Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner za ok. 1500zł

memic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ten post miał być znacznie dłuższy ale w końcu doszło do mnie że żłącze s-video i euro to nie są sygnały analogowe i jeśli podłącze np. przez nie satelite do amplitunera to będę miał obraz na telewizorze jeśli ten amplituner podłacze do telewizora przez hdmi.

Nie wiem tak do końca czy to co pisze jest sensowne, bo jak pomyśle że D-SUB do DVI różni sie ze jeden to analog a drugi cyfrowy, to już sam nie wiem, ale jak mi ostatnio kolega powiedział że na tanim denonie avr1508 podłączy tak jak opisałem wyżej to ma normalnie obraz na telewizorze podłączonym przez hdmi, to by znaczyło że może te tańsze ampli nie mają konwersji ze wszystkich rodzajow analogów np nie konwertują sygnałów podłączanych kablem antenowym.

Niech mi to może ktoś wyjaśni bo nie chce głupot pisać

Z góry dzięki, bo być może nie będę musiał dokłądać np 200zł po to aby ampli mial tą konwersję którą i tak nie wykorzystam.

Pozdrawiam

Michał

Witam,

problem który opisałem w poście powyzej jest myśle dla wielu z was bardzo prosty, a mi mąci w głowie, bardzo proszę pomóżcie - o co chodzi z tym konwertowaniem sygnału analogowego do cyfrowego?

Czy jest to tak nie zbędne no i o które kanały analgogowe tu chodzi?

Z góry dzięki

Pozdrawiam

memic bierz yamahe z takim budzetem zafunduj sobie 659 lub 661

i za bardzo sie nie sugeruj onkyo i harman tez jestem zdania tego ze yamaha w kinie od dawna wiedzie prym ma swoje rozwiazania swoje uklady i swoj specyficzny dzwiek yamaha stawia na kino Doslownie jak slysze nazwe onkyo to mi sie z tandeta kojarzy totalna a harman niech pozostanie na amerykanskim rynku

Osobiscie yamahe mam rxv2700 drogi sprzet przerasta twoj budzet do kina to jest potwór a do stereo uzywam sony es 770 forumowicze wiedza ze to jeden z najwyzszych wzmaków z lat 90 tych sonego

a swego czasu kosztowal polowe nowego mercedesa

chyba ze chcesz cos z uzywek to bierz denona np tego troszke drozszy jak 1500 zl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub yamahe rxv1500 czy 2600

Ukryta Zawartość

marcin1982, 19 Kwi 2008, 10:41

>memic bierz yamahe z takim budzetem zafunduj sobie 659 lub 661

Yamaha RX-V 661 ma BI-AMP (starsza 659 nie) dodatkowo model 661 ma ulepszone YPAO (nie wiem jak starsza 659)... więc nie kupował bym starej 659 tylko 661 ew. nadchodzącą 663 .

a na tym forum zresztą zauwazylem antypatie totalną do yamahy nie wiem czym ta biedna yamaha sobei zasluzyla wystarczy spojrzec ile tandety jest np w takim media markcie

duzo onkyo harmany nawet te wysokie modele i kupe tandetnych glosnikow

denonki sa najtansze i tak samo yamahy sa najtansze

drogie wyzsze modele juz mozesz tylk ow salonach kupic

czyli onkyo i harman to masówka typowa:)

jak widzisz ja mam calkiem odwrotne zdanie na ten temat

POPROSTU POWSTALA MODA NA ONKYO I HARMAN I JBL chyba zdązyles to zauwazyc

"żłącze s-video i euro to nie są sygnały analogowe"

S-video i EURO, podobnie jak kompozyt (video, jeden chinch) oraz komponent (3x chinch), to wejścia/wyjścia analogowe. Cyfrowe to hdmi i dvi.

"jeśli podłącze np. przez nie satelite do amplitunera to będę miał obraz na telewizorze jeśli ten amplituner podłacze do telewizora przez hdmi"

Tak, będzie obraz, o ile amplituner będzie miał konwerter sygnałów analogowych do postaci cyfrowej.

"D-SUB do DVI różni sie ze jeden to analog a drugi cyfrowy"

Tak, tak samo jak np. w odtwarzaczy CD wyjście analogowe i cyfrowe coaxial. Mimo podobnych (w tym przypadku identycznych) gniazd, oba standardy są całkowicie różne, zarówno z technicznego punktu widzenia, jak i z założeń generalnych.

"kolega powiedział że na tanim denonie avr1508 podłączy tak jak opisałem wyżej to ma normalnie obraz na telewizorze podłączonym przez hdmi"

Z tego co widzę, to dopiero AVR-1908 ma konwerter sygnałów video analogowych do hdmi.

"np nie konwertują sygnałów podłączanych kablem antenowym"

????? Kabel i wejście antenowe nie służą i nie mogą dostarczać żadnych sygnałów.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Witam,

""np nie konwertują sygnałów podłączanych kablem antenowym"

????? Kabel i wejście antenowe nie służą i nie mogą dostarczać żadnych sygnałów."

Miałem tu na myśli sygnał doprowadzony kablem koncentrycznym takim jak kiedyś się magnetowidy podłączało jakiś sygnał tam na pewno idzie :).

Trochę mnie to zmartwiło że potrzebny jest jednak konwerter sygnału A/C do tego aby euro przerobić na hdmi, bo w takim wypadku yamaha 661 choć bardzo mi się jej dźwięk podoba nie spisze się w tym przypadku.

Może ktoś ma taką yamahe i może się wypowiedzieć które wejścia na które wyjścia może konwertować.

Sprawdziłem podesłane mi przez Was linki - sprzęt fajny ale 2200 to już żonę nie przekonam :), z trudem udało się 1800 :)

Ale może euro pójdzie jeszcze w dół i ceny spadną.

Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam

Tak czytam i cieszę się że jesteś w gronie osób które "dopuszczają " że yamaha to jednak sprzęt grający a nie maszynka do mięsa Czytam też z radością że trochę po moich wpisach zainteresowałeś się ampli 661 Chciałbym Cię jeszcze zapytać - cały czas bijesz się z myślami czy brak konwersji z componentu na hdmi ( ogólnie z analogu na cyfrowy ) jest zasadniczą przeszkodą ??? Napisz proszę co i do czego chcesz podłączyć . Średnio płaski TV LCD czy plazma ma 2 wej HDMI i 1 component .

Jeżeli założymy że podłączysz do TV bezpośrednio dvd ( 1 HDMI ) , do 2 HDMI cyfrowy dekoder ( o ile posiada HDMI ) to co więcej chcesz podłączyć ??? Nagrywarkę podepniesz przez comonent ( i tak nie nagrasz więcej niż standartowy sygnał TV ) , komputer ( masz w TV VGA ) więc też nie trzeba więcej .... no nie przychodzi mi wiele więcej do głowy. W tym wypadku ampli podepniesz przez s-video czy euro ( aaaa jak masz jeszcze magnetowid to możesz wpiąć do TV poprzez euro - są najczęściej 2 w TV ) i już naprawdę wiele więcej nie przychodzi mi na myśl . Może masz jakąś bardziej rozbudowaną instalacę ???

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

HD DVD, 23 Kwi 2008, 10:17

>Poczekaj trochę za chwilę będzie Yamaha RX-V663 i masz wszystko co chcesz.Nie wiem jaka cena ale w

>USA 5oo USD.

No u nas jak zwykle "dobra cena", prawie 2 tys. zł z 3 letnią gwarancją, gdzieś w i-necie widziałem za 1699 zł, ale to pewnie prywatny import.

Witaj przemo7

Mam telewizor LG 32Cale 32LE2R. Obraz na nim jest świetny przez HDMI, które posiada tylko jedno. Ma tez component i euro - ale !!! Obraz podłączony przez EURO albo ze zwykłej anteny jest moim zdaniem dość nieciekawy.

Świetnie sprawują się na pewno przetestowane przeze mnie złącza D-SUB i HDMI. Ten sam film, np. skompresowany divix obejrzany z komputera przez D-SUB i nagrany na płyte i obejrzany z dvd podłączonego przez EURO to dzień a noc.

Niporównywalnie gorsza jakość, chociaż film ten sam. Podobno konwertery w amplitunerach dość dobrze sobie radzą z taką konwersją i obraz jest conajmniej przyzwoity. Na pewno nigdy nie będzie taki jak powinien bo by trzeba było mieć sygnał o rozdzielczości HD np z DVD-HD.

Moim zdaniem LG nie postawiło na złącze EURO - jest to pewien minus przynajmniej w moim modelu. Pewne modele samsunga np. miały kiepskie wejście HDMI i przez component obraz był lepszy, miałem to okazję widzieć na własne oczy.

Dlatego mam wielką nadzieję ze ten konwerter A/C zda egzamin i obraz z cyforwego tunera satelitarnego podłączonego przez EURO do amplitunera a następnie przez HDMI do telewizora będzie lepszej jakości. Teraz jest taki poszatkowany. Z DVD przez Euro też nie jest najlepszy. Tutaj samsung w podobnej cenie którego miałem na chwile w domu sprawował sie dużo lepiej, EURO i złącze antenowe były jego plusem.

Może rzeczywiście poczekam na ten nowy model yamahy 663. Ale trochę sie mi wtedy zakup przeciągnie, bo jednak chciałbym ją wcześniej posłuchać, czy dźwięk jest tak samo dobry.

Dzięki za wypowiedzi, bardzo pomogły.

Pozdrawiam

Właśnie porównałem 661 i 663 na stronie Yamahy, okazuje się, że zarówno 661 jak i 663 ma:

1. Component Video Up Conversion,

2. S-Video Up Conversion

czego więc więcej trzeba, to chyba jednak jest to o co mi chodziło, chyba, że EURO i S-video to dwa bardzo różne sygnały, ale wydaje mi się, że widziałem przejściówki Euro - s-video.

Ty przemo7 masz taką Yamahe, może mógł byś sprawdzić czy konwertuje sygnał z euro na hdmi?

Z góry dzięki,

Pozdrawiam.

(na obrazku prawie że na samym dole jest pokazane że taką konwersję ten ampli posiada)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> memic

"chyba, że EURO i S-video to dwa bardzo różne sygnały, ale wydaje mi się, że widziałem przejściówki Euro - s-video"

EURO (inaczej SCART) to gniazdo/wtyk, za pomocą którego można podłączyć wiele analogowych standardów audio/video (w tym RGB i S-Video).

Na poniższym obrazku widać, jakie sygnały za pomocą EURO mogą zostać przesłane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Nie, nie przetwarza. Robi konwersję tylko "w górę" na analogowych sygnałach. Rysunek z instrukcji obsługi pokazuje dokładnie co i jak.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

za 1737 zł z wysyłką z niemiec kupiłem prawie nowego marantza sr-7500,zaskoczł mnie totalnie pozytywnie jakością brzmienia. przestrzeń powala. tylko używane za takie pieniądze

No ja właśnie znalazłem to:

Ukryta Zawartość

tylko nie wiem czemu tak tanio, domyślam się że trzeba przerobić zasilanie. Dziwne, że na ebay.de jest tak mało firm sprzedających tą yamahe (rx-v663) u nas na allegro już za 1650zł

Ukryta Zawartość

mam nadzieję że sprzedawca uczciwy.

Przyznam, że słuchałem marantza chyba sr-5001 z kolumienkami yamahy, frało super.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Witam

Widzę że temat już zapomniany nikt nic nie pisze ale zanim założę następny w zasadzie taki sam spróbuję tutaj.

Mam zamiar kupić Amplituner, zawsze myślałem o YAMAHA, ale trochę poczytałem i widzę że nie ma szans na dobre STEREO z Ampli. więc postawiłem na rozwiązanie z dodatkową końcówką na front, mam Paradigmy Monitor9 i Studio20, do tej pory miałem Technicsa SU-VX820 i byłem zadowolony, więc aby na razie nie naciągać budżetu kupiłem już końcówkę Technicsa SE-A800S tylko dla tego że z 820 byłem zadowolony i za 300zł nic innego bym nie kupił. Jaki Ampli polecacie do 1500zł żeby miał Pre-Out. Kiedyś do Paradigmów miałem kupować wzmacniacz Yamahy, odsłuchiwałem i było O.K. znalazłem w tym przedziale cenowym trzy modele RX-V663 i ze starszej serii RX-V661 i RX-V861. Który z nich polecacie albo jakiś inny z Pre-Outem, tak naprawdę kino traktuję jako dodatek do przyszłej rozbudowy, w tym momencie nawet nie mam warunków na prawidłowe rozstawienie głośników więc nie liczę na mega efekty, kupiłbym najtańszy Ampli ale te niestety nie maja Pre-Outa.

Niektórzy to wciskają Ci niezły kit, 1707 lepszy od 1907? tożto kompletny bezsens xD Ktoś próbuje być mądrzejszy od panów z DENON.brand.comapany? :P

-Więcej tematów nie przelatywałem ponieważ jest ich trochę, a ja jestem leniwy...

Ale do rzeczy:

zmienię trochę zestawienie:

DENON

leopard33, 27 Lis 2008, 09:01

>Witam

>

>Widzę że temat już zapomniany nikt nic nie pisze ale zanim założę następny w zasadzie taki sam

>spróbuję tutaj.

>Mam zamiar kupić Amplituner, zawsze myślałem o YAMAHA, ale trochę poczytałem i widzę że nie ma szans

>na dobre STEREO z Ampli. więc postawiłem na rozwiązanie z dodatkową końcówką na front, mam Paradigmy

>Monitor9 i Studio20, do tej pory miałem Technicsa SU-VX820 i byłem zadowolony, więc aby na razie nie

>naciągać budżetu kupiłem już końcówkę Technicsa SE-A800S tylko dla tego że z 820 byłem zadowolony i

>za 300zł nic innego bym nie kupił. Jaki Ampli polecacie do 1500zł żeby miał Pre-Out. Kiedyś do

>Paradigmów miałem kupować wzmacniacz Yamahy, odsłuchiwałem i było O.K. znalazłem w tym przedziale

>cenowym trzy modele RX-V663 i ze starszej serii RX-V661 i RX-V861. Który z nich polecacie albo jakiś

>inny z Pre-Outem, tak naprawdę kino traktuję jako dodatek do przyszłej rozbudowy, w tym momencie

>nawet nie mam warunków na prawidłowe rozstawienie głośników więc nie liczę na mega efekty, kupiłbym

>najtańszy Ampli ale te niestety nie maja Pre-Outa.

I wiele tańszych może zagrać lepiej jak ta yamaha... Nawet pomimo braku-preouta.

Sorry, za poruszenie starego wątku, ale przez ten ostatni wpis nie zobaczyłem dany założenia postu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.