Skocz do zawartości
IGNORED

Proac tablette 2000- crossover?

lysy ns

Rekomendowane odpowiedzi

Przegladalem troche prase i internet i rzecz ktora mnie frapuje to budowanie pojemnosci z kondensatorow roznych typow ( stosuja to rozne "zacne firmy) . Jaki to ma seens i gdzie ( wysokotonowy , srednio czy nisko) , jakie korzysci i jak dzielic pojemnosci ?

Rezystor? A z 5 watów.

Łączenia różnych typów kondensatorów nie polecam. Efekt jest często trudny do przewidzenia, aczkolwiek subtelny. Wyjątkiem jest połączenie kondensatorów tego samego typu w celu uzyskania nietypowej wartości pojemności.

Wlasnie czytalem o troche nieudanej probie przerobki T2k, moze jednak w miernocie elementow lezy ich sila .

Dzieki uprzejmosci kolegi " Andrea29 " mam zdjecie zwrotnicy i elementy wygladaja na marne .

Czytalem rowniez o przerobce Studio130 (prawdopodobnie podobna zwr) , elementy wymieniono na Mundorfy , MIllsy , cewki powietrzne i w ostatecznosci bohater wrocil do sytuacji powiedzmy wejsciowej .

Moze jednak kupic elektrolit , ceramiki itd , ale dalej jednak cos kusi .

No i te nieszczesne cewki , nijak nie moge znalezc ich wartosci

rezystor szeregowo z cewką w filtrze Twetera ma słuzyc złagodzeniu charakterystyki, mozna by to zrobic obniżając wartos cewki ale to by spowodowało podbiciej wyzszej oktawy, pewnie Proac dobrze to pomierzył i wybrał obcje często stosowana, ale nie widziałem zeby dawac tak wielkie wartości jak 47om odnosze to do innych rezystorów których wartości na Twoim schemacie są dziesieciokrotnie mniejsze

oczywiscie" opcje", śpie juz, a Ty sie tak tym równoległym kondziem nie przejmuj daj 8,2 MKP i bedzie git tam akurat nie ma czarów , elektrolit to lipa na maxa , kolega z opowieści wymienił elementy na bardziej przezroczyste i NOWE i nagle za duzo informacji poszło może gdyby poczekał troche to by nie wrócił do poprzedniej zwrotki ))

yolaos, 26 Gru 2007, 21:24

>oczywiscie" opcje", śpie juz, a Ty sie tak tym równoległym kondziem nie przejmuj daj 8,2 MKP i

>bedzie git tam akurat nie ma czarów , elektrolit to lipa na maxa

Zgadzam się. Aczkolwiek rezystor szeregowy o którym wspomniałem warto dać aby uniknąć "rozjechania" spowodowanego dużo niższym ESR kondensatora polipropylenowego. A 8,2uF zamiast 8,0uF to zaledwie 2,5% więcej. Czymże to jest wobec rozrzutu wartości elektrolitów bipolarnych nierzadko sięgającego 40%?

>kolega z opowieści wymienił

>elementy na bardziej przezroczyste i NOWE i nagle za duzo informacji poszło może gdyby poczekał

>troche to by nie wrócił do poprzedniej zwrotki ))

Powiem więcej. Kolega grzebiący w Studio 130 zapewne wymienił wartości cewek i kondensatorów 1:1, nie dbając o rezystancje cewek oraz ESR kondensatorów, i... mu się rozjechało.

A co do tuningu T2k, to ja robiłem. Faktycznie nie wyszło tak, jak mogłoby wyjść. Dziś z perspektywy czasu już wiem gdzie tkwił błąd. Miałem na ten tuning bardzo mało czasu, zaledwie parę godzin, a głośniki (szczególnie nisko-średniotonowe) użyte w T2K okazały się dalece zmodyfikowane w stosunku do seryjnych W17PPI które miałem w domu i doskonale znałem, bo ćwiczyłem na nich. I to co opracowałem pod seryjne W17PPI okazało się nieprzystające do wersji ProAcowskich, niestety. Dziś nie podjąłbym się robienia w parę godzin tuningu kolumn których wcześniej nie rozbierałem. Co innego kolumny które znam od podszewki, takie mogę zrobić od ręki (np. Tannoy M2-M4, Paradigm Studio 20, Dali 104).

Nie znaczy to jednak, że z T2K nie da się uzyskać nic lepszego niż zrobił Tyler. Trzeba jednak podejść do tego na spokojnie i z cierpliwością. W końcu żadnej magii tam nie ma.

lysy ns, 26 Gru 2007, 21:10

>No i te nieszczesne cewki , nijak nie moge znalezc ich wartosci

Znajdź w necie program freeware "calcoil", na podstawie wymiarów zewn. i grubości drutu poda Ci on przybliżoną wartość indukcyjności. (Podaje też wymiary i ilość zwojów dla danej ind.)

Nie znaczy to jednak, że z T2K nie da się uzyskać nic lepszego niż zrobił Tyler. Trzeba jednak

>podejść do tego na spokojnie i z cierpliwością. W końcu żadnej magii tam nie ma.

I tu się zgodzę próbowałem namówić Andrea na więcej cierpliwości i by jeszcze pokombinował lecz stwierdził że woli słuchać oryginałów i niema chęci walczyć z tematem , niema na to czasu , i to była prawda.

"

Znajdź w necie program freeware "calcoil", na podstawie wymiarów zewn. i grubości drutu poda Ci on przybliżoną wartość indukcyjności. (Podaje też wymiary i ilość zwojów dla danej ind.)"

a niewydaje mi się cewki są rdzeniowe ))

lysy ns, 26 Gru 2007, 22:00

>McGyver piszesz o rezystancji cewek , jesli wrzuce cewki o takiej samej indukcyjnosci i srednicy

>druta to raczej takie niebezpieczenstwo nie istnieje

Istnieje mimo to. Wątpię abyś zdobył identyczne cewki rdzeniowe, a jeżeli będą miały inne rdzenie, to taka sama średnica drutu nie gwarantuje takiego samego DCR. Jeszcze gorzej jest w przypadku cewek powietrznych. Tu musiałbyś użyć o wiele grubszego drutu, gdyż aby uzyskać cewkę powietrzną o jakiejś tam indukcyjności potrzeba o wiele więcej zwojów niż w przypadku rdzeniówki o tej samej indukcyjności. A więcej zwojów oznacza dłuższy drut.

Na pocieszenie: w torze tweetera w szeregu z cewką masz duży rezystor, zatem DCR cewki możesz uznać za nieistotne. W porównaniu z rezystorem i tak będzie stanowiło nieistotny ułamek procenta.

Natomiast w torze woofera im mniejsze DCR cewki tym w zasadzie lepiej, o ile sam głośnik jest w stanie to pokazać, to bas powinien się dzięki temu stać nieco szybszy.

Oto zdjecie fotki od Andrea29 - mam nadzieje ze prawa autorskie niezastrzezone

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Biorac pod uwage tolerancje z jaka wykonany ( ciagniety ) jest drut , tolerancje wykonania (odlewu czy tez prasowania) rdzenia oraz roznorodnosc nawiniecia drutu dwie identyczne cewki nie istnialy nawet w oryginale .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.