Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki tani kabel głośnikowy?

wladziu

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchałem bardzo niedawno (w sobotę) u mnie wspomnianego głośnikowego ProCaba, z Lancasterem i Piotrmos, na moich Usher v-601 i Piotrmosa 16 hz Mimo. Za porównanie robił mój Antykabel (słynny, amerykański ;-), w bi-wire, co to ponoć kasuje wszystko do miliona dolarów za 1 metr bieżacy.

W zasadzie wszyscy zgadzaliśmy się, że na obu głośnikach, brzmiących w ogólnym zarysie podobnie (tj. "ta sama szkoła" z pewnymi różnicami oczywiście, celulozowe/drewniane woofery, miękkie kopułki, miękkie granie),

Procab zagrał LEPIEJ od Antykabla. Lepiej - cokolwiek to znaczy, bo o różnicach w basie, średnicy, itp. można by się rozpisywać, ale to bez sensu (chyba że do walenia konia ;-). Skoro więc Antykabel jest taki super, a ten Procab dostępny na miejscu i nie drogi, osobiście polecam.

Nie sluchałem jednak wielu innych, a w zasadzie ze względu na problem ze zmianą kabli u mnie (nie mam wyjścia A/B głośnikowego, muszę wszystko rozkręcać i skręcać w bi-wire od nowa), nie robiłem krytycznych testów porównawczych różnych kabli. A co dopiero "różnych w cenie do np. 25 zł". ;-).

Co do sieciówki... ja tam twierdzę, żę "grają", ale za podnoszenie tego tematu można tu dostać w łeb od tępicieli audiofilskiego voodoo i zabobonów. Twierdzę że "grają", bo "słyszę", choć w ślepym teście faktycznie jest bardzo trudno. Naprawdę grają inaczej, ale sam teraz nie wiem, czy w ogóle warto wydawać na ten element jakiekolwiek pieniądze.

Problem polega na tym, że "sznurówka" poza nie tak oczywistym, ale chyba najbardziej zauważalnym trochę słabszym i mniej zwartym basem i czasami bardziej sssyczącą górą, brzmi ogólnie po prsotu "inaczej" i to inaczej może być pełnoprawnym uczestnikiem testu sieciówek za milion dolarów sztuka.

Sporo z tego to naprawdę voodoo, a w zasadzie wszystkie ;-). Kiedy brałem do odsłuchu Enerr Blue, kosztował... 750 zł. Chyba cena była za niska, bo podnieśli do... 1500 zł! ;-). Grał bardzo fajnie (ale w moim systemie, w moim pokoju i w moim odczuciu! - SŁUCHAJ SAMEMU!). Przez bardzo fajnie mam na myśli BARDZO FAJNIE - większa dynamika, bas, ale przede wszystkim Najciekawszy efetk był jednak na "głębokośći faktury dźwięku". Tyle, że 1500 zł... To już chyba faktycznie kupić Sonsu Olivę za 130 zł.

Widze ze bardzo duzo osób skusiło sie juz na ten kabelek .. cena napeawde niczego sobie ... ja czekam takze na swój ... jestem ciekaw ile potrwa realizacja zamówienia..

cóż poczekamy zobaczymy ;)

• 2 lata później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam kabelek!!!

Ukryta Zawartość

ten ma niezla przestrzen dzwiek 3d

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie Procab LS15 (żaden hi-end, mam świadomośc jego wad) zagrał również lepiej od forumowej "sławy", czyli głośnikowych Anticables, które leżą od paru dni w komodzie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.