Skocz do zawartości
IGNORED

budżetowy cd-ek, który z nich?

blomin

Rekomendowane odpowiedzi

czy mógłbym, Kolegow prosić o pomoc w porownaniu tych oto cd-ków. czym sie one różnią w brzmieniu.

rotel 06, bo juz chyba starszy 02 niedostępny

marantz 7001, dopłacać do 700kI czy bez sensu?

nad 542

denon 1500ae

raczej nie wchodza w gre uzywki.

tak wiem, wyszukiwarka ale zbyt wiele to nie ma, ktos podejmowal temat rotel 02 vs. marantz 7001 ale na klótni sie tradycyjnie skończylo. będę wdzieczny za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/38932-bud%C5%BCetowy-cd-ek-kt%C3%B3ry-z-nich/

1. Denon DCD 1500AE operuje dźwiękiem beznamiętnym, płaskim, z minimalnie zaznaczoną górą i przełomem średnicy, jest w nim jednak trochę ciepła, choć dla kogoś może nawet grać neutralnie. IMHO nie wart swej ceny, zwłaszcza że nie usłyszałem żadnej różnicy pomiędzy nim a DCD 700AE (posiadam) - oczywiście mówię o warstwie CD.

2. Marantz SA7001 (posiadam)- zupełnie inna szkoła dźwięku, gra gęstym, organicznym i ciepłym dźwiękiem z mocnym basem ale i górą odzywającą się kiedy trzeba i jak trzeba. Średnica jest rewelacyjna, dynamika również. Wzmak powinien mieć dobrą kontrolę basu, bo ten zakres Marantz prezentuje na lampową modłę. Ogólnie bardzo dobry klocek w swojej cenie. KI słuchałem wiele razy - ba nawet kupiłem i oddałem!. Wrażenia opiszę lakonicznie: tnie górą, basu nie stwierdzono, średnica odchudzona w stosunku do wersji bez KI - jak dla mnie qupa.

no wlaśnie tez gdzies czytałem ze denon jest w brzmieniu płaski jak dupsko modelki, a ten marantz spytam moze durnie jak porownanie 7001 do duzo tanszego 6002. poza tym ze 6002 nie ma sacd , ktorych to płytek i tak zbyt wiele nie ma.

czyli pozostaje rotel 06, marek 7001 i nad 542.

moze ktoś z Kolegów słuchał w zestawieniu wymienionych?

Rolandsinger

powiedz czy 7001 nie tnie skrajow, mam obawe bo kiedys mialem z marantza tunerek 6001 i gral glownie srodkiem fajnie miekko ale troche bez miecha, doł miał troche taki "prawie jak dół", poprostu troche za bardzo zaokrąglał skraje pasm. wiem to nie cd, ale sama istota brzmienia serii troche mnie niepokoi.

widze lekkie zageszczenie na forum, wiec moze ktos z Kolegow moglby cos doradzic i wypowiedziec sie nt. roznic miedzy rcd06, c542 a sa7001. czy to az tak chu...we cd-ki ze nikt ich nie porownywal?

już nie trzeba szukać, haj-end za prawie darmo :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

@ Fargo

Moja opinia nt. 6002 jest czysto subiektywna, możesz go uważać za najlepszego cedeka, kakiego słuchaleś, a ja to uszanuję. Mnie po prostu nie przekonał do siebie.

Rolandsinger: w którym miejscu napisałem, że jest najlepszy? Piszesz, że brzmi "tanio", co dla mnie jest ciekawostką semantyczną w opisie brzmienia odtwarzacza. Więc pytam, na jakiej podstawie tak twierdzisz i cokolwiek to oznacza (ta "taniość"), a przede wszystkim ciekawi mnie czy porównywałeś 7001 i 6002. Nie rozumiem, dlaczego się irytujesz ...

Po pierwasze ja się nie irytuję, w ogóle bardzo rzadko to robię i to na pewno nie ze względu na jakiś tam cd. Większość spraw jest tysiące razy ważniejsza w życiu, chociażby muzyka czy ludzie wokół nas.

Natomiast jeśli chcesz bym wyłuszczył szczegółowe racje, dla których mam taką opinię na temat Marka 6002, to przyznam, że jego dźwięk wydał mi się po prostu bezduszny: mniejsza dynamika, mniej powietrza (trudno za pomocą innego terminu oddać to uczucie), balans tonalny nieco przesunięty w górę w stosunku do 7001, mniej ciepła, wokale płaskie, twarde, a paradoksalnie szczegółów zawartych w nagraniu słychać wyraźnie mniej. I co najważeniejsze - poczucie realizmu, obecności wykonawców w pokoju, znacznie mniejsze. Oto, dlaczego użyłem epitetu "brzmi tanio". Aha - dla jasności sprawy - słuchałem egzemplarza grającego raptem 3 dni, może to miało jakieś znaczenie.

na forum wszyscy znają sie na wszystkim ! niezależnie czy widzieli i słyszeli czy nie ... Mam 6002 od 2 tyg. i mysle ze jeszcze nie czas mi go oceniac ( mało słuchania / brak wygrzania ) ale generalnie jestem zadowolony z przesiadki z dcd-700ae ( w tym przedziale tech. cudów niema i wszystko zależy od jakości płyty)

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

no cóż, mnie w sumie najbardziej interesowało zestawienie sa7001 i c542. bo wbrew pozorom w wyszukiwarce jest mnostwo wpisow ale totalnie beztematycznych, tylko ten jest ok a ten do dupy, jakos nikt konkretnie nie chce badz nie potrafi udzielic mi odpowiedzi, teksty typu "zamiast tego kup uzywany z wyzszej połki" moge sam sobie napisac. nie kazdy jest milosnikiem 10 letnich hjendow, nie kazdy potem ma mozliwosc i czas biegac za zaprzyjaznionym elektronikiem bo wywalilem na cdeka 2000 a on po miesiacu padł.

ja posiadałem nad 542 (zakupiony jako nowy) - i było to największe rozczarowanie ze wszystkich posiadanych budżetowych klocków, biorąc pod uwagę stosunek jakość/cena. Nie mam porównania z cd które wymieniłeś, ale ten Nad nie grał u mnie lepiej nawet od marantza 4001 a gorzej od super budżetowego sony CDP XE270 - który jako najlepszy z wymienionych pozostał do dzisiaj (oczywiście nie jest to stan docelowy). Sony w stosunku do Nada ma większą skalę dźwięku i równowagę tonalną. Wiem, że brzmi to niewiarygodnie, może ten Nad to był mniej udany egzemplarz, może potrzebował do wygrzania więcej niż te ok. 100 godzin, które z nim wytrzymałem - ale do końca w duże efekty wygrzewania się cd nie wierzę - np. sony i ten marantz grały od początku tak samo i bez zmian.

a podobno 541i oraz 542 to prawie to samo. jak jest z dynamiką nada do marka, czy ten 542 to naprawde techniczny suchotnik? moze ktos slyszal oba ? usher cd-1 ponoc fajny ale zbyt lagodny i srednie wypycha, arcam sieje gora bez dolu, to opinie z gownianych gazet, dlatego pytam o obiektywne opinie. narazie typuje 7001 i tego 542, stad zalezy mi na zdaniu tych Osób co obydwa sluchali.

blomin, jak wiadomo wszystko jest kwestią gustu. Marantz i Denon to nie są złe CD-ki, ale mi na przykład ich barwa dźwięku jakoś nie pasuje dlatego wybrałem Rotela 06 i jestem zadowolony. Trudno mi jednak go zdecydowanie komuś polecać, bo innej osobie (uszom) bardziej podoba się coś innego. I dlatego proszę traktować mój post jako zaznaczenie Rotela RCD 06 w powyższej dyskusji, albo innymi słowy - zwiększenie statystycznych "za" za RCD 06. Pzd.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

nie odtracam wcale 06, wrecz przeciwnie. w calym mym pytanku chodzi mi o to by wymieniajac cechy brzmien tych cdekow wychwycic roznice np:

7001 - zielony w groszki, w mocnym kwiatkiem i szeroką gumą od majt

542 - gleboka zielen, ostra papryka ale w malej ilosci, guma cienka ale modelarska,

06- o wiele mniejsza zielen, papryczka duza ale lagodna i slodka

wszystko oczywiscie pogladowo ale cos w ten deseń. przeciez pytanie zadalem komunikatywnie i prosze o normalną porownawcza odpowiedz albo chociaz zasadnicze cechy brzmienia tych cd. wiem ze kazdy ze swojego cd jest zadowoiony ale dlaczego!!!!! tak albo dlaczego nie!!!!!! tylko i az tyle.

Rotel to bardzo bezpieczny wybór, trudno cokolwiek zarzucić tej marce i dźwiękowi jaki podaje. Nie spotkałem się nigdy z jakąś zdecydowaną krytyką odtwarzaczy tej firmy. W tych granicach cenowych jest to best buy...można kombinować z NADami czy Cambridge ale ale one trochę dodają od siebie. Rotel gra soczyscie i świeżo,,niczego nei am za dużo i niczego mu nie brakuje w podawanym dźwięku taka jest moja opinia. Jak bym miał na cd ok 2 tys to brałbym w ciemno.

A może Xindak C-06?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roland ilę czasu wygrzewałeś swojego 7001 , bo ja dziś zakupiłem 7001 KI i teraz ilę musze czekac na pełną barwę tego sprzęciku ? W stosunku do Yamahy która do dzisiaj stanowiłą moję głównę żródło różnica jest spora , odsłuch robilem przez 2 dni i na swoich maluchach Avance Dana 501 i wzmaku PM 7001 KI , z Yamahą gralo to zbitą sceną i bez tych smaczków w tle nagrania , wysokie słabsze zdecydowanie , średnica mniej wyraźna choć ujdzie w tłoku , bas tutaj lepiej wybrzmiewał choć schodził podobnie , po podłączeniu Marantza jakby ktoś zdjął kotarę z kolumn , okablowanie Cardas i Nordost (srebrzony IC ) , ciekawy jestem czy warto było dopłacać za 2 kilo więcej w stosunku do gołej wersji hmm .

Do założyciela tematu : budżetowy cd-ek, który z nich

Z omawianego tematu ciekawych informacji brak

Może Tobie samemu udało się zdobyć nowe wiadomości

jeśli tak to proszę o ich opisanie

jaki kon jest kazdy widzi. ja uwzgledniam sa7001, c542 i onkyo dx7555, na poczatku lutego moze bede mial te modele do porownania. testy zaleznie od gazey pier**la co innego, w jednym objawienie a w innym kicha. najsmieszniejszy jest ten z av gdzie sa6002 ocenili jako o wiele lepszy od sa7001 - i dont not. jak Chcesz to je podesle, a i jeszcze mam rotela 06. ten dx7555 mnie frapuje. za odra podobno bardzo doceniany, troche do marka podobny tylko bez sacd chyba.

ww firmy prezentują zupełnie inne szkoły dzwieku - lkazdy z modeli ma cos zachęcającego : marantz sacd , nad hdcd a onkyo rewelacyjni jitter . Co do oceny 6002 to nie bede go chwalił bo go mam ale faktycznie topologia urzadzenia jest bardzo ciekawa ( w tym bardzo swieze dac`i ) wiec wcale moze konkurowac z 7001 ( oczywiscie w warstwie cd )

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.