Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

>zafop

Dziękuję. Ciekawe są w Soniakach te filtry. Pojawia się dodatkowa możliwość - poza kablami - dostrojenia systemu. Gdzieś spróbuję poszukać i posłuchać, bo wzm. Musicala gra bardzo fajnie, ale możliwość "strojenia" jak najbardziej by się przydała.

>zafop

Jeden z postów użytkownika tego XA30ES ze strony high fidelity:

"...Dzięki za odpowiedź. Sony niestety "padł" i jest nie do naprawienia (właśnie napęd, a właściwie jego 1 część, która jest nie do zdobycia :-(( )".

Czyli to też może być nie do końca bezpieczny zakup?

A jeśli chodzi o cdeki sony z serii QS posiadające dodatkowe filtry - czy któryś z "wyższych" modeli może być lepszą alternatywą dla cdeków ES z "niskich półek"? (może ktoś słyszał i wie?)

yogi1, 30 Sty 2008, 09:15

>do tej koncówki musisz mieć kolumny które nie są trudne do wysterowania bo TA-N55ES nie da rady z

>nisko omowymi kolumnami bas będzie dudnił i buczał

Tzn, ze najlepiej 4 omowe a nie np 8 i wiecej?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>zafop

>Ja mam 30 i jest spoko - nawet Mercedesy się psują :-).

Dzięki za info o cd.

Co do psucia się - mogą się psuć, mi to nie przeszkadza (oby tylko nie za często;)). Tylko problem jest nie tyle z awaryjnością ile właśnie z niemożnością potencjalnej naprawy tego ustrojstwa. Piękne cd wyłożone wewnątrz miedzią, piękna budowa i świetny dźwięk a jak laser dokona żywota to resztę w gablotkę aby cieszyć oko tym, "jak to kiedyś pięknie były zbudowane cd".

Szkoda. Ale może ta 30ES to jakiś odosobniony przypadek, że gość miał pecha.

>zafop

Masz cd 30ES . Mógłbyś coś drapnąć publicznie - o ile inni oczywiście są zainteresowani tematem - o nausznych efektach działania tych różnych filtrów w tym cdeku? Eksperymenty zapewne były i dobór odpowiednich ustawień więc mógłbyś podzielić się doświadczeniem.

neomammut, 30 Sty 2008, 14:20

>Tzn, ze najlepiej 4 omowe a nie np 8 i wiecej?

8>4 więc lepiej 8 omowe które maja mniejsze zapotrzebowanie na prąd niż 4 omowe.

Do tego również wybrać te o nieco większej efektywności (chociaż z tym róznie bo producenci podają jak chcą i zwykle jest zawyżona, a tak naprawdę jest do 6dB mniej).

clo2,

mam je za krótko, odkupiłem od forumowicza ELECTRO więc myślę że on mógłby bardziej autorytatywnie się wypowiedzieć. Jedno jest pewne - mój drugi soniak cdp x555es jest od niego zdecydowanie lepszy nie mówiąc już o cec-u tl53z, no ale to już inna liga.

30 ma tę zaletę, że ma ogólnie dostępne lasery, no i zabawa tymi filtrami też jest ciekawa.

Ale tak to już jest jak się zachoruje na klasę ES :-)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>neomammut

Nie zapominaj o metrażu;). JAk miałem Tannoie M1 to w 11 m2 basu było tyle ile trzeba - midbas też jak w tych Kefach 13 cm. Poszło do większego pokoju - ok 20m2 to bas wziął sobie wolne.

Teraz mam Elaki z 14 cm wooferem, iwększa skrzynka i pokój 20 m2. Dają radę, bas jest, choć głównie temu, że bas to dość mocna chyba strona tych głośników.

A jak małe Kefy z 13cm współosiowym wstawisz w 30m2 to ... strzelam w ciemno - o jakimkolwiek basie zapomnij.

Wharfedale CRYSTAL CR-30 - slyszalem, ze sa to najlepsze podlogowki do 1000zl - oczywiscie stwierdzenie najlepsze tyczy sie ogolu, pozostaje mi sie przejechac i posluchac na sucho, a pozniej wypozyczyc :) Dziekuje za wszelkie uwagi :)

APROPOS wpisów na temat BARTEK_USA: poszukajcie na allegro uzytkownika KETRABASU. przejzyjcie jego komentarze, i dowiecie sie, co w najblizszym czasie wystawi na sprzedaz BARTEK_USA:)

Witam

Mam do Was dużą prośbę. Poszukuję CD do mojego Sony TA-F870ES. W tej chwili pogrywa sobie z Sony XB-930 QS. Bardzo fajny klocek, ale chciałbym zdobyć coś bardziej wyrafinowanego. Niskie modele Sony ES nieco gorsze od mojego QS-a, a z kolei wyższe ES-y nie whodzą w grę z uwagi na brak laserów.

Mogę wydać na źrodło cos około 2300 zł.

Ten XA-30ES chyba o wiele więcej do mojego systemu.

a od jakich ES jest lepszy 930QS ? pyta bo sam mam 930QS z zamiarem zmiany na jakiegoś złotego ES

cena jest mniej istotna , chciałbym aby był to jednak model z dostepnym laserem

Polecam CDP XA-30ES, no i zastanowiłbym się jednak nad XA-50ES (nie mam tylko pewności jak z laserami).

Ja w każdym razie będę tego modelu szukał jako kolejnego do kolekcji - oczywiście szampana.

Jak Wy wszyscy sracie z tymi laserami! Wysiadzie i co z tego? Jest mnostwo cd na np CDM, ktorych tez nie mozna kupic i cos nikt z tego afery nie robi, a jak na aukcji pojawi sie jakis CD960 lub CD95 to idzie od reki za chore pieniadze. Lasery nie padaj z dnia na dzien! Jesli podczas zakupu gra i wyszukuje utwory szybko to od razu nie padnie, predzej zmienicie cd kilka razy........

Wydaje mi się, że naciski ze strony klientów z całego swiata prędzej czy później spowodują wznowienie produkcji laserów ..żeby mieć kontakt z producentem laserów KSS w chinach..może oni by wznowili produkcję..te lasery 271,272,273 to nie jest żaden cud..sa to kolejne klony KSS240ki wyposazone w chip toshiby z tego coo pamietam miał on lepiej czytac przebieg rf..

Witam wszystkich. Od wczoraj słucham muzyki na cdp xa3es, i jestem bardzo zadowolony z jego zakupu. Napewno to nie jest wysoka półka (HI-END), ale dzwięk mi się podoba, pozatym jest bardzo dobrze wykonany z łatwodostępnym laserem. Mogę go szczerze polecić jako dobre żródło. Mi polecił go jeden z obecnych forumowiczów, którego pozdrawiam.

http://www.tomshardware.com/forum/39425-6-part-needed-sony-player

Well, a dude down here in New Zealand changed the laser diode in my 502ES-2

for US$30 all up, in his garage workshop, and it works as well as ever.

Stll doesn't sound as good as a cheapo latr-generation 8 x OS player though.

But it eighs more, and is slicker in over-ll mechanical operation.

---------------------------------------------------------

OK, I just found the apparently good Montreal technician I was talking about.

He's called Steve Rudick, his business name is Audiotech :

http://quebecbusinessservices.com/d.../audiotech.html

http://maps.google.ca/maps?f=l&hl=f...6&t=h&z=15&om=1

There are two Audiotech in fact, the one I'm talking about is in Côte-St-Luc.

Jednak coś robią z tymi laserami, trzeba tylko wiedzieć co, gdzie, z czym i do kogo...

Piotrek608, 30 Sty 2008, 21:00

>Wydaje mi się, że naciski ze strony klientów z całego swiata prędzej czy później spowodują

>wznowienie produkcji laserów ..żeby mieć kontakt z producentem laserów KSS w chinach..może oni by

>wznowili produkcję..te lasery 271,272,273 to nie jest żaden cud..sa to kolejne klony KSS240ki

>wyposazone w chip toshiby z tego coo pamietam miał on lepiej czytac przebieg rf..

W chinach jest pewna manufaktura która robiła kiedyś KSS-271, 272. Jeżeli byłoby duże zapotrzebowanie możnaby zlecić produkcję krótkiej serii tych laserów. Najlepiej byłoby zrobić listę potencjalnych chętnych.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.