Skocz do zawartości
IGNORED

Czy można puścić sygnał 5.1 kablem 2kan?

81

Rekomendowane odpowiedzi

Czy można puścić sygnał 5.1 zwyczajnym kablem chinch stereo? Konkretnie chodzi mi o sygnał z playstation 3 (multi-av - czyli zółty czincz(video), i 2 czincze stereo)???

Wiem, że optyczny to lepsze rowiązanie ale ciekawość mi nie daje spokoju czy jest to możliwe. Zastanawia mnie to odkąd na forum PS3 padło pytanie o przejściówki (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) ze stereo na 3jacki do podłączenia 5.1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chinchami stereo przepuścisz sygnał stereo. Najwięcej, na co taki sygnał stać, to zakodowany surround w systemie Dolby Surround. Jednak nie będzie to prawdziwe 5.1. Prawdziwy sygnał 5.1 można przesłać na dwa sposoby. Niezdekodowany w postaci sygnału cyfrowego drogą elektryczną lub optyczną. Zdekodowany sześcioma przewodami chinch.

ArtS :)

ta przejsciowka z linku to zwykły mechaniczny podzielnik sygnału - po prostu z 2 kanałów rozdziela on sygnał na 6 kanałów - owszem zagra 6 kanałów ale w taki sposób że na tyłach będzie taki sam sygnał jak na L i R przód , centralny bedzie najprawdopodobniej sumą L + R , podobnie sub

z prawdziwym 5.1 nie ma to oczywiście nic wspólnego

generalnie - nie da się wyprowadzić 5.1 wychodząc ze źródła parą cinch

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.