowiedź impulsowa pomieszczenia

miało być odpowiedź impulsowa głośnika i rezonansu pomieszczenia. Ten upał.....

Na pewno był 100% sprawny i po przeglądzie jak go kupowałeś, a że nieumiejętnie użytkowałeś sprzęt, to teraz masz.

Myślę, że kolega Bumpalump za pięć złotych usunie usterkę od ręki, bo to pewnie jakaś mało istotna pierdółka.

;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

To już nie szklaneczka a sześciopak :D

Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Co za szczęście, że jestem wieloletnim użytkownikiem Sony ES i czytuję ten klub. Z niego dowiedziałem się przed chwilą, że głośniki BR nie mają basu!! Matko, tyle lat w nieświadomości! :(

ATW to o co chodzi z tym ES i OZ??

Gość

(Konto usunięte)

A jak BR prawie wcale nie dmucha? to dobrze czy źle?

A tak na marginesie Bumpalump znasz może powód trzasków z tunera 590es?

Edytowane przez Gość

Co za szczęście, że jestem wieloletnim użytkownikiem Sony ES i czytuję ten klub. Z niego dowiedziałem się przed chwilą, że głośniki BR nie mają basu!! Matko, tyle lat w nieświadomości! :(

Bo bas z BR nie wybrzmiewa. Tylko elektronike dobrze graja, a np stopa tam nie wybrzmiewa. Tylko w closed.

Widać półgłówków na tym forum nie brakuje.

Z bass refleksu nie ma basu :) Trochę przekornie to piszę

Uśmieszek na końcu oznaczający żart.

Przekornie o czymś pisać to znaczy....Proponuję poszukać co znaczy "przekornie"

Nie przypuszczałem, że część intelYgencYJI z tego forum tego nie załapie o co chodzi ale jak widać dwóch się znalazło.

Bo bas z BR nie wybrzmiewa. Tylko elektronike dobrze graja, a np stopa tam nie wybrzmiewa. Tylko w closed.

O brzmieniu, emocjach i "matematyce" w muzyce G..... wiesz, przez wielkie G :)

Zgadzam się z Bumpalumpem, że bas z br jest dużo gorszy od closed jeśli chodzi o wierność przekazu basu.

Edytowane przez defol

Ziko jak nie dmucha to nie dziala, w sensie przetwarza zakres czestotliwosci ponad czestotliwosc rezonansowa otworu.

Z tunerem jesli trzeszczy bez wzgledu na zakres, lapie ladnie stacje i wgl to zapewne tor audio, wyschniety kondensator

Pominmy muzyke z zywych instrumentów, roznice slychac miedzy innymi na takich utworach (uwaga muzyka elektroniczna z syntezatora ;p) 2 ostatnie to juz nie elektronika

Digicult - Star Travel

Digicult - The Moksha Medicine (feat. Hux Flux)

Jim Keltner - Improvisation

Marilyn Mazur & Audun Kleive - Drum Impro

Bass reflex zamula taka muzyke, glownie chodzi o to w jaki sposob bas wybrzmiewa oraz to jak szybko gasna impulsy, oczywiscie akustyka tez ma wplyw i ladnie to obrazuja wykresy wodospadowe

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.