Skocz do zawartości
IGNORED

Wzorzec czyli poiardywanie Senicza!

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Jak pomysle sobie ile bym mial negatywow gdybym cos produkowal!!! na szczescie nic nie mam zamiaru robic. A juz napewno nie na Polske. Oczywiscie zrobie ten wzorzec i juz. Zreszta wystarczy jeden. Inni beda sie musieli domierzac do wzorca. Przypominam wzorzec dzwieku bedzie zbudowany na 42cm basowcu 1(2) sredniaku i 1 kopulkowym. Podzialy to 200-300hz i 1200-1500hz. No i wszystko. Zapraszam do wspolnego wspolzawodniczenia w budowie wzorca. Oczywiscie pasmo 10hz-20khz. Sa chetni?

odpowiedz | zgłoś do moderacji

Zgłoszenie wpisu do moderacji

bardzo proszę o uzasadnienie zgłoszenia.

B_S_E

o mnie | ignoruj | PW

stat: 128 / 31 / 0 19 Gru 2007, 19:39

PAnie senicz prosze mi odpisac dlaczego robi ban pasmo od 10hz do 20khz? bo to bez sesnu 10 hz to i tak nikt tego nie slyszy nawet 20 nie slychac A teraz moje pytanie co jest wazniejsze wedlug pana dobry impuls czy nisko schodzacy bass?? przeciez to badzie mulic panie senicz;] PROSZE odpisac bo moze sie myle

senicz

o mnie | ignoruj | PW

stat: 900 / 7913 / 0 19 Gru 2007, 19:58

Glebokie systemy mfb maja te ceche ze powoduja zejscie w dol z pasmem. Robi sie to samo z siebie. Nic wiecej nie napisze na ten temat bo jeszcze byscie cos podobnego zrobili. A moze cos lepsze? tak wiec system odtwarza do 10hz liniowo. Oczywiscie dla 10hz membrana zapiernicza jak zwariowana na granicy urwania membrany. Ale ograniczamy to elektrycznie do 20hz i potem spadek. Co do mulenia to efekt ten powstaje gdy uklad na basie ma sporo dobroc i podbarwia muze stalym rezonansowym dzwiekiem. Inic nie ma to wspolnego z pasmem a z dobrocia ukladu mechanicznego w kolumnie. malo tego impulsy wsystemach mfb sa wielokrotnie lepsze od zwyklych pasywnych ukladow w ktorych masa drgajaca membrany i powietrza w kolumnie robi swoje. Moje systemy mfb maja od 20-30 razy wiekosc tlumienia drgan glosnika. Impulsy sa tak silnie i szybko odtwarzane ze mozna sobie palce polamac probujac zatrzymac grajaca membrane.

Rafaell

o mnie | ignoruj | PW

stat: 492 / 3998 / 6 19 Gru 2007, 20:04

=>B_S_E, 19 Gru 2007, 19:39

Pasmo jest od 10 Hz ale głośnik tej wielkości (16") efektywnie powinien pracować od 20Hz (mój 15" mierzone ma 23Hz i co z tego ze się porusza przy 10 Hz jak już nie jest w stanie tak potężnej amplitudy zrobić żeby uzyskać właściwe ciśnienie) wcale nie jest napisane jaki spadek jest przy 10Hz i o to bym się raczej spytał.Właśnie to powietrze szalejace przy basie świadzy o tym ze głośnik nie jest w stanie uzyskać dobrego ciśnienia-jest kiepski to powietrze jest tylko lekko przesuwane a tu trzeba kopa i to porządnego żeby to usłyszeć kłania się fizyka.Na dobrych słuchawkach taki niski bas bardzo dobrze słychać ale tylko na dobrych.pomyśl po co do supergłośników pasywnych dają aktywny przeważnie zasilany wzmakiem w klasie D głośnik aktywny n.p.1000Wat i wtedy nic nie muli ani nie miesza bezskutecznie powietrza

Rafaell

o mnie | ignoruj | PW

stat: 492 / 3998 / 6 19 Gru 2007, 20:17

B_S_E Włodek wcześniej pisał i tak własnie słychać

Systemy idealne plasko odtwarzajace bas od 10-20hz wydaja sie przebasowione. Jest to efekt malego pomieszczenia odsluchowego i ew. podbijania basu w nagraniach - to domysl. Tak wiec dla zachowania rownowagi dzwiekowej wzorzec powinien miec kilka przelacznikow. Np. wieza, system hifi, system hiend itp. A to po to aby uzmyslowic sluchaczom jakiego syfa sluchaja w domu. No i jesli robimy wzorzec hiendu to wiadomo ze nie mozna go porownywac do wzorca absolutnego tylko do jakiego kapciaka.

Dodam od siebie mało kto ma pokój odsłuchowy 80 i więcej metrów2 i dopiero w tak dużym pomieszczeniu mozemy mówic o dobrym rozchodzeniu się najniższego basu i wcale nie trzeba jak co niektórzy zapytani na AS walić w ścianę i mówić że ona jest winna po prostu żaden system w mniejszym pomieszczeniu dobrze nie zagrał wtedy na basie co było dowodem że znów zadziałała ta paskudna fizyka

Rafaell

o mnie | ignoruj | PW

stat: 492 / 3998 / 6 19 Gru 2007, 20:20

Jak macie przed domem duży trawnik to wystawcie sobie jak zrobi sie cieplej swoje kolumny i piecyki i posłuchajcie że w domu beczały załośnie a na otwarnej przestrzeni jest jednak z basem lepiej (i nie tylko z basem)

scamle ohara

o mnie | ignoruj | PW

stat: 117 / 33 / 0 19 Gru 2007, 20:49

Ooooo tak mój pies też uwielbia na trawniku !

senicz

o mnie | ignoruj | PW

stat: 900 / 7913 / 0 19 Gru 2007, 20:58

Problem basu jest bardzo zlozony. Mistrzowskie odtworzenie moze tylko wzorcowa kolumna. Moze sie wydawac ze wystarczy wytlumic kolumne np. sloma i podlaczyc z silna korekcja spadku na basie silny wzm i sprawa z glowy. Niestety thd glosnikow na bsie siegaja 60% i zamiast basu slyszymy tylko jego harmoniczne. Nie bede robil wykladow w tym temacie bo nawet najlatwiejsze przedstawienie problemu przekracza wasza zdolnosc pojmowania wiec koniec.

Jaro_747

o mnie | ignoruj | PW

stat: 857 / 1395 / 0 19 Gru 2007, 21:20

>senicz, 19 Gru 2007, 20:58

Ponieważ po flaszce ogarnął mnie koncyliacyjny nastrój więc zapytuję:

Może by tak wywiercić dziurę w ścianie i tak zainstalować głośnik?

Rafaell

o mnie | ignoruj | PW

stat: 492 / 3998 / 6 19 Gru 2007, 22:16

senicz, 19 Gru 2007, 20:58

>Niestety thd głośnikow na basie siegają 60% i zamiast basu słyszymy tylko jego harmoniczne

Ano dużo tego tam ale ucho na harmoniczne na szczęście fizjologicznie nie jest takie wrażliwe i takie 6% nas nie drażni no ale to wypracowała sobie matka natura wyobraźmy sobie na basie takie skrzypnięcie jak styropianem po szybie przy tej energii dźwięk powinien nas wtedy zabić

Rafaell

o mnie | ignoruj | PW

stat: 492 / 3998 / 6 19 Gru 2007, 22:17

Jaro_747, 19 Gru 2007, 21:20

tak robili w latach 50 i 60 i czasem dzisiaj no ale do tego trzeba mieć możliwości co do pomieszczenia no i finanse

senicz

o mnie | ignoruj | PW

stat: 900 / 7913 / 0 19 Gru 2007, 22:39

Jesli odtwarzamy 30hz to przy 3 harmonicznej na poziomie 30% mamy spory sygnal na 90hz ktory naklada sie na dudnienie kolumny i mamy piekny sound. He he he

senicz

o mnie | ignoruj | PW

stat: 900 / 7913 / 0 20 Gru 2007, 01:48

Wielu audiofili ma powod do dumy ze posiada takie wspaniale urzadzenia. I zwalcza wszystko to co moze stanowic zagrozenie dla ich wizerunku posiadacza. Obrzydzeniem napawa ich tani sprzet grajacy lepeiej od hiend a juz zupelnie nienawidza DIY i pojedyncze egzemplarze sprzetu robionego przez wybitnych znawcow tematu. W glowie sie im nie miesci ze jakis majsterklepka moze zrobic cos lepszego od ich cacanego sprzetu za kupe kasy.

Rafaell

o mnie | ignoruj | PW

stat: 492 / 3998 / 6 20 Gru 2007, 01:52

Włodek zrobiłeś mi Technicsa SL-P1200 na super ?szczena opada ? napisz proszę

B_S_E

o mnie | ignoruj | PW

stat: 128 / 31 / 0 20 Gru 2007, 09:57

Ehh moze jestem ograniczony ale nadal nie ma odpowiedzi na moje pytanie ^^ ktore mnie ciekawi zawsze jest tak ze trzeba wybierac miedzy niskim basem a szybkoscia ;].Glosnik bedzie pewnie duzy wiec skok membrany bedzie tak czy siak maly ale jakos nadal tego nie kapuje ^^ po co np 20 hz jak taka fala ma z 15 metrow .

Rafaell

o mnie | ignoruj | PW

stat: 492 / 3998 / 6 20 Gru 2007, 10:03

Zapytaj może B_S_E po co ludziom dźwięk w ogóle a w tym przypadku np. organowych piszczałek z kościołów w mieszkaniu :D

xniwax

o mnie | ignoruj | PW

stat: 860 / 2668 / 1 20 Gru 2007, 14:38

"Wielu audiofili ma powod do dumy ze posiada takie wspaniale urzadzenia. I zwalcza wszystko to co moze stanowic zagrozenie dla ich wizerunku posiadacza. Obrzydzeniem napawa ich tani sprzet grajacy lepeiej od hiend a juz zupelnie nienawidza DIY i pojedyncze egzemplarze sprzetu robionego przez wybitnych znawcow tematu. W glowie sie im nie miesci ze jakis majsterklepka moze zrobic cos lepszego od ich cacanego sprzetu za kupe kasy."

Senicz to nie jest tak, wielu może podziwiać i odnosić sie z uznaniem. Problem w tym, ze wielu nie może znieść Twojego poplątanego pierdolenia w 90% wpisów...i nie ma to nic współnego z twoim talentem , a już wogóle NIC innych zapaleńców DIY.

senicz

o mnie | ignoruj | PW

stat: 900 / 7913 / 0 20 Gru 2007, 15:25

Co do pasma w dol na basie to powstaje ono w systemach mfb niejako automatycznie. Uklad zlozony wzm/glosnik ma te ceche ze musi przenosic tak nisko bo inaczej bedzie z mfb g. Dopiero mozna ograniczyc pasmo przetwarzania basu w sygnale sterujacym. Jako przyklad niech posluzy rysunek dzialania mfb znaleziony w necie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widac na nim jak pod wplywem mfb wyrownuje sie sygnal na basie. I tak musi byc.

B_S_E

o mnie | ignoruj | PW

stat: 128 / 31 / 0 20 Gru 2007, 15:26

Panie senicz ja zachecam pana do zbudowania jakis wiekszych monitorow ale aktywnych mowie serio to by bylo ciekawe :P pozdrawiam

xniwax

o mnie | ignoruj | PW

stat: 860 / 2668 / 1 20 Gru 2007, 15:36

Ja bym chętnie zyczył Seniczu abyś zrobił coś fajnego na transporcie VRDS + DAC + pre lampa + końcóweczka tranzystorowa + monitory na focalach (najlepiej polikevlar ale z tym moze być problem).

Zestawy na 10 calowych głosniku basowych - hmmm, nie widzę duzego zbytu na to ale próbuj....tylko błagam przestań pisać jak ruski po trzech litrach samogonu.

senicz

o mnie | ignoruj | PW

stat: 900 / 7913 / 0 20 Gru 2007, 18:09

Pisze jak mi sie chce. Widze ze kolegow zatkalo jak prosto mozna zrobic mfb. No i jakie rezultaty. Niedlugo, gdy wroce do tematu robiac wzorzec, podam wykresy spadku thd pod wplywem mfb.

senicz

o mnie | ignoruj | PW

stat: 900 / 7913 / 0 20 Gru 2007, 19:20

Fajne traby sa na Blues Brothers ale sciezce z filmu. No i Barber z mithology 2006, dziwna taka ale nagrana jak zawsze swietnie. Nawet chlopa dopuscila do mikrofonu. Ladny glos ma facet.

xniwax

o mnie | ignoruj | PW

stat: 860 / 2668 / 1 20 Gru 2007, 19:25

Fajna płyta Barberki ale mam wrażenie, że z lekka zmatowiała na srednicy.

senicz

o mnie | ignoruj | PW

stat: 900 / 7913 / 0 20 Gru 2007, 19:27

Wracajac do basu to trzeba pamietac ze kolumna o szerokim pasmie na basie napeno jest lepeij zrobiona niz pierdziawka cieta na 60hz. Rysunki z tej mojej strony przedstawiaja pasmo uzyskane na 20cm Teslach niskiej klasy. bardzo niskiej. Ale po zastosowaniu mfb zestaw glosnik/wzm zachowuje sie zupelnie inaczej. Na wykresie widac dolek w przebiegu. To jest efekt pierwszego podzialu membany. Prawie nieslyszalny ale on istnieje co widac na pomiarach. Inny problem to mfb dla wysokotowca. Wlasciwie ze wzgledu na minimalne drgania kopulki dla wyzszych f mfb ograniczone jest tylko do srednicy a szczegolnie okolic Fr. Tlumienie tego zjawiska - rezonansu - jest tylko 15dB ale i tak daje to efekt w postaci niezwykle czystych wysokich i to przy podziale na f minimalnie wyzszych od fr.

senicz

o mnie | ignoruj | PW

stat: 900 / 7913 / 0 20 Gru 2007, 19:38

Patrycia dopuscila pare innych osob i to troche ozywilo te jej smutki. Wlasciwie to slucham jej pierwszy raz ale ogolnie fajna choc realizator wpierniczyl te sybilaty na wysokich przy wokalu. Zasyfil. Czy srednica czysta? u mnie bardzo. No i jak zawsze potezny bas. Ale czysty.

xniwax

o mnie | ignoruj | PW

stat: 860 / 2668 / 1 20 Gru 2007, 19:51

Średnica jest lekko zmatowiała w odniesieniu do jej najlepiej nagranych płyt. Jesli nie znasz to posłuchaj "Companion" - tam jest dopiero czad i nie ma "przynudzania.

senicz

o mnie | ignoruj | PW

stat: 900 / 7913 / 0 20 Gru 2007, 23:49

Moze? najlepsza plyta Barber to ta z koncertu w Paryzu.

xniwax

o mnie | ignoruj | PW

stat: 860 / 2668 / 1 21 Gru 2007, 00:14

.

senicz

o mnie | ignoruj | PW

stat: 900 / 7913 / 0 21 Gru 2007, 16:45

Ta Barber podobna jest do mojej fryzjerki? Ciekawa plytka to The Doors Live Hollywood. No i chinese music ensemble NY. ale juz o tym pisalem. Pisalem tez ze ogolnie male ustroje graja lepeij na srednicy. Przykladem niech bedzie akg k240 Monitor. Mala membrana z pomocniczymi biernymi. Lekka membrana bardzo dokladnie i subtelnie odtwarza muze. Co ciekawe jak zadne inne sluchawki wylapuja znieksztalcenia dzwieku i skuchy w nagraniach. Na Barber znalazlem skuche w partii instrumentu. male chrypienie na wybrzmieniu. Fajne co?

senicz

o mnie | ignoruj | PW

stat: 900 / 7913 / 0 21 Gru 2007, 21:51

Do grona wzorcow zaliczyc musze niezrobiony jeszcze moj dac na pcm1704. No niestey wygrywa z kazda konkurencja. Przyczym wzorzec bedzie jeden a do produkcji poleca inne uklady. cena niska. 2kzl. dziwi mnie to ze firmy uzywaja tak syfilistycznych ukladow jak delta sigma. No ale to ich sprawa. I pewnie sluchu nie maja.

senicz

o mnie | ignoruj | PW

stat: 900 / 7913 / 0 22 Gru 2007, 10:03

Wymyslilem test ktory pozwoli wyzbyc sie uprzedzen do urzytych do pokazu/testu wzm. Od tranzystorowych do lampowych. Mysle ze powinno sie zakryc urzadzenia przed wzrokiem sluchaczy. Nastepnie powinno sie puscic muze z najgorszego mp3 i powoli wchodzic na coraz wyzsza jakosc przelaczajac wzm. Nie uzywac zbyt duzej glosnosci tak aby nie bylo mozliwe wykrycie co gra - mocny tran czy slaba lampa. Dobrac utwory tak aby nie bo w nich zbyt masywnego basu a to znowu dla zmylenia testujacych - dosc latwe wykrycie trana. Oczywiscie kolumny i zrodlo stale to samo. Oczywiscie roznice w brzmieniu beda ale byc moze sluchacze nie beda sie zaimowac wykrywaniem czy gra lampa czy tranzystor a tylko ktory wzm gra lepiej. Dlatego nie informujemy testujacych jaki sprzet beda testowac. Tego typu testy napewno wielu zaskocza. Ale oczywiscie w pismach nic takiego nie ma bo najlepszy dzwiek nie oznacza najwyzsza cena ktoraw komercyjnym swiecie ma podstawowe znaczenie dla oceny jakosci dzwieku.

vector

o mnie | ignoruj | PW

stat: 448 / 713 / 0 22 Gru 2007, 10:06

senicz,

Ale dlaczego nie dac od razu dobrego zrodla - np gramofonu...???

senicz

o mnie | ignoruj | PW

stat: 900 / 7913 / 0 22 Gru 2007, 19:02

A kto powiedzial ze gramofon jest dobry? posluchasz w innych warunkach niz sobieski Maranciunia to zmienisz zdanie na temat Cd i ogolnie cyfry. teraz robie - jak mi Molibden pomoze - dac 24 bit na pcm1704. Oczywiscie cala tajemnica dzwieku to i/v mojego pomyslu. Oczywiscie nie na lampie. A tranach ale sztuczke taka dalem z desperacji ze ha. Zalatwilem problem lapiec go za jaja i mocno scisnalem. Piszczal i wil sie ale w koncu powiedzial jak to zrobic. No jest dobrze. Oczywiscie dotychczasowe metody sa g warte. A juz najglubsze sa op do tego celu.

senicz

o mnie | ignoruj | PW

stat: 900 / 7913 / 0 23 Gru 2007, 05:08

Parametr Damping factor wymaga osobnego omowienia. Typowy wzm mocy ma impedancje wynikajaca z uzycia w stopniu wyjsciowym tranzystorow bipolarnych ok. 0.2-0.5om. Taki wzm ma tez petle nfbna poziomie -40dB(100) co powinno owocowac impedancja wyjsciowa na poziomie 0.002-0.005om. Co daje wspolczynnik tlumienia od 4000 - 1500 dla 8 om. Ale typowy wzm ma ten parametr duzo gorszy? 100-200-400!! Nalesnik jest tak zbudowany aby ten parametr max wyciagnac w gore. No a jak? a to warto troche pomyslec.

vector

o mnie | ignoruj | PW

stat: 448 / 713 / 0 23 Gru 2007, 10:06

senicz,

To fajnie ale.....

....jak gra....???? ;-)

senicz

o mnie | ignoruj | PW

stat: 900 / 7913 / 0 23 Gru 2007, 12:08

A konkretnie? jesli chodzi o cd to wiadomo ze najlepsze cd graja lepeij od LP. I to jest znany fakt. A wzm o duzym df? taki df jest dowodem na liniowosc wzm choc inny wazny parametr - niskie thd dla malych poziomow maja byc moze duzo wiekszy wplyw na jakosc dzwieku. Wysoki df jest dowodem na dopracowanie ukladu wzm i liniowosci sygnalu. Wspomnialem o wysmiewanych niskich thd. Ale co ma byc tym wskaznikiem jakosci jak nie znieksztalcenia? To tak jak z telefonem drutowym. Robili coraz cienszy drut az w koncu nie bylo go. I tak powstal telefon bez drutu. podobnie jest z thd. Robi sie urzadzenia o co raz mniejszych thd az calkiem znikna i bedzie to wzm doskonaly bez znieksztalcen. Niestety mamy sytuacje polegajaca na tym ze bardzo dobrych wzm jest bardzo malo. Wiekszosc ma kiepski, tak zwany tranzystorowy dzwiek lub lampowca niskiej klasy. Dlatego kazdy wzm majacy troche lepsze brzmienie bardzo jest wychwalany. Dotyczy to wzm cyfrowych w klasie D i dziwacznych ukladow typu SE i podobnych. Jednak nie wazne jest jaka technologia jest wykonany wzm. Jesli ma niskie thd to bedzie gral dobrze. Nie oznacza to ze wszystkie wzm o malych thd maja dobry dzwiek. Nieporozumienie polega na tym ze wazny jest dla subiektywnej oceny jakosci dzwieku uklad tych znieksztalcen. W jednych ladnie wzm fajnie sie ukladaja z sygnalem dajac nawet pewna przyjemnosc w obcowaniu z takim dzwiekiem. W innych wzm thd uklada sie w sposob subiektywnie zle odbierany przez sluch i zaliczane sa takie wzm do niskiej klasy. Wydaje sie ze thd na poziomie 0.0001 lub mniej zaczynaja byc ignorowane przez sluch. Ale takie wzm sa bardzo rzadkie. Szczegolna uwage nalezy zwrocic na thd przy malych poziomach gdyz to one decyduja o przestrzennoscia dzwieku i separacji zrodel.

senicz

o mnie | ignoruj | PW

stat: 900 / 7913 / 0 24 Gru 2007, 10:43

Wszystkim milosnikom dobrego dzwieku najlepsze zyczenia z okazji swiat i nowego roku. Niech wam sie darzy i wydazy.

xniwax

o mnie | ignoruj | PW

stat: 860 / 2668 / 1 24 Gru 2007, 10:52

Wzajemnie - Zdrowych i Wesołych Świąt.

senicz

o mnie | ignoruj | PW

stat: 900 / 7913 / 0 24 Gru 2007, 11:09

W watku na diy PCM1702 podalem link do super strony dotyczacej dac i nie tylko. Tam znalazlem na czym jest zrobiony Benchmark - AD1853.

Ukryta Zawartość

A jest to zwykly sigma-delta dac wiec ci co pisali o niespecjalnej jakosci dzwieku mogli miec racje.

senicz

o mnie | ignoruj | PW

stat: 900 / 7913 / 0 25 Gru 2007, 14:47

Od 30 lat w sprzecie audio kroluja OP. A co to oznacza? plaski zamulony dzwiek. Szczegolnie w studiach. Sluchalem kiedys starej plyty RCA LP nagranej jeszcze na lampowym sprzecie. Wiadomo lampa - kupa wad ale w stosunku do OP to super sprawa. Brzmienie tamtej plyty pamietam do dzis. Czesc zwolennikow winyli cieszy sie z ich brzmienia choc pewnie nie wiedza ze w torze nacinarki siedzialy w Neumanach tranzystorowe wzm i to podlej klasy. No ale koledzy cmokaja z zachwytu. Sygnal po przejsciu przez dziesiatki OP trafia wreszcie do ADC i jest zapisywany na CD. To co dostjemy w domu z kolejnego ogniwa naszpikowanego OP jakim jest CD jest straszne. I nie dziwie sie ze czesc kolegow stara sie ozywisc ten dzwiek przez dodanie przy pomocy sprzetu specyficznych znieksztalcen choc w czesci symulujacych bardziej naturalne brzmienie. Njaczesciej sa to kiepskiej klasy wzm lampowe lub glosniki z krzykliwa srednica. Odpowiedzia DIY i nie tylko powinna byc nowa kategoria sprzetu - nagrywarki i caly tor nagrywania. Od mikrofonow po zapis cyfrowy pozbawiony tych wszystkich kompresorow i Op w torze.

vertigen

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1117 / 22 / 1 25 Gru 2007, 18:28

senicz, proponuje tak: wejdz na ebay, kup sobie tannoy monitor gold 15'' zrób do tego jakies obudowy ( to akurat nie bedzie trudne bo graja tak samo dobrze w skrzynkach robionych ze starych mebli jak i w obudowach takich jak westminster) i graj na tym z lampą. bez obrazy ale ty chyba chcesz aby graly parametry a nie słucha sie przeciez parametrów tlyko muzyki:tannoy+lampa to jest własnie muzyka. to proste jak jeba*ie. pozdrawiam i wesołych świąt życze. przemysl to-może wtedy ludzie dadzą ci spokój...... aha, gdyby komus przyszło do głowy zemoje stwierdzenia są ch*jem podparte to proponuje zgłosic sie do Robtango albo do Macka Parvi. oni wiedzą co dobre i stosują prostą zasade: spreading the news around the world. ja już dawno wyrosłem z tranzystora a wygląda na to ze mógłbys byc moim ojcem jesli chodzi o wiek.

senicz

o mnie | ignoruj | PW

stat: 900 / 7913 / 0 25 Gru 2007, 18:41

Gold monitor? a mialem. Graly kiepsko. Graly w tubach kazda wielkosci szafy na ubrania. Napedzaly to rozne wzm. Najczesciej lampowe. Najlepiej zagraly na lampowych wzm mojej roboty z trafami ktore sam zrobilem i sa na jakims foto tu na forum. Pasmo mocy do 60khz. Pasmo mocy a nie jakis glupi 1W. Graly tez na OTL Dc bez konada nawyjsciu 150W na 15om 75W dla 8. Robilem juz rzeczy o ktorych wam sie nie snilo w dziedzinie wzm lampowych. Zawsze chetnie wracalem do lamp. Robiac np. hybryde. Ale na tranach mozna zrobic znacznie lepsze urzadzenia.

Zerkos

o mnie | ignoruj | PW

stat: 862 / 629 / 1 25 Gru 2007, 18:46

Poza tym senicz wybacz, ale kompletnie nie się na rzeczy jeśli chodzi o aparature studyjną. Niektórzy widzą to na własne oczy. :-)

Dlaczgo opy ?

Przecież już od dawna stosuje się w dobrych konsoletach mikserskich tylko same tranzystory, aż do dzisjejszych czasów (mówie o najlepszych analogach)

Mało tego, w legendarnych dobrze brzmiących konsoletach nawet nie stosuje się kondów w samych torach fonicznych, tylko inne rozwiązania.

Po drugie bez zupełnej kompresji nie nagrasz dobrze nagrania. Proponuje zastosować prosty trik w warunkach domowych.

Podłączyć czuły mikrofon do kompa, zaspiewać cichszym głosem.

Następnie donośnym i zaobserwować przesterowanie toru o dynamice CD. Po Drugie proponuje nalożyć na to wiele dźwięków tworzących muzykę. I co ?

A jak myślisz dlaczego jak opisywałeś jakaś tam piosnkarka zaśpiewała słodkim, nie sztucznym, ciepłym głosem ?

ano dlatego, że zastosowano dobrze skonfigurowany kompresor lampowy.

A dlaczego słychać różne rozłożone plany i pojawiające się efekty ?

A dalej raczej nic nie zmienisz bo i tak w drogich konwerterach A/D siedzą opy na wejściu analogu.

Często nawet w samych kostkach przetworników !

I możemy o tym podyskutować, mało tego założyć się o kasę i sprawdzić.

No chyba że wymyślisz wszysko od początku...

Zerkos

o mnie | ignoruj | PW

stat: 862 / 629 / 1 25 Gru 2007, 18:48

Tak jak opisujesz jest, ale tylko po części i to w słabszych studiach.

senicz

o mnie | ignoruj | PW

stat: 900 / 7913 / 0 25 Gru 2007, 19:22

Ja rozumiem ze trzeba splaszczyc dynamike. Ale potrzebne sa tez nagrania bez tych zabiegow. Sluchajac fortepianu doszedlem do wnosku ze mozna przekazac ten dzwiek na glosnikach mfb. Mysle ze beda w stanie wiernie nasladowac zrodlo.

senicz

o mnie | ignoruj | PW

stat: 900 / 7913 / 0 25 Gru 2007, 19:28

Problem as na przyszly rok mam juz rozwiazany. Wynajme sale niedaleko Sobieskiego za grosze i bez tego dudnienia od podlogi. Oczywiscie wstep wolny. Jak beda chetni na taka rownolegla wystawe to zapraszam do wspolpracy. Oczywiscie w oficjalnym biuletynie as2008 nie bedzie o nas mozwy ale od czego jest to forum?

Zydelek

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1479 / 4710 / 20 25 Gru 2007, 19:34

W tym roku koleś miałeś niebywałą okazję do pokazania swej twórczości i co... ???

Na pokój złozyli się forumowicze których zawiodłeś!!!! Nawet ja za kałuzą usilnie robiłem Ci składke na wystawę w L.V. Niestety ludziska nie obdażyły Cie zaufaniem a Twoją szkołę brzmienia uznano za brzmienie RTV z lat tow. Gierka.

Daj więc spokój a swój zapał i czas poświęć wytęzonej pracy.

Wesołych Świąt i Śzczęśliwego N.R 2008.

senicz

o mnie | ignoruj | PW

stat: 900 / 7913 / 0 25 Gru 2007, 19:38

Zydelek odwal sie. Zrob kolejne super kabelki naciagnij kolejna grupe ludzi na zwykle kable wcisniete w cudowne kondomy i ciesz sie kasa. Czy ja sie ciebie czepaim wysmiewam? BAN

wpisy 201-248 z 248 strona 1 2 3 4 [5] poprzednia | wszystkie

Dodaj temat do obserwowanych (lista na prawym pasku oraz w Twoim profilu)

STEREO / Temat nr 38046dodaj temat do listy ignorowanych tematów co to jest?

Wzorzec wyszukiwarka | dodaj wpis |

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.