Skocz do zawartości
IGNORED

Czy klasa D to G?

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

Jak myslicie? ma sie profesjonalnie zabrac ze te glosniki?

pokaż cały temat Klub zwolenników PARADIGM senicz 6 Sty 2008, 16:00

Obawiam sie ze jednak ten typ modulacji o ktorym pisze Michal bedzie dominowal w klasie D. No i co wyjdzie z tego na wyjsciu? a papka bezbarwa wyprana z uczyc i bez mentalnej sily.

Zapowiadam ze od dziasiaj zmieniono mi leki i swietnie sie po nich czuje. Tak wiec nie podskakiwac mi tu. W sumie troche zaluje ze zaczalem tem temat i leganda audebilizmu padla. Podsumowujac mozna stwierdzic ze klasa D nie ma zadnych zalet i wiele wad. Wydaje sie ze klasa G ma duzo wieksza przyszlosc. Musze teraz szybko opracowac taki wzm w klasie G i sprzedac go wielkiej wytworni aby plawic sie w dostatku do konca zycia.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 6 Sty 2008, 15:32

Widze ze Kargul znowu zaczyna tokowac.

pokaż cały temat Wzmacniacz HI'FI++ (6xLM3886) senicz 6 Sty 2008, 15:01

Rzeczywiscie za 1000zl mozna kupic bardzo solidna koncowke mocy. uzywke oczywiscie. A wzm diy sporo kosztuje. Trafa obudowa i reszta to setki zl. Choc gdy sie go zrobi to sie go kocha i wychwala pod niebiosa zalety.

pokaż cały temat Wzmacniacz HI'FI++ (6xLM3886) senicz 6 Sty 2008, 06:25

Jaki ty jestes beznadziejnie glupi. Przeciez dynamika jest stosunkiem T/t i tyle. A jakie dziecinne tlumaczenie problemu. Jak dziewucha. Nie sadze abys mial wyksztalcenie techniczne. Bo to co wypisujasz to poziom woznicy.

Mp3 to skrot myslowy mowiacy o tym ze nie wszystko zloto co sie swieci. To ze to gra, buczy i bzyczy nie oznacza ze jest super jakosci. W przypadku klasy D mamy do czynienia ze zrecznym oszustwem. Ciekawe ze zaden z red. pism nie poddal analizie i porownan aktyalnych konstrukcji z ich odpowiednikami teoretycznymi. Mysle ze przy pomocy DSP tak uksztaltuja dzwiek ze wielu debilom bedzie sie to bardziej podobac niz orginal. Jestem pewin ze klasa d wycina z muzy wszystkie info zawarte na malych poziomach bo nie jest taki wzm zdolny do przeniesienia sygnalu z taka dynamika jaka jest na wejsciu i z takim pasmem. Trzeba pamietac ze mamy w przypadku cd 64000 poziomow. I te poziomy musza odpowiadac informacji zawartej w impulsach PWM. A ze jedyna mozliwosc zakodowania takiej informacji w tym systemie to szerokosc impulsu wiec mamy sytuacje gdy zegar podstawowy systemu musimy pomnozyc prze te nasze 64000 poziomow dla uzmyslowienia sobie jakie F wchodza w gre. Identyczna sytuacje mieli konstruktorzy dac 1bit. Poradzili sobie z tym probleme kaszaniac dzwiek znany nam z dvd. Wzm w klasie D wycinajac najnizsze poziomy kastruja muze do tego stopnia ze az dziwnie brzmi. Wielu taki sound sie podoba. He he he i jak ich nazwac? audiodebile?

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 6 Sty 2008, 06:21

Myslalem ze sobie z Adamusem pogadam ale on dal tyly.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 5 Sty 2008, 23:58

Ale nie macie zadnych argumentow aby obalic to co pisze. Bo to jest wiedza samouczna!!!

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 5 Sty 2008, 23:55

mam silna nerwice wegetatywna z silnymi bolami. Wiec jestem wylaczony z zycia. Nie denerwujcie mnie.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 5 Sty 2008, 23:49

Tak robilem. Mialem zrobic na nich wzm do 3 droznych kolumnale sie rozmyslilem bo sa sredniej jakosci. Wykorzystalem gotowa plytke z trzema koncowkami do kolumny ale to nic nie dalo bo tych znieksztalcen nie da sie usunac niczym.

pokaż cały temat Wzmacniacz HI'FI++ (6xLM3886) senicz 5 Sty 2008, 23:48

to jest proba sprzedania kolejnej partii ciekawostek na rynku. Nigdzie nie podaja czasu trwania najcienszej szpilki bo z tego latwo wyliczyc rzeczywista dynamike wzm. To jest proba sprzedazy tranzystorow vmos do audio bo juz wszyscy sie z nich wycofali i uzywaja bipolary.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 5 Sty 2008, 23:40

Jambo, Michal wyraznie napisal ze ograniczeniem dynamiki klasy d jest stosunek T/t. Czyli stosunek zegara podstawowwego do najcienszej szpilki reprezentujacej najmniejszy mozliwy poziom generowany przez uklad. I on oczywiscie ma skonczona wartosc. Czy wy tego nie mozecie zrozumiec?

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 5 Sty 2008, 23:34

Niestety moje badania wykazaly ze problemem Lm38xx sa duze thd sla niskich poziomow mocy na wyjsciu. I nic na to sie nie poradzi gdyz pomimo bardzo duzego nfb uklad wprowadza te znieksztalcenia gdyz...... no mniejsza z tym. Za duzo byscie chcieli wiedziec.

pokaż cały temat Wzmacniacz HI'FI++ (6xLM3886) senicz 5 Sty 2008, 23:29

Widze rochacz ze sie wsciekasz na mnie za to ze kupiles zlomy w klasie D. Co do zalet technicznych takich wzm wyrazilem swoja opinie ale ze koledzy sa przyglupami i nie potrafia obronic tych technologii to nie moja wina. Porownaj to z innymi wzm i przestan skwierczec na mnie jak swinski skwarek. Zrozum, straciles nabrali cie i juz. Sugestia to straszna bron w rekach cwanych i rzadnych pieniedzy ludzi. Ale dosc tego. Ja mam misje aby oczywscic ten swiat ze zlego sprzetu. I powiadm wam albo bedzie produkowac dobry sprzet albo ze mna bedzie cie mieli do czynienia!!Zrozumiano. Milcz bez slowa.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 5 Sty 2008, 23:27

Ty, grekus, za kargula sie bierzesz jak ci dalem kosza?

pokaż cały temat Obudowy do pre senicz 5 Sty 2008, 20:55

Co ja poradze ze za mna ciagna muszki owocowki.

Radze zrobic uklad z tego watku na LM3886

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dodatkowe tranzystory powoduja ze calosc znacznie lepiej gra niz pojedynczy czy mnogi LM3886.

pokaż cały temat Wzmacniacz HI'FI++ (6xLM3886) senicz 5 Sty 2008, 20:48

Raczej makako podobne.

pokaż cały temat Obudowy do pre senicz 5 Sty 2008, 19:54

Czyms to wykules? czy pilnikiem?

pokaż cały temat Obudowy do pre senicz 5 Sty 2008, 19:50

Kargul to jaki kowal artystyczny?

pokaż cały temat Obudowy do pre senicz 5 Sty 2008, 19:40

Wy glaby, myslicie ze z paru elementow sklecicie jakies g. i ma to grac super?

pokaż cały temat Wzmacniacz na o-ampie i mosfetach. senicz 5 Sty 2008, 19:13

No i co? klasa D przegrala wyscig do mojego serca. Malo placa.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 5 Sty 2008, 19:05

Wymien dwa 47k w koncowkach mocy. Takie wieksze 0.5-1W oznaczenia paskowe pierwszy pasek to zolty.... a reszty nie pamietam. kolor farby brazowy.

pokaż cały temat NAD 304 - przerywa senicz 5 Sty 2008, 19:01

Vector, jestes pierwszym ktory jest dowodem w mojej sprawie.

pokaż cały temat Sztuka kupowania CD senicz 5 Sty 2008, 18:55

o widze ze zydelek zaliczyl w stanach rozne atrakcje. Bolalo?

pokaż cały temat Klasa G czy H senicz 5 Sty 2008, 18:44

Pedaly nie pchajcie sie tak......

pokaż cały temat Klasa G czy H senicz 5 Sty 2008, 17:59

Mysle ze 100 rownoleglych Lm3886 bedzie najlepsze.

pokaż cały temat Wzmacniacz HI'FI++ (6xLM3886) senicz 5 Sty 2008, 17:49

Jednym slowem wy uwazacie ze niedopracowany system o dynamice obcietej przez ograniczenia uzytych elementow jest dobre w brzmieniu? widze rosnie nowa ekipa glucholi zwolennikow wzmacniaczy do d. Mozna napisac ze jest grupa normalnie slyszacych i mala grupka przygluchych krzyk wrzeszczacych ze lampa najlepsza. teraz Nowe gluche pokolenie dzieci mp3 kwicza za klasa d.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 5 Sty 2008, 17:37

Nie chce ponizac firm i szkodzic im wymieniajac ich nazwy. Niech glupcy mysla ze akurat tej firmy to nie dotyczy. he heAle jesli wy nie slyszycie tego mydlanego dzwieku no to sam juz nie wiem jak was nazwac? ...... rybitwy?

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 5 Sty 2008, 15:12

Ciekawe ze nie ma w necie schematow wzm w klasie G. Wszystko musze sam wymyslac!!!

pokaż cały temat Klasa G czy H senicz 5 Sty 2008, 12:51

Mp3 to odpowiednik filozofii wzm impulsowych. W nich tez na drodze algorytmu wycina sie te sygnaly ktore nie sa potrzebne sluchaczowi. Wynika to bardziej z ograniczen technologii niz ze zlosliwosci tworcow wzm D.

Jak rozumiem jestes wielkim fanem wzm w klasie D? a ja nie, gra to obrzydliwie. Mysle ze te wzm sa dobre dla ludzi o slabym sluchu. Ktorych draznia szczegoly i detale w muzie. Ma byc plasko i platonicznie.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 5 Sty 2008, 12:46

Ten watek poswiecimy problemowi co:

najchetniej forumowicze by zrobili w aspekcie DIY?

pokaż cały temat Co robic? senicz 5 Sty 2008, 12:40

Rynek nie jest przygotowany jeszce do takich dziwacznych wzm jak w wzm w klasie H. Co do sprawnosci to okazuje sie ze ze wzrostem zegarow w zwyczajnej klasie D jej sprawnosc zaczyna malec. Powodem sa pojemnosci zlacz wew vmosow i dalsze wedrowanie z zegarami i szybkoscia impulsow moze spowodowac spadek sprawnosci do 40%

pokaż cały temat Klasa G czy H senicz 5 Sty 2008, 12:24

Wspolczesne wzm sa najczesciej mocy kilkudziesieciu Watt i maja prosta budowe. Prostota i niska cena powoduje ze nie oplaca sie budowac innych klas niz AB. Oczywiscie jest proba oszustwa w postaci wciskania wzm w klasie D. Ale to im sie nie uda!!!

pokaż cały temat Klasa G czy H senicz 5 Sty 2008, 12:02

byc moze klasa H wywodzi sie z czasow gdy budowano wzm mocy na tranzystorach majacych nizsze napiecie pracy niz napiecie zasilajace wzm mocy. Pomyslowy uklad dzieli to zbyt wysokie napiecie zasilania do poziomu pozwlajacego bezpiecznie zasilac tranzystory.

pokaż cały temat Klasa G czy H senicz 5 Sty 2008, 11:59

Traktujcie moje wpisy troche z przymruzeniem oka, one maja stymulowac do myslenia a nie do dzialania.

pokaż cały temat Klasa G czy H senicz 5 Sty 2008, 11:43

Ty to masz szczescie. A jak gra na tle innych?

pokaż cały temat Sztuka kupowania CD senicz 5 Sty 2008, 11:41

Kiedy juz wiemy ze wzm w Klasie D, T sa z natury kiepskie a cieszyc sie ich dzwiekeim moga tylko bardzo niewyrobieni audiofile zapytac sie mozna co z innymi klasami? G i H.

Klasa G to zwyczajny wzmacniacz zukladem przelaczanych zasilan. Od 2 do 3 dla bardzo duzej mocy. Np. NAD dlugo robil takie wzm. Stosowal tylko dwa napiecia zasilania. Role przelacznikow pelnily diody a sterowanie zasilaczem wyzszym pelnily uklady wtornikow starowanych napieciem na wyjsciu wzm. Napiecia bardzo wysokie bo az +/- 70V a czasami i wiecej. Takie rozwiazanie pozwalalo na zmniejszenie do minimum radiatora i raczej sluzylo do dobrego wysterowywania glosnikow 15om ktorych jeszce sporo bylo na rynku po epoce lamp.

Klasa H to juz wyzsza szkola jazdy. Zwykly wzmacniacz wysoko pradowy zasilany jest dynamicznie w takt sygnalu wejsciowego. Zrealizowac takie zasilanie mozna na kilka sposobow. Najprostszy to liniowy zasilacz redukujacy napiecie zasilania do np. +/-10V na koncowce mocy. Wieksza czesc ciepla wydziela sie wtedy w tranach zasilacza ale tu moga byc uzyte tanie tranzystory a w koncowce mocy jakies super szybkie i dobre nisko napieciowe wysokopradowe. Mamy duzy zysk w postaci bardzo wysokich mocy i utrzymania super jakosci. Inne rowiazanie to zwykly zasilacz na trafie i impulsowe regulowane obwiednia sygnalu wejciowego zasilacze. Tu uzyskujemy wysoka sprawnosc emergetyczna bez calej tej zabawy w szatkowanie sygnaly w impulsy PWM tak jak w klasie D czy T. prosto i tanio. Inne rozwiazanie to zasilacz impulsowy podobny do tego w PC zasilajacy calosc. Wydaje sie ze tak jak w klasie D jakosc powoli osiaga kres swoich mozliwosci i nadal jest bardzo niska tak w klasach G i H mozna mowic o niesamowitych mozliwosciach technicznych i rozwojowych. Szcegonie klasa H ze wzgledu na swoja super sprawnosc energetyczna ma najwieksza przyszlosc i moze zachowac najlepsza jakosc anologowych wzm mocy. Gdyz wlasciwie prawie kazdy wzm mozna zasilac w ten sposob i uzyskac piekne brzmienie np. nalesnika z bardzo duza sprawnoscia.

pokaż cały temat Klasa G czy H senicz 5 Sty 2008, 11:38

Ztych moich pouczajacych watkow wynika ze nie kupujcie cd z dac delta sigma i wzm mocy z sieczkarnia na wyjsciu. A ci ci juz kupili no to niestety musza oddac sprzet do producenta lub sklepu a ci co im sie ten dzwiek podoba nie zasluguja na miano czlowieka.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 5 Sty 2008, 10:46

Wracajac do doslownej krytyki Rehdeko jak w temacie mozna stwierdzic ze uzycie tego typu glosnkow stawia pod znakiem zapytania jakosc calosci. W czasach ich produkcji tylko ta firma wpadla na tak szalony pomysl aby uzyc tych powszechnie dostepnych wtedy glosnkow do produkcji kolumn? inni jednak nie kopiowali tego rozwiazania. Uzycie takich duzych stozkow z podzialem filtrow w obszarach niezwykle silnych rezonansow membran wydaje sie dziwne. Opisy porownan brzmienia tych glosnikow do zywych wykonawcow tez sa naciagane gdyz nie porownywano np. z glosnikami innych firm. Kef np. robil podobny cyrk i tez kupa ludzi byla oczarowana. Wydaje sie ze Rehdeko to lubiana kolumna przez bardzo waskie grono sluchaczy ktorym to brzmienie pasuje. Mysle ze szybkie przelacznie miedzy systemami o podobnej glosnosci wykaze mocne i slabe strony tych dziwacznych kolumn.

pokaż cały temat Negatywne opinie nt. kolumn Rehdeko senicz 5 Sty 2008, 05:12

Nie bede kupowal takiech skrzyn bo mam juz caly uklad. Nastepnie musial bym wywalic sporo elektroniki np. OP i wstawiac swoje uklady. Nastepnie musial bym wstawic uklad poprawiacza delta sigma. Rezygnuje z gotowca bo roboty nie bede mial z nim mniej. Glownie bedzie to uklad adc do celow pomiarowych z wyjsciem spdif opto do polaczenia z PC. Takie rozwiazanie pozwoli mi na duzo wieksza dynamike ukladu pomiarowego. Choc bede mial ograniczenie do 96k to mnie to wystarcza do moich celow. Przez dodanie ukladow wejsiowych w osobnych pre bede mogl nagrywac sygnaly z mikrofonow. Na kolejne As2008 zaprezentuje juz muzyke nagrana przy pomocy mojego systemu.

pokaż cały temat Audio ADC 2001 senicz 5 Sty 2008, 04:55

Czyli mam racje z tym ze dsp robi kaszane z sygnalu i uklada impulsy tak abysmy sie dali nabarac na ten dzwiek. czyli to jednak jest mp3. Jasne tez jest ze 1nS sterowania zniknela by w pojemnosci bramki jak kartofel w rzece. Zreszta moc jaka by byla potrzebna do sterowania vmos przy tak szybkich impulsach penie by byla wieksza niz oddawana. No i vmos mocy na te gigaherce kosztuja jakies chore pieniadze. I napewno nie maja pradow 100A i Napiecia 200V wymaganych we wspolczesnych ukladach H.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 5 Sty 2008, 04:47

Jesli to jest dac delta sigma to nie warto tego robic.

pokaż cały temat DAC by Tomasz Jabłoński senicz 4 Sty 2008, 22:13

Skibus chyba sie nie przejales tak bardzo? tak to jest gdy czlowiek mysli ze dokuczajac komus sam jest bezpieczny. A tu nagle bec.

Klasa D chyba nigdy nie bedzie sprawna. Do teoretycznych mozliwosci nigdy nie dojdzie. Tak jak wycofano sie z cyfrowcow tak i z d. Wydaje sie ze przyszlosc nalezy do G przez duze G. Musze cos takiego zrobic. Dodam zasilanie dynamiczne do nalesnika.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 22:12

Dzieki skibus za wsparcie na As. Ale ilez mozna sie wysmiewac z dudnienia strunobetonu? To jest temat o klasie D a nie strunobetonie.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 22:04

skibus kapany? podmyles sie?

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 21:42

Mysle G nie jest g a D jest g.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 21:31

Problemem wzm cyfrowych jest problem malej rozdzielczosci/dynamiki. Przy 16bitach mamy 64000 poziomow. Co oznacza ze sygnal zegara musi byc dzielony 64000 razy dla uzyskania rozdzielczosci 16 bit. Jesli przyjmiemy najnizszy zegar 44k sieczka pwm jest zaj...... duza. Dlatego nie stosowano az tak duzych f a stosowano jakies zabiegi ograniczajace. Ten problem dotyczy wszystkich wzm impulsowych. Pisze o tym aby niewyksztalconych samoucznie kolegom z tego forum uswiadomic ze wiele z tych recenzji jest klamliwych a czesc zachwycajacych sie tymi wzm to przygluche dupki. A wlasciciele ich to gluche debile. Kazdy komu sie podoba ten dzwiek napewno jest gluchy jak pien.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 20:55

Ja pisze o klasie G przez male g.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 20:15

Jak widac stosowane sa rozne sztuczki ograniczjace ilosc impulsow i ich czestotliwosc. Ma to tylko jeden efekt. Pogorszenie zawartosci muzy w sygnale. Nawet nie spodziewalem sie ze to jednak taki syf. Moze przypomniec kto z audiofili tak chwalil to g?

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 19:12

Skibus to ty jestes tym niedomytym ...... a ta plyta to taki syf muzyczny. Przestan sluchac takich kawalkow, wykap sie i zacznij myslec pozytywne.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 19:05

Ja zrobie lepsze. No i w tych gratach az roi sie od op i delta sigma.

pokaż cały temat Audio ADC 2001 senicz 4 Sty 2008, 18:22

następna strona

idź do strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180

WYBRANE STEREO ANALOG LAMPA DIY MUZYKA KINO DOMOWE FILM BOCZNICA SPONSOROWANE

webmaster angielski Reklama w serwisie

Ukryta Zawartość

Zle to ujalem. Chodzi o to ze aby uzyskac 100db dynamike sygnalu najdrobniejszy pik tworzacy ostateczny sygnal musi byc 100000 razy drobniejszy niz zegara postawowego. To chyba proste. Mozna oczywiscie manipulowac iloscia prostokatow zegara.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 18:20

W Sobieskim nic nie gralo dobrze. No moze takie sytemy bez basu lub ze szmata w basreflex jak mbl. Choc i to im nie pomoglo. Jaustawiam sytem na czysta srednice a gawiedz chce plumkania. Zcysty wokal/ a komu to potrzebne! ma to ladnie plumkac!! Widze ze debilkom brakuje jakiejs sensownej argumentacji technicznej i zaczynaja szczekanko......

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 17:58

Zastanawia mnie tylko dlaczego ludzie ktorzy wczesniej sluchali tych wzm tak klamali na temat ich jakosci?

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 17:41

Pisz do lancastera.

Chcialbym miec prawo zabijac piszacych w tym watku.

pokaż cały temat Prezentacja Włodka Senicza na AS2007 senicz 4 Sty 2008, 17:31

Odkrylem prawde o klasie d. teraz juz jak ktos sie nabierze na taki wzm to nie moze powidziec - ja nie widzialem......

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 17:30

Do nagrywania muzyki artystycznej.

pokaż cały temat Audio ADC 2001 senicz 4 Sty 2008, 17:28

Dlaczego zaczalem ten watek? bo poczulem sie zdolowany przez przestepcow oferujacych g jak D.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 16:17

Taka D3 to bardzo przypomina delta sigma. tez niby ladnie gra ale ...... Wydaje sie ze przyszloscia beda uklady z dynamocznym zasilaniem. A wprowadzajc male opuznienie w sygnale cyfrowym mozna dostosowac zasilanie do sygnalu ktory nadejdzie. Mamy wiele zalet takiego rozwiazania. Duza sprawnosc male thd i prostota ukladu. Sa juz wzm w tej technologi ale glownie do subow. tak jak kiedys d byla tylko do subow. No cena. Dwa trany 10A daja moc taka jak 8 vmosow w klasie D3 i zajebista roznica w jakosci dzwieku. nadal jest to analog z super malymi thd.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 16:16

Jesli zegar jest przestrajany to mamy do czynienia w 100% z efektem maskowania sygnalow jak w mp3. Czyli to jest Klasa D3!!!

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 16:08

Rozwiazalem problem delta sigma w adc wiec koniec wystawami. Zaczynamy nagrywac.

pokaż cały temat Prezentacja Włodka Senicza na AS2007 senicz 4 Sty 2008, 16:04

Cos Mistrz Amadeus milczy? no prosimy Mistrza o miazge z naszej niewiedzy!!!!

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 16:02

No nic mam juz pomysl jak temu delta sigma zaradzic.

pokaż cały temat Audio ADC 2001 senicz 4 Sty 2008, 15:57

Nie chodzi Michale o pasmo przenoszenia bo to jest latwe do spelnienia ale dlugosc imp. dla uzyskania okreslonej dynamiki. Np. 100dB jak latwo policzyc najmniejszy bit musi byc 100000 razy drobniejszy od max sygnalu. Bo w koncu z tych pikow uklada sie sygnal. I w tym jest problem.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 15:55

Niestety nie ma nie delta sigma adc. Moze sa jakies malo znanych firm?

pokaż cały temat Audio ADC 2001 senicz 4 Sty 2008, 15:05

Rafaell nie ma sprawy jak tylko taki zlom wypatrze na ebay zaraz leci do ciebie.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 15:04

Czyli ile mam ci zaplacic za tego Tchnicsa? bo z tego wynika ze wyslales mi go super dzialajacego. Jak bedzie taki na ebay to go kupie dla ciebie.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 14:50

Ja tylko chce zwroci uwage za tak pieknie opisywane D sa czesto do D. Malo tego nikt nie podejmuje polemiki technicznej. Sam amadeus milczy. W tych parametrach nie podaja np. jaki jest zegar i jaka jest najciensza szpilka ktora wyznaczy dynamike prawdziwa calosci. Bo przy zegarze 500k. Dodatnia czesc sygnalu musiala by byc tworzona z 1/100000 na 1uS gornej czesci przebiegu zegra. A to oznacza dla dynamiki tylko 80db szpilki odpowiadajace pS a biorac pod uwage ze to musi byc nadal impuls - szpilka mamy do czynienia z jakas abstrakcja. Sami widzicie ze klasa d to wielkie oszustwo.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 14:47

W tym roku to naprawie. Juz nie dam sie nabrac na strunobeton. A ze nie wkladalem szmat w basreflex wiec dudnilo najbardziej. Ale chyba jest to temat o klasie d debilu. Wiec moze cos sensownego na temat? kto bedzie taki cwany i od strony technicznej wytknie mi bledy rozumowania? szczekac tylko potraficie kundelki.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 14:30

Niestety zalamamlem sie. Cs5396 to delta sigma!!! czyli syf. Musze poszukac innego ADC. Macie jakies sugestie?

pokaż cały temat Audio ADC 2001 senicz 4 Sty 2008, 14:26

Tak sie koncza recenzje zlotouchych wszystko wiedzacych. Jak graja wzm w klasie D? a jak dvd z delta sigma. I Bardzo do siebie pasuja. Jak widac z rochacza jest taki audiofil jak z koziej dupy traba!!

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 14:14

Firmy uznaly ze podobnie jak w mp3 nie potrzeba odtwarzac wszystkiego bo i tak durnie tego nie slysza wiec zastosowano sztuczke wycinania najmniejszych sygnalow. Powoduje to znaczna poprawe dzialania calego systemu. Choc dynamika zmalala to nie potrzeba ciac zegra na super malae czastki dla zachowania dynamiki. Np. widac po Halcro ze zastosowano taki manewr gdyz na prostokacie widac ile tak naprawde jest impulsow wypelnienia. Identyczna sytuacja zachodzi w dac delta sigma. Tam jednobitowiec chcac przetworzyc pelna dynamike z zegarem np. 8x44k musialby operowac na jakis grubych Ghz. Oczywiscie dla 24 bit. Poradzono siebie w ten sposob ze sygnal odtwarzaja kolejnymi przyblizeniami, najczesciej 5-6. Co powoduje ze zegar wew zegara od przelacznika pojemnosci ma raptem 50-80Mhz. Niestety w D nie da sie tego zrobic wiec mamy syfa ale komu to przeszkadza. Kilku zlotouchych red nawypisuje pochwaly i kasa leci i zasilacze z PC ida jak cieple buleczki. Staja sie popularne bo nie maja duzej liczby informacji na detalach. Ot taka papka lejaca sie z glosnikow. Muzak tak to sie nazywa? choc trzeba przyznac ze udaja swietnie hiend. Hiend dla debili.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 13:17

Jak sie chlopaki na czyms nie znacie to lepiej sie nie wypowiadajcie. Problem D polega na dynamice sygnalu. I tak przyjmujac tylko dynamike 80dB - 100000 poziomow sygnalu mam bardzo trudna sytuacje. Gdyz przy zegarze sygnalu wysjsciowego 500khz impulsy wyjsciowe dajace rozdzielczosc 80db musialy by byc az 50Mhz. Czyli stromosc impulsu dla zachowania sprawnosci wzm musial by byc jeszce wiekszy. Jak to wyfiltrowac? A dynamika 80db jest slaba. przy 100dB mielibysmu juz 500Mhz. Uklady sobie radza z tym problemem stosujac mieszane sposoby modulacji i pulsacje napiecia zasilania stopni wyjsciowych. Nastepnie petle nfb z wyjscia poprawiaja sygnal na wyjsciu wprowadzajac korekte w impulsach. Przy pomiarach sinusa caly proces przetwarzanai jeszce sie kupy trzyma ale dla sygnalow dynamicznych zaczynaja sie schody. najczesciej uklady projektowane sa tak aby swiadomie ograniczyc jakosc na wysokich np. spadek petli nfb powyzej 2khz i w ten sposob nie wporowadzac znieksztalcen typu dynamicznego podobnego do tim. Takie wzm sa dobre dla sprzetu przenosnego - tel i inne bo w nich max sprawnosci energetycznej jest najwazniejsza.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 12:50

Jak widac moja argumentacja unieszkodliwila przeciwnikow. Zreszta kolejny raz mam racje. Co do przyszlosci D to jej brzmienie bedzie zalezne od rozwoju ukladow OP ktore stanowia integralna czesc systemu. Trzeba czekac. Choc juz kolejne lata plyna tego czekania na OP i jakos nadal nie zrobili nic ciekawego. Alternatywa dla klasy D jest uklad z dynamicznym - zaleznym od wielkosci sygnalu zasilaniem - w nim zwykly wzm liniowy mocy zasilany jest napieciem w takt sygnalu wejsciowego. Uklad jest bardzo prosty i sprawny energetycznie. Nie ma tej sieczkarni przelaczajacej stale 100A na wyjsciu typowej dla klasy D.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 11:54

Problem w tym ze zbyt wczesnie- dla celow komercyjnych - okrzyknieto D hiend. I za zasilacz programowany biora gruba kase. Typowy zasilacz impulsowy - kosc - moze miec lepsze parametry od tych wzm. Chocby przyklad zasilaczy do PC. Blad w napieciu przy skokach poboru pradu do 30A liczony jest w setnych czesciach procenta.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 00:14

mam super testera intuosa. Ale byc moze w marcu jak sniegi puszcza? Slawka przerabiam na tranzystora. narazie to mam nerwice i nic nie robie.

pokaż cały temat Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy senicz 4 Sty 2008, 00:09

Ten siedzacy ich wszystkich?

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 4 Sty 2008, 00:01

jeszcze pare lat i bede najslawniejszym audiofilutem na planecie.

pokaż cały temat Prezentacja Włodka Senicza na AS2007 senicz 3 Sty 2008, 23:30

Lukar na bocznice z tym watkiem swinstwa tu sie zaraz beda dziac.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 3 Sty 2008, 23:27

Kogo uwodza?

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 3 Sty 2008, 23:26

I mnie, aj waj, posadzaja o antysemityzm?!!! aj waj

pokaż cały temat Prezentacja Włodka Senicza na AS2007 senicz 3 Sty 2008, 23:16

Nie pamietam tych angielskojezycznych nazw. Pamietam Telos.

pokaż cały temat sztuka kupowania wzmacniaczy mocy senicz 3 Sty 2008, 22:30

chcialbym slyszec kable!! a nie glosy!!

pokaż cały temat Wzorzec senicz 3 Sty 2008, 22:20

Jesli komus sie wydaje ze D nie sa do D to chyba sie myla?

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 3 Sty 2008, 22:18

to jest moja odpowiedziec na wpis rochacza. jemu sie wydaje ze jak se tam i tu posluchal ma prawo nazywac sie mistrzem gumowe ucho.

pokaż cały temat sztuka kupowania wzmacniaczy mocy senicz 3 Sty 2008, 22:13

Gdyby normalny wzm mial tak skompensowana nfb to ...... ale to klasa D wiec ...... Ta kompensacja jest oczywiscie w sekcji liniowej. Prawdopodobnie w petli nfb. I prosze panstwa o czym my tu dyskutujemy? Sa granice ktorych przekraczac nie wolno.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 3 Sty 2008, 22:12

Swinia tez uwaznie slucha grzmotu......

pokaż cały temat sztuka kupowania wzmacniaczy mocy senicz 3 Sty 2008, 22:08

No to fajna sprawa. Bedzie to drugi taki wzm. Pierwszy pojechal do Mistrza Waldemara ale nie byl zadowolony. He he

pokaż cały temat aktywna kolumna na IC? senicz 3 Sty 2008, 22:06

Klamalem.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 3 Sty 2008, 22:03

Wiara ze stare kosci sa super jakos wam ze lbow nie wychodzi?

pokaż cały temat PCM1704 senicz 3 Sty 2008, 21:33

No dalej tempaczki, napiszcie jak i jakie wzm kupowac. Medrcy syjonu! ......chyba mi sie cos pomylilo.

pokaż cały temat sztuka kupowania wzmacniaczy mocy senicz 3 Sty 2008, 21:32

Cwane te pomiary z BO. jak rozumiem taki modul wsadzony jest w obudowe amadeusa? a co do pomiarow to thd w funkcji mocy dopiero od 100mW czyli od 0.9V a 10mW to nie laska pokazac? ale mniejsza z tym. pasmo slabe do 10khz w porywach do 20. Df pokazuje jaka kasztanska jest petla nfb. Plasko do 2 khz potem gwaltowny spadek a to oznacza zaj...... kreceniem faza itp dewiacje. jesli ktos ma czelnosc nazwac takie cos hiend......no.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 3 Sty 2008, 21:29

Musicie poczekac. Pracownie mam w rozsypce. Przeprowadzka. Ale Amadeus chyba sprawny?

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 3 Sty 2008, 21:20

Ja se zarty robie. Ale ja moge bo sie znam na tym co pisze. w tematy na ktorych sie nie znam to sie nie wcinam. Np. w skupieniu czytam Molibdena i kilku innych znawcow cyfrowki.

pokaż cały temat Wzorzec senicz 3 Sty 2008, 21:16

mam juz cs8414 i df1704 i jutro zaplace za 2 pcm1704. Mysle ze w lutym zaczne cos dlubac. Zrobie aktywny uklad i/v na tranach z wyjsciem 20-30V rms. Ot tak dla jaj. tak nikt nie robi. a pcb? wplotuje rolandem.

pokaż cały temat PCM1704 senicz 3 Sty 2008, 21:13

Facet, nie pekaj wez ten milion dolcow. Kupisz se naprawde fajne kabelki.

pokaż cały temat Wzorzec senicz 3 Sty 2008, 21:09

Patrzecie jak amadeus przepadl. Nie ma pomiarow tego parametru? no ciekawe. Mysle ze nie przedstawi go. jest to napewno straszna kaszana.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 3 Sty 2008, 21:07

Przeciez pisze kretynki. Kretyni to brzmi zbyt dumnie.

pokaż cały temat sztuka kupowania wzmacniaczy mocy senicz 3 Sty 2008, 21:02

Przeciez ja nic nie umiem. To jak mam wykonac takie pomiary? Amadeus przeciez zrobi takie pomiary. Mocno w to wierze i zatka mi gebe jakoscia.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 3 Sty 2008, 20:59

Jak za darmo? w koncu wykazesz cos czego wszysscy oczekuja od czlowieka. nadprzyrodzonych zdolnosci. ten milion dostaniesz w nagrode za twoje cialo. A szkodliwe wpisy to jakie? jesli mozna sie dowiedziec?

pokaż cały temat Wzorzec senicz 3 Sty 2008, 20:34

moze wykres thd w funkcji mocy? tak od 10mW. Ja wiem ze Pana sprzet sie sam obroni ale troche zamieszania podniesie panu sprzedaz. No w koncu ja na niczym sie nie znam a to oznacza ze krytykujac takie wzm robie tylko reklame. Powodzenia.

pokaż cały temat Czy klasa D to G? senicz 3 Sty 2008, 20:31 następną stronę???????????

Co do rankingow to trzeba pamietac o tym kto pisze te artykuly bada sprzet itp. Najczesciej sa to zwykli ludzie bardzo czesto miernie fachowo przygotowani do funkcji jaka pelnia w redakcji. Pisza co pisza a napewno prawdy nie pisza bo szybko by stracili prace. Prawda jest okrutna - najwazniejsze sa efekty ekonomiczne dla redakcji czyli ile ogloszen jest dawanych na stronach i ile sie sprzedaje egzemplarzy pisma. I dlatego duzy dystrybutorzy moga liczyc na dobre recenzje a mali? czesto sluza jako chlopiec do bicia. Bo ktos musi byc gorszy. Skonczylo sie to tym, ze recenzje sa prawie identyczne dla wszystkiego. Ba, hi-end dostal w skore bo wiele taniego sprzetu zaczelo grac doskonale. No chocby Usher.

Ale bez dobrej recenzji nic sie nie sprzeda wiec producenci zabiegaja o te dobre. Maly zaklad zaczynajacy produkcje czesto boi sie oddac do recenzji sprzet bo jak bedzie zly to koniec z produkcja. A moze byc zly bo nie ma w tym swiadku obiektywnych opisow. W recenzji trafi na duza firme i polegnie bo cos polskiego i taniego nie moze byc lepsze od zachodniego duzego. Redakcja ma prosty rachunek - duzy bedzie dawal sporo reklam a poczatkujacy bardzo malo. A wiec? rezultat jest wiadomy. Mala firma dostaje kiepska recenzje i koniec z marzeniami. Choc urzadzenia bardzo dobre i tanie.

Niestety taki jest rynek i tylko niezalezna? witryna w internecie moze cos pomoc. Ale kto ja zrobi i po co?

Np. kolumny firmy edyton sa super i za male pieniadze ale kto slyszal o takiej firmie? a warto kupic bo jeszcze te glosniki sa tanie i pewnie beda duzo drozsze lub firma zaprzestanie rpodukcji bo przegra z konkurencja wielkich korporacji.

Pozdr. Senicz

A Wy się tylko nabijacie. Senicz dba byśmy mieli tanie audio i nie byli zmuszeni do przepłacania. Walczy cały czas z wielkim uporem i przeciwnościami losu z ogromnymi korporacjami, gdzie wiadomo mały i słabszy zazwyczaj przegrywa.

no no no

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tylko mi nie wylewać bo gorzko będzie:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale sie narobilo!!! milosnicy D maja w D bo milujac D staja sie D. Nigdy bym nie przypuszczal ze D jest tak do d. Ale co ja na to poradze. Nawet moja wiedza samouczna nie moze pomoc temu kretynskiemu rozwiazaniu w ktorym zasilacz impulsowy chce sie zmusic dp odtwarzania muzyki.

Włodek-> zobacz jaki fotel koledzy z zbocznicy Tobie przygotowali. Typowy przykład D(rąga) do G(ówna)

Nie obrazisz sie jak wkleję fotkę?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten fotel a w zasadzie krzesło też jest fajne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... tylko zaraz kto na nim siedzi? A to ten facio po lewej ze zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dobra!

Pokazałem krzesło, fotel i kto na nim siedzi a teraz pokażę to co na zdjęciu i udam się w "siną dal" :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Włodek wyłącz kompa dzisiaj siedzisz od szóstej rano przed ekranem,już 14godzin !!!

Idż się rano zarejestruj do psychologa od uzależnień może Ci pomoże

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zalatwilem ta klase D na cacy. Ale sie jej nalezalo. Przy okazji sporo sie dowiedzialem z kim - jak gluchi - mam do czynienia. Niewyrobieni!! tak, do was to pisze. Nigdy nie piszcie wprost ze wam sie cos podoba lub nie.

Mnie klasa D podoba się tak samo jak klasa A, B, AB, C, F, G. Szanuję pomysły i realizacje, każde dobre rozwiązanie ma sens. Nie znoszę durnego piepszenia, od którego tu wręcz kipi.

Dopóki (....) nie zauważysz że załatwiasz tylko sam siebie, dotąd będziesz miał pewność że leki nie zadziałały.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

>michelangelo, 6 Sty 2008, 12:57

>>To co podajesz to są podstawy podstaw...

Wiem, no i ce z tego?

Komuś sie jednak przyda, bo koledzy ciągle tu o GHz gdy w rzeczywistości

wzmacniacze klasy D pracują z częstotliwością nośnej rzędu kilkaset kHz.

Układy unipolarny i bipolarny maja swoje zalety i wady, ale nie można powiedzieć,

że aplikacja bipolarna jest gorsza. Może nawet zazwyczaj tak, ale nie zawsze.

Nie w tym główny problem, chodzi o to, że założenia senicza są nic nie warte

i wynikają z niewiedzy.

>Co do zasady wytwarzania PWM we wzmacniaczu klasy D - ja bym raczej

>stawiał na modulator sigma-delta...

O ile pamietam, tak właśnie działa klasa T Tripatha :-).

Jestem Europejczykiem.

>senicz, 6 Sty 2008, 06:21

Jednak jesteś zadufanym w sobie ciemniakiem.

>Jaki ty jestes beznadziejnie glupi. Przeciez dynamika jest stosunkiem T/t i tyle.

Cieszę się, ze w ogóle napisałeś jakiś wzór, chociaż zdanie

powinno wyglądać: dynamika zależy od stosunku T/t.

>A jakie dziecinne tlumaczenie problemu. Jak dziewucha.

>Nie sadze abys mial wyksztalcenie techniczne. Bo to co wypisujasz to poziom woznicy.

Nie dziecinne, tylko uproszczone (co nie znaczy niepoprawne) żebyś mógł pojąć zagadnienie.

Mam wykształcenie techniczne, ale co to ma do rzeczy? Może wykażesz jakiś błąd w moim

rozumowaniu, ale językiem technicznym, a nie swoim, czyli podnieconego odkryciem

tajemniczego świata elektroniki laika?

>A ze jedyna mozliwosc zakodowania

>takiej informacji w tym systemie to szerokosc impulsu wiec mamy sytuacje gdy zegar podstawowy

>systemu musimy pomnozyc prze te nasze 64000 poziomow dla uzmyslowienia sobie jakie F wchodza w gre.

Przeczytaj sobie jednak o modulacji bipolarnej. Jak nie przeczytasz, to nie zrozumiesz.

Jak nie zrozumiesz, to dalej będziesz wypisywał te pierdoły.

O mp3 też wypisujesz kompletne debilizmy. Dlaczego? Bo patrząc przez pryzmat tanich odtwarzaczy

odbierasz to w kategoriach sztuczki.

A tak naprawdę jest to bardzo interesujące zwieńczenie badań nad fizjologią słuchu i percepcji dźwięku.

P.S.

Jak jesteś niekumaty w języku language to znajdziemy ci coś po naszemu.

Jestem Europejczykiem.

Oj jar! czyli uwazasz ze nie ma takiego parametru jak T/t? dziekuje za te glupoty co wypisujesz. Ale dobrze ze takie rzeczy wypisujesz. Dla szczekaczy to jestes bozkiem ale dla elektronikow jestes glupkiem.

Znany debilu seniczu. Już mi ręce opadają.

Wmawiasz mi, że powiedziałem coś, czego nie powiedziałem, a potem to obśmiewasz.

Z siebie się śmiej matole. Wchodzisz w szczegóły których nie rozumiesz i robisz z tego

wielki problem. Tyle, że inni te problemy już rozwiązali i to rozwiązanie opisali.

Ponieważ tego opisu nie rozumiesz twierdzisz, że wszyscy to matoły (nowszy wariant -

naciągacze lub oszuści).

Jeżeli coś piszę w odpowiedzi na twoje bzdury to nie po to, żeby ciebie przekonać lub

nauczyć, tylko po to, żebyś jakimś biedakom wody z mózgu nie zrobił.

Kilku się nabrało, ale zdaje się już przejrzeli na oczy :-).

Jestem Europejczykiem.

>Jeżeli coś piszę w odpowiedzi na twoje bzdury to nie po to, żeby ciebie przekonać lub

>nauczyć, tylko po to, żebyś jakimś biedakom wody z mózgu nie zrobił.

>Kilku się nabrało, ale zdaje się już przejrzeli na oczy :-).

E, tam. To nie ma znaczenia.... Życie pokazuje, że baba której 'udało' sie oderwać od męża, co ją tłukł, najczęściej wybiera sobie na następcę kogoś zupełnie podobnego.

Syndrom ofiary... Kazda potwora znajdzie swego amatora :-)

Nie wnikając w publikacje przemyślałem sobie na spokojnie modulację unipolarną, i rzeczywiście, da się tak zrobić, żeby nie schodzić nawet poniżej 50% wypełnienia dla jednego impulsu dodatniego lub ujemnego. Wystarczy, że wygeneruje się impuls o długości 50% + t, a następnie impuls o długości 50% na drugiej połówce zasilania. Po scałkowaniu i filtracji dolnoprzepustowej (dławiki + kondensatory powinny wystarczyć) dostajemy "odpowiednik" impulsu o długości t, który może być dowolnie krótki, na tyle na ile rozdzielczości DSP wystarcza. Tutaj oczywiście nie potrzeba robić żadnych tricków w stylu kompresji mp3, bo to do niczego nie potrzebne i nic by nie dało - pasmo mp3 jest podobne do pasma bez kompresji stratnej. Algorytmy DSP powinny iść w kierunku optymalizacji częstotliwości modulacji pod względem łatwości fitracji i ilości zakłóceń. Przy 500kHz modulacji można się obyć impulsami z zakresu ~1us długości. Kluczową sprawą jest możliwie mały ripple i wynikająca z niego amplituda indukcji w dławikach fitrujących, gdyż to rzutuje na ich rozmiar i stratność filtracji (efekt naskórkowy, straty w rdzeniu). Stosowanie przeciwnych znakiem impulsów na przemian zwiększa znacznie ripple, no ale tak widać trzeba.

Generowanie dodatkowego impulsu jest moze technicznie do wykonania ale sprawnosc wzm bardzo by spadla. No i nadal pozostaje sprawa stosunku T/t wyznaczajacego dynamike wzm. Szkoda ze Jar jest takim chamem.

>senicz, 7 Sty 2008, 10:53

Nie jestem chamem, tylko jak coś piszę pięć razy, a delikwent tego NIE CHCE tego

przeczytać, tylko powtarza w kółko to samo, to czuję się, jakbym walił głową w mur.

Poza tym sam zacząłeś wymianę uprzejmości. Przeczytaj sobie własne wpisy to zrozumiesz.

Jestem Europejczykiem.

Impulsy naprzemienne są potrzebne tylko w momentach, gdy następuje drobna zmiana amplitudy sygnału w czasie, w obszarze amplitud, gdzie można korzystać z dłuższych impulsów, stosuje się logikę unipolarną, czyli bez wstawiania pojedynczych impulsów o przeciwnym znaku. Sprawność oczywiście nieco spadnie ze względu na większą ilość śmieci do wyfiltrowania, a elementy bierne jak wiadomo też jakąś stratność posiadają. No i do takiego algorytmu modulacji już jest niezbędny procesor, bo tak jak w linkach od kolegi Jaro_747 to można robić inwertery, gdzie sprawność jest nadrzędna, pasmo sygnału do kilkuset Hz, a częstotliwość modulacji to w porywach 25kHz, więc najkrótsze impulsy wcale nie są takie krótkie, i tu moduluje się w sposób "naturalny", bez kombinowania z przeciwnymi znakiem impulsami.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.