Skocz do zawartości
IGNORED

No to zaczynamy zabawę w kabelki :)

marcelinho24

Rekomendowane odpowiedzi

No i zaczęło się...mój pierwszy zestaw audio stoi już ok miesiąca i zaczynam szukać poprawy...w przyszłości i tak planuję wymianę kolumn Heco bo zdaję sobie sprawę że to nie jest high-end :P ale póki co muszę coś pogrzebać...zamówiłem już nowego cedeka Onkyo 7355...po świętach powinien wreszcie dojść. Kable mam takie jak w opisie a,le coś mi się nie podoba...chodzi mianowicie o basy brak im kompletnie mięsistości, soczystości ( pełni ) czy jak to nazwać....są takie bardziej odczuwalne niż słyszalne...jeździ ten bas sobie gdzieś po oknach i podłodze...niby jest twardy a niby rozlazły nie potrafię tego wyrazić słowami....kolumny mam przystosowane do biwiringu ale są podpięte na razie jednym kablem. Czy biwiring w tak tanich kolumnach poprawi dynamikę kolumn?...membrany niezbyt ochoczo mi się wychylają nawet przy bardzo głośnych odsłuchach...jak to porównam do głośników philipsa które co jak co bas miały bardzo fajny to one widać było że bardzo pracowały, membrany wychylenia były spore i to przekładało się na miękki mięsisty basik a nie taki kartonowy dudniący latający jak w tych Heco...jak to naprawić moi drodzy towarzysze??? nie wydaje mi się abym miał za słaby wzmacniacz...chociaż cholera wie...Bi wiring pomoże?? czy moze jakaś drastyczna zmiana kabla na monstera ( niby basem się chwalą)....

https://www.audiostereo.pl/topic/38709-no-to-zaczynamy-zabaw%C4%99-w-kabelki/

mysle ze powinienes zaczac zabawe, od wyszukiwarki;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Zapomnij o jakichkolwiek dużych zmianach. Kabelki poprawić potrafię jedynie minimalne aspekty brzmienia. Zmień elektronikę na porządną a usłyszysz poprawę o jakiej nie marzyłeś nawet

Jak do Onkyo i Heco to tylko Kimber Black Pearl (bi-wire) !

Bedziesz mial mocarny, gleboki, swietnie kontrolowany bas,

jedwabisto-aksamitna srednice i krystaliczne wysokie !

Nie daj sobie wmowic nic slabszego !

Onkyo i Heco maja w sobie OLBRZYMI I NIEWYKORZYSTANY potencjal !

Dobrze Ci radze - zainwestuj w kable !

Moze nie sa tanie w wersji bi-wire (~ 24.000$), ale warte KAZDEGO CENTA !

(jakbys przelal gotowke na moje konto, zalatwilbym Ci 10% znizke !)

Pisz na priva (nie wszyscy musza wiedziec ze potrafie takie rzeczy zalatwiac,

nie mam czasu zeby sie takimi duperelami dla kazdego zajmowac,

a postanowilem Ci pomoc, bo wzbudziles moja szczera sympatie tym,

ze zaczynasz dopiero Swoja przygode z Stereo i otwarcie o tym piszesz).

houek, 26 Gru 2007, 14:36

>Skad sie bierze u ludzi to durne przekonanie ze druty im cos pomoga?? Pomoga zbiedniec...

Bo te "druty" potrafią wnieść dużo pożytecznego, ale tylko i wyłącznie jako szlif systemu ( odpowiedniej klasy. Bo jaki jest sens mikro poprawek w systemie, który ma makro błędy ? )

Wiedziałem ,że znajdą się drwiciele ale nie wiedziałem ,że aż tylu....ja sam także nie wieżę w kable bo przecież kablami nie płynie muzyka tylko prąd...ale wieżę że są jednak jakieś różnice bo sam to sprawdziłem...potrafią wyostrzać lub przytłumiać nieco dźwięk. No dobra nei chodzi mi już o same kable ale chodzi mi o bi-wiring..czy warto się w to bawić??...i czy to że moje membrany słabo się wychylają to wina za słabego wzmacniacza czy raczej nieodpowiedniego rozkladu dzwieku w elektronice...jest bardzo niski bas ale nie ma za dużo tego słyszalnego górnego basu.

Porównywałem do moich kolumienek Philipsa bo po pierwsze tylko takie porównanie mogę przeprowadzić w domu po drugie wcale nie są to złe kolumienki mają sporą efektywność i potrafią zatrząść porządnie 20 metrowym pokoiem są to kolumienki pochodzącej od jednej z najbardziej udanych miniwież Philipsa modelu MC170 który swego czasu był mocno opisywany w czasopisamach audio jako warty uwagi...słuchało tej wieży u mnie może z 15 stu kolegów i każdy niedowieżał że takie małe gówno potrafi tak dać czadu i przy tym nie chałasować a ''jeszcze'' grać. Mają bardzo fajny bas szybki i mięsisty w nowych modelach philipsa nie ma co nawet szukać ani takiej mocy ani takiej dynamiki....także zanim zaczniecie kogos wyśmiewać to radzę się zastanowić

Co do kabli to mozna wymienic, ot jesli dana marka dala fabrycznie jakies zwykle, ale nie ma tez cos przesadzac i wierzyc w cuda. Wpierw ustawic dobrze sprzet, na tyle na ile pozwalaja warunki, ja wiem ze w mojej Yamasze brzmia nieodkryte przeze mnie mozliwosci, a nieodkryte bo na chwile obecna warunki w pokoju mi na to nie pozwalaja. Jednak ciesze sie tym co mam, i muzyka, bo o to w tym chodzi, nie dajmy sie zwariowac. Ja kupilem kable(interkonekt sommer the spirit xxl, glosnikowe twinaxy 2,5mm2), i wiem ze juz nie kupie wiecej, bo te co kupilem mi wystarcza(takze jesli chodzi o wyglad-bananki) i graja ze soba bardzo ladnie i pasuja do wieeelu systemow. Peace!

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

david , miałem ten sam zestaw .Głośnikowe ok ale sommery wymieniłem na audioquesty i dalej na cardas.Różnica wyraźna.Sommery zawężały i spłaszczały scenę porównując do kolejnych.

marcelinho24:

>czy to że moje membrany słabo

>się wychylają to wina za słabego wzmacniacza czy raczej nieodpowiedniego rozkladu dzwieku w

>elektronice...

Widoczne wychylenie membran nie ma dużo wspólnego z wydobywającym się z głośników dźwiękiem, więc tym zupełnie się nie przejmuj.

Kablami zresztą też nie.

ale cena jest duzo wieksza:/ wg. mnie piorytetem jest to co napislem powyzej, kable to tylko ostateczny "szlif" zestawu.

Dodam komentarz od siebie. Przez rok użytkowałem kable głośnikowe Audionova Moonwalk. W moim mniemaniu, było super - wszystko grało, myślałem nawet, że ten zestaw jest zakończony - chciałem tylko ulepszyć tor analogowy i ewentualnie pobawić się sieciówkami. W zeszłą sobotę jednak pojawił się znajomy z kablami głośnikowymi za 3k (celowo nie wymieniam marki) - nawiasem mówiąc do niedawna totalny kablosceptyk, twierdzący, że owszem, kable głośnikowe mogą zadziałać, ale płacenie za nie grubych pieniędzy to absurd. Wpięliśmy, posłuchaliśmy i... oniemiałem z zachwytu. Do tej pory odkrywam całą swoją płytotekę na nowo. Otrzymałem doskonałą dynamikę i precyzję. Usłyszałem dźwięki których nigdy nie słyszałem na moim zestawie. Poczułem nisko schodzący, kontrolowany bas oraz doskonałe soprany - ostre do bólu. Słuchając doskonale mi znanych płyt, odkryłem szczegóły, których nigdy nie słyszałem - podczas wybrzmień utworów - sekcje w głębokim tle stały się wyraźne. I to powietrze - instrumenty teraz grają naprawdę swobodnie. Tego samego dnia miałem większą imprezę. W całym zgiełku osoby znające mój zestaw pytały się, czy czegoś nie zmieniłem. Co więcej, po zmianie kabla, analog zaczął wyraźnie gorzej grać.

Kal

PS

Darujcie sobie posty o autosugestii i innych bredniach. Nie mam najmniejszych wątpliwości co do zmian wynikających ze zmianą tych kabli.

DawidM>

tu masz niezłą cenę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

marcelinho24

Kable grają - bez dwóch zdań. Jednak w przypadku budzetowego sprzętu ich cena ma się nijak do przyrostu jakości jaki wnoszą. W budżetówce w minijanalny bedziesz w stanie skorygowac nimi brzmienie systemu - kabel nie naprawi Ci kiepskego wzmaka czy cherlawych zestawów.

Weź pod uwagę, że w zestawach mini-wiezowych głośniki są dopasowywane pod wzmiacniacz ew. charakterystyka wzmaka jest kształtowana pod zestawy, tak więc to że mini jako całość grało w porządku w żaden sposób może nie przekładać sie na brzmienie tych głośników pod innym wzmacniaczem. Poza tym niestety jakby Ci to powiedzieć ... Philips nie jest specjalistą w dziedzinie głosników :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.