Skocz do zawartości
IGNORED

Jak połączyć Pioneera SX-650 z WG-903 ?

dowoszek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wygrzebałem kilka starych płyt gramofonowych i równie stary gramofon Unitra Artur WG-903.

Niestety gramofon posiada wyjście na wtyczkę typu DIN a amplituner oczywiście wejście na 2 cinche.

Jak mogę połączyć te 2 urządzenia? Zwykłą przejściówką (są takie do kupienia?)?

Pozdrawiam

Pierwsza sprawa .Słuchając plyt na Arturze możesz skutecznie zniechęcić się do winylowych nagrań. Słaba stabilnośc obrotów , wkladka piezo, mała dynamika , to może trwale rzutowac na dalsze plany. Jeśli jednak zdecydujesz sie na próbne odsłuchy to nalezy przelutować wtyczkę lub poszukać przejsciówkai WM545 /2x RCA

>Do kupienia w sklepach z audiogratami . Jełsi przeróbka we własnym zakresie to oplot kabla z gramofonu na masę wtyczki RCA , a żyły sygnalowe (biała czerwona ) na bolce wtyczek.

Dzięki za odpowiedź :)

Zdaję sobie sprawę, że cudów z tego nie będzie. Zresztą podłączałem go pod starego Amatora2 i wiem mniej więcej czego się spodziewać. Chciałbym mieć po prostu porównanie przy zakupie lepszego gramofonu (nawiasem mówiąc będę wdzięczny za sugestie zarówno jeśli chodzi o sprzęt stary jak i nowy w cenie do 500zł, maks tysiąc).

Aha, jeszcze jedno - gdzieś na forum znalazłem wpis, że ze względu na wkładkę pizo powinienem to podpiąć pod wejście AUX a nie PHONO??

I może jeszcze zapytam... na innych wzmacniaczach mam wybór MM/MC - co powinienem wybrać w tym przypadku?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

W Twoim przypadku tylko AUX i nie zwracaj uwagi na MM/MC. Ten przełącznik działa na wejście Phono, czyli wejście do podłączenia gramofonu z wkładkami dynamicznymi.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Bardzo przepraszam, ale jak sobie wyobrażasz podłączenie wyjść głośnikowych gramofonu, do niskopoziomowego, napięciowego, wejścia we wzmacniaczu? Wyjścia głośnikowe w gramofonie, to są wyjścia głośnikowe tylko i wyłącznie.

Zewnętrzny wzmacniacz podłącza się z wykorzystaniem gniazda DIN5, które zainstalowane jest w tym gramofonie, do którego doprowadzony jest sygnał z wkładki gramofonowej.

GM

Ja po prostu jestem kiepski w te "elektryczne" klocki :)

Zawitałem do kilku sklepów i na widok takiej wtyczki wszyscy robili duże oczy :) Na Allegro są podobne przejściówki, ale z wtyczki DIN z bodajże dziewięcioma bolcami a nie pięcioma jak w moim przypadku. Także chyba bez lutownicy się nie obędzie :)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Przejściówki w postaci kabla stereofonicznego zakończonego z jednej strony wtykiem DIN5, a z drugiej wtykami cinch (RCA), są powszechnie dostępne. Musisz tylko kupić taką, w której we wtyku DIN5 są wykorzystane te same styki, co w gnieździe w gramofonie.

GM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.