Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

parantulla z racji ilości zgłoszeń w tym watku i tego co robisz

pierwsza i ostatnia prośba o powstrzymanie emocji

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Z innej beczki. A może tej właściwej.

SONY wznowiło produkcję sprzętu audio. Też linii ES.

Za HAP-Z1ES dostało nagrodę EISA za najlepsze źródło cyfrowe, ale już wzmacniacz TA-A1ES raczej nie ma pozytywnych opinii.

http://www.sony.pl/electronics/hd-audio/t/komponenty-audio

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Użytkownik osimar dnia 26.08.2014 - 11:34 napisał

http://www.sony.pl/electronics/hd-audio/t/komponenty-audio

Nie wiem jak się sprawy mają na żywo, ale na tych zdjęciach to wygląda jak tanie ONKYO

Ja bym jednak najpierw posłuchał, choć do dawnej świetności ES... - raczej na razie to nadal tylko znaczek :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Zalety? tylko taka ze jest jako tako zabezpieczony przed np dziecmi, ale oczywiscie temperatura pracy wzrasta, napewno w pewnym stopniu odbija sie to na ogolnej zywotnosci

A jak jest z zywotnoscia? przecietna zywotnosc kondensatora to ok 10.000 godzin przy maksymalnej dopuszczalnej temperaturze pracy

i do 50.000 godzin przy temperaturze 20 stopni, jaka temperatura panuje we wnetrzu wzmacniacza? z wlasnych obserwacji ok 40-50 stopni i dotyczy to oczywiscie radiatora, w odleglsoci 4cm od radiatora temp elementow jest nizsza o 10 stopni.

mozna wiec teoretycznie przyjac zywotnosc na poziomie 25.000 godzin, a jak to ma sie w praktyce? 3 lata pracy 24/dobe 365 dni w roku,

sluchajac natomiast kazdego dnia w roku muzyki po 3h dziennie to zywotnosc "skonczy" sie po 22 latach, oczywiscie te obliczenia to teoria, bo nie ma nigdzie chyba wykresu zywotnosci kondensatora w zaleznosci od temperatury, sa podane tylko zywotnosci dla max i 20 stopni, dane dotycza kondensatorów Hitano i Jamicon, Elny to wyzsza liga wiec i zapewne zywotnosc wieksza

Witaj Bumpalump.

Przeciętna żywotność kondensatora to 2000h przy maksymalnej temperaturze pracy. Zachęcam do przejrzenia katalogów ze stron producentów - choćby powszechnie znanych jak NCC, Nichicon, Samwha czy wspomniany Jamicon. Podstawowe serie ogólnego zastosowania są właśnie na 2000h. Kondki na 10000h to już long life i naprawdę używa się je wiele, wiele razy rzadziej niż tych na 2000h. Nie jest prawdą, że nie ma wykresu żywotności w zależności od temperatury pracy. Są takie wykresy - http://www.hitachi-aic.com/english/products/pdf/e_hu3.pdf - zajrzyj tutaj, przejrzyj sobie ten katalog http://www.aic-europe.com/images/stories/produkte/alucap_catalogue_2014.pdf. a znajdziesz w nim wartości liczbowe żywotności kondków przy zadanej temperaturze. Nie jest więc prawdą, że nie ma takich wykresów czy wartości liczbowych.

Są także wzory do obliczenia żywotności kondka w zależności od temperatury pracy. Jeżeli chcesz, to podeślę Ci wzory na obliczanie żywotności kondków, które podaje producent kondków dla NCC. Pozdrawiam

Może moderator cir odpowie chociaż na pytanie w czym i komu przeszkadzały dwa niewinne zdjęcia?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

recenzja wzmacniacza i zdjęcie środka.

http://www.whathifi.com/sony/ta-a1es/review

post-12155-0-60140000-1409123877_thumb.jpg

Edytowane przez osimar

Po przeczytaniu testu sam by go sobie przetestował. Budowa też niczego sobie... Ciekawe jak będzie dalej....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam panowie znalazlem godnego nastepce pd9300, przynajmniej tak mi sie wydaje pod odluschach w audio delcie i jest to marantz cd 6005 nowiutki i mozna go kupic za 1500 zl albo i mniej !! i sam nie wiem czy to pochopne wnioski czy naprawde gral slicznie i teraz majac do wydania np 1000 zl za dobra uzywke czesto z wyrzutym laserem nie lepiej dodac nastepne max 500 i kupic tego marantza? po odsluchach i porownaniu z pd9300 ,ktory tez nie nalezy do byle jakiego cd smiem twierdzic , ze roznice pomiedzy tymi urzadzeniami byly do przyjecia wzronictwo marantza tez do przyjecia !!! oto ten marantz cd6005 w linku https://www.google.pl/search?q=marantz+cd+6005&client=opera&hs=x3g&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=0fr9U4LeDsqh7Ab-i4CICg&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1680&bih=905#facrc=_&imgdii=_&imgrc=V-2B1frVXKdxSM%253A%3BZh7aMTHnuCQ07M%3Bhttp%253A%252F%252Faudio.com.pl%252Fpics%252Ftesty%252Fmax_marantz_cd6005_pm6005_8.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Faudio.com.pl%252Ftesty%252Fmarantz-cd-6005-%252B-pm-6005%253A3%3B1200%3B801

PS KTO Z FACHOWCOW SLYSZAL TEGO MARANTZA PROSZE O SWOJE WRAZENIA

Ekhm... a co powyższy Marantz szuka w klubie miłośników Sony?

:)

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Tylko ile ten marantz pozyje, no i oczywiscie nie dla kazdego moze byc dzwiekowo lepszy.

Ja osobsicie nie wydal bym wiecej niż 400zł na uzywany CD do ktorego nie ma dostepnych laserow, nowego zadnego tez bym nie kupil bo pozyje 2 lata do konca gwarancji a pozniej jestesmy w dupie.

Tani i dobry transport + DAC to jest wyjscie

Gość rydz

(Konto usunięte)

Szuka się dobrych CD z drugiej ręki które kosztowały około 4-6 tysi , a teraz można je ustrzelić za 1500-2500 , oczywiście z dostępnym modelem lasera , warto na takie odtwarzacze zapolować. :)

Szuka się dobrych CD z drugiej ręki które kosztowały około 4-6 tysi , a teraz można je ustrzelić za 1500-2500 , oczywiście z dostępnym modelem lasera , warto na takie odtwarzacze zapolować. :)

Jeśli faktycznie lasery sa dostepne to oczywiscie :)

hm no tak Panowie ,tylko ze np do pionnerow lasery drogie albo niedostepne do sony tez i tu mowa o wysokich modelach i powiem szczerze ze przepastnej roznicy nie ma , a posiadam 3 najwyzsze modele pioneer i teraz jeszcze kolegi z kulejacym laserem pd 9300 i powiem szczzerze ze jak za nowy i to 1500 to naprawde , zreszta srodek jak zobaczymy tez niczego sobie jak na cedeka !!!!aczolwiek biore poprawke bo pioneera pd9300 podlaczalismy do zestawu marantza czyli cd6005 i pm6005 wiec powiem szczrze ze sam wzmacniacz lepiej zagral ze swoim od kompletu marantzem niz z pioneerem pd9300 , ktory na allegro chodzi od 700 zl do 1000 zl wiec uwazam ze juz kompletnie nie warto !!!!

Gość rydz

(Konto usunięte)

Jeśli faktycznie lasery sa dostepne to oczywiscie :)

Właśnie dla tego napisałem że dostępne.

Comboss , pomijam Pioneery czy Sony , o inne marki odtwarzaczy mi chodzi.

Rydz a o jakie konkretnie modele moze wezme pod uwage , ale mimo wszystko do tej pory napewno bylo tak ze stare cd byly duzo lepsze niz nowe plastiki , lecz teraz marantz jako jedyny zagral na tyle poprawnie ze jestem w szoku , niestety yamaha n500 za 1800 zl , nad 316 syfy troche lepszy vincent ale juz cena 2700 a marantz 1500 zl uwazam ze warto , handlarze z allegro teraz predko niesprzedadza swoich gratow za wyzylowane ceny !!!!

Gość rydz

(Konto usunięte)

Rydz a o jakie konkretnie modele moze wezme pod uwage

Nie gniewaj się , nie wymienię ,ale zainteresuj się trochę mniej popularnymi markami.

Pozdrówko.

Edytowane przez rydz

Rydz a o jakie konkretnie modele moze wezme pod uwage , ale mimo wszystko do tej pory napewno bylo tak ze stare cd byly duzo lepsze niz nowe plastiki , lecz teraz marantz jako jedyny zagral na tyle poprawnie ze jestem w szoku , niestety yamaha n500 za 1800 zl , nad 316 syfy troche lepszy vincent ale juz cena 2700 a marantz 1500 zl uwazam ze warto , handlarze z allegro teraz predko niesprzedadza swoich gratow za wyzylowane ceny !!!!

nie chcę Cię martwić ale N500 i CD6005 to podobny poziom konstrukcyjny i jakościowy. Tyle, że N500 ma więcej funkcji ( FLAC i sieć ). Przed zakupem sprawdź 8005. Wiem, że to inny poziom cenowy ale będziesz miał punkt odniesienia odnośnie jakości dźwięku.

Ja osobsicie nie wydal bym wiecej niż 400zł na uzywany CD do ktorego nie ma dostepnych laserow, nowego zadnego tez bym nie kupil bo pozyje 2 lata do konca gwarancji a pozniej jestesmy w dupie.

Ja osobiście chętnie bym zobaczył listę odtwarzaczy CD które kupiłeś jako nowe w sklepie i po 2 latach padły.

No skoro piszesz takie historie, to zakładam że je bierzesz z własnego doświadczenia, więc jakie to były modele?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Adam nie !!! poziom konstrukcyjny mozliwe ,ze tak dzwiekowy w ogole marantz gra duzo duzo lepiej od yamahy ,ktora ma pare bajerow ale dzwiek straszny matowy plaski no bardzo brzydki to samo nad 316 !!

być może była to kwestia zestawu. Słuchałem Yamahę i Marantz'a i różnice było ale jak dla mnie to podobny poziom. Zresztą sama konstrukcja i komponenty na to wskazują.

Mozliwe Adam ze to byla kwestia zestawu bo owszem cd marantza sluchaem podlaczonego do dydykowanego modelu pm6005 i naprawde urzeklo mnie to , nie ma natarczywosci krzykliwosci , czy odczowalnej kompresji , gora grala szczegolowo z zaznaczonymi smaczko akcentami srodek przejrzysty cieply bardzo przyjemny , a dol w stosunku do pioneera pd 9300 duzo lepszy ostrzejszy konturowy wszystko sie trzymalo kupy i nie rozjezdzalo naprawde jak na zestaw za niecale 3tys uwazam ze bardzo warto , a samo cd 1500 zl moze taniej wiec tez uwazam , ze trafilem na fajny nowy produkt z gwarancja i ladnym wygladem , a co do awaryjnosci to tez watpie zeby sie zepsol odrazu po gwarancji a jak tak to przeciez i to musza miec na jakis czas czesci zamienne .zestaw sluchalem na kolumnach kef ls50 bo takie sobie zazyczylem !!!!tak czy siak pioneer pd9300 idzie do lamusa brak lasera pwy1009, jak ktos chce kupic za pare zl tego pd9300 prosze o kontakt pioneer jeszcze gra ale juz coraz ciezej mu to idzie i coraz mniej plyt czyta !!!!

http://www.electronic-spare-parts.com/catalogue/laser_units_cd_dvd/pwy_1009.html

ale drogo. Niestety.

Jak podobał sięTobie Marantz to go bierz. Tylko faktycznie dobrze by było najpierw go wypożyczyć. W innym zestawieniu może zagrać zupełnie inaczej.

Uwazam ze marantz wypuscil uczciwa propzycje w tym przedziale cenowym a kolega ma b&w cdm2 wiec mysle ze zestaw maratnza (bo jak kupi to zestaw) bedzie idealnym towarzystwem do tych kolumn , ale jeszcze jutro bierzemy kolumny i jedziemy zrobic odsluchy i mozliwe , ze jutro kupi !!! wiec jeszcze bedzie do sprzedania sony ta f690es z mala usterka !!!! ale o tym pozniej .....

za 700 zl nie bede juz inwestowal w laser ,tymbardziej ze marantz 6005 gorzej nie gra od pd9300 a mozliwe ze nawet lepiej ale to jutro sie jeszcze okaze przy nastepnych odsluchach (bardziej szczegolowych )

Jak zwykle nie zauważyłeś pytania czy jeszcze nie skończyłeś kompletować listy?

Ile miałeś cedeków, które kupiłeś nowe w sklepie i po dwóch latach padły - to chyba proste pytanie jest.

Do autora między innymi tej złotej myśli:

Tylko ile ten marantz pozyje...

nowego zadnego tez bym nie kupil bo pozyje 2 lata do konca gwarancji a pozniej jestesmy w dupie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.