Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

clo2

Jak posłuchasz muzyki na srednio klasy głosniku VIFA z odlewanym koszem ( jak wiesz M2 to plastiki) ,zapomnisz o serii MERCURY...;-)

Grundig High Fidelity

>mzawek

Jeśli był jakiś ciekawy projekt DIY monitorków opartych na vifach na tym forum to wklej mi fotkę (chodzi o sugestię co do projektu, którym warto by się było zainteresować w kontekście mojej konfiguracji).

Szkoda jednak, że nie zrobiłem tych klonów totema mite. Zamówiłem nawet przez lancastera głośniki i je dostałem zparowane ale potem jakoś tak zacząłem mieszać w sprzęcie, kupiłem te Elace i mimo iż gotówki mi nie brakowało, to lancasterowskie głośniki sprzedałem na Allegro aby nie leżały i się nie kurzyły niepotrzebnie. Chyba zbyt pochopnie zrobiłem, bo te totemy to mogła być tania przepustka do dobrego dźwięku.

clo2

Te małe totemy to mały głosnik i podbite ponoc sztucznie basy.Nie słuchałem osobiscie.Moze i graja ładnie.Wiekszy głosnik to jednak wieksze instrumenty w domu bez podbarwien.Nie mam doswiadzczenia wiec nie znam sie na sztuczkach projektantów.

Ja bym zrobił tak.Kupiłbym M2 na allegro.Nie spodobaja sie to wykrecasz głosniki i sprzedajesz po ok 150-160 zł sztuka.U dytrybutora chyba 260 zł obecnie nówka.Masz skrzynke( przyzwoitą) z dobrymi tweterami.Co by nie pisali to sa dobre i szczegółowe wysokotonowce w swoim przedziale.Niestety nietypowy kształt głosników sprawia ze bedziesz skazany na nie w tej skrzyni.Kup Vifa m18wh .Prosta zwrotnica drugiego rzedu ( dobre elementy ) i bedziesz miał głosniki z innej klasy dzwieku.Choc bass reflex to takie nie wiadomo co.Doskonale gra ta VIFA w obudowie zamknietej z filtrem 1 rzedu.To znowu jeszcze lepszy dzwiek.Ale zestroic cała kolumne to juz nie dla mnie (wtedy 3 rząd na wysokie tony-rady ARGOS,a).Bez pomiarów nie ma szans.McGyver ma gotowa zwrotke -napisz do niego to ci pewnie wysle.

Niestety doprowadza to do nastepnych wydatków ponieważ przymierzam sie do lepszej konstrukcji ....

Grundig High Fidelity

>mzawek

ciarki mnie przeszył;)

Napisz jeszcze coś więcej o tych M2 z midbasami vify. Czy aby na pewno gra to dobrze? Dopytuję, bo przecież nawet obudowy (litraż, a także strojenie bassrefleksem) dobiera się do parametrów głośników. Czy taki "przeszczep" jednego głośnika plus zmiana zwrotki oprócz tego, że coś poprawia to czy i przypadkiem czegoś innego nie "skopie" w dźwięku? Dopytuję zanim zacznę rozważać poważnie ten "projekt", bo nie chciałbym niszczyć jako takich kolumienek po to, aby wyszły jakieś "potworki";)

clo2

Ponoc niejaki Stelmach używa takiego składaka w skrzynce po ELTAX.

Co do bass refleks -mozna użyc programu pomiarowego.Ja miałe fabryczna rure bass reflex ale obecnie prowizorke( dosyc juz długo) z tektury.Litraz skrzyni mozna sobie regulowac na rózne sposoby...;-).

Ja osobiscie byłem skazany na taki przeszczep głosników ( brak funduszy na porzadne DIY).

Jezeli dysponujesz funduszami to zrób sobie kolumny od podstaw na dobrych głosnikach i szybko zapomnisz o kolumnach ze sklepu za 2-3 tysiaki.

Pamietaj ze ta droga bywa ciernista ale efekty sa najczesciej bardzo dobre.

Grundig High Fidelity

Na razie krótka opinia na temat połączenia CDP-X222ES + TA-F505ES + Elac BS103.2 ( bo długo to chyba w tym przypadku nie ma się co rozpisywać) .

Dźwięk jasny (choć nie kłujący), stosunkowo lekki, dość wyraźny w całym paśmie (choć najniższe partie mogły być jeszcze wyraźniejsze), stereofonia liniowa rozciągnięta tylko pomiędzy głośnikami. Dźwięk poprawny i chyba tylko tyle. Na pewno NIE ANGAŻUJĄCY. Nie jest źle, ale dobrze też raczej nie;)

Tyle na razie, potem popróbuję trochę pobiegać z głośnikami po pokoju. Może mała "masa" dźwięku wynika z rozmiarów pokoju - 22m2 - (biorę na to poprawkę, bo w 11m2 to pchałem zatyczki w bassrefleks i bas nadal był dość mocny) więc ocena Elaców w tym zestawieniu może być nie do końca słuszna.

>mzawek

Czyli - jak wynika z lektury tego ogłoszenia - "wszystkie drogi prowadzą do McGyvera:;). Na razie tego co mam jeszcze posłucham i poeksperymentuję a potem pewnie pomęczę McGyvera o poradę co zrobić, aby lowES zagrał chociaż poprawnie ale... również wciągająco;)

Tak dla jasnosci zadnych interesów z McGyverem nie prowadze.Udzielił mi swego czasu kilku dobrych porad ,inni oczywiscie takze w tym ARGOS ,Lancaster ...( przepraszam pozostałych nie wymienionych).

A z tych elac nie usłyszysz tego co oczekujesz.Dzwiek wciagający i poprawny z tej vify m18 za to jak najbardziej uzyskasz.Przy tym nie zgubisz nuiansów i tym podobnych.Do tego co słuchasz jak najbardziej.Oczywiscie jest jeszcze wiele głosników lepszych i gorszych.

Grundig High Fidelity

a dlaczego z Vify M18 a nie np. z Vify XT18 ??

M18 był ulubionym głośnikiem McG (w każdym bądź razie w przediale budżetowym), ale ostatnio McG polubił się równie, a może nawet bardziej ;-) z XT18.

ps. a czy ta kawa u McG jest dobra... co to za gatunek... z ekspresu czy po turecku a może rozpuszczalna, a może (za przeproszeniem) po francuzku ?

zoltar7

Po co ta ironia ? Pytał się kolega z forum o mozliwosci tunningu M2 to mu odpowiedziałem...

Zamiast o kawie sie rozwodzic cos mu podpowiedz albo doradz od siebie w sprawie kolumn.

Grundig High Fidelity

mzawek

ty widzisz tylko ironię, ale nie mierz wszystkich swoją miarą, ja zupełnie poważnie napisałem o XT18, są to przetworniki nieco lepsze od M18 a kosztują tyle samo. Poza tym podobno najlepsze wytwory Studia16Hz są właśnie na XT18 i Morelu (nie muszę ci chyba tłumaczyć kto odpowiada za zwrotnice w tych kolumnach). A i projekt Akustyka XT1 jest oparty o ten głośnik... naprawdę polecam do monitorów i do wolno stojących XT18 zamiast M18.

A tak w ogóle to na budżetowe kolumny w mojej ocenie najlepiej nadawałby się team: SS9700 i XT18 :D

ps. A co do kawy to pytam z ciekawości bo McG nie chciał mi powiedzieć, a na Śląsk mam trochę za daleko aby się samemu popróbować.

Ponawiam pytanie, chce kupic preampa TA-E77ESD, egzemplarz o ktorym mowa jest w stanie idealnym i gosc chce za niego 599EURO, czy to oby nie za duza cena?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Dla mnie baaaaaaaaaardzo drogo. To pre produkowano w latach 1987 - 1989 !!!

No chyba że masz TA-N77ES i chcesz mieć ładny zestawik :)

Ale szczerze mówiąc nie mam pojęcia jaka jest cena rynkowa tego przedwzmacniacza.

599 euro to na moj gust przesada. W tej chwili ogolnie ceny serii 77es sa chore, TAN77es powyzej 1000 euro za sztuke!!!! Dwa razy drozej niz TAN80es. Ten sprzet ani nie gra tak dobrze ani nie jest tyle warty jako okaz kolekcjonerski, to samo sie tyczy preampu. Za ta cene lepiej kupic TAN/TAE-80es. Za 599.- to naprawde kupisz preamp lepszej klasy, no chyba ze ci koniecznie zalezy na sony to sie u mnie zamalduj, zalatwie ci taniej 80es...

>chłopaki, dzięki w każdym razie za podpowiedzi.

Pierwsze co zrobiłem, to przesuwanie standów po pokoju. Miałem mało czasu ale stereofonia już się poprawiła. Stały za blisko tylej ściany, bo biorąc pod uwagę to że pokój całkiem mikry nie jest, to chciałem ocalić choć trochę basu. Ale niepotrzebnie, odsunąłem, basu praktycznie nie ubyło (albo niewiele) ale coś się poprawiło w działce przestrzeni. Nie zaśmiecam dalej pochopnymi wpisami i jeszcze z tym zestawem powalczę. Oczywiście Elaki nie zagrają mi tak jak moje Tannoie, bo to inna szkoła dźwięku, niestety:(. W każdym razie do czasu doboru czegoś innego tragedii nie będzie, ot będzie sobie poprawnie grało. Jeszcze się porozglądam za różnymi możliwościami, ale chyba te Tannoie M2 kupię i poprzerabiam. Muszę tylko upolować kogoś z lubelskiego, albo na tyle blisko, aby benzyna nie wyszła tyle co kolumny (bo co jak co, ale używanych kolumn bez sprawdzenia czy nie "pierdzą" w ciemno nie kupię).

Gość od cd się odezwał, okazało się że elektronik. Siedział ze mną przy słuchawce i pilotował regulację lasera. W razie czego wykazał postawę "dialogiczną" i czuł się zobowiązany o ile regulacja nie pomoże partycypować w koszcie nowego lasera. Czyli gość się okazał w porządku a laser podregulowany na szczęście już czyta wszystko bez ślizgów, nawet płyty chodnikowe;))

Rozbieram właśnie wzmaka i siadłem do kompa za serwisówką, bo się tak zastanawiam jak przedni panel ściągnąć i niczego nie zdekompletować (czyt. połamać). Co do przerywania wzmaka też zawiało optymizmem, bo już się nie powtarza. Nie używany przełącznik wyboru kolumn musiał zaśniedzieć lub się zanieczyścić i stąd pewnie to nie stykanie, które 2 razy się pojawiło i to dopiero wtedy gdy ten przycisk "ruszyłem".

Teraz jak zdejmę front przyjrzę się tylko mocowaniu tej klapki. Śrubokręt w garść i do roboty!;)

Myslalem o tym, ale dziekuje, ze mnie naprowdziliscie na prosta droge!

http://www.audioscope.net/sony-tae-77-esd-p-927.html

Co do tunerka to sluchalem i gra tak ciplo, chyba drugiego takiego o akim dzwieku nie slszalem, wyglad tez nie tuzinkowy :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

mialo byc: gra ta cieplo i o takim dzwieku :)

TA-F505ES. Powrót z placu boju (ale w te soniacze śrubek nawkręcane:). Gość ewidentnie ściemnił z klapką na froncie. W transporcie nie uległa uszkodzeniu, bo kawałek plastiku by musiał latać luzem w środku.

Podaję niżej fotkę, może ktoś z was ma takie coś, lub przypadkiem gdzieś wypatrzy na Allegro to proszę wówczas o info. Chodzi o element w żółtym kółku. Jest plastikowy i przykręca się go jedną śrubką do metalowej klapki, a więc nie trzeba całej klapki zmieniać tylko ten jeden element z jednego końca. Pomarańczową strzałką zaznaczone miejsce, gdzie powinien być jeszcze jeden plastikowy element, tylko został wyłamany. Na razie zrobiłem to metodą "domową" otwiera się już i zamyka normalnie, ale gdybym taki oryginalny element zdobył to chętnie bym wymienił.

post-12178-100002895 1200779061_thumb.jpg

Koledzy chciałem zadać "pytanie lajkonika";)

W tym TA-F505 nie było zworek na "adaptor". Połączyłem zwykłymi cinchami. Pytanie, czy tutaj ma jakość połączenia czy też nie ma żadnego?

>Piotrek608

Do tej pory nie miałem wzmaka z wyjściem na korektor (adapter). Jeśli zworek nie ma, to brak jest doprowadzenia sygnału na wyjścia. Tylko teraz, skoro sygnał tymi zworkami ew. tanimi kablami od lampki wędruje (dobrze myślę, że tak jest?) to wychodzi na to, że jest to "słabe" ogniwo połączenia. Na nic się wówczas nie zdadzą dobre połączenia kablowe wzmak-cd. Chyba, że gdzieś w tym kryje się moja niewiedza i błędnie to wykombinowałem.

I jeszcze jedna rzecz. W moim TA-F505ES wejście "cd" jest złocone. Aby ominąć wszelkie regulacje należy ustawić pokrętło źródła sygnału na "cd" i wcisnąć dodatkowo "source direct".

Ale jest także jeszcze inne wejście, które wydaje się bardziej "bezpośrednie" - "direct input". Źródło podłączone do niego uaktywnia się przyciskiem pod klapką, a nie pokrętłem wyboru źródła. Co ciekawe, tla tego wejścia nie ma znaczenia czy są zworki na "adapterze" czy też nie, więc tamtędy sygnał wogóle nie przechodzi. Wydawałoby się, że jest to wejście predysponowane do podłączenia cdeka, ale z kolei nie jest ono złocone.

Które wejście do podłączenia cd jest lepsze: "direct input" czy też "cd"? (ale tu dla uaktywnienia trzeba wybrać cd selektorem żródła i wcisnąć dodatkowo "source direct", no i sygnał idzie przez adaptor)

>Piotrek608

Piotrze, ty dłubałeś w Es-ach, więc dla mojego "świętego spokoju" - poniżej foto 1 końcówki mojego TA-F505 (po drugiej stronie jest tak samo, symetrycznie). Czy to końcówki fabryczne?

post-12178-100002889 1200784526_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.