Skocz do zawartości
IGNORED

Koss Porta Pro - wygodne?

cold fire

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Poszukuje sluchawek do ok. 150zl. Przeznaczenie - raczej do komputera, jednak wieczorne odsluchy rowniez wchodza w gre. Czyli warunki domowe. Bylem dzisiaj w salonie TOP-HIFI, sluchalem jedynie Kossow - Porta Pro i bodajze UR 29. Porty, mimo, ze niepozorne, graly o dwie klasy lepiej - scena, rozdzielczosc, szczegoly, separacja, barwa... Wszystkie aspekty dzwieku zdecydowanie lepsze. Jednak boje sie, ze dluzsze odsluchy moga byc meczace wlasnie przez to, ze "cisna" ucho. Jakie sa Wasze doswiadczenia?

A moze inne sluchawki rozwiazaly by problem - np AKG K66 albo Sennheiser HD 457?

pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/38632-koss-porta-pro-wygodne/

o ich brzmieniu zapisano już wiele internetowych stron- ale po krótce:

-dźwięk lekki, zwiewny, szczegółowy, bas nisko schodzący, szybki (nie dudni, nei jest go ani za mało ani za dużo)

scena trochę wąska (niestety nie oczekujmy cudów, przy ostrym łojeniu rockiem pojawia się uczucie bałaganu, zagubienia)

w tej cenie idealne (oczywiscie patrz wyżej), ogólnie polecam ;)

byłbym zapomniał- bardzo dobry wokal (w połączeniu z lampowcem daje niesamowity efekt)

co do tej sceny- w mnie mogłaby być szersza, nie wiem jak jest np w Porta Pro (nie mam punktu odniesienia), ale jeśli poczytać testy to UR40 dorównuje TD80

W sumie Twoj opis pokrywa sie w duzej czesci z brzmieniem Porty - tam dzwiek tez jest raczej lekki. Jedyne co mogloby byc lepsze to bas - jest go w Portach troche za duzo, oprocz tego moglby byc troche rardziej sprezysty.

A jak z wygoda uzytkowania? Czy uch calkowicie chowa sie w "muszli" sluchawki?

pozdr

Wlasnie znalazlem wpis snajpera recenzujacego te sluchawki - z tego co pisze to z wygoda uzytkowania swietna, a reszta potwierdza sie z tym co Marcin pisales... Jutro biegne do sklepu posluchac;)

To moze jakies propozycje na rywala? W koncu jakis punkt odniesienia musi byc;)

pzdr

kossy lekkie, i muszle miękkie. bardzo wygodne, wada- krótki i cienki kabel.

co do innych słuchawek- może posłuchaj Tonsili SD 426, Philips SHP8900 ?

Pozdrawiam i życzę udanego zakupu ;)

cold fire,

Kossów Porta Pro używam ponad 5 lat, zdarzało się słuchać ich wiele godzin bez przerwy. Są bardzo wygodne. Nie wiem, czy zwróciłeś uwagę, ale mają one 3-stopniową regulację docisku słuchawek do ucha. Można je lekko odsunąć, lub jeszcze mocniej, a wtedy prawie nie dotykają muszli usznej. Oczywiście wtedy bas się zmniejsza zgodnie z prawami fizyki. Jeśli w sklepie słuchałeś takich prosto z pudełka, niewygrzanych, to zapewniam Cię, że po miesiącu użytkowania będą grać znacznie lepiej. Różnica jest wyraźna, wysokie tony przestają być natarczywe i szeleszczące, a bas się utwardza i konturuje. Zajeżdżam aktualnie drugą parę, w obu efekt wygrzania był dokładnie taki sam.

Warto jeszcze wspomnieć o gwarancji dożywotniej. Jeśli Ci się zepsują za kilka lat, nawet z Twojej winy, to zbierasz to, co z nich zostało i wymieniasz na całkiem nowe za 45 zł. Bez żadnych papierów, gwarancji i formalności.

Pierwsze co w nich leci, to gąbki. Bierzesz wtedy kawałek materiału, np. aksamitu, odrysowujesz kółko przy pomocy szklanki i wycinasz. Igła nitka i fastrygujesz dookoła blisko brzegu. Przytykasz kółko do słuchawki, a nitkę zaciągasz. Mankiecik zawija się na słuchawce i w ten sposób robisz sobie wygodną poduszeczkę zamiast gąbki.

>Edward, 21 Gru 2007, 22:46

Dzieki za patent z gąbkami bo ja własnie mam problem, bo mi poleciały i zastanawiałem sie co zrobić :)

Odnosnie samych słuchawek to w całości potwierdzam wpis kolegi Edwarda - te słuchawki są naprawde bardzo dobre, a kupując je zamiast wiekszych słuchawek to dodatkowo bedziesz mogl je wykorzystac do jakiegos przenosnego sprzetu np mp3, telefonu itp. Odnośnie wygody to są w zupełności wystarczające nawet przy kilkugodzinnym słuchaniu. Oczywiscie nie jest to komfort duzych sluchawek nausznych, ale generalnie polecam.

Chyba gdzieś to umieszczałem...

UR-40 vs. HP8900

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzieki za opinie. W takim razie poslucham jeszcze tych UR 40, ale mam wrazenie ze skonczy sie na Portach Pro;)

Zaciekawilo mnie tylko jedno - Edward, nie masz wrazenia ze bas jest w tych sluchawkach za twardy?

Ja odnioslem takie wrazenia na ledwo rozpakowanych, a skoro twradnieje w miare uzytkowania, to musi to byc nie do zniesienia...

pzdr

Ciekawa jest różnica jakości między Sporta Pro a Porta. Czytałem o tym wcześniej - ale trudno mi było uwierzyć, biorąc pod uwagę niewielką różnicę ceny. Sporty po roku były wrakiem: gąbki rozsypujące się, kable stwardniałe, pękające (i ponacinane podczas składania słuchawek - taką maja konstrukcję), w końcu wytarło się zawieszenia jednej a potem drugiej słuchawki w pałąku. Porta - po dłuższym niż poprzedników czasie używania - wyglądają całkiem rześko. Przetworniki ponoć te same - ale Porty grają lepiej - rzecz zapewne w konstrukcji obudowy... - ta sama uwaga tyczy się zapewne innych Kossów na tych przetwornikach i czuję, że też nie będą tak grały. Potwierdzam konieczność dotarcia. Niemniej specyficzna charakterystyka brzmienia predystynuje je do słuchania "w terenie" - tam są nie do pobicia. 40 - stki są chyba lepsze do domu...

Ciekawe,mam dokladnie odmienne doswiadczenia tyczace Kossow.Mam je od 7 lat i mimo kllkakrotnych prob nigdy ich nie polubiłem.Kupowalem je jeszcze za jakieś koszmarne pieniadze.Teraz dopiero kosztuja tyle ile powinny.W starej cenie to bya starszna pomyłka. One mają jakąs dziwie poszarpaną charakterystyke,niektore nagrania brzmia fajnie,wrećz spektakularnie-szczegolnie w krotkiej prezentacji. Ale na dłuzsżą mete bumiacy i monotonny bas staje się meczący. Wedlug mnie strasznie niewygodne .Co z tego,że maja regulacje-to jest wybór miedzy kijem a palką.Poluzujesz nacisk na ucho,to automatycznie wzmacniasz nacisk wyższej gabki na skron. Moze to jest wada wszystkich sluchawek nausznych? Teraz poza domem używam vedia srs-200 .Sa to "pchełki" do kupienia w emikapach W mojej ocenie sa lepsze od KPP.

Jak masz kogoś znajomego, kto lata samolotami - polecam sposób na Lufthansę albo KLM, obie te linie mają na długich trasach słuchawki platyczane, pałąkowe, do których dostajesz gąbi czarne, w oddzielnym woreczku, dokładnie takie jak do Koss'ów. Zdarzyło mi się lecieć, zagadałem ze stewardesą, to mi po zebraniu słuchawek przed lądowaniem przyniosła 6 par gabek, nówek nierozpakowanych. Wszystkich znajomych Koss'owców obdzieliłem. A słuchawki są rewelacyjne, używałem ich z odtwarzaczem MD sony, Discmanem, teraz Iriver T10 i jest bardzo dobrze. Rzeczywiście z czasem brzmią coraz lepiej, tylko kabelek z tych delikatnych.

Pozdrawiam wszystkich

W Kossach Porta Pro bez problemu można przelutować kabelek jeśli się zepsuje. Wymaga to trochę zręczności i najepiej aby robił to ktoś, kto sprawnie posługuje się lutownicą, ale nie jest to żaden problem. Trzeba tylko leciutko i powoli i równomiernie z obu stron podważać dekielek, który przysłania kabel, aby nie ułamać bolca mocującego.

Od 5 lat uzywam porta pro. Sa bardzo wygodne, choc nie nadaja sie do chodzenia. Jak siedzisz wygodnie, to jest ok. Niedawno kupilem grado sr60 - posluchaj ich koniecznie. Sa znacznie lepsze od tych kosow. Latwo je napedzic byle czym (komp, ipod, tv) a jakosc dzwieku zadziwiajaca. Cena w usa to obecnie ok 180zl. Jesli masz kogos w stanach, to nawet sie nie zastanawiaj;)

• 2 tygodnie później...

Witam!

Zrezygnowalem z zakupu sluchawek. Doszedlem do wniosku, iz skok brzmieniowy jest zbyt maly w porownaniu do moich dotycczasowych wokoluszniakow, zeby wydawac tyle pieniedzy (wiem, ze jest to niewielka suma, ale nie mam stalych dochodow). Niektore aspekty brzmienia byly wrecz gorsze - bas zarowno w AKG K66 (tych sluchalem niedawno) jak i w Kossach PP mi nie pasowal zupelnie. Wysokie tony w K66 byly wycofane, do rocka to nie jes zbyt szczesliwy charakter brzmienia. Oczywiscie scena jak i glebia w obu sluchawkach byla lepsza, ale to za malo.

Jednoczesnie dziekuje wszystkim za posty, mam nadzieje ze komus sie przydadza.

pzdr i szczesliwego nowego roku.

Zapisuję się dziś do zwolenników Koss Porta Pro. Właśnie je otrzymałem po zakupie na Allegro za ...139zł. Chcę ich używać do iPoda, bo dużo podróżuję ostatnio, a muzyczkę lubię mieć zawsze przy sobie. I chciałbym Szanownym powiedzieć, że taka konstrukcja (Porta Pro + iPod) jest ciekawa. Dzwięki ładnie wbijają się w uszy, ale nie drażnią. Bas ładnie wybrzmiewa a soprany śpiewają. Ładnie i miło jest. Malina. A czy wygodnie? Na pewno wygodniej niż w słuchaweczkach zainstalowanych w przewodzie słuchowym ucha np. tych od Apple, czy małych AKG K14P, bo i takie mam. Pzd.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• 4 tygodnie później...

Porta pro to idealne słuchawki do sprzętu przenośnego za rozsądną cenę(139 zł). Jeżeli chodzi o wygrzanie to jest to jak najbardziej prawdą, pierwszy raz założyłem je po całodniowym wygrzewaniu przy maksymalnej mocy i byłem bardzo mile zaskoczony, są świetne!.Bas jest potężny, to trzeba przyznać. grają tak głośno że idąc ulicą ludzie pukają się w czoło patrząc na mnie i mówiąc że za rok będę głuchy, a ja w cale nie słuchałem muzyki głośno.... one już tak maja...mogą zastąpić przenośne głośniki:-) Są bardzo wygodne, 5 godz w portach na głowie to żaden problem, jedyny minus to wygląd nie podobający się niektórym... Mi tam bardzo przypadły go gustu, również jeżeli chodzi o ów wygląd. Niejednokrotnie słyszałem komentarze typu w którym supermarkecie je kupiłeś...Ale osoby od których padały te słowa specjalizowały sie głównie w vakosach,akosach, philipsach, thomsonach czy creativach...:-)Więc co się dziwić.Polecam!!!!!!!!!

a w anglii na amzonie 20 funtów (ok. 110 zł) a w niemczech - też na amazonie ok. 30 euro (105 zł). cena 139 zł jest normalna, a nawet większa niż w krajach, w których zarabiają kilkukrotnie więcej.

anyway - lubie porta pro, ale 300 zł bym nie dał.

pozdr

>>1 Sty 2008, 22:31

Witam!

Zrezygnowalem z zakupu sluchawek. Doszedlem do wniosku, iz skok brzmieniowy jest zbyt maly w porownaniu do moich dotycczasowych wokoluszniakow, zeby wydawac tyle pieniedzy (wiem, ze jest to niewielka suma, ale nie mam stalych dochodow). Niektore aspekty brzmienia byly wrecz gorsze - bas zarowno w AKG K66 (tych sluchalem niedawno) jak i w Kossach PP mi nie pasowal zupelnie. Wysokie tony w K66 byly wycofane, do rocka to nie jes zbyt szczesliwy charakter brzmienia. Oczywiscie scena jak i glebia w obu sluchawkach byla lepsza, ale to za malo.

• 1 rok później...

Macie jakiś sposób na łatwo pękający kabelek przy słuchawkach? Co chwila muszę lutować moje Porty.

Interesuje mnie jeszcze jakiś sprzęt żeby poznać ich pełną moc, obecnie słucham muzyki z iPoda (AAC). Chciałbym mieć jakiś odtwarzacz CD, co by do nich pasowało?

• 2 miesiące później...

Odpowiadajac na pytanie z tematu - bardzo wygodne

Co do brzmienia dla mnie za duze, za dynamiczne - efektowna na pewno ale na dluzsza mete mnie zmeczylo. W tymw atku napisalem wiecej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Autor: cold fire

Witam!

Poszukuje sluchawek do ok. 150zl. Slucham glownie szeroko pojetego rocka (glownie ostrego), czasami jazzu.

marcinw899

polecam koss ur 40. wg dużej ilości osób do 200 zł nie mają konkurencji. scena trochę wąska (...) przy ostrym łojeniu rockiem pojawia się uczucie bałaganu, zagubienia) w tej cenie idealne

:)))))

No, nie mają konkurencji. Wprawdzie Porta Pro sie nie gubią i mają szeroka scenę, ale zdecydowanie przegrywają z UR40. Dlaczego? Bo wg dużej ilości osób - dlatego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.