Skocz do zawartości
IGNORED

KTO KUPUJE I WIERZY PRASIE AUDIO ?

marianek

Rekomendowane odpowiedzi

tak nieskromnie dodam przeglądając różne czasopisma i kupując te z samplerami ,że czym więcej reklam danej firmy tym bardziej częste i pozytywniejsze opinie ( o markach wprowadzanych na nasz rynek nie mówiąc ) , dla mnie to głw. biznes , lecz z drugiej strony jakieś informacje z czegoś trzeba brać i dlatego je przeglądam . w końcu jestem ''chory''

cir, 21 Gru 2007, 23:51

>Edward pisane juz było wiele razy chłopaki nie maja czym sie pochwalic w kwestii pokoju

>odsłuchowego to nie piszą

Nie chodzi o to, aby się chwalić. Jeśli ktoś opisuje bas w kolumnach to informacja o kubaturze pomieszczenia odsłuchowego i choćby wzmianka o wytłumieniu są obowiązkowe. Bez nich test jest bezwartościowy.

i do tego może być mylący. zwłaszcza dla początkujących. nie wiem, czy się ze mną zgodzicie, ale wydaje mi się, że rośnie nowe pokolenie audiofili, którzy są kierunkowani przez gazety i producentów, rankingi na gwiazdki i takie duperele, którzy nie wiedzą jak należy sprzęt porównywać i jakie oraz jak daleko idące wnioski z tego wyciągać, jaki ma wpływ akustyka, nasze preferencje, adaptacja słuchu i inne czynniki. ważna jest ilość "gwiazdek". chore... wydaje mi się, że cały czas odbywa się próba manipulacji audiofilską bracią. oczywiście nie uważam, że wszyscy temu ulegamy, chodzi mi tylko o to, że próby takich machinacji dostrzegam.

A wierzycie producentom ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

należy te małe literki na dole klikać

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

dapawelo,

rozumiem, że zaliczasz się tej wybitnej (nielicznej) grupy niepodatnych na manipulację, w przeciwieństwie do całego pokolenia (jak to określiłeś) podatnych na manipulację (w domyśle nowych audiofili).

Mamy nie sugerować sią opiniami prasowymi. W jaki sposób zatem, w polskich warunkach, porównać kilkadziesiąt rodzajów kolumn z różnymi typami klocków.

Co do subiektywnych opinii to np. ktoś na forum stwierdził (i ma do tego prawo), że eposy M5 mają wycofaną średnicę. Niemniej 80% osób i ta tendencyjna prasa twierdzi, że grają właśnie średnicą. I właśnie po to są opinie prasowe, żeby wytypować skróconą listę sprzętu, który bierzemy pod uwagę.

Ja np. korzystałem z rankingu sprzętu w Audio Video i uważam, że 90% zamieszczonych tam opinii jest rzetelnych i prawidłowych a to dobry wynik (ciekawe jakby wypadła średnia niazależnych opinii wypowiadanych na tym forum).

Ja np. wyłącznie na podstawie opinii AV kupiłem Usher V - 601 i uważam, że opinia na ich temat jest rzetelna. Ich opinie o dynaudio też uważam za prawidłowe. Opinie o pioneerech serii 06 też podziela większość uzytkowników. Z kolei pewną manipulacją jest umieszcznie lorelai w hi-endzie (moim zdaniem).

Poza tym należy czytać pomiędzy wierszami. Jeżeli o danym wzmacniaczu (tj. nad 320, 325 bee) piszą: brzmienie o wyraźnie zarysowanych konturach, wygodny w obsłudze, to wiadomo, że po dźwięku nie można spodziewać się cudów, a 5 gwiazdek uwzględnia po prostu strosunek jakości do ceny (a cena nie jest wysoka).

Jeżeli mówimy o manipulacji (bo napewno są takie przypadki) to wskazujmy konkretne artykuły dot. konkretncyh urządzeń - a nie ograniczajmy się do stwierdzeń: całe pokolenie nowych audiofili manipulowane przez media. Póki co w AV jeszcze nikt nie napisał, że eposy nie grąją średnicą.

Pozdrawiam.

Gdybym miał oceniać rzetelność opinii w czasopismach to podam konkretne przykłady:

- Audio Video - kupiłem na podstawie pozytywnej opinii odtwarzacz DVD Samsung HD745 i dźwięk pokrywał się w 100% z opinią, byłem mile zaskoczony, opinia na 5 +

- Audio - kupiłem amplituner Denon AVR1803 i dźwięk pokrywał się z opinią 100% w zakresie dźwięku kinowego i w około 80% w zakresie muzyki - tu ocena była trochę zawyżona, chociaż całościowo opinia rzetelna to oceniłbym ją na 4,5

- HiFi i Muzyka - kupiłem dość dawno temu odtwarzacz DVD LG i dźwięk znacznie różnił się od tego przedstawionego w opinii, oczywiście na niekorzyść, z opinii wynikało, że dźwięk powinien być na średni (miał 4 gwiazdki), a był zwyczajnie kiepski w mojej ocenie na 2 gwiazdki, ale kto przyzna 2 gwiazdki ten idzie na wojnę z producentem, w tej operacji szkoda było tylko mojej kasy - zwyczajnie dałem się nabrać, czasami tak bywa.

tu bym sie zgodził,

że te najgorsze oceny co do dźwięku ciężko przechodzą przez gardło (pióro) recenzentom i wtedy wolą pisać o fajnym pilocie, obsłudze, wyglądzie. Ale z kolei takich osób jak ja, dla których liczy się tylko dźwięk (może być wzmak z 1 wejściem i bez pilota) nie jest za dużo. Uwaga nie dotyczy enigmy, w której wyglądzie zakochałem się od pierwszego wejrzenia (i próbuję sobie wmówić, że to dobry dźwięk w dobrej cenie).

> hazardzista5

do grupy osób nie podatnych na manipulację z pewnością się nie zaliczam. raczej jestem na nią podatny i dlatego tym bardziej jestem ostrożny. co do czytania między wierszami, to na pewno masz rację. jednak nie zamierzam kupować gazety po to, aby zastanawiać się co też autor chciał przekazać, a tego nie zrobił. męczy mnie też przede wszysktim brak rzetelnych, prawidłowych porównań, gdzie wiemy co z czym jest porównywane, na jakim sprzęcie, w jakich warunkach i jakie są preferencje testera. dla mnie to są podstawy rzetelej receznji. co do gwiazdek, to będę się upierał, że jest to bezwartościowe dla każdego audiofila i o niczym nie świadczy... niestety masz rację, że niemożliwe jest porównanie tak dużej ilości sprzętu i zgadzam się, że prasa może wyznaczać pewien kierunek naszych poczynań - po prostu zawężać nam wachlarz sprzętu do posłuchania. jeśli takie i takie gazety są Tobie pomocne, to fajnie. mi nie pomagają. myślę, że nie spełniają swojej roli. przynajmniej według mnie. dla mnie, przykładowo, w roli medium, które pomaga mi zawężać grupę urządzeń bardziej pomocne okazuje się forum (chociaż trzeba je dobrze poznać i sporo się naszukać)... jeszcze co do prasy, to mam swoją ulubioną, którą lubię czytywać, taki na maxa uprzedzony, to też nie jestem, tylko po prostu krytyczny... poza tym prasa działa cholernie selektywnie, ale nie do końca pod względem jakości dźwięku, jednych producentów faworyzuje, innych nie, niektórych zupełnie ignoruje. nie wierzę w jej niezależność i prawdziwość relacji jakie kreuje między poszczególnymi sprzętami. Pozdrawiam !

depawelo,

oczywiście nie odbieraj mojej wypowiedzi jako ataku Twoją osobę (nie było to moją intencją, jeżeli tak wyszło to przeprasam, zresztą i tak wychodzi, że zgadzamy się w 80%). Napewno występuje to zjawisko ignorowania niektórych producentów. Oczywiście sama ilość gwiazdek czy literki R, WR są niewystarczające. Jedank np. AV w swoich testach podaje liczbę punktów, oraz w skali 1-10 ocenia neutralnosć, stereofonię, muzykalność, bas i dynamikę. Oczywiście zgadzam się, że trzeba najpierw wypracować własne preferencje, gdyż osoba która po raz pierwszy zakupuje sprzęt nazwijmy to w klasie hi-fi może coś wybrać nawet po odsłuchach a za miesiąc zmienić zdanie. Zatem rzeczywiście lepiej zaczynać od małych kwot i sprzętu używanego. Ja np. jescze rok temu myślałem, że istnieją wyłącznie sklepy typu MM, Saturn, bo nikt w otoczeniu nie bawi się w audio. Następnie jak już odkryłem inne sklepy to myślałem, że taki marantz 4400 za 1Kzł to mi wystarczy (bo wzmacniacz tylko wzmacnia dźwięk a nie wpływa na barwę - tak myślałem nie wstydzę sie tego ). Gdyby ktoś w otoczeniu bawił się w audio to pierwszy zakup byłby od razu na pewnym poziomie. A tak pierwszy niezły zakup, czyli te usher V 601 był jednak pod wpływem AV, na które przypadkowo natknąłem się w Empiku we IX/2007. Z tym, że mam pewnien pułap jakości dźwięku, który zamierzam osiagnąć i nie będę szukał dalej ( wszystko mieści sie w klasie budżetowej. W tym zakresie nie jestem audiofilem, który marzy o hi-endzie. W zakresie kolumn to już prawie się stało, co najwyżej wymiana dynek 110 na 52SE, a wprzyszłości Xavian 125 lub 250 (tak zamierzam utrzymywać 3 pary. A w zakresie elektroniki jakaś słaba lampa (prima luna lub xindak) + cd chyba to nowe 7 ushera (bo rozliczany w dolarach) oraz jako drugi zestaw typu all in one np. AA enigma. I to będzie koniec na kilka lat aż coś się zepsuje.

Ale odbiegłem od tematu.

Pozdrawiam i Wesołych Swiąt.

z tym faworyzowaniem niektórych producentów to też nie do końca prawda.

Nie rzadko sie zdarza, że jest chyba na odwrót,to producenci i dystrybutorzy niechętnie poddaja'' badaniom'' swoje cacka, nie chcą konfrontacji z obawy przed słabym wynikiem testu, niekoniecznie ze względu na brzmienie np niektóre głośniki spisują się znacznie lepiej w odsłuchu niż w pomiarach(Audio).

?

zaczynać od sprzętów używanych, to chyba idealna droga, zwłaszcza obecnie, kiedy za często kiepski dźwięk trzeba nieadekwatnie płacić. poza zdarza się, że sami do końca nie wiemy czego chcemy. kupując rozsądnie klocki używane można niewielkim kosztem zaznajomić się z dobrym dźwiękiem i zyskać doświadczenie, które pomaga w budowaniu lepszych systemów za ciężką kapustę, gdzie błędy więcej kosztują i więcej jest do stracenia...

W słowo pisane - mam na myśli oczywiście prasę, nigdy nie wierzyłem i nie wierzę. Może to takie spaczenie po poprzednim systemie, choć teoretycznie prasa rządzi się teraz innymi prawami. Po prostu inne czynniki decydują o płynności sprzedaży danego tytułu. Mimo to tzw. prasę audio kupuję i czytam chociażby ze względu na to aby posiadać ogólną orientację co dzieje się w tym temacie. Wybierając sprzęt słucham go i konfrontuje z opiniami prasowymi. A bardziej cenne od prasowych recenzji są dla mnie recenzje i oceny prezentowane na forach związanych z danym zagadnieniem.

a co powiecie na to ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Ja kupuję. Można poczytać wiele ciekawych rzeczy jeśli kogoś interesuje tematyka audio. Szczególnie polecam magazyn Audio. Hi-Fi i Muzyka wypada moim zdaniem gorzej. Dobry jest też Hi-fi Choice.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.