Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Ech i tak to jest jak sie czyta forum . Kurcze napalilem sie na te 24 kg ale faktycznie ceny od 600 do az 1000 euro to kurde lekka przesada i duze ryzyko . Rozumie ze to eksponat ale ja chce na tym sluchac muzyki . Rozsadek podpowiada ze taka 870ka jest warta max 500euro . Moze sie myle bo nie sluchalem tego wzmaka ale i tak bede wertowal aukcje moze sie cos trafi .

1* YAMAHA as2100/MATRIX mini-i pro2s 2* Sony ta f870es/xa20es/Dynavoice df8/Aim sc808 /UPS Powertecnique pro3000 1800W online, 3* Marantz/pm7200 /cd6000ose/ st7001/Mordaunt Short Avant 916i,

bumpalump nie słucha takiej muzyki jak ja . repertuar muzyki elektronicznej jest większy niż instrumentalnej.to jak porównanie że obydwoje lubimy gitary tylko ja słucham pop a bumpalump metal .

Co do sony jak na moje ucho muzyka elektroniczna wypada świetnie a trochę wymieniałem sprzętu innych marek również.

Sam osobiście posiadałem 550 i 670 es a słuchałem jeszcze 570 , 830 , 870 i końcówkę ta-n 80 es

<br />Rozsadek podpowiada ze taka 870ka jest warta max 500euro .<br />

na czeskich aukcjach ten sprzęcik można wychaczyć czasami dużo taniej, od 2000zł do2500zł i w ładnym stanie już też widziałem 870

http://elektro.bazos.cz/inzerat/60727633/SONY-TA-F870-ES-Nejvyssi-model.php

z nimi się dobrze handluje ;-)

Pozdrawiam

Tomasz

Witam Szanowny Forumowiczów.

Postanowiłem założyć konto aby poprosić o radę. Po przeczytaniu tego wątku i prześledzeniu innych wypowiedzi w internecie postanowiłem, że chciałbym stać się posiadaczem jednego ze wzmacniaczy (lub ampli) serii ES.

W tej chwili jestem posiadaczek takiego wzmacniacza http://allegro.pl/wzmacniacz-denon-pma-520a-wspaniala-okazja-i6278970216.html i napędza on JBL LX44.

Miałem okazję, również posłuchać połączenia tych głośników z ampli gx5es II u kolegi. (przeżyłem lekki szok bo to stary sprzęt i wg parametrów wydaje się gorszy od mojego denona, reasumując ten amplituner spasował się znacznie lepiej z tymi kolumnami w zasadzie pod każdym względem).

Na początek mam do Was pytanie w jakich maksymalnie cenach warto zakupić następujące sprzęty obecnie, zakładając oczywiście, że są dobrze utrzymane, w dobrej kondycji. Kolejność przypadkowa. Rozważam zakup: TA-F500ES, TA-F505ES, TA-F550ES, TA-F444ES, TA-F570ES, GX5ES (lub50) lub GX7ES (lub70ES). Niestety nie mam zielonego pojęcia jaka jest rozsądna cena za te modele. Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi i porady.

Super. Coś już zatem wiem. Rozumiem, że to ten sam poziom mniej więcej?

Mam jeszcze pytanie czy te ample z serii GX np. 5ES można oczekiwać, że są na podobnym poziomie co te wzmacniacze TA-F5xx czy mimo wszystko to niższa wyższa półka?

Pytam bo zastanawia mnie niska waga tego amplitunera w stosunku do wzmacniaczy. Może i to nie jest dobry punkt do oceny jakości sprzętu, ale może w przypadku moich "dylematów" ma to jakieś przełożenie.

Ja bym 500 zł za 5XX es niedał za 550 zl kupiłem 670 es na licytacji. swoją 550 es sprzedałem na licytacji za 375 zł a kupiłem za 370 zł.

Kurcze gdzie wy takie ceny wynajdujecie ?! U mnie strasznie drogo cos .

http://www.ebay.co.uk/itm/Sony-TA-F670ES-Amplifier-670ES-/112028765698?hash=item1a156f4e02:g:CI0AAOSw3YNXYae3

Bdw. Czy taka 670 mocno odbiega 870. Mam straszna chrape na 870 ale kurde urlop za pasem ....

1* YAMAHA as2100/MATRIX mini-i pro2s 2* Sony ta f870es/xa20es/Dynavoice df8/Aim sc808 /UPS Powertecnique pro3000 1800W online, 3* Marantz/pm7200 /cd6000ose/ st7001/Mordaunt Short Avant 916i,

Nie odbiega mocno, 670es to takie mocne entry lvl, bardzo mocny i wydajny wzmacniacz, grałem na nim bardzo dlugo, i chetnie bym sobie go sprawil spowrotem

Ogólnie to na twoim miejscu odpuścił bym sobie SONY , model 870ES słuchałem jak rozglądałem się z nowym wzmacniaczem po sprzedaniu 770ES ,akurat był w Szczecinie , miałem możliwość odsłuchu na kolumnach Dali modelu nie znam i CD 555ES ,to identyczne wzmacniacz jak 770 , facet chciał 2800zł (cena mocno zawyżona jak dla mnie za tak grający wzmacniacz ), przede wszystkim słaba średnica,jasna i odchudzona , bas długi , ciepły trochę kluchowaty ,może jakieś minimalne różnice by się znalazły ale ja ich nie zauważyłem , zresztą jak poczytasz forum , to modele 707 808 770 870 są stawiane w jednym szeregu , poszukaj w innych klubach wzmacniacza , ja kiedyś za Sony dał bym się pokroić , ale jak miałbym 2,3 tyś to na pewno nie szukałbym wzmacniacza SONY

Edytowane przez Klejson

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

Bumpalump

Od jakiegoś czasu śledzę polskie portale sprzedażowe i jeszcze nie trafiłem na tak niskie ceny. Sam bym, teraz coś kupił z tego mid entry levelu, poniżej 400zł, ale moje poszukiwania od dłuższego czasu są bezowocne.

Klejson

to o czym piszesz to oczywiście mnie nie interesuje na początek, ale 870 stoi tak drogo a 707 widziałem trzy razy taniej i to jest ten sam poziom? Co chwilę gdzieś czytam, że ludzie skaczą o model wyżej i raczej nie spotkałem się z podobną opinią. Czytałem tez niemieckie fora gdzie jest wielu zwolenników tych modeli.

I jeszcze jedno pytanie do wszystkich?

Czy np. cena za 444ES - 450pln to jest jakaś okazja czy nic specjalnego? Ktoś dużo wcześniej pisał, że wcale ten 444ES tak daleko od 555 nie stoi - cokolwiek miał na mysli:-)

450zl za 444 to calkiem niezla cena, gra tez calkiem calkiem poziom moze 570es

770 a 870 to duza roznica, jak je postawisz jeden obok drugiego to nawet gluchy uslyszy roznice.

870 ma potezniejszy bas, nie taki plytki jak 770, duzo lepiej radzi sobie na srednicy oraz pod wzgledem sceny, jest wydajniejszy, mocniejszy, bardziej rozdzielczy detaliczniejszy

Bumpalump ,dlaczego skoro tak chwalisz 870 to kupiłeś 830 ,odpowiedz wszystkim jeśli możesz ? napisz też co ci się nie podobała w 870. bardzo jestem ciekawy twojej opinii , ,

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

No i dupa pochwalilem sie na forum i juz ta 670 poszla

I tak chyba bym jej nie kupil ... ale niesmak zostaje bo mogla byc moja a w dobrym stanie byla ...

spowrotem

sorry, ale za takie "spowrotem" to nie skończyłbym podstawówki, że o liceum nie wspomnę ;-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Ważny jest sens , a to forum jest o audio . Ja nawet tego nie wychwycilem czytajac ...

Co to znaczy "sorry" w naszym jezyku nie ma takiego slowa ...

Ja miałem 770es przez 2lata (srebrny w perfekt stanie , wszystkie częśći orginał) i o jego brzmieniu moge krótko napisać tak:

-wysokie tony dobre , ale za mało ich nawet po modyfikacji na wersje usa

-średnie tony bardzo dobre - najmocniejsza część tego wzmacniacza

-bas , wg mnie ogólnie poprawny, ale zbyt zamulony i "przeciągał" sie zbyt długo - taki lekko kluchowaty był (do tego co słucham- tylko heavy metal hard rock - ten model nie nadaje sie)

Co do takich trerminów jak "scena" , "separacja instrumentów" czy "przestrzeń" to sie nie wypowiadam bo tego opisać nie umiem - krótko.

Ogólnie 770es przegrał pod względem :

-ilośći tonów wysokich (ale nie ich jakośći!)

-dynamiki i "żwawośći" niskich tonów

z moim obecnie posiadanym też już od 2 lat rotelem rb990bx

ale taka końcóweczka sont n80es - bardzo fajna i kusi.....

swoją drogą 770es też był ekstra wykonany - rb990bx to przy sprzętach sony (patrząc na jakość obudowy, i wygląd) takie czarne cieńkie pudło :(:)

sorry, ale za takie "spowrotem" to nie skończyłbym podstawówki, że o liceum nie wspomnę ;-)

Panie magistrze pisze z telefonu w dodatku samsunga ktorego mam od 2 dni i wkurza mnie klawiatura ;p

Panie magistrze pisze z telefonu w dodatku samsunga ktorego mam od 2 dni i wkurza mnie klawiatura ;p

a to rozumiem :-)

Ważny jest sens , a to forum jest o audio . Ja nawet tego nie wychwycilem czytajac ...

Co to znaczy "sorry" w naszym jezyku nie ma takiego slowa ...

Oczywiście, że sens jest ważny, polskie znaki też są ważne, bo jak ktoś powiedział: jest różnica, czy ktoś komuś robi łaskę, czy laskę ;-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Dobrze, koniec z orto :-)

Powiedźcie mi moi drodzy znawcy tematu jaki jest wzmacniacz marki Sony nie z serii ES, który gra całkiem znośnie i nie słychać dużej różnicy między nim a serią ES właśnie?

Może coś z serii QS?

Edytowane przez jarex

900R gra na poziomie 590es

940qs tez podobny poziom.

Czyli można powiedzieć: szaleństwa ni ma :-(

Edytowane przez jarex

Seria QS to juz nie to samo, nawet nowe wytwory ES czyli serie wzmacniaczy FA to juz wyraznie gorsze produkty.

Jak napisales szalu nie ma ale to tylko 500zl szalu byc nie moze za taka kase

Powiedźcie mi moi drodzy znawcy tematu jaki jest wzmacniacz marki Sony nie z serii ES, który gra całkiem znośnie i nie słychać dużej różnicy między nim a serią ES właśnie?

Może coś z serii QS?

FA3ES, FA30ES to nie to samo co 940QS? Jeżeli tak to straszna kicha.

Edytowane przez rafal735r

?👈

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.