Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Trafa w Waszych esach są bezgłośne? Chodzi o te z rdzeniem EI, u mnie nie tyle buczy co dzwoni, jakby jakaś blacha.

U mnie absolutna cisza, musisz je sprobowac dokrecic bo prawdopodobnie lekko sie poluzowalo

To tyle jesli chodzi o zuzywajace sie lasery

28 lat pracy, laser jak nowy, bez zadnego podkrecania pradu diody, jedynie dokladna regulacja pracy serwa focus, tracking i regulacja balansu odbiornikow

1,6Vpp

2d6jg4w.jpg

Edytowane przez Bumpalump

Kupiłem nareszcie Daca.

Mam do Was pytanie ponieważ to mój pierwszy transport, Audio Gd na sabre 9018. Po wpieciu w system poprzez coxial m2tech two. Wcześniej słuchanie z komputera poprzez mini jack. ;p

Pierwsze wrażenie jakby ktoś ściągnął koc z kolumn

Drugie jakby bylo więcej szczegółów, szczególnie w wysokich tonach i chyba ubyło troszkę basu, jest to taki bardzo przejrzysty, neutralny dźwięk.

Mam pytanie czy nowy interkonekt trzeba wygrzac? Po 20 godzinach grania dźwięk jakby staje sie lepszy. Interkonekt to bridge reference posrebrzany.

Pozdrawiam

@up - dokładnie! - kable nie grają - ja u siebie w systemie mam zwykłe lite miedziaki (takie jak w ściany sie kładzie :P zarówno na interkonekt - 2x2,5mmkw jak i głośnikowe - 4x1,5mm kw) i grają lepiej / lub to przynajmniej efekt placebo niż np. klotz czy monitor atmos air :P - także kable to mit - także po co przepłacać

@up up

A co do audio gd - to jaki konkretnie model masz?

Bo co jak co ale to świetna firma - w stosunku jakośći brzmienia i wykonania do ceny - wygląd kwestia gustu

jak by prubowała wykonać to jakaś inna firma np hegel , arcam itp i nakleiła na tym swoje logo to kosztowało by to 2x drożej

Ma ktos w domu odtwarzacz Sony z laserem w polu magnetycznym ktory ma duże problemy z czytaniem plyt? lub przeskakujacymi utworami?

potrzebuje taki jeden lub nawet dwa na serwis, serwis bedzie darmowy, pokryje rowniez wysylke w jedna strone, gwarantuje ze nie wroci w gorszym stanie niz byl a jestem w 90% pewny ze potrafie je przywrocic do zycia.

Odkrylem cos podczas serwisowania swojego 338ESD i potrzebuje to sprawdzic na kolejnych pacjentach.

Oferta jest skierowana do osob ktore mysla ze pada laser i nie maja juz nic do stracenia. Warunek jest taki, ze laser nie mogl byc wczesniej podkrecany, ogolnie najlepiej gdyby nikt w nim wczesniej nie grzebal bo potrzebuje egzemplarzy fabrycznych.

Dalej szukam, nie wierze ze nikt juz ich nie posiada

Edytowane przez Bumpalump

szanowny klubie który to amplituner zagrał w Pretty woman ? czy to był str -gx4es ? jeśli tak to czy ta wersja była produkowana tylko na USA ? czy odpowiednikiem na resztę świata był gx5es ? znudziła mnie współczesna elektronika - raz zagra raz nie a wygląda zawsze średnio - nie to co sony z lat 90 - nawet jak zagrało to średnio zawsze ozdabiało salon - tymczasem poszukuję tego najlepszego rocznika na celowniku 93/94 - ktoś coś doradzi?

W Pretty woman jest amplituner Sony GX-10ES. Wersja tylko na US. Nawet na Japonię nie był klepany. Jeszcze była wersja GX-9ES. Na Europę były GX-4ES oraz GX-5ES ale to zupełnie różne urządzenia i nie należy ich porównywać do GX-10ES lub GX-9ES.

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

to nie on myślę że to jednak gx4es - a ja dziś wracam do sony - cdp d 7 przyjechał - 20 lat temu nabyłem w salonie na ul Mazowieckiej nówkę dziś odkupiony bez pilota ale co tam (salonu już dawno nie ma :-( eski były wtedy dla bogaczy -ech

taki piękny jest

Hehe, też miałem CDP-D7. Po dość prostej Fonice CDF-003R ten przytłaczał ilością przycisków i możliwości.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

mam nadzieję że to na dobry początek i z sentymentu bo eski nadal kuszą i uwodzą - te przepiękne zegary z TA-N77ES chyba tylko na 110v - pomyśleć że to wszystko dziś w zasięgu - szkoda że tak mało katalogów w sieci -chyba wsiąknę

to dobra wiadomość bo ta końcówka bardzo mi się podoba nie wiem tylko jaki to rocznik w tabeli 91-2000 nie znajduję katalog mam tylko z sieci 93/94 i nie wiem czy warto zwracać uwagę na jeszcze starsze modele żeby ich rola nie była stricte ozdobna elektronika też wieczna nie jest potencjometry kondensatory itd no ale skoro już przy starszych modelach to czy gdzieś można oddać modele sony do renowacji przeglądu konserwacji ? jak to wygląda z serwisem czy zostają już tzw złote rączki pasjonatów elektroników? oo dogrzebałem się 77 to rocznik 86-88 - leciwe cudo

http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/audio/sony/91-00.htm

Tu jest sporo modeli, co prawda opis po Japońsku, ale zawsze: http://audio-heritage.jp/

Katalogi: http://wegavision.pytalhost.com/

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

ale ktoś na forum zachwala integrę 707 że to ponoć wisienka w produkcji sony w ogóle a to rok 94 - wyczuwam że poruszam tematy już omawiane ale wybaczcie bo pewnie jeszcze nie jeden nowicjusz dołączy bo w tych gratach można się zakochać

Dobry rocznik to koniec lat 70`tych i początek 80`tych - ale kupić teraz coś w stanie mint graniczy raczej z portfelem niż z cudem....

Fajny czas - królowały gramofony kaseciaki i średniotonowe kopułki - cd miało dopiero nadejść - firma powinna przynajmniej wydrukować w formie albumu katalogi z tamtych lat - pewnie szybko by zeszły

<br />To tyle jesli chodzi o zuzywajace sie lasery<br /><br />28 lat pracy, laser jak nowy, bez zadnego podkrecania pradu diody, jedynie dokladna regulacja pracy serwa focus, tracking i regulacja balansu odbiornikow<br /><br />1,6Vpp<br />

Niestety rozkalibrowane serwo to jedynie jedna z usterek. Poza tym dotyczy ona głównie starszych modeli z serwem całkowicie analogowym.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.