Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner za ok. 1500zł

memic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam zamiar kupić amplituner, ale ze względu na ograniczony budżet kupię na początek tylko dwa głośniki do niego.

Zestaw będzie odtwarzał muzykę pop, disco, czasem klasykę i rock. Pokój 15m2 na razie, może kiedyś będzie większy.

Chodzi mi oto abyście wyrazili opinie na temat kilku amplitunerów w skali 0-100 dla poszczególnych kryteriów, są to:

- gra w stereo (jaka jest stereofonia)

- analityczność (szczegółowość np. instrumentów)

- naturalność dźwięku

- gra jako kino domowe

- przestrzeń (lokalizacja instrumentów w stereo)

- tuner radiowy (głównie chodzi o ściągalność stacji radiowych)

a rozważane amplitunery to:

DENON AVR 1906

DENON AVR 2106

Marantz SR4600

Marantz SR5001

HARMAN-KARDON AVR140

HARMAN-KARDON AVR240

HARMAN-KARDON AVR245

CA Azur 340R

CA Azur 540R

YAMAHA RX V661

YAMAHA RX V659

ONKYO TX-SR504E

ONKYO TX-SR604E

Wiem, że jest ich trochę dużo ale być może ten wątek jeszcze komuś pomoże przy wyborze. Dotychczas były podobne wątki ale nie tego typu porównania.

Z góry dzięki za wasze opinie.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/38982-amplituner-za-ok-1500z%C5%82/

Parę słów komentarza do mojego postu.

Wymienione przez Ciebie kryteria są nie do spełnienia w tej klasie cenowej. Trudno wymagać dobrej analityczności brzmienia w stereo od amplitunera KD za 1500 zł. Wielokanałowy amplituner brzmi porównywalnie do 3-krotnie tańszego wzmacniacza stereo. wynika to z konstrukcji - ilość końcówek mocy, funkcje dodatkowe itp. - za to wszystko musisz zapłacić. Przy takich priorytetach jak Twoje, postawiłbym zdecydowanie na sprzęt stereo, ewentualnie amplituner KD z wyjściem "pre-out", do którego podłączyłbym stereofoniczny wzmacniacz.

witam,

no właśnie, różne są zdania na ten temat. Czytałem na forum że np CA540 ma bardzo dobrą stereofonię. Jedni piszą że wielkiej różnicy nie ma. Dopiero wybieram się do sklepu na odsłuch. Jedyne co udało mi się dotychczas odsłuchać to Yamaha Pianocraft E810. Tam stereofonia wydała mi się bardzo dobra, ale nie mam odniesienia.

Podobno również HK240 ma też bardzo dobrą stereofonię, a chciałbym również mieć możliwość oglądania filmów na tym sprzęcie i nie wiem czy mimo wszystko efekt w 5.1 nie będzie lepszy niż w stereo.

Jeśli w sklepie okaże się że różnica między wzmacniaczem stereo a amplitunerem będzie kolosalna to być może zdecyduje się na stereo. Puki co jednak jeśli ktoś miał okazję posłuchać powyższych amplitunerów to bardzo proszę o opinie, możecie również podać swoje propozycje amplitunerów i przydzielić im odpowiednio punktację.

Z góry dzięki,

Pozdrawiam

Za ~1500zł można kupić również używany sprzęt który w sklepie kosztuje około 2200zł. Czy np CA Azur540 ma dużo gorszy dźwięk w stereo niż np Denon DRA-700? Ewentualnie napisz mi jaki w tej cenie kupić wzmacniacz stereo?

Pozdrawiam

Cóż, miałem rok temu podobny dylemat. Też wybrałem kompromis, czyli amplituner KD. Jednak musiałem sięgnąć na wyższą półkę niż pierwotnie zamierzałem. Posłuchaj CA Azur540, w delikatnej muzyce gra nie najgorzej. Harman w ostrzejszej. Odrzuciłbym modele najniższych serii (np H/K AVR1xx). Wiele zależy od tego na czym słuchasz do tej pory. Ja miałem najtańszego Technicsa SU-V300 i z amplitunerów KD dopiero H/K AVR435 zagrał w stereo minimalnie lepiej.

Napewno zgodze sie z Pablo 1964 ze Harmany to zagraja ale od 2xx w zwyz,Cambridge Audio tez jest OK,Yamahy szukaj od modelu 640,te amplitunery sluchalem jeden z nich posiadam i naprawde gra dobrze nawet w stereo.Co niektorzy przesadzaja z tym ze nawet badziejski wzmak zagra lepiej niz 3 razy drozszy amp,kupisz amplituner z wyjsciem pre-aut i sam posmakujesz .POZDRAWIAM

>DENON AVR 1906

>DENON AVR 2106

Starsze nie zawsze znaczy lepsze ( podobnie jak nowsze ).

Widziałem jakiś czas temu pomiary - Denon 1707 wypadał lepiej niż 190x ... i tu nie pamiętam czy 1906 czy 1907. Ostatnio widzę że częściej nowszy model jest lepszy niż gorszy ... lepiej wypada niż starszy nawet wyższy model.

W takim razie biorę pod uwagę:

Yamahe serii 640

Harman Kardon 240

CA Azur 540

Denon 1707

Mam nadzieję że w stereo nie odbiegają one mocno od najtańszego wzmacniacza Denona serii 500.

Z różnych względów budżetowych, żona itd. wybrałem sobie parę nie najdroższych kolumn, które będę chciał odsłuchać, mam nadzieję, że nie są najgorsze:

- ELAC FS57 - 1300zł za parę

- HECO VICTA 500 - 1000zł za parę

- MAGNAT Monitor 1000 - 800zł

- WHARFEDALE CRYSTAL 40 - 1000zł

- WHARFEDALE DIAMOND 9.5 - 1440zł

- WHARFEDALE DIAMOND 8.4 - 1400zł

- JBL E80 - 1600zł

- JBL E60 - 1400zł

- MAGNAT Monitor 880 - 580zł

- Rubicon RP-26F MKII - 750zł

chodzi mi o jakość , nie o super potężny bas, na pewno i hiphopu będę słuchał i dance, pop , rock, a czasem nawet trochę klasyki, więc kolumny powinny być dość uniwersalne. Przede wszystkim zrównoważone dobrej jakości brzmienie. Jeśli wśród tych kolumn są takie które od razu należy odrzucić to piszcie.

Wielkie dzięki, zatem skreślam te kolumienki i zaraz sprawdzam jak się ceny kształtują tych co podałeś :).

Jeszcze takie pytanie mnie naszło odnośnie tych amplitunerów, chodzi dokładnie o Denony (np. 1707, 1906, 2106). Nie mogę tego teraz znaleźć ale ktoś napisał w opinii, że przeszkadza mu szum z Denona podczas cichego słuchania muzyki, czy tu chodzi o szum z chłodzenia Denona czy szum w głośnikach np. związany z siecią i transformatorem, zresztą na audio.com.pl też piszą że duży szum. Już sam nie wiem, czy to taka przypadłość Denonów czy poprostu w tej klasie sprzętowej to już tak jest choć dziwne to bo na zwykłej wieży szajsunga nawet przy ustawieniu głośności na "1" nie ma żadnego szumu , w końcu to nie odtwarzanie ze starego adaptera.

Czy coś wiecie więcej na ten temat?

Z tych Yamahów to chyba wezmę pod uwagę RX-V659, ma niezłe opinie i w kilku zagranicznych testach również dobrze oceniają. Tutaj są rekomendacje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

u mnie nigdy żadnych szumów nie było, może jakiś minimalny jak ucho do głośnika bym przystawił ale to normalne w każdym wzmacniaczu...

przy słuchaniu muzyki o żadnym słyszalnym szumie nie było mowy, może masz jakieś zakłócenia z kabli analogowych między źródłem a amplitunerem (np jak podepniesz komputer z jakąś badziewną kartę muzyczną)

Rzeczywiście Sebastiano, chyba lepiej wziąć wyższy model 1907. Mam nadzieję że te szumy faktycznie okażą się minimalne. Chyba posłucham sobie jeszcze ONKYO TX-SR605, firma ta w zagranicznych testach wypada bardzo dobrze. U nas niestety w testach jej brak.

Tak samo zresztą o Kenwoodach nikt nie pisze. Słuchałem takiego KRF5200 z głośnikami PureAcoustic i muszę powiedzieć że grało to w stereo całkiem nieźle , ale może to też zasługa głośników, o których też nie wiele w sieci, a moim zdaniem grają rewelacyjnie.

W każdym razie powiedzcie mi czy warto w ogóle zaprzątać sobie głowę ONKYO albo Kenwoodem?

Witam,

no tak może i jest renomowaną firmą ale jakoś jak napisałem w pierwszym poście jaki tuner polecacie z tych które wymieniłem, to nie padło słowo ONKYO, a to znaczy chyba, że są lepsze amplitunery. Wygląda nawet na to że Yamaha jest bardziej popularna wśród społeczności tego forum, tylko ciekawe z jakiego względu, czy jakości, czy funkcjonalności.

• 1 miesiąc później...

Witam,

ciut odświeżę temat, w tej chwili waham się pomiędzy trzema amplitunerami. Są to:

- ONKYO 605E - wielokrotnie nagradzany w wielu czasopismach

- Yamaha RXV 661

- Harman Kardon 245 lub 247

Czy mogli byście coś doradzić , który z tych wydaje się być najlepszy? Czytałem opinie na tym forum, np o Onkyo, że problem jest z doborem odpowiednich kolumn , z drugiej strony podobno dobrze grają na tanich m-audio.

Yamaha jeśli się nie mylę ma pre-out.

Zaś Harman Kardon gra dobrze w stereo i na tym też mi zależy.

Mam też takie pytanie, co oznacza, że Harman gra lepiej w stereo? czy tu chodzi o separację kanałów, czy np Onkyo albo Yamaha zagrają jak w mono?

Co polecanie wybrać?

Aha a jeśli chodzi o kolumienki to przymierzam się na razie do kupna tylko kolumienek stereo np.:

JBL E80, HECO Victa 700, Warfedale 9.5, Cantony 407, lub te m-audio.

Co więc polecacie za amplituner no i co z tym stereo?

Dzięki

Ampli posegregowałbym tak:

1. ONKYO 605E - wielokrotnie nagradzany w wielu czasopismach

2. Harman Kardon 245 lub 247

3. Yamaha RXV 661

Kolumny żadne z wymienionych - może posłuchaj Jamo S 606?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A wiecie może, jak jest z niezawodnością tych nowych Onkyo? Bo niestety mam złe doświadczenie w tej materii w przypadku de facto bardzo ładnie grającego i solidnie wykonanego amplitunera (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Witam,

skąd taka propozycja, przyznam, że całkiem fajnie wyglądają, ale czy aby nie będzie z nich za dużo basu? Chciałbym aby zestaw grał dość z równowagą tonalną, aby była zachowana detaliczność odtwarzanych nagrań, podobno takimi kolumienkami są niedrogie JBL E80. Jeśli rzeczywiście te Jamo grały by nieźle to czemu nie.

A co z moim pytaniem odnośnie stereo w poście wyżej?

Zresztą jeśli chodzi o niezawodność to tez jestem ciekaw, mam nadzieję że te ONKYO się zbytnio nie psują.

Jeszcze mam jeno pytanie. Onkyo potrafi przerobić sygnał no s-video na hdmi? czy coś takiego potrafi też HK247?

HDMI ma więc może tak, ale jakby to ktoś mógł potwierdzić.

Pozdrawiam

Dzięki

Nie kupuj Jbli z serii E i ES - to jedne z najbardziej przereklamowanych kolumn jakie można kupić.

Od tego szajsu prawie wszystko gra lepiej.

Z Onkyo świetnie zgrywają się protonsilowskie Siesty i tańsze Premium.

memic

nieczytaj tych wszystkich bzdur wypisywanych o JBL. Na allegro ostatnio poszly E80 za 1100zł (prawie nowe)i moim zdaniem w takiej cenie nie maja duzej konkurencji. Sa na pewno lepsze pod kino domowe ale osobiscie uzywam ich tez do stereo tylko ze z konkretnym piecem.

co do amplitunera to polecam ci zdecydowanie cos z Harmana. W cenie 1500zł znajdziesz model 245, jednym zdaniem....znakomity dzwiek w kinie domowym i znosnie w stereo. Nie sugeruj sie mala moca wyjsciowa Harmana. Sa to dane tylko na "papierze". Ze swoja rezerwa pradowa powalaja na kolana nie jedne konstrukcje "100W"

"nieczytaj tych wszystkich bzdur wypisywanych o JBL. Na allegro ostatnio poszly E80 za 1100zł "

Pewnie teraz jakiś "chłopaczek z ławeczki pod blokiem" tłucze na nich "nielegal", bo niczego innego na tych generatorach hałasu słuchać się nie da.

Z tańszych kolumn, Maestro II 180 grają od nich znacznie lepiej.

Witam :)

właśnie dopiero co wczoraj udało mi się posłuchać kilka kolumn na Harmanie 247 i na Onkyo.

Słuchałem JBL ES100 ES80, Wharfedale 9.5, Infinity podobne do Wharfedale (nie pamiętam oznaczenia) oraz Cantony Ergo 607.

Na harmanie grało to podobnie na wszystkich kolumnach, problem był jednak taki że ekspert z MM nie umiał załączyć stereo na Harmanie , bo jak załączył to nic nie grało :). W każdym razie dźwięk był bardzo pełny z bardzo dobry dołem.

Po podłączeniu Onkyo 605 , wszystko zaczęło grać tubkowato, strasznie płasko.

W przypadku obu amplitunerów było dużo hałasu a mało detaliczności , czystego dźwięku , pomimo że było to w specjalnym pomieszczeniu odsłuchowym. Może to dvd pioniera? hmm.

W każdym razie jedne z tych kolumn które wyżej wymieniłem zagrały moim zdaniem zdecydowanie lepiej.

Były to cantony ergo 607. Było w nich trochę mniej przestrzenności (tej takiej jakby ktoś dodał efekt sceny, holu czy coś podobnego), ale za to niesamowicie dużo czystego dźwięku, idealne wysokie tony, dobra średnic i dół choć drugi amplituner - onkyo nie dawał go za dużo to i tak brzmienie tych kolumn podobało mi się najbardziej.

Może ktoś jest w stanie potwierdzić to że te cantony ergo 607 to dobre kolumienki?

"Może ktoś jest w stanie potwierdzić to że te cantony ergo 607 to dobre kolumienki?"

Jeśli się Tobie podobają, to są dobre. Nie sugeruj się opiniami innych. Ufaj tylko sobie i swoim uszom :)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Witaj - czytam i tylko się zastanawiam nad Twoim budżetem - HK 247 , czy yamaha 661 do 1500 zł będzie ciężko . Kupiłem ostatnio Yamahę 661 ( gra z dvd 661 ) - i jest koleją yamahą w moim domu. Miał być harman , ale odsłuchiwałem go z jamo 606 i Missionami i powiem tak - nie ma przepaści w stereo , a kino jest mniej ( dla mnie ) ważne. Yamaha jest nieco tańsza w zakupie ( ja dałem 1590 ?? coś koło tego ) i choć lubię gadżety to ten ampli jest przeładowany funkcjami - napewno większość przydatnych ,ale opanowanie tego wymaga czasu ( i czasem mocnych nerwów ;-))) Nie zamierzam polemizować czy Harman , Onkyo czy yamaha . Poprostu kilka słów o moim ampli - na tym forum Yamaha ma kiepskie noty i ok - jest "masówką" która jednak w kwestii kina jest pionierem i naprawdę jest dobra w te klocki. Wcześniejszy model który miałem dobre kilka lat ( 440 ) zadowalał mnie - bo spełniał najważniejszą cechę - moje uszy lubiły jego brzmienie . To jest absolutnie podstawowe kryterium . 661 gra detalicznie , wymaga większego"odkręcenia" gałki mocy niż nominalnie słabszy starszy 440 ( te same kolumny infinity alpha 5.1 ) , sporo więcej góry ( nie zawsze mi się to podoba ) , ale jest pure direct - skraca drogę sygnału do minimum i daje namiastkę "normalnego" wzmacniacza stereo . System automatycznej kalibracji ... hmmm cóż fajny bajer - wbudowany korektor parametryczny poprawia ( w założeniu ) akustykę pomieszczenia - no super - po pomiarach ustawiłem po swojemu . Tor wizyjny - mocno rozbudowany 2 we hdmi , componenty , s-video - mnóstwo możliwości ( ale na hdmi nie ma up-scalera jak HK 247 ) . Moultiroom - w Polsce chyba jeszcze mało popularne , ale jest a jakże , bi-wiring - spokojnie też jest . A brzmienie ???? Napiszę tak z każdym dniem poznaję ze starych płyt nowe dzwięki ( słucham właściwie wszystkiego - choć 70% to jazz ) i koncerty DTS i DD jakby w nieco odświeżonym wymiarze ( nie przepaść ale lepiej ) . Miałem okazję posłuchać na Denonie ( o symbole nie pytaj dvd bodajże 19.. ) i onkyo z Jamo i tak : deneon w kinie dobry , w stereo też ale brzmieniowo mnie nie urzekł , onkyo miło dla ucha ale "całokształt" słabszy . Być może niwiele z tego wynika , ale jeśli możesz to posłuchaj tego - myślę że ten sprzęt wart jest tej kasy .

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

• 4 tygodnie później...

Witam,

twój post przemo7 naprawdę zawrócił mi w głowie, ale i dobrze, bo być może wydam mniej niż planowałem, a z tego co wyczytałem twoja yamaha ma bardzo wielu zwolenników, którzy piszą o niej w samych superlatywach.

Szkoda jednak że nie ma konwersji sygnału analogowego do hdmi. Chyba ze się myle.

O ile wiem to z tych amplitunerów które w pierwszym poście wymieniłem to tylko Denony posiadają coś takiego oraz HK i Onkyo. Mam teraz dylemat, gdyby Yamaha miała taki konwerter sygnału analogowego na HDMI to chyba już bym miał tą Yamahę w domu.

Z tego co udało mi się jeszcze ostatnio odsłuchać to marantz z głośnikami yamahy. Nie wiem czy to nie zasługa głośników ale dźwięk był idealny jak na mój gust - odniosłem wrażenie że był bardzo precyzyjny o ile mozna to tak nazwać.

Powiedzcie mi czy taki amplituner marantz 4002 ma konwerter z analoga na hdmi i czy harman 247 i yamaha 661 również. Bo z niektórych opisów ampli nic nie wynika.

Dzięki

Pozdrawiam

No niestety yamaha nie ma konwersji analog-hdmi . Z tego co wiem również harman nie ma ( brałem go pod uwagę 247 przy wymianie sprzętu - ale ma up-scaling ) .Takie funkcje napewno mają jeszcze wyższe modele yamahy , ale ich cena to już inna liga . Sytuacje ratuje dvd 661 - ma upscaling . W temat konwersji sygnałow video dopiero się wgryzam bo w planie ostatnia zmiana - plazma samsunga - sory przedostatnia później projektor benq w500 ;-)))

pozdrawiam .

P.S.

Z czasem naprawdę doceniam zmianę ampli - brzmi coraz lepiej i zaczynam doceniać niektóre funkcje ułatwiające codzinną obsługę .

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.