Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze pamiętasz, miałem 707es i w porównaniu do 808es to ten pierwszy grał bardziej plumkajaco.

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Witam, 16 lat temu kupiłem sony 940 QS wzmacniacz i cd - to była porażka, szczególnie wzmacniacz! Wiedziałem nigdy więcej sony! A teraz mnie naszło na wzmacniacze sony es. A miałem już strussa, mf, nad-a, yamahę 2000 i chyba z wiekiem czas nadszedł na vintage. Obecnie gram na Proacach D-15 z Marantzem 7200 i Grundigem a-903 z divą indiana Line i gra to pod każdym względem przyjemniej niż z rzeczonymi produktami "manufaktur" Po tym przydługim wstępie pomyślałem a może sony es? Dużo czytałem wpisów z tego klubu i teraz na allegro tak myślę ta-f700 czy może 550? Różnica prawie żadna tylko mam pytanie czy w 550 wejście direct to znaczy bezpośrednio na końcówkę ? Można wtedy sterować z przedwzmacniacza? Słucham głównie jazzu z 50 i 60 lat plus filmowa, wdzięczny będę za opinie.

Widzial, wersja 110V odpada

poza tym kupilem juz 557ESD dlatego w tym roku juz nic nie kupie

Fantazja kogos poniosla, za dwie jaknajbardziej mozna tyle dac ale nie jedna ;p

http://allegro.pl/sony-ta-n-80-es-koncowka-mocy-i6584086565.html

te 8500zł to za cały komplet 2 końcówki i przedwzmacniacz chyba.... ? Bo za 1 końcówke to zdecydowanie za drogo :(

W opisie napisano

"Na aukcji wystawiam dwie takie same końcówki mocy , cena dotyczy jednej sztuki."

Pozdrawiam

Tomasz

On jest na PCM64P?

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Czy ktoś miał styczność z sony ta200f,może podzielić się opiniami na jego temat?

Jest TA-F210, TA-A200, ale Twojego modelu chyba nie ma ;-)

Chyba, że myślisz o ta 2000f.

Edytowane przez jarex

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Nie pomogę Ci, to już półka "vintage", czyli można się domyślać, że gra muzykalnie, gładko.

Miałem TA-3200F, raczej eksponat muzealny ale komuś może się spodobać :-)

Odradzano mi podlączanie do niej kolumn 4 ohm lub niżej, nie wiem dlaczego ale info było z pierwszej ręki czyli byłych serwisantów Sony.

Kupiłem na początku tygodnia preamp 1000ESD który niby niby strzela i zniszczył komuś dwa woofery w kolumnach F80ES ale za nic w świecie nie mogę pojąć jaki wpływ miałby tu preamp, sprawdziłem wszystkie opcje i kurde nic mu nie jest.

Fakt poprawiłem kilkadziesiąt zimnych lutów w tym jeden z masy na jednym z wyjść ale czy to byłoby to?

Stoi już 24h włączony i maksymalny DC offset jaki zmierzyłem to 9mV przy potencjometrze na 100%.

Facet miał za nim dwie n55ES w mostku i to raczej tam doszukiwałbym się problemu bo nie dość że mostek czyli podwójna szansa na problem to w dodatku kupa zimnych lutów i driver na STK.

Edytowane przez Marek.S

WIem juz co jest nie tak z tym preampem 1000ESD i tutaj ostrzezenie dla uzytkownikow - u mnie wszystkie kondy w zasilaniu ponizej 1000uF byly w oplakanym stanie, czesc z nich wykazywala albo przerwe(lub zwarcie) albo ESR powyzej 40 ohm i pojemnosci rzedu 10-20%!!

Czapki z glow dla inzynierow Sony ze sprzet w takim stanie jeszcze pracowal.

Nie mówiac juz ile bypassow musialem wstawiac bo sciezki sie rozpadly od temperatury regulatorow :(

Edytowane przez Marek.S

Bumaplump nie uwiezysz ale z zasilania wylecialy wszystkie elektrolity, co do jednego.

Zmierzylem teraz te 4x2200uF i 1x4700uF i też są zużyte...1500 i 3500uF.

Możliwe że najpierw poszły małe kondy, zasilanie zaczeło się grzać i upiekło resztę, zwęgliło też dwa rezystory 1k przy jednym z regulatorów. Dalej trzymały parametry ale dla świętego spokoju wymieniłem.

Wystarczy że stał w szafce albo stał na nim tuner i już masz w środku piekarnik :(

Kondy z daleka od zasilacza oraz w torze audio które do tej pory sprawdziłem mają 90-100%, tu jest OK.

Wszystko zmierzone miernikiem Peak Atlas ESR70.

Edytowane przez Marek.S
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.